Τσιτσιπάς, Roland Garros: Για να φτάσεις ως το τέλος ενός Grand Slam πρέπει να είσαι clutch

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε με νίκη 3-1 επί του Γίρι Βέσελι στον δεύτερο γύρο του Roland Garros, με περισσότερα σημάδια ανησυχίας από όσα θα έπρεπε. Γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από τις πρώτες ημέρες ενός Grand Slam. Αυτή η εναλλαγή ανάμεσα σε τόσες επιλογές που προσφέρει το τένις αποτελεί ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα για έναν φαν του τένις. Δυστυχώς μπορεί να φέρει παιχνίδια με αρκετό ενδιαφέρον την ίδια ώρα, όπως αυτό του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη για τον πρώτο γύρο του Roland Garros.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε πρώτος την πρεμιέρα του στο Παρίσι, μπαίνοντας απέναντι στον Βέσελι στο κεντρικό κορτ και θα έπρεπε με περίσσεια ευκολία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα την υπόθεση πρόκρισης. Δε θα μπορούσε απλώς, θα έπρεπε!

Για τον Τσιτσιπά η παρουσία στο Roland Garros συνεπάγεται αυτόματα την ταμπέλα του contender. Οι χωμάτινες επιφάνειες τον καθιστούν φαβορί και σε ένα slam που τα έχει καταφέρει καλά στο παρελθόν, βρίσκεται πάντοτε μέσα στα φαβορί. Ενδεχομένως κάτω από τους Αλκαράθ και Τζόκοβιτς στη φετινή κούρσα αλλά πάντοτε εκεί.

 

Σε ένα Major τουρνουά δεν αρκεί να μπεις ως πρώτος μεταξύ ίσων. Το σημαντικότερο κομμάτι είναι να αγωνιστείς ως τέτοιος και ο Τσιτσιπάς με τους όποιους αστερίσκους στον πρώτο γύρο δεν εμφάνισε αυτά τα στοιχεία, ειδικότερα μετά το δεύτερο σετ. Όχι για να κατακτήσεις έναν Grand Slam τίτλο, αλλά για να φτάσεις να τον διεκδικείς πρέπει να είσαι clutch, να εκμεταλλευτείς τις στιγμές σου στο κορτ και να μη δίνεις χώρο σε έναν αντίπαλο, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός είναι χαμηλότερου επιπέδου, να σε φτάσει στα όρια, και να σπαταλήσεις αρκετά από τα αποθέματα ενέργειας.

Η δικαιολογία του πρώτου γύρου δεν είναι αρκετή για τον Τσιτσιπά

Πάντοτε η προσαρμογή στις συνθήκες σε ένα νέο τουρνουά παίζει τον ρόλο της. Ο Τσιτσιπάς χρειάστηκε λίγο χρόνο για να συνηθίσει την αναπήδηση και το βαρύ κεντρικό κορτ του Roland Garros. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κάποιος και την παρουσία ενός αριστερόχειρα στην απέναντι πλευρά.

Σε τέτοιες στιγμές καλείσαι να αναπροσαρμόσεις το δικό σου παιχνίδι και τις γωνίες των χτυπημάτων σου. Κάτι που συνέβη μετά το break που δέχτηκε στο πρώτο σετ. Η εικόνα του Βέσελι ήταν βετεράνου, η διαφορά στις κινήσεις και η καταπόνηση ενός παίκτη που βρέθηκε εκτός top-400 ήταν ολοφάνερη στο δεύτερο σετ. Κάπου εκεί, όμως, ο διακόπτης έσβησε. Ο Τσιτσιπάς σταμάτησε να είναι το ίδιο αποφασιστικός και επιθετικός στα χτυπήματά του και το πλήρωσε με τραγικά αβίαστα που επέκτειναν χωρίς λόγο την αναμέτρηση.

Είναι απαγορευτικό να χάνεις σε αυτό το επίπεδο σετ (το τρίτο) με 15 winners για μόλις 10 αβίαστα, 80% περασμένο πρώτο σερβίς. Ο Τσιτσιπάς δεν έχασε κανέναν από τους 12 πόντους στο σερβίς του για τα τρία πρώτα service games, αλλά με ένα διπλό λάθος και ένα χαμένο φόρχαντ στο φιλέ, τοποθέτησε τον εαυτό του σε ένα σκοτεινό τούνελ αμφισβήτησης, κόντρα σε έναν αντίπαλο που είχε να παρουσιάσει ποικιλία στο σερβίς αλλά δε σημάδευε εμμονικά το μπάκχαντ του.

Βέσελι Τσιτσιπάς
Η ποικιλία στο πρώτο σερβίς του Βέσελι

Το μονοπάτι του είναι λείο ως τα προημιτελικά αλλά ξάφνου γίνεται βουνό. Με τέτοια νούμερα δεν μπορείς να προσφέρεις ευκαιρίες σε Αλκαράθ ή Τζόκοβιτς. Ακόμα και οι 4 φορές που έσπασε το σερβίς του Βέσελι σε 11 απόπειρες ήταν περισσότερο δείγμα της δικής του φοβίας να τελειώσει τη δουλειά. Χρειάστηκε να βρεθεί κάτω με 6-3 στο tiebreak του τέταρτου σετ για να αυξήσει ξανά την πίεση στα... κόκκινα.

Να είναι κακή παρένθεση τα δύο τελευταία σετ

Έχει αυτήν τη μαγεία ένα τουρνουά δύο εβδομάδων που μπορεί σε λίγες μέρες από τώρα, όλα να έχουν ξεχαστεί. Για να φτάσει ως το φινάλε, όμως, ο Τσιτσιπάς καλείται να αφήσει πίσω του αυτήν την εμφάνιση στα δύο τελευταία σετ.

Να επιστρέψει στα δικά του στάνταρ όσον αφορά την επιφάνεια, να βρει το topspin φόρχαντ του που αποτελεί ένα από τα πιο κυριαρχικά χτυπήματα στο τουρ και να το συνδυάσει με το σερβίς που δείχνει να δουλεύει σε όλη τη διάρκεια της clay season.

Δε χρειάζεται να φτάσει κανείς πολύ μακριά. Το 2020 ο Στεφ κλήθηκε να επιστρέψει στον πρώτο κιόλας γύρο από το 2-0 κόντρα σε έναν χωματά, όπως ο Χάιμε Μουνάρ. Εμπόδιο δηλαδή πολύ υψηλότερο από αυτό που συνάντησε σήμερα. Εν τέλει η διαδρομή του τότε σταμάτησε στο πέμπτο σετ του ημιτελικού, όντας μάλιστα τραυματίας κόντρα στον Τζόκοβιτς.

Στο δικό του χέρι είναι να φτάσει τουλάχιστον ως τα προημιτελικά για να διεκδικήσει τις πιθανότητές του από εκεί και έπειτα. Αν δεν είσαι clutch σε ένα Grand Slam, δε θα ηττηθείς από τον Αλκαράθ ή τον Τζόκοβιτς. Το πιθανότερο είναι να μη φτάσεις καν να σταθείς απέναντί τους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου