Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Από Ελβετό σε… Ελβετό! (pics&vids)
Οι ξένοι ρέφερι έχουν τη δική τους ιστορία στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και ξαναμπαίνουν στη ζωή μας με την παρουσία του 36χρονου Σαν Φενταγί από την Ελβετία. Από την ίδια χώρα προερχόταν, αν δεν το ξέρετε, ο πρώτος ρέφερι, που διηύθυνε την συγκεκριμένη αναμέτρηση, στην ιστορία της Α’ Εθνικής, ο Ότμαρ Χούμπερ.
Από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής κατηγορίας, την περίοδο 1959-’60, συνολικά εννιά ξένοι διαιτητές έχουν σφυρίξει σε ντέρμπι των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Εννιά ντέρμπι που τα είχαν όλα… Μέχρι και τη διακοπή ενός αγώνα, λόγω αποχώρησης του ΠΑΟΚ από το γήπεδο, ενώ τα περισσότερα (8 στα 9) ολοκληρώθηκαν με νίκη των «ερυθρόλευκων».
ΕΛΒΕΤΟΣ ΚΑΙ «ΔΙΠΛΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ!
Στις 6/4/1960, ημέρα Τετάρτη, διεξήχθησαν τα εξ αναβολής παιχνίδια της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος, που έπρεπε κανονικά να γίνουν στις 20 Μαρτίου. Το στάδιο Καραϊσκάκη δεν γέμισε (11.838 εισιτήρια) με τον ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, να πετυχαίνει μια σπουδαία νίκη, το πρώτο από τα εννέα συνολικά «διπλά» επί του Ολυμπιακού.
Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Κώστα Πολυχρόνιου (32’) από θέση οφσάιντ, όπως διαμαρτυρήθηκαν στον Ελβετό ρέφερι Ότμαρ Χούμπερ οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε με βολίδα του Λέανδρου Συμεωνίδη (39’), ο οποίος τέσσερα λεπτά αργότερα δημιούργησε το γκολ της νίκης με την κεφαλιά του Χαβανίδη.
«Ο ΠΑΟΚ με επικεφαλής τους Λέανδρο, Κεμανίδη, Πρόγιο και Χαβανίδη νίκησε χθες τον Ολυμπιακό με 2-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη και του αφαίρεσε σχεδόν κάθε ελπίδα για τον τίτλο. Μοναδικός υπεύθυνος για δια την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού ο Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας του. Το πρώτο γκολ από μακρινό χλιαρό σουτ του Λέανδρου (38’) το δέχθηκε σαν πρωτόπειρος γκολκίπερ, το δε δεύτερο προήλθε από κόρνερ το οποίον ο ίδιος παραχώρησε εντελώς αδικαιολογήτως. Εκτελεστής του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ ο Χαβανίδης με κεφαλιά στο (44’). Ο Ολυμπιακός που κυριάρχησε στο γήπεδο από την αρχή μέχρι το τέλος δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την πληθώρα των ευκαιριών αν και άνοιξε το σκορ εις το 32’ με κεφαλιά του Πολυχρονίου μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπέμπη», έγραψαν την επομένη οι εφημερίδες της εποχής ρίχνοντας την ευθύνη της ήττας του Ολυμπιακού στον σημερινό αντιπρόεδρο των «ερυθρόλευκων», Σάββα Θεοδωρίδη!
ΤΟ ΣΟΟΥ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΒΟΛΗ
Ο Ότο Φριντ, ένας άσημος διαιτητής από το Ισραήλ, που για αρκετά χρόνια ερχόταν στη χώρα μας για να διευθύνει παιχνίδια της Α’ Εθνική, σφύριξε στο ντέρμπι της σεζόν 1961-62, που εξελίχθηκε σε μια μοναδική παράσταση του μεγάλου Γιώργου Σιδέρη, ο οποίος σημείωσε τέσσερα γκολ στη μεγαλύτερη νίκη των «ερυθρόλευκων» επί του «Δικεφάλου του Βορρά», με 6-0 στις 3 Ιουνίου του 1962.
Σ’ ένα ντέρμπι, στις 3 Φεβρουαρίου του 1963, όπου ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να πάρει ούτε το βαθμό της ισοπαλίας, ένας Αιγύπτιος, ο Αλί Χουσείν Καντίλ, έγινε ο πρώτος διαιτητής που απέβαλλε ποδοσφαιριστή, σ πιο συγκεκριμένα τον Λέανδρο Συμεωνίδη, με τους «ασπρόμαυρους» να τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες, καθώς στο β’ μέρος τραυματίστηκε ο Παπαδόπουλος, μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Σημαντήρη. Ο Ολυμπιακός επικράτησε τελικά με 3-2.
ΟΤΑΝ Ο ΠΑΟΚ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Η Α’ Εθνική μετρούσε μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όταν ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1963-64 είχε γίνει την Κυριακή, με εξαίρεση το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που θα διεξαγόταν τέσσερις μέρες αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1963, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 27’ με τον Βασιλείου, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο. Όλοι είδαν πρώτα τον ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» να στέλνει με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα και τον Σημαντήρη να σταματάει την πορεία της, ενώ είχε περάσει τη γραμμή, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Οσοι ήταν στο γήπεδο είδαν το γκολ ή τουλάχιστον το πέναλτι του αμυντικού του Ολυμπιακού, εκτός από έναν. Από τον Βούλγαρο διαιτητή, Ρουμέντσεφ, που υπέδειξε… άουτ! Ούτε, καν κόρνερ… Έξαλλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και με απόφαση της ΕΠΟ να μηδενιστούν σε δύο αγώνες (τότε ίσχυε βαθμολογικό σύστημα 3-2-1).
Ο Ρουμέντσεφ «αποτελείωσε» τη νοημοσύνη όλων όσων ήταν στο γήπεδο εκείνο το απόγευμα, γράφοντας στο «φύλλο αγώνα», ότι ο αμυντικός του Ολυμπιακού απέκρουσε την μπάλα με το στήθος, άποψη που καταρρίφτηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το φιλμάκι από το ματς στην εκπομπή «Επίκαιρα», όπου φάνηκε ξεκάθαρα πως οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είχαν όλο το δίκιο του κόσμου μαζί τους.
ΠΕΝΤΑΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΒΟΛΗ
Στις 6 Ιουνίου του 1965, σ’ ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί την ίδια μέρα της ΑΕΚ 1-0 και να σφραγίζει τον τίτλο, τα γκολ στον Πειραιά έπεφταν βροχή. Υπό τον Γερμανό διαιτητή Καρλ Ριγκ, οι Μποτίνος (35', 65'), Σιδέρης (36’), Βασιλείου (57’), Γιούτσος (84’) πέτυχαν τα πέντε γκολ του Ολυμπιακού, ενώ ο Γιώργος Κούδας σκόραρε για πρώτη φορά στο στάδιο Καραϊσκάκη και μαζί με τον Λιτόπουλο ήταν οι σκόρερ του ΠΑΟΚ, στο ευρύ 5-2 των Πειραιωτών.
Στο δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη σεζόν 1965-’66, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ, με τον Γάλλο διαιτητή Μπραντέ, να αφήνει τους «ασπρόμαυρους» με 10 παίκτες για μια ώρα αγώνα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανοίξει το σκορ με πέναλτι του Σιδέρη (23’). Στο 30ο λεπτό αποβλήθηκε ο Νίκος Μήτρακας. Ο αμυντικός του «Δικεφάλου» διεκδίκησε την μπάλα με τον Μποτίνο και προς γενική έκπληξη ο Γάλλος ρέφερι του έδειξε την κόκκινη κάρτα. «Είναι αλήθεια ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι Έλληνες διαιτητές κάνουν μόνο παρατηρήσεις, καθώς το μαρκάρισμα έγινε πάνω στη διεκδίκηση της μπάλας», ανέφερε την επομένη μέρα η «Αθλητική Ηχώ», σημειώνοντας ότι «ο Μήτρακας ήταν 100% φανερόν ότι πήγε να φάει το πόδι του Μποτίνου, αλλά… έφαγε το κεφάλι του».
ΜΕ ΤΟΝ… ΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ
Για την 6η Αγωνιστική του πρωταθλήματος 1966-67, ο Ολυμπιακός του Μάρτον Μπούκοβι, επικράτησε 3-2 (38’, 55’ Γιούτσος, 72’ Μποτίνος – 66’ Αφεντουλίδης, 80’ Χαραλαμπίδης) του ΠΑΟΚ, σ’ ένα ντέρμπι με αγωνία, ένταση και τον… Γιώργο Κούδα στην κερκίδα του σταδίου Καραϊσκάκη! Στο χορτάρι πέραν των 22 ποδοσφαιριστών ήταν και ο Άγγλος ρέφερι Φίννι, που πέρασε απαρατήρητος. Όχι, όμως και ο Κούδας…
Η υπόθεση της μεταγραφής, που συγκλόνισε την ποδοσφαιρική Ελλάδα τη διετία 1966-1968, ήταν σε εξέλιξη, το μεγάλο αστέρι του Βορρά έχει μετακομίσει στον Πειραιά και η απορία της «Αθλητικούς Ηχούς» στη φωτογραφία που δημοσίευσε την επομένη μέρα, δείχνει το αλαλούμ που επικρατούσε εκείνο το διάστημα. «Ποιον χειροκροτεί ο Κούδας. Την παλαιάν του ομάδα τον ΠΑΟΚ, ή τον Ολυμπιακό κάτω υπό την σκέπη του οποίου ευρίσκεται; Αριστερά του παίκτου, ο πατέρας του και δεξιά η αδερφούλα του. Πάντως, όσοι ευρέθησαν εκεί κοντά, υποστηρίζουν ότι ο Κούδας πανηγύριζε και χειροκροτούσε σε κάθε επιτυχία του Ολυμπιακού».
Την ίδια ώρα οι φίλοι του ΠΑΟΚ, που βρέθηκαν ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού, με πανό έδειχναν την αγάπη τους προς τον Κούδα και την αντίθεση τους στη μεταγραφή του στους «ερυθρόλευκους».
Ο… ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΒΕΛΓΟΣ ΣΟ
Με νίκες του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν τα δύο ντέρμπι τη δεκαετία του ’70, που έγιναν με ξένους διαιτητές. Το ερυθρόλευκο σερί νικών συνεχίστηκε με το 3-0 της σεζόν 1973-74 (70’ Δεληκάρης, 81’, Υβ Τριαντάφυλλος, 87’ Κρητικόπουλος) με διαιτητή τον Ελβετό Φαβρ και το 3-2 της επόμενης χρονιάς (14’ Δαβουρλής, 43’ Κρητικόπουλος, 61’ Περσίδης – 4’, 42’ Σαράφης).
Μετά το τέλος του ντέρμπι στις 16 Δεκεμβρίου του 1973, «έγιναν συγκινητικές εορταστικές εκδηλώσεις του Ολυμπιακού κόσμου, που φώναζε: «Φέρτε ξένους διαιτητάς, να σας δείξουμε ποιος είναι ο Ολυμπιακός»! Είχε προηγηθεί δέκα μήνες πριν το ντέρμπι-γουέστερν στο στάδιο Καραϊσκάκη, που είχε σημαδευτεί από τις… ομορφιές του Έλληνα διαιτητή, Φακή.
Στο επεισοδιακό ντέρμπι, της σεζόν 1974-75, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κατήγγειλαν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, ότι ο Βέλγος διαιτητής, Σο, ήταν… μεθυσμένος την ώρα του αγώνα.
Ο Παναγιώτης Κερμανίδης και ο Γιάννης Τσιλιγκιρίδης ισχυρίστηκαν και σχεδόν βεβαίωναν ότι μύριζε αλκοόλ στη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς έλεγαν πως σε πέναλτι που υπέδειξε δεν μπορούσε να… κεντράρει στην άσπρη βούλα, που μάλιστα ήταν και τεράστια , έγραψε λάθος το τελικό σκορ στο φύλλο αγώνα και πως δεν μπορούσε να βάλει την υπογραφή του σε αυτό.
Πάντως, οι καταγγελίες των «ασπρόμαυρων», σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, δεν μπορούσαν να αποδειχθούν και το θέμα έκλεισε εκεί.
Πιο αναλυτικά τα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με ξένους διαιτητές:
06/04/1960: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 (Ότμαρ Χούμπερ, Ελβετία)
03/06/1962: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 6-0 (Ότο Φριντ, Ισραήλ)
03/02/1963: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-2 (Αλί Χουσεϊν Καντίλ, Αίγυπτος)
24/11/1963: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0 α.α. (Ντίμιταρ Ρουμέντσεφ, Βουλγαρία)
06/06/1965: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5-2 (Καρλ Ριγκ, Γερμανία)
15/05/1966: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0 (Μπραντέ, Γαλλία)
27/11/1966: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (Φίνι, Αγγλία)
16/12/1973: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-0 (Φαβρ, Ελβετία)
13/04/1975: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2 (Σο, Βέλγιο)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.