Αμπράμοβιτς για κόουτς
Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που κυκλοφόρησε μία συνέντευξη του Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος προέβη σε μία σπαρταριστή αποκάλυψη: «Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς με ρώτησε πως θα μπορούσε να γίνει προπονητής. Για την ακρίβεια ποια tips θα έπρεπε να έχει υπόψη του ώστε να γίνει ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου. Μάλιστα μου είπε πως επιθυμούσε να πληρώσει για να αποκτήσει το δίπλωμα και του απάντησα πως αυτό δεν γίνεται και ότι θα έπρεπε να παρακολουθήσει κανονικά όλη τη διαδικασία. Επίσης του είπα και ότι πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός κόουτς!»
Κανείς δεν ξέρει εάν αυτό αληθεύει. Πάντως ο Ρώσος μεγιστάνας ουδέποτε το διέψευσε. Σίγουρα δεν θα παραξένευε κανέναν αν κάποια στιγμή έκανε πράξη την... απειλή του. Προφανώς θα έχει απηυδήσει με τα όσα έχει ζήσει τόσο με τους προπονητές του όσο και με τη δική του αναποδιά. Μα και βέβαια είναι για να τρελαίνεσαι όταν σου τυχαίνει κάτι τέτοιο. Είπε ο χριστιανός να επενδύσει πολλά για τον άρχοντα του πάγκου της Τσέλσι και το έκανε με το παραπάνω. Ελα όμως που αλλού έδινε τα φράγκα και τελικά άλλοι του έκαναν τη δουλειά σε σημείο να μην ξέρει τι να κάνει.
Η αρχή έγινε με τον Ζοσέ Μουρίνιο που ανέλαβε το 2004. Ο Πορτογάλος ήταν σίγουρα επιτυχημένος με τους εγχώριους τίτλους που κατέκτησε, αλλά ευρωπαϊκό δεν έφερνε και τον Σεπτέμβριο του 2007 έγινε ο δεύτερος που απολυόταν στην εποχή Αμπράμοβιτς. Ο πρώτος που είχε ανοίξει το λογαριασμό των αποζημιώσεων ήταν ο προκάτοχος του Ζοσέ, Κλαούντιο Ρανιέρι. Μαζί με όσες απολύσεις θα ακολουθούσαν, τα χρήματα που θα ξοδεύονταν για «pay offs», όπως τις αποκαλούν οι Αγγλοι, θα άγγιζαν τα 90 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι συνολικά το μπάτζετ της Εβερτον από τότε που ξεκίνησε η Πρέμιερλιγκ (1992)!
Το φοβερό στην απόλυση Μουρίνιο ήταν ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης του, Αβρααμ Γκραντ που τόσο «έκραξαν» οι οπαδοί των Μπλε (σ.σ.: δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα που έφτασε να γίνει ακόμα και αντισημιτικό επεισόδιο), πήρε στην πορεία το μόνιμο χρίσμα. Ενα εκπληκτικό σερί 16 αγώνων χωρίς ήττα που περιλάμβανε νίκες επί Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ και ένα 6-0 επί της Σίτι, χάρισαν στον Ισραηλινό κόουτς τετραετές συμβόλαιο! Ο άγνωστος και τόσο υποτιμημένος Γκραντ έφτασε στο τέλος να διεκδικήσει τον τίτλο (σ.σ.: 2ος, τον κατέκτησε η Γιουνάιτεντ) και βρέθηκε στον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που με λίγη τύχη θα μπορούσε ακόμα και να πάρει. Αμέσως μετά και εντελώς ξαφνικά του ανακοινώθηκε η απόλυση του με το σχετικό γενειόδωρο... φιλοδώρημα.
Ακολούθησαν Λουίς Φελιπε Σκολάρι (Ιούλιος 2008-Φεβρουάριος 2009), Γκους Χίντινκ (Φεβρουάριος 2009-Μάιος 2009), Κάρλο Αντσελότι (Ιούνιος 2009-Μάιος 2011), με τον Ιταλό να τα πηγαίνει καλύτερα απ' όλους. Ωστόσο, τον Καρλέτο θα ακολουθούσε η... παράνοια με τον Αντρέ Βίλας-Μπόας. Ο Αμπράμοβιτς τον πίστευε τόσο πολύ που πλήρωσε και 15 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να τον αποδεσμεύσει. Τον Μάρτιο τον είχε ήδη απολύσει, με το συνολικό κόστος Βίλας-Μπόας (ρήτρα σε Πόρτο, μισθό του και αποζημίωση) να ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ! Τόσα πολλά φράγκα για ούτε καν έναν χρόνο δουλειάς. Την θέση του πήρε ως γνωστών ο άπειρος Ρομπέρτο Ντι Ματέο που μέχρι τον Ιούνιο θα εισέπραττε 500.000. Ο Ιταλός που πολλοί δεν θεωρούσαν καν προπονητή, από το πουθενά θα έφερνε στον Ρώσο με απίθανο τρόπο την μεγάλη κούπα που τόσο ποθούσε.
Για να φτάσουμε στον Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ντι Ματέο απολύθηκε και αυτός με τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τουλάχιστον εκείνος δεν πήρε πολλά για να φύγει, μιας και είχε μονοετές συμβόλαιο. Στην θέση του βρέθηκε ο Ισπανός, τον οποίο δεν ήθελαν οι οπαδοί, ο Τύπος και μάλλον ούτε καν το ίδιο το μεγάλο αφεντικό. Ο Ράφα είχε να αντιμετωπίσει γκρίνια, αποδοκιμασίες και την δημόσια ομολογία του Αμπράμοβιτς πως το καλοκαίρι θα τον έδιωχνε. Αλλοτε ψύχραιμα και άλλοτε κάνοντας δηλώσεις ακόμα και εναντίον του Ρώσου («Μα καλά, πως περιμένει να δουλέψω σωστά υπό αυτές τις συνθήκες») έφτασε σε ένα πανηγυρικό φινάλε.
Ο Μπενίτεθ βρέθηκε μία ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου, εξασφάλισε το Τσάμπιονς Λιγκ (λογικά δεν χάνει την 3η θέση) και σήκωσε το Europa League. Και όλα αυτά ενώ ο Αμπράμοβιτς προσπαθούσε πριν τον προσλάβει, να πάρει τον Πεπ Γκουαρδιόλα με 17 εκατ. ετησίως. Ο Ράφα του έκανε τη δουλειά με μόλις 2 χαρτιά και μάλιστα θα φύγει χωρίς καν αποζημίωση, μιας και είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο.
Πως να μην τρελαίνεται λοιπόν ο Ρώσος και να μην σκέφτεται να αναλάβει ο ίδιος τα ηνία των Μπλε, όταν σε άλλους τα δίνει και άλλοι του τα... φέρνουν; Και επειδή μερικές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια...
* Ο Αμπράμοβιτς έχει αλλάξει (μαζί με την επιστροφή Μουρίνιο) σε εννέα χρόνια εννέα προπονητές, όσους δηλαδή η Τσέλσι σε 70 χρόνια (1905-'75)!
* Ο Αμπράμοβιτς έχει αλλάξει όσους προπονητές είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1937!
* Ο Ράφα Μπενίτεθ θα είναι ο όγδοος προπονητής που απολύεται από τον Αμπράμοβιτς. Τόσοι είναι και οι τίτλοι που έχει κατακτήσει η ομάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια!
* Ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στον πάγκο της Τσέλσι επί Αμπράμοβιτς είναι οκτώ μήνες. Μόνο οι Μουρίνιο και Αντσελότι άντεξαν περισσότερο από έναν χρόνο!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.