Ανάλυση: Ο Ντιμπάλα πάει Μουντιάλ (graphs)
Μετά από τρεις διαδοχικές αποτυχίες σε σημαντικούς αγώνες, η Αργεντινή ταξιδεύει στη Ρωσία με στόχο εκ των πραγμάτων να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, έστω κι αν δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί. Πάντα η κουβέντα για την «αλμπισελέστε» είναι… ερεθιστική, είτε επικεντρώνεται στον Μέσι, είτε στους υπόλοιπους. Ένας απ’ αυτούς είναι είναι ο Πάουλο Ντιμπάλα, που αφού η κλήση του στην Εθνική έγινε σίριαλ, πλέον καλείται να δείξει την «πάστα» του, στον «αιώνιο» αγώνα μιας ομάδας να αποδείξει πως είναι τόσο καλή όσο τη θέλουν τα εκατομμύρια θαυμαστών της.
Το Statathlon επιχειρεί μέσω του πρότζεκτ «FX-Ray» να αναλύσει τα στατιστικά του άσου της Γιουβέντους και να καταλήξει αν ήταν σωστή η κλήση του για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά με την Αργεντινή, με βάση τους αγώνες από τη σεζόν 2014/15 σε όλες τις διοργανώσεις.
Στο πρώτο μέρος της έρευνας, παρουσιάζεται η ατομική βελτίωσή του σε συγκεκριμένες κατηγορίες από την εποχή της Παλέρμο.
Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν οι επιδόσεις του στην ακρίβεια στις πάσες, τον μέσο αριθμό τους ανά αγώνα και ο τρόπος με τον οποίο σκοράρει.
Τέλος, στο τρίτο μέρος, η συνεισφορά του στο επιθετικό σχέδιο της ομάδας του.
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η θρασύτητα που έχει επιδείξει ο Ντιμπάλα παίζοντας στην Ιταλία τον έχει βάλει στο «κάδρο» με τους κορυφαίους παίκτες στη θέση του στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε από την πρώτη του κιόλας επαγγελματική σεζόν στην Αργεντινή, με τη φανέλα της Κόρδοβα, όταν είχε πετύχει σε ηλικία 18 ετών 17 γκολ σε 38 εμφανίσεις. Η Παλέρμο ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός «σταθμός» του(2012) και τρία χρόνια αργότερα τον έκανε δικό της η «Βέκια Σινιόρα».
(Πηγή: Statathlon)
Χρειάστηκε μόλις δυο σεζόν στη Σικελία για να γίνει βασικός και αναντικατάστατος, παίζοντας σε 35 παιχνίδια, κυρίως ως δεύτερος επιθετικός, όπου αποκάλυψε όλο το εύρος του ταλέντου του. Όντας το «πρώτο βιολί» σε μια ομάδα που πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό έπαιζε πολύ με τη μπάλα, σούταρε, ντρίμπλαρε, κέρδιζε φάουλ και σε κάθε περίπτωση αναδείχθηκε.
Θα περίμενε κανείς πως αναπόφευκτα η μετακόμισή του στο Τορίνο θα «έριχνε» τα στατιστικά του, αφού πλέον θα άλλαζαν τα αγωνιστικά του δεδομένα, παίζοντας για τους πρωταθλητές και φιναλίστ του Champions League. Αυτό όμως δεν συνέβη, με τον Αργεντινό να δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Σε τρεις σεζόν με τη φανέλα της Γιουβέντους ο Ντιμπάλα σούταρε το ίδιο συχνά, έπαιζε κομβικό ρόλο στη δημιουργία επιθέσεων, ενώ ελάττωσε τα λάθη του. Το ποσοστό του σε επιτυχημένες ντρίμπλες ως παίκτης του Παλέρμο ήταν 59,16%, ενώ ως παίκτης της Γιούβε την τελευταία σεζόν έφτασε στο εξαιρετικό 71,92%.
ΕΝΑΣ «ΦΟΝΙΑΣ» ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Εκτός από την ντρίμπλα, ο Ντιμπάλα έχει πολλές άλλες αρετές που δεν… κρύβονται στο παιχνίδι του. Ένα απ’ αυτά είναι πως δεν «κρύβεται» κατά τη διάρκεια των αγώνων, ζητώντας συχνά τη μπάλα και παίζοντας σε κοντινές και μακρινές αποστάσεις, με τα ποσοστά του στις πάσες να βελτιώνονται.
(Πηγή: Statathlon)
Σημαντικότερο ωστόσο χαρακτηριστικό ενός επιθετικού είναι η αντίληψη του χώρου και του χρόνου, ώστε να μπορεί να «εκτελέσει» απ’ όποια θέση έχει την ευκαιρία. Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η τάση του Ντιμπάλα να σουτάρει από μακρινή, μέση και κοντινή απόσταση ανά σεζόν. η κλίση της Dybala να εκτελεστεί μπροστά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα αποτυπώνεται, με βάση την απόσταση της εκτέλεσης.
(Πηγή: Statathlon)
Τη σεζόν 2014/15 πέτυχε 13 γκολ με 53.78% από τις ευκαιρίες του να ολοκληρώνονται μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Την επόμενη (2015/16) σημείωσε 23 γκολ με το αντίστοιχο ποσοαστό να πέφτει στο 47,33%. Τη σεζόν 2016-17 και το 2017-18, περισσότερα από τα μισά από τα τελειώματα του προέρχονται έξω από την περιοχή, ενώ μέτρησε 19 και 26 γκολ αντίστοιχα. Με την πάροδο των ετών, ο Ντιμπάλα σουτάρει όλο και περισσότερο από μακριά, μηδενίζοντας κατά τη σεζόν που ολοκληρώθηκε το ποσοστό μέσα από τη μικρή περιοχή!
Σε σύγκριση με τους συμπαίκτες του μάλιστα, ο Αργεντινός συμβάλλει στο 30% των γκολ της Γιουβέντους, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να «μοιράζονται» το 69.7%.
(Πηγή: Statathlon)
Η συμβολή του στις τελευταίες τρεις σεζόν για τη Γιουβέντους ήταν 93 γκολ (68 γκολ, 25 ασίστ), ενώ συνολικά οι «μπιανκονέρι» σκόραραν 307 φορές. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν (2015/16) σημείωσε ή μοίρασε 32 από τα 93 γκολ (34,40%), το 2016-17 τα 28 από τα 107 γκολ (26,17%) και το 2017/18 συμμετείχε στα 33 από τα 107 (30,84%). Με άλλα λόγια, η συνολική συνεισφορά του υπερβαίνει το 30%.
ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΑΣΙΣΤ ΑΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
(Πηγή: Statathlon)
Στο τελευταίο γράφημα παρουσιάζεται ο χρόνος ανάμεσα στους στόχους και τις ασίστ του Ντιμπάλα. Το 2014-15 σκόραρε ένα γκολ κάθε 235’ και μοίραζε μια ασίστ ανά 305’. Στη Γιουβέντους αυξήθηκε η συχνότητα των γκολ και μειώθηκε αυτή των ασίστ.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η σημασία του στο παιχνίδι της Γιουβέντους είναι μεγάλη, βάσει των αριθμών και της συνολικής του παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο. Μένει να φανεί αν αυτό θα συμβεί και με τη φανέλα της Αργεντινής, που τον έχει ανάγκη σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, σε μια ακόμα πρόκληση.
Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: FX-Ray Project: Paulo Dybala
Η Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.