Δουβής στο Gazzetta: «Ο Στέφανος και η Μαρία έχουν στείλει το μπαλάκι στην πλευρά της ομοσπονδίας!»
Αν και ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει το επώνυμό του με τον πατέρα του Σταύρο, που διετέλεσε επί σειρά ετών διεθνής διαιτητής μπάσκετ, γενικός γραμματέας αθλητισμού και σήμερα είναι αντιπρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ και του ΕΣΑΚΕ και μοιραία θα τον τοποθετούσε κοντά στο μπάσκετ, ο Γιάννης Δουβής είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στα κορτ.
Ο Σταύρος Δουβής, άλλωστε, ως προπονητής του τένις ήταν αυτός που αυτός που τον έσπρωξε στην αντισφαίριση και τον καθοδήγησε μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας στα νεανικά του χρόνια. Από την ολοκλήρωση των σπουδών του (με διδακτορικό στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητισμού από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ) κι εντεύθεν, όμως, η διαδρομή του Γιάννη Δουβή βρίσκεται αποκλειστικά εντός αθλητισμού.
Η εργασιακή του εμπειρία περιλαμβάνει διάφορους οργανισμούς, όπως το ΝΒΑ στο οποίο εργάστηκε ως σύμβουλος στην Διεύθυνση ανάπτυξης παικτών και αθλήματος, την Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Αθήνα 2004", στην οποία εργάστηκε ως Διευθυντής του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης του Ελληνικού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο οποίο διατέλεσε σύμβουλος του Υπουργού για θέματα αθλητισμού και αθλητικού τουρισμού και την ΚΑΕ ΑΕΚ, στην οποία ήταν σύμβουλος Μάρκετινγκ και Εμπορικής Ανάπτυξης. Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Μάρκετινγκ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς επίσης και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα, ο Γιάννης Δουβής είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο αντικείμενο του Μάρκετινγκ Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αρμοδιότητα του marketing και της εμπορικής ανάπτυξης, που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες στην ομοσπονδία τένις, ως α' αντιπρόεδρος στο νέο Δ.Σ.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα διοικητικά της Ελληνικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης;
«Το τένις και η διοίκηση αποτελούν βασικά συστατικά της υπόστασης μου σε αθλητικό, επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Το τένις ήταν και είναι για μένα τρόπος ζωής. Μέχρι και σήμερα δεν λέω όχι σε κάθε ευκαιρία να βρεθώ στο γήπεδο. Υπήρξα αθλητής του τένις, πρωταθλητής Ελλάδος και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην αντισφαίριση. Παράλληλα είμαι επαγγελματίας στο χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ με θητεία σε κορυφαίους αθλητικούς οργανισμούς όπως το ΝΒΑ, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», η ΚΑΕ ΑΕΚ, καθώς επίσης και καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για πάνω από δύο δεκαετίες. Σίγουρα και η ενασχόληση του πατέρα μου με το τένις, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αγάπη που ανέπτυξα για το άθλημα.»
Τον Σταύρο Δουβή, τον γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ως παλαίμαχο διεθνή διαιτητή μπάσκετ και γενικό γραμματέα αθλητισμού...
«Ο πατέρας μου είχε σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα, όντας εκείνος που στα τέλη της δεκαετίας του 70 και σαν καθηγητής της τότε ΕΑΣΑ (σ.σ.: μετέπειτα ΤΕΦΑΑ) εισήγαγε μετά από προτροπή του τότε προέδρου της ΕΦΟΑ, Μίμη Στεφανίδη, την προπονητική της αντισφαίρισης ως μάθημα επιλογής και ειδικότητα στο πανεπιστήμιο. Οι απόφοιτοι προπονητές που προέκυψαν από αυτή την διαδικασία, ίδρυσαν μεγάλο αριθμό συλλόγων και βοήθησαν ουσιαστικά στην γνωριμία του κόσμου με το τένις και κατά κάποιο τρόπο στην εκλαΐκευση του. Ένας εξ αυτών είναι και ο Απόστολος Τσιτσιπάς, η πορεία και τα επιτεύγματα του οποίου σε συνδυασμό με τον Στέφανο είναι γνωστά παγκοσμίως. Αν και όπως είπατε ο περισσότερος κόσμος συνδέει τον πατέρα μου με το μπάσκετ, θα πρέπει να πω ότι είναι αμιγώς άνθρωπος και του τένις. Υπήρξε μεταξύ άλλων προπονητής, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας στο Davis Cup, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ομοσπονδίας καθώς επίσης και πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών αντισφαίρισης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια να μην ασχοληθώ με το τένις.»
Ποια είναι η κατάσταση στο ελληνικό τένις σήμερα, δεδομένων των μεγάλων επιτυχιών του Στέφανου (Τσιτσιπά και της Μαρίας (Σάκκαρη);
«Το ελληνικό τένις σήμερα έχει αγγίξει την κορυφή του παγκόσμιου στερεώματος του αθλήματος. Οι τεράστιες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, εκτός από την χαρά και τη μεγάλη υπερηφάνεια που χαρίζουν σε όλους τους Έλληνες, αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης για μία σειρά νεότερων αθλητών που πλέον έχουν χειροπιαστό παράδειγμα και απόδειξη ότι τα όνειρά τους μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Η αλήθεια, όσο και αν φαίνεται απίστευτη είναι ότι πέραν του Στέφανου (νο4) και της Μαρίας (νο8), που βρίσκονται σταθερά μέσα στην πεντάδα και δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα, ειδικά στις γυναίκες έχουμε τη Μιχαέλα Λάκη που βρίσκεται στο νο9 της παγκόσμιας κατάταξης κάτω των 18, την Δέσποινα Παπαμιχαήλ και την Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου στο νο175 και νο190 της WTA, τον Μιχάλη Περιβολαράκη στο νο407 της ΑΤΡ, την Δήμητρα Παύλου στο νο140 της ΙΤF κάτω των 18 και πολλά ακόμα αγόρια και κορίτσια που ακολουθούν δυνατά. Εμείς ως νέα διοίκηση της Ελληνικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης, οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.»
Η στροφή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο τένις ως άθλημα επιλογής για άσκηση, είναι εντυπωσιακή. Πως την εισπράττει η ομοσπονδία;
«Η αγάπη του κόσμου για το τένις είναι αποδεδειγμένα πολύ μεγάλη. Πάνω από 500.000 συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, ενημερώνονται, παρακολουθούν, παίζουν ή μαθαίνουν τένις. Αυτή η μεγάλη κινητικότητα γύρω από το άθλημα αποτελεί για εμάς τους ανθρώπους του τένις μεγάλη ευθύνη και παράλληλα υποχρέωση αλλά και ανάγκη να σηκώσουμε τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά.»
Που βρίσκεται η ΕΦΟΑ σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες;
«Ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, οι εθνικές ομοσπονδίες του τένις έχουν τεράστια παράδοση με εκατομμύρια αθλητές, θρυλικές διοργανώσεις και συλλόγους υπό την αιγίδα τους, αλλά και επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας με εξειδικευμένα στελέχη και φοβερή οργάνωση. Εμείς θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε ως ένα αναπτυσσόμενο τενιστικά έθνος.»
Θέλετε να πείτε ότι υπολειπόμαστε σε υποδομές και τεχνοκρατική αντίληψη;
«Τις προηγούμενες δεκαετίες η ελληνική ομοσπονδία έχει κάνει πολλά για το άθλημα τα οποία θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας θετικής αντίληψης για το άθλημα στο εξωτερικό και στην προσέλκυση πολλών διεθνών διοργανώσεων. Οι ανάγκες όμως των αθλητών και των προπονητών μας, αλλά και όλων όσων ασχολούνται με το τένις σε εγκαταστάσεις, προπονητικές υποδομές, βελτίωση της ποιότητας των διοργανώσεων, προγράμματα ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματος, ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών γύρω από το άθλημα, προβολή, προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη της εμπορικότητας κ.α. έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σε ότι αφορά το μάρκετινγκ και την εμπορική ανάπτυξη του αθλήματος, που αποτελούν αρμοδιότητα μου στο πλαίσιο της νέας διοίκησης, πρέπει να τονιστεί ότι η ανάγκη για οργάνωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το τένις πλέον δεν είναι ένα "μικρό άθλημα" και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο. Πρέπει να απενοχοποιηθεί και παράλληλα να στηριχτεί η έννοια της ανάπτυξης της εμπορικότητας, κάτι το οποίο αποτελούσε επί σειρά ετών ταμπού για τις διοικήσεις των περισσότερων εθνικών ομοσπονδιών αθλημάτων.»
Δεδομένου του ότι ο κρατικοδίαιτος αθλητισμός έχει παρέλθει προ πολλού, από πού προσδοκάτε να αντλήσετε πόρους για την ανάπτυξη του αθλήματος;
«Είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη της εμπορικότητας είναι αυτή που θα φέρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των δράσεων που προαναφέρθηκαν, βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την οικογένεια του τένις, το νέο κοινό που ενδιαφέρεται για το άθλημα και της ευρύτερης αθλητικής βιομηχανίας. Η στήριξη της πολιτείας, της διεθνούς ομοσπονδίας και των εισφορών των αθλητών αλλά και των συλλόγων πρέπει να αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του προϋπολογισμού μας. Το κλειδί για την επιτυχία, όπως συμβαίνει σε κάθε συντονισμένη δράση στα πλαίσια ενός οργανισμού, είναι ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός.»
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο;
«Στους πρώτους μήνες της τρέχουσας διοίκησης έγινε αποτίμηση του συνολικού προϊόντος του ελληνικού τένις και για πρώτη φορά βγήκαμε στην αγορά με ένα σαφές χορηγικό πρόγραμμα σε επίπεδο ανταποδοτικών παροχών προς τους χορηγούς. Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους επίσημους χορηγούς μας (σ.σ.: kosmocar, fila, babolat, cosmote, tenniscraft) των οποίων η μεγάλη στήριξη πραγματικά κάνει τη διαφορά. Φυσικά έπεται και συνέχεια σε αυτό το κομμάτι η οποία διαφαίνεται ότι θα είναι εντυπωσιακή. Πέραν των χορηγών, έσοδα μπορούν ακόμα να προκύψουν από μεγάλα τουρνουά, από νέες συμφωνίες για παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, από τη δημιουργία αυθεντικών αδειοδοτημένων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τους χορηγούς μας, αλλά και από τον κεντρικό συντονισμό της δραστηριότητας των ενώσεων και των συλλόγων μας.»
Ποιος είναι ο ρόλος των socialmedia και των νέων τεχνολογιών σε αυτά που μας περιγράφετε;
«Το πρώτο πράγμα που εξετάζουν οι χορηγοί σήμερα, είναι η δυναμική που αναπτύσσει ένας αθλητικός οργανισμός σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, μέσω του ψηφιακού του αποτυπώματος. Αντιλαμβάνεστε ότι στους λίγους μήνες που ασχολούμαι, αποτελεί μεγάλο άθλο για το μάρκετινγκ της ομοσπονδίας, το γεγονός της εξασφάλισης χορηγικών συνεργασιών με το τρέχον ψηφιακό καθεστώς. Ο ριζικός επανασχεδιασμός του ψηφιακού αποτυπώματος της ομοσπονδίας αποτελεί απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη. Η νέα επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, πλαισιωμένη με το κατάλληλο στήσιμο και διαχείριση των κοινωνικών μας δικτύων, με συνεχή ροή πλούσιου και ενδιαφέροντος ενημερωτικού, επιμορφωτικού και χρηστικού περιεχομένου, είναι έτοιμη και σύντομα θα είναι στον αέρα. Η αναβάθμιση της ευρύτερης ψηφιακής μας λειτουργίας σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση και τον επανασχεδιασμό της εταιρικής εικόνας και ταυτότητας της ομοσπονδίας θεωρούμε ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επανατοποθέτηση του αθλήματος του τένις στη θέση που του αρμόζει στην αθλητική αγορά. Και το νέο εμπορικό σήμα λοιπόν είναι έτοιμο και θα βγει στον αέρα μαζί με τις υπόλοιπες ψηφιακές μας υπηρεσίες.»
Ποιο είναι το όραμα σας για την ελληνική ομοσπονδία και το ελληνικό τένις;
«Η ομοσπονδία οφείλει να εστιάσει τη στόχευση της σε νέες αγορές του αθλήματος όπως αυτή των βετεράνων, οι διοργανώσεις των οποίων θα διεξάγονται πλέον υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας και για τις οποίες η χορηγική αγορά έχει δείξει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην προώθηση του ομαδικού χαρακτήρα του αθλήματος, πράγμα που αποτελεί μία παγκόσμια τάση, μέσω της αναβάθμισης του διασυλλογικού πρωταθλήματος και της θέσπισης του διασυλλογικού κυπέλλου. Τέλος η εξασφάλιση από την ομοσπονδία μεγάλου αριθμού διεθνών διοργανώσεων τόσο σε επίπεδο τζούνιορ όσο και επαγγελματικών διοργανώσεων της ITF, δίνουν τη δυνατότητα σε νεότερους αθλητές μας να κυνηγήσουν το όνειρο του επαγγελματικού τένις συλλέγοντας πόντους στην ίδια τους την πατρίδα. Πιστεύω πάρα πολύ στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού μέσω του τένις, ακολουθώντας το μοντέλο της Ισπανίας, όπως και στη δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει ένα μεγάλο επαγγελματικό τουρνουά, αλλά και να διαμορφώσει το τοπίο για τη δημιουργία προπονητικών κέντρων αντισφαίρισης διεθνών προδιαγραφών.»
Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, όμως, δεν πρέπει να αποκτήσουμε και περισσότερα σύγχρονα γήπεδα;
«Ο αριθμός των γηπέδων που έχουμε στη διάθεση μας ως ελληνικό τένις, είναι από τους μικρότερους σε όλη την Ευρώπη. Στόχος μέσω της δημιουργίας συνεργειών με τους ΟΤΑ τα ξενοδοχεία, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κ.α. είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν προγράμματα και διοργανώσεις της ομοσπονδίας και των συλλόγων. Οι ενώσεις μας αλλά και το κύτταρο του ελληνικού τένις που είναι ο σύλλογος χρειάζονται συνεχή εξατομικευμένη υποβοήθηση στα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν, επιμόρφωση σε προπονητικό αλλά και διοικητικό επίπεδο, ενδυνάμωση και στήριξη στις πρωτοβουλίες που παίρνουν, μέσω της συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με την ομοσπονδία. Για όλα αυτά απαραίτητος είναι ο επαναπροσδιορισμός της οργανωτικής δομής της ομοσπονδίας με γενικό διευθυντή, γραφείο τύπου, διεύθυνση μάρκετινγκ, υπεύθυνο λειτουργιών, IT, λογιστήριο κλπ., η οποία θα εργάζεται καθημερινά με σαφή προσανατολισμό προς την υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων. Είμαστε μόνο στην αρχή. Ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Πεποίθηση μου είναι ότι τα καλύτερα έρχονται.»
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.