Τι γίνεται στην Κίνα και «εξαφανίζονται» διάσημοι;

Κώστας Ευθυμιάδης
Τι γίνεται στην Κίνα και «εξαφανίζονται» διάσημοι;
Η «εξαφάνιση» της Σουάι Πενγκ δεν είναι η μόνη που έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη από την Κίνα και το καθεστώς «εμπλέκεται» σε πολλές από αυτές.

Το κομμουνιστικό καθεστώς στη Κίνα δεν επιτρέπει την ελευθερία στους πολίτες, όπως αυτή ορίζεται στα περισσότερα, τουλάχιστον, κράτη του πλανήτη.

ΜΜΕ και σόσιαλ περνούν από λογοκρισία, ενώ όποιος κατακρίνει δημόσια την κυβέρνηση, βρίσκεται σε μπελάδες.

Η Σουάι Πενγκ δεν έκανε απλά κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά κατονόμασε ηγετικό στέλεχός της ως τον βιαστή της. Η Κίνα λογόκρινε την ανάρτηση την οποία μετέδωσε στα σόσιαλ και την κατέβασε εντός λίγων λεπτών, αλλά πρόλαβε να γίνει viral παγκοσμίως. Από τότε αγνοούνται τα ίχνη της και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται και αν είναι καλά στην υγεία της.

Αυτές οι «εξαφανίσεις» σε επώνυμα πρόσωπα στη Κίνα απασχολούν αρκετά τα τελευταία χρόνια καθώς η Πενγκ δεν είναι η μόνη που έχει χαθεί από προσώπου γης.

 

Αρκετοί ισχυροί επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν «εξαφανιστεί» μετά από σχόλιο που έκαναν δημόσια κατά της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο αυτό να αποδεικνύει ότι πίσω από αυτές τις «εξαφανίσεις» κρύβεται το καθεστώς. Ωστόσο, όπου... υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά λένε και σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση...

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς κατά την περίοδο 1966-76 είχαν φυλακιστεί εκατοντάδες πολίτες με σημαντική θέση, αλλά και καθηγητές, μουσικοί και πολιτικοί, χωρίς να τους αποδοθούν ποτέ κατηγορίες, ενώ τους αναζητούσαν οι οικογένειές τους.

Η «εξαφάνιση» του Τζακ Μα

Η πιο γνωστή «εξαφάνιση» ήταν αυτή του Τζακ Μα. Ο ισχυρός άνδρας του Alibaba Group, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2019, λέγοντας πως είναι υπερβολικά συντηρητική. Μετά το σχόλιό του τα ίχνη του είχαν χαθεί για περίπου δύο μήνες. Οι επιχειρήσεις του σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ «κλειδώθηκαν» ενώ υπήρχαν φήμες από φίλους του πως είχε εξοριστεί. Επανεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, αλλά δεν είπε ποτέ λέξη για την «εξαφάνισή» του.

Tζακ Μα

Η ηθοποιός και οι τιμωρητικοί φόροι

Μία άλλη περίπτωση είναι της ηθοποιού Φαν Μπινγκπίνγκ. Για τρεις μήνες είχε «εξαφανιστεί» και κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της επέβαλε πρόστιμο 130 εκατ. δολαρίων πάνω στις επιχειρήσεις που είχε ανοίξει.

Φαν Μπινμπινγκ

Σε μια άλλη περίπτωση, μια άλλη επιχειρηματίας, η Ντουάν Βεϊχόνγκ, είχε «εξαφανιστεί» το 2017 κι ο σύζυγός της δεν είχε μάθει ποτέ νέα της μέχρι που αποφάσισε να γράψει ο ίδιος ένα βιβλίο για την διαφθορά στην Κίνα. Τότε τον πήρε η σύζυγός του τηλέφωνο και τον παρακάλεσε να μην εκδώσει το βιβλίο. Μέσα σε αυτό, έγραφε για το Νο2 της ηγεσίας της Κίνας προ δεκαετίας, τον Βεν Τζιανμπάο, για το πως απέκτησε τα πλούτη του.

Ντουάν Βεϊχόνγκ

Μια άλλη περίπτωση ήταν του μεγιστάνα των ακινήτων Ρεν Ζικιάνγκ ο οποίος τον Μάρτιο του 2020 είχε «εξαφανιστεί» μετά από την κριτική που είχε κάνει στον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Του επιβλήθηκε 18 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα