Ντικ Πάουντ για υπόθεση Πενγκ: «Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ανοησίες»

Newsroom
Ντικ Πάουντ για υπόθεση Πενγκ: «Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ανοησίες»
Το αρχαιότερο μέλος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, υπερασπίστηκε ξανά την Επιτροπή στην στάση της πάνω στην υπόθεση της Σουάι Πενγκ.

Για άλλη μία φορά το αρχαιότερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Ντικ Πάουντ υπεραμύνθηκε της ΔΟΕ στην στάση της γύρω από το ζήτημα της Σουάι Πενγκ.

Τόνισε μάλιστα πως όσοι λένε ότι η στάση της στο ζήτημα γίνεται για να «αποφύγει την οργή του Πεκίνου» είναι «ανοησίες».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είχε μια συνομιλία μισής ώρας μαζί της, αλλά έχει δεχτεί σκληρή κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις καταγγελίες της Πενγκ για βιασμό από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Γκαολί Ζανγκ, με τον οποίον μάλιστα συνεργάστηκε για χάρη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 (Πεκίνο).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι το ενδιαφέρον της ΔΟΕ φαινόταν να είναι η εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Αγώνων και όχι η ευημερία των αθλητών, μια άποψη που ο Πάουντ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Αυτό είναι πλήρης ανοησία. Υπήρχε γενικευμένη ανησυχία για το τι μπορεί ή όχι να της συνέβη», είπε ο Πάουντ σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Reuters.

«Aυτό που έκανε η ΔΟΕ ήταν πολύ αθόρυβα να δημιουργήσει ένα Ολυμπιακό δίκτυο μαζί με τον πρόεδρό μας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών μας κι ένα από τα ανώτερα μέλη μας στην Κίνα και να έλθουν σε επαφή μαζί της. Και ήταν χαρούμενη που έγινε αυτή η επικοινωνία» πρόσθεσε απαντώντας στις επικρίσεις της διευθύντριας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, Σόφι Ρίτσαρντσον, κατά του Μπαχ.

«Από Ολυμπιακή σκοπιά, επετεύχθη ο στόχος, που ήταν να την ρωτήσουν εάν είναι καλά. Το συλλογικό συμπέρασμα, είναι ότι ήταν καλά και δεν βρισκόταν υπό πίεση. Και αυτό θέλαμε να μάθουμε», είπε ακόμη ο Πάουντ που πρόσθεσε:

«Τώρα οι άλλοι λένε όλοι «θα έπρεπε να είχατε λύσει το πρόβλημα της παρενόχλησης». Σε ένα τηλεφώνημα 30 λεπτών; Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνια για να λυθούν ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρίσκεστε».

Ο Καναδός παράγοντας σημείωσε πως «προφανώς η οικογένεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανησυχεί γι' αυτήν. Υποθέτω ότι η κινεζική κυβέρνηση κατάλαβε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα, οπότε δεν φάνηκε να παρεμβαίνει στην κλήση ή κάτι τέτοιο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα