Η τιμωρία ομάδων και προσώπων για την εγκληματική οργάνωση
Εν μέση κυκεώνα εξελίξεων στον χώρο του ποδοσφαίρου, το gazzetta.gr επιχειρεί να... ρίξει φως στις κατηγορίες των ομάδων που εμπλέκονται στις δικαστικές υποθέσεις της «εγκληματικής οργάνωση» και να... διαβάσει τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ που προβλέπει τις τιμωρίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.
-Πρώτο βασικό θέμα που παρατηρούμε, είναι η ξεκάθαρη εμπλοκή ομάδων, σε περίπτωση που πρόσωπα έχοντα εξουσία να λειτουργούν εξ ονόματος των σωματείων συμμετέχουν σε “διεφθαρμένες δραστηριότητες”.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώδικας:
«Πέρα των φυσικών προσώπων και τα σωματεία θεωρούνται υπεύθυνα και τιμωρούνται στην περίπτωση που πρόσωπα έχοντα εξουσία να λειτουργούν εξ ονόματος των σωματείων συμμετέχουν σε χειραγώγηση αγώνα, απόπειρα χειραγώγησης ή σε όποια άλλη διεφθαρμένη δραστηριότητα σχετίζεται με χειραγώγηση αγώνα»
-Κάτι που επίσης είναι άξιο αναφοράς, καθώς δεν είναι γνωστό στην πλειοψηφία, είναι η υποχρέωση της ΕΠΟ να δράσει άμεσα, χωρίς να περιμένει την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων!
«Τα αρμόδια Όργανα της ΕΠΟ χωρίς καθυστέρηση και πριν την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων θα εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές».
-Παράλληλα, δεν χρειάζονται αποδείξεις για να υπάρξουν τιμωρίες, αφού όπως αναφέρει ο Π.Κ. αρκούν επαρκείς ενδείξεις!
«Σε περίπτωση χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από επαρκείς ενδείξεις που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα σύμφωνα με την νομολογία του CAS».
-Τι κατονομάζει, όμως, η ΕΠΟ «δωροδοκία», κατηγορία που συναντήσαμε σε αρκετές υποθέσεις που μας απασχολούν;
«Οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητο δώρο σ' ένα όργανο της ΕΠΟ, έναν αξιωματούχο αγώνα, ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχο αγώνα, για λογαριασμό του ή λογαριασμό τρίτου, προσπαθώντας ή προτρέποντας την παραβίαση των κανονισμών των ΕΠΟ – UEFA – FIFA θα τιμωρείται».
Οι ποινές σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εξής:
α) Χρηματικό πρόστιμο, από 20.000 έως 60.000 ευρώ
β)10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εκτέλεσης οποιαδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο
γ) 10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους»
Ταυτόχρονα, με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και η παθητική δωροδοκία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις επανάληψης, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, ενώ ο αποκλεισμός γίνεται εφ' όρου ζωής.
Σε περίπτωση που υπαίτια είναι η ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα (ή ομάδες) θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Η περίπτωση διαστρέβλωσης-αλλοίωσης διεξαγωγής αγώνα
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία και η πράξη-παράλειψη δεν τιμωρείται με ειδική διάταξη του παρόντος κανονισμού, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού και από 15.000 μέχρι 40.000 ευρώ πρόστιμο», ενώ για την ομάδα προβλέπεται πως «εάν υπαίτια είναι και η ομάδα στην οποία ανήκει, τιμωρείται και αυτή με ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών και πρόστιμο από 30.000 μέχρι και 80.000.
Η στοιχηματική εμπλοκή
Οποιουδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις παρακάτω ποινές.
Εάν μάλιστα, ο στόχος επιτευχθεί, τότε τριπλασιάζονται τα χρηματικά πρόστιμα, ενώ αν υπαίτια είναι η ομάδα ή αξιωματούχος αυτής, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα.
Οι ποινές που προβλέπονται είναι οι εξής:
α) Χρηματική ποινή από 20.000 έως 60.000 ευρώ
β)10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εκτέλεσης οποιαδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο
γ) 10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους
Επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα
Όπως αναφέρει ο Πειθαρχικός Κώδικας: «Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρείται:
α) Χρηματική ποινή από 20.000 έως 60.000 ευρώ
β)10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εκτέλεσης οποιαδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο
γ) 10ετή, τουλάχιστον, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους».
Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις επανάληψης, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, ενώ ο αποκλεισμός γίνεται εφ' όρου ζωής, ενώ σε περιπτώσεις που υπαίτια είναι ομάδα, θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ. Μία ομάδα θεωρείται υπαίτια εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές εμπλέκονται στο αδίκημα.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Λίγο πιο συγκεχυμένα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη. Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, στις περιπτώσεις Ολυμπιακού Βόλου, Φενέρμπαχτσέ η ΟΥΕΦΑ μπορεί να αποκλείσει ομάδες από τις διοργανώσεις της, χωρίς να περιμένει την τελική δίκη. Ωστόσο όπως έγινε στις δύο αυτές περιπτώσεις, πρώτα υπήρχαν πειθαρχικά μέτρα στις χώρες τους για τις δύο ομάδες και μετά ακολούθησε η απόφαση αποκλεισμού από την Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Το ίδιο συνέβη και με την ουκρανική Μέταλιστ, για την οποία πρώτα έβγαλε απόφαση το αθλητικό δικαστήριο CAS και μετά έπεσε η «καμπάνα» από την ΟΥΕΦΑ. Αυτό επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος μεγάλων αθλητικών υποθέσεων Γρηγόρης Ιωαννίδης, μιλώντας στο gazzetta.gr
Αρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πρώτα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις στη χώρα και μετά επιλαμβάνεται του θέματος η ΟΥΕΦΑ, η οποία αναφέρει στον κανονισμό της:
Το άρθρο 2.04g, σημειώνει πώς μία ομάδα για να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ «δεν θα πρέπει να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε καμία δραστηριότητα στησίματος αγώνα ή διαμόρφωσης αποτελέσματος σε εγχώρια ή διεθνή διοργάνωση».
Στη συνεχεία, σύμφωνα με το άρθρο 2.05, αν υπάρχει τέτοια εμπλοκή τότε η ομάδα τιμωρείται για μία αγωνιστική περίοδο, ενώ το άρθρο 2.10 αναφέρει τη δυνατότητα που έχει η ΟΥΕΦΑ να στείλει μία υπόθεση για πλήρη έρευνα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.