Τσέλσι: Οι λόγοι που την έστεψαν Πρωταθλήτρια Αγγλίας (pics & vids)

Τσέλσι: Οι λόγοι που την έστεψαν Πρωταθλήτρια Αγγλίας (pics & vids)

Τσέλσι: Οι λόγοι που την έστεψαν Πρωταθλήτρια Αγγλίας (pics & vids)
Η Τσέλσι επέστρεψε στο θρόνο της, κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα του οποίου η εξέλιξη έδειχνε... μόνο μπλε και το gazzetta.gr αναλύει τα κομμάτια της φετινής επιτυχίας των Λονδρέζων!

Στο «Χόθορνς», ο χρόνος του παιχνιδιού, το βράδυ της Παρασκευής, δείχνει το 76ο λεπτό.

Βέρντερ Βρέμης – Χόφενχαϊμ με επιστροφή, αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα στο ματς (21+).

Ο Αντόνιο Κόντε παίρνει την απόφαση να περάσει στο ματς για 18η φορά τη φετινή σεζόν, τον Μιτσί Μπατσουαγί με αλλαγή, στη θέση του Πέδρο που μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει τρέξει πολύ.

Ο Ιταλός κόουτς δίνει επιθετική πνοή, αφήνοντας μέσα τον Ντιέγκο Κόστα και βγάζοντας μαζί με τον Πέδρο και τον Αζάρ, όμως ο νεαρός Βέλγος φορ, για τον οποίο οι «μπλε» διέθεσαν το περασμένο καλοκαίρι περί τα 40 εκατ.ευρώ, το... είχε γραμμένο το σενάριο. Όπως, άλλωστε, σχολίασε και στο πρώτο του tweet αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου: «Μείνετε ήσυχοι, το 'χω...». Και το 'χε στο 81'!

 

Η Τσέλσι, είναι η Πρωταθλήτρια Αγγλίας για τη σεζόν 2016-2017!

Δύο χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα κι έναν χρόνο μετά την απογοητευτική σεζόν που ξεκίνησε με τον Ζοσέ Μουρίνιο και ολοκληρώθηκε με τον Γκους Χίντινκ στον πάγκο, με τους «μπλε» να καταλαμβάνουν τη 10η θέση του πρωταθλήματος, ο λονδρέζικος σύλλογος κατέκτησε και πάλι την κορυφή κι έβαψε... μπλε την Αγγλία.

Με τον Αντόνιο Κόντε να γίνεται ο 5ος προπονητής που στην πρώτη του σεζόν σε ομάδα της Πρέμιερ κατακτά το πρωτάθλημα (Μουρίνιο, Αντσελότι, Πελεγκρίνι και Ρανιέρι οι υπόλοιποι), τον Ενγκολό Καντέ να γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά τον τίτλο σε δύο διαδοχικές χρονιές με δύο διαφορετικές ομάδες μετά το έπος της Λέστερ και τον Τζον Τέρι να γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πανηγυρίζει 5ο τίτλο ως αρχηγός, η Τσέλσι έγραψε και πάλι ιστορία!

Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικό το επίτευγμα, που στην εποχή της... Roman Empire, από το 2003, όταν ανέλαβε την ιδιοκτησία της ομάδας ο Αμπράμοβιτς, η ομάδα έχει φτάσει στους 14 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις, έναν των 12 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, των 5 της Μάντσεστερ Σίτι, των 4 της Άρσεναλ και των 3 της Λίβερπουλ!

Το gazzetta.gr αναλύει τα σημαντικότερα κομμάτια που συνέθεσαν το φετινό σκηνικό στους Πρωταθλητές.

Ο άνθρωπος στον πάγκο: «Ένας προπονητής οφείλει να βρίσκει τα πρόσωπα και το σύστημα που ταιριάζουν στην ομάδα κι όχι να επιβάλλει το δικό του». Αυτή η ατάκα ανήκει στον Αντόνιο Κόντε, από την επίσημη παρουσίασή του μετά το deal με την Τσέλσι. Ο Ιταλός, ως άλλος... Armani, φρόντισε να κόψει και να ράψει το «κοστούμι» της ομάδας όπως ακριβώς έπρεπε, έτσι ώστε να την κάνει άμεσα διεκδικήτρια του τίτλου και να την οδηγήσει και με σχετική άνεση στην επιτυχία, με τους «μπλε» να βρίσκονται και στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας όπου αργότερα μέσα στον μήνα θα στοχεύσουν στο νταμπλ, απέναντι στην Άρσεναλ.

Ο τρόπος με τον οποίο έκανε τη διαφορά σχετικά με την τελευταία χρονιά του Μουρίνιο, η δουλειά σε συγκεκριμένα πράγματα και η έμφαση στη λεπτομέρεια, όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο Εντέν Αζάρ για τον Κόντε, η σχέση που ανέπτυξε ο κόουτς με τον κόσμο λόγω του πάθους το οποίο... ξεχειλίζει στα ματς, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους ποδοσφαιριστές του, είναι όλα κομμάτια του «παζλ» της επιτυχίας.

Από την κόντρα με τον Ντιέγκο Κόστα και την επίλυσή της, στη διαχείριση του Τζον Τέρι ο οποίος ουδέποτε παραπονέθηκε για την τροπή που πήραν τα πράγματα για εκείνον στη μεταβατική περίοδο και την προετοιμασία για την προπονητική, την παραδοχή του λάθους με τον Σεσκ Φάμπρεγας στον οποίο έπρεπε να υπολογίζει εξ αρχής πολύ περισσότερο και τις αγκαλιές με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά στο τέλος κάθε αγώνα. Όλα είχαν έναν στόχο. Και αυτός επετεύχθη το βράδυ της 12ης Μαΐου.

Η αλλαγή συστήματος: Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως αναζητά κανείς το θετικό αποτέλεσμα το οποίο ήρθε με τεράστια δυσκολία αλλά αποτέλεσε σημάδι της ικανότητας της ομάδας να κυνηγήσει μέχρι τέλους το γκολ για να πάρει τους βαθμούς και να φτάσει στην επίτευξη του στόχου, τον Μάιο, στο φινάλε του πρωταθλήματος. Στη φετινή Τσέλσι, αυτό που άλλαξε τα πάντα, ήταν μια βαριά ήττα. Αυτή από την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς» με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίχρονο, δίχως την παραμικρή απάντηση! Ήταν το παιχνίδι στο οποίο ο Αντόνιο Κόντε κατάλαβε ότι... δεν τσούλαγε το πράγμα και έπρεπε να το αλλάξει ριζικά.

Αυτή η ριζική αλλαγή είχε να κάνει με τον σχηματισμό της ομάδας του στον αγωνιστικό χώρο. Αλλιώς ξεκίνησε τη σεζόν (με το 4-3-3 που κατά διαστήματα έδειχνε και 4-1-4-1), υπήρξαν και τα παιχνίδια που χρησιμοποίησε το 4-2-3-1, έκανε τις δοκιμές του, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο και την ομάδα αντιλήφθηκε σε πολύ καλό σημείο της σεζόν πως έπρεπε να πάρει σημαντική απόφαση για τα επόμενα ματς του πρωταθλήματος.

Το 3-4-3, με τους φουλ μπακ, «γέμιζε» το γήπεδο και με αυτό το σύστημα η Τσέλσι έκανε την αντεπίθεσή της. Επέστρεψε από διαφορά 8 βαθμών από την κορυφή και έφτασε μέχρι και τις 13 διαδοχικές νίκες, για να έρθει η επόμενη ήττα από τις 24/9/2016 στις 4/1/2017! Το ρετιρέ δεν το αποχωρίστηκε ούτε μια στιγμή, από την 11η Δεκεμβρίου του 2016!

Η τριπλέτα των Νταβίντ Λουίζ, Κέιχιλ και Αθπιλικουέτα στα μετόπισθεν, με την κατάλληλη στήριξη των Μόουζες και Μάρκος Αλόνσο από τις πτέρυγες, αφού εκείνοι είχαν την... υποχρέωση να τρέχουν συνεχώς όλο το γήπεδο, απέφερε καρπούς. Οι «μπλε», θα έφταναν στην κορυφή και δεν θα έπεφταν από εκεί...

Τα πρόσωπα: Από τα γκολπόστ, στην άμυνα, το χώρο του κέντρου και την επίθεση. Σε κάθε γραμμή, η Τσέλσι έχει ποδοσφαιριστές που έπαιξαν το ρόλο τους στην πορεία για την επιστροφή στην κορυφή έπειτα από το 2015. Από τους ποδοσφαιριστές που πέρυσι δεν απέδωσαν ούτε στο μισό των ικανοτήτων τους και της απόδοσης που είχαν στην αμέσως προηγούμενη κατάκτηση του τίτλου, μέχρι και την καθοριστική προσθήκη στο ρόστερ, αυτή του Ενγκολό Καντέ που τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, πανηγύριζε για το έπος της Λέστερ. Από τον Τιμπό Κουρτουά, την απόκρουση του οποίου σε φαλτσαριστό σουτ του Φαν Άνολτ στην εκτός έδρας νίκη επί της Σάντερλαντ στις καθυστερήσεις δεν έχει ξεχάσει κανένας και σίγουρα είναι μια από εκείνες που βοήθησαν να γραφτεί η φετινή ιστορία των «μπλε», στους Νταβίντ Λουίζ, Φάμπρεγας, Μάρκος Αλόνσο, Αζάρ, Ντιέγκο Κόστα και... πάει λέγοντας. Ο καθένας τους έπαιξε το ρόλο του. Σημαντικότατα γρανάζια για να ... ρολάρει μέχρι τον τίτλο η Τσέλσι.

Ο Βραζιλιάνος στόπερ παραδέχθηκε ότι είναι πλέον πολύ πιο έμπειρος έχοντας επιστρέψει στο Λονδίνο το περασμένο καλοκαίρι, για να... βιώσει ξανά τι εστί υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, κάτι που δεν υπήρχε στο Championnat και τη θητεία του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Δίπλα του, ο Κέιχιλ αναγκάστηκε να μπει στα παπούτσια του Τζον Τέρι και το κατάφερε περίφημα, παρά τα όποια λάθη στο ξεκίνημα της σεζόν. Έμαθε να καθοδηγεί τα μετόπισθεν, όντας πλέον ο αρχηγός. Ο Καντέ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος της σεζόν τόσο από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, όσο και από τους ποδοσφαιρικούς συντάκτες στην Αγγλία. Θέλει κι άλλο επιχείρημα για τη σημασία της παρουσίας του στον άξονα;

Ο Βίκτορ Μόουζες αναγκάστηκε να μάθει τη θέση του φουλ μπακ, αλλά απέδωσε περίφημα και το απολαμβάνει! Προσαρμόστηκε, έμαθε να τρέχει όλο το γήπεδο, να καλύπτει και την αμυντική γραμμή από την πλευρά του και όλα πήγαν ρολόι για εκείνον. Ο Μάρκος Αλόνσο, από αριστερά, έδειξε πιο έτοιμος από ποτέ για την επαναφορά του στην Πρέμιερ Λιγκ, έπειτα από το πέρασμα από τις Μπόλτον και Σάντερλαντ στο παρελθόν. «Με τον Κόντε, δουλεύω πιο σκληρά από κάθε άλλη ομάδα στην οποία έχω βρεθεί. Είναι η πιο ζόρικη δουλειά. Έτσι είναι μάλλον οι Ιταλοί. Απαιτητικοί σε επίπεδο τακτικής αλλά και φυσικής κατάστασης».

Ο Σεσκ Φάμπρεγας μπορεί να έχει βρεθεί μόλις 11 φορές στο αρχικό σχήμα των «μπλε» επί των ημερών του Κόντε στην τεχνική ηγεσία, όμως κάθε φορά φροντίζει να την εκμεταλλεύεται. Ο Αζάρ είναι ξανά ο Βέλγος αστέρας που είχαν συνηθίσει οι οπαδοί της Τσέλσι κι όχι εκείνος που έδειχνε να μην γνωρίζει ακριβώς το χώρο δράσης του στο χορτάρι, επί ημερών Μουρίνιο στο δεύτερο μισό του 2015. Ο Ντιέγκο Κόστα, τι άλλο να κάνει; Είναι άλλος ποδοσφαιριστής!

Λιγότερο τσαμπουκάς, λιγότερο «βρώμικος», λιγότερο εγωιστής, παίζει με τρομερή υπομονή, τρώει «ξύλο» δίχως ν' απαντάει, έχει σκοράρει 20 φορές, όσες, αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα με το παιχνίδι του, από το σκοράρισμα αυτό καθ' αυτό. Ακόμα κι όταν εκείνος δεν βρίσκει δίχτυα, θα φροντίσει ν' απασχολεί σε όλο το ματς τους αμυντικούς για να ευνοήσει τους συμπαίκτες του.

Η έλλειψη ανταγωνισμού για την κορυφή: Η Τότεναμ έφτασε ξανά σε σημείο να θεωρείται διεκδικήτρια του τίτλου, όπως ακριβώς και πέρυσι. Εκμεταλλεύτηκε ήττα – σοκ της Τσέλσι από την Κρίσταλ Πάλας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για να μειώσει στους τέσσερις τη διαφορά της από την κορυφή, όμως ξανά, δεν άντεξε. Στο φινάλε, «λύγισε» και η ήττα από τη Γουέστ Χαμ, πριν από μια εβδομάδα, έκανε την ομάδα του Μαουρίσιο Ποκετίνο να χάσει και το φετινό πρωτάθλημα και μάλιστα, δίχως να παίξει από εκείνη την αναμέτρηση του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου, από τη στιγμή που χρονικά, μεσολάβησαν τα δύο καθοριστικά ματς των «μπλε» για την κατάκτηση του τίτλου.

Η Λίβερπουλ θα κλείσει τη χρονιά δίχως τίτλο έχοντας βγει νοκ-άουτ απ' όλες τις διοργανώσεις εδώ και καιρό, με την ομάδα του Κλοπ να δείχνει ικανή να τα κάνει όλα μαντάρα και να... γλιστρήσει ακόμα και από τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε τον Πεπ Γκουαρδιόλα να παραδέχεται πως το υψηλότατο επίπεδο ανταγωνισμού στην Πρέμιερ Λιγκ τον δυσκόλεψε τρομερά, με τη φετινή να είναι η πρώτη αγωνιστική περίοδος της προπονητικής του καριέρας την οποία θα ολοκληρώσει δίχως να έχει κατακτήσει τίποτα, ενώ, η Άρσεναλ τράβηξε και τραβάει τα δικά της ζόρια με το μέλλον του Αρσέν Βενγκέρ, τη γκρίνια των οπαδών, την αβεβαιότητα για τον Αλέξις Σάντσες και η παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει παρηγοριά... Ποια να κοντράρει την Τσέλσι; Πάλι καμία δεν μπόρεσε να το κάνει...

Η ανάγκη γι' απαντήσεις: Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τιμπό Κουρτουά για ένα από τα μυστικά που οδήγησαν τον σύλλογο στην κατάκτηση του φετινού τίτλου, ήταν η ανάγκη που αισθάνονταν άπαντες στην ομάδα για να δώσουν απαντήσεις έπειτα από την περσινή κάκιστη πορεία, τον... κίνδυνο υποβιβασμού που διέτρεξε η Τσέλσι στα μισά της αγωνιστικής περιόδου και την απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της τρέχουσας σεζόν. Βέβαια, η απουσία αγωνιστικών υποχρεώσεων μεσοβδόμαδα για το κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, ασφαλώς και βοήθησε την Τσέλσι στην προσπάθεια που κατέβαλε φέτος, όμως ήταν λογικό αυτή η ομάδα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές να θέλουν να δώσουν τις απαντήσεις τους έπειτα απ' όσα τους συνέβησαν στο περσινό πρωτάθλημα.

Αυτές οι απαντήσεις δόθηκαν και απέναντι στον Ζοσέ Μουρίνιο, τον οποίο οι «μπλε» διέλυσαν στο πρωτάθλημα με το 4-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όπως επίσης έδειξαν στην Τότεναμ ποιος είναι το αφεντικό όταν επιβλήθηκαν της ομάδας του Ποκετίνο με ανατροπή για το τελικό 2-1 στο εντός έδρας παιχνίδι. Η Μάντσεστερ Σίτι έπεσε θύμα των εκπληκτικών αντεπιθέσεων της Τσέλσι στο «Etihad», απ' όπου το σύνολο του Κόντε έφυγε με το υπέρ της 3-1, ενώ, στο τελευταίο πολύ δύσκολο εμπόδιο στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, αποδείχθηκε πως η Έβερτον δεν μπορούσε να σταματήσει με τίποτα το λονδρέζικο «τρένο», με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 3-0 πριν από δύο εβδομάδες στο «Γκούντισον Παρκ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα