Γκλαβάς στο Gazzetta: «Η ομοσπονδία τένις δεν έχει προετοιμάσει τη... διαδοχή των Τσιτσιπά και Σάκκαρη»
Το λόγο που έθεσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΕΦΟΑ, τα σχέδιά του και τις προτεραιότητές του σε περίπτωση εκλογής του αποκάλυψε ο Θεόδωρος Γκλάβας, μιλώντας στο Gazzetta.gr.
Ο εκ των υποψηφίων για την ανάληψη της θέσης του προέδρου στην ομοσπονδία τένις, χωρίς να... κρύψει τα λόγια του, αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της ομοσπονδίας, δίνοντας βάση στο αγωνιστικό κομμάτι. Μάλιστα, υπογράμμισε κάποιες απαραίτητες αλλαγές για την βελτίωση του αθλήματος βάσει των προτύπων του εξωτερικού, κάνοντας ειδική αναφορά στην έμπρακτη υποστήριξη όλων των παραγόντων του τένις στην Ελλάδα.
Φυσικά δεν παρέλειψε να σχολιάσει τους αθλητές που διαφημίζουν τη χώρα παγκοσμίως μέσω του τένις, επισημαίνοντας πως η ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη... διαδοχή των Τσιτσιπά και Σάκκαρη.
Η συνέντευξη του Θεόδωρου Γκλαβά στο Gazzetta.gr
Τι σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΦΟΑ και αν αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα;
«Υπηρετώ το τένις από παιδί αγωνιζόμενος σε διοργανώσεις τζούνιορ, ανδρών και βετεράνων. Είχα την μοναδική τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας με την εθνική ομάδα. Είμαι γονιός τριών νεαρών αθλητών που αγωνίζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω υπάρξει ενεργό μέλος σωματείων αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΦΟΑ από το 2021.
Εξ’ αιτίας του τένις, βρέθηκα από μικρή ηλικία σε μια άλλη ήπειρο, σε μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου όπου γνώρισα και αγωνίστηκα με παγκόσμια είδωλα. Λόγω του τένις σπούδασα με αθλητική υποτροφία για να ακολουθήσω αργότερα καριέρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος διοικώντας επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
Είμαι έτοιμος να επιστρέψω στο τένις πολλά από όσα εκείνο μου προσέφερε και να δουλέψω σκληρά για να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα. Να φέρουμε περισσότερους αθλητές όλων των ηλικιών στα τερέν. Να αποκτήσουμε εθνικό προπονητικό κέντρο. Να αναβαθμίσουμε και να αυξήσουμε τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις και διοργανώσεις. Να φέρουμε στο άθλημα χορηγούς και επενδυτές, ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για τα σωματεία και τους αθλητές μας. Να εκσυγχρονίσουμε την ΕΦΟΑ, θεσμοθετώντας διαδικασίες συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Αυτά με οδήγησαν στην απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΦΟΑ. Λόγω αυτού, τους τελευταίους μήνες έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα επισκεπτόμενος σωματεία και εγκαταστάσεις και συζητώντας με παράγοντες, προπονητές και αθλητές. Τα μηνύματα που λαμβάνω σαφώς και με προτρέπουν να αισιοδοξώ για το αποτέλεσμα».
Εφόσον καταφέρετε να εκλεχθείτε ως πρόεδρος της ΕΦΟΑ, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να προσθέσετε ή να αλλάξετε;
«Οι ανάγκες του αθλήματός μας είναι πολλές. Και εγώ όπως και άλλωστε και πολλοί άλλοι έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών και περιφερειακών προπονητικών κέντρων. Την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης αθλητών σε προπονήσεις και ταξίδια. Την τακτική διενέργεια σχολών και επιμορφωτικών σεμιναρίων για προπονητές. Τον προγραμματισμό δράσεων και προωθητικών ενεργειών για την προσέλκυση αθλητών όλων των ηλικιών. Την οργάνωση των βετεράνων μας. Την προσέλκυση και διαχείριση χορηγών. Τη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Την αναβάθμιση των αθλητικών διοργανώσεων και άλλα πολλά.
Αν θέλουμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα πρέπει να επιδιώξουμε αλλαγή πορείας. Η ομοσπονδία πρέπει να πάψει να είναι «κλειστή», αλλά να ανοίξει την αγκαλιά της και να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους και σωματεία με ικανότητες και διάθεση προσφοράς να έρθουν στο προσκήνιο και να προσφέρουν. Η ενεργοποίηση αυτών αποτελεί προτεραιότητα.
Από πρακτικής πλευράς όμως, από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση είναι η γρήγορη εκπόνηση ενός αναμορφωμένου αγωνιστικού προγράμματος για το 2025. Ο σημερινός αγωνιστικός σχεδιασμός χρήζει σημαντικής βελτίωσης και είναι σημαντικό να εκπονηθεί γρήγορα διότι σε αυτό βασίζουν τον προγραμματισμό τους αθλητές, προπονητές, γονείς και σωματεία.
Προτεραιότητα έχει επίσης η κατάρτιση προϋπολογισμού για την κατανομή και διάθεση των διαθέσιμων πόρων σε δράσεις. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΦΟΑ στεγάζει και άλλα αθλήματα, όπως το squash, το beach tennis, την ξυλορακέτα και το padel τα οποία έχουν και αυτά ανάγκες και χρειάζονται προσοχή και υποστήριξη. Τέλος, ακόμη μία προτεραιότητά μας αποτελεί το επερχόμενο Davis Cup, το οποίο θα φιλοξενήσει η χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου».
Η ανάπτυξη του τένις στη χώρα μας, έπειτα από τα βήματα των Τσιτσιπά και Σάκκαρη είναι τεράστια. Πώς την σχολιάζετε εσείς που είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σας;
«Οι επιτυχίες των δύο αυτών κορυφαίων αθλητών έχουν προσφέρει στο άθλημά μας την προβολή που για χρόνια επιζητούσε. Η συγκυρία για μια πραγματική άνοιξη του αθλήματος στη χώρα μας που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, είναι η καλύτερη εδώ και δεκαετίες.
Δυστυχώς όμως, η συγκυρία αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί. Οι προσπάθειες των σωματείων να αναδείξουν το άθλημα, συχνά δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζεται. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά πίσω σε σχέση με αυτές άλλων χωρών. Οι ποιοτικές αθλητικές διοργανώσεις σπανίζουν. Η υποστήριξη αθλητών, προπονητών και παραγόντων είναι πενιχρή. Άνθρωποι και σωματεία με ικανότητες και διάθεση προσφοράς παραμένουν στο περιθώριο.
Γεγονός είναι ότι λόγω των επιτυχιών Τσιτσιπά και Σάκκαρη, αλλά και του covid (το τένις παρέμεινε ανοικτό την περίοδο αυτή), υπήρξε μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος ωθώντας να ασχοληθούν με το τένις μικροί και μεγάλοι. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό όμως, η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων και αρκετών τεχνικά καταρτισμένων επαγγελματιών προπονητών, η αδυναμία υποστήριξης αθλητών αλλά και μια σειρά από άστοχες κινήσεις στον αγωνιστικό σχεδιασμό μας οδηγούν σήμερα να διαπιστώνουμε μια κάμψη. Ασφαλώς, η οικονομική συγκυρία έχει συμβάλει, όμως η ομοσπονδία επιδεικνύει αδυναμία στο να διαγνώσει τα προβλήματα και να προσφέρει λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, οι εγγραφές νεαρών αθλητών σε σχολές υπολείπονται αυτών των προηγούμενων ετών ενώ οι συμμετοχές σε πρωταθλήματα είναι μειωμένες».
Αναμφίβολα ο Στέφανος και η Μαρία διαφημίζουν παγκοσμίως την Ελλάδα μέσω του τένις. Υπάρχει συνέχεια; Εννοώντας αν βλέπετε παιδιά κάποια μέρα να φτάσουν στο επίπεδο τους.
«Ο Στέφανος και η Μαρία κατάφεραν κάτι εξαιρετικά δύσκολο που ακόμα και χώρες με πολύ μεγαλύτερη τενιστική παράδοση, επαρκέστερες εγκαταστάσεις, έμπειρους παράγοντες και προπονητές αλλά και πολύ καλύτερη χρηματοδότηση αδυνατούν να το καταφέρουν. Το να μπορέσει κανείς να συγκαταλεγεί στους καλύτερους 10 τενίστες του κόσμου για τουλάχιστον μία πενταετία, όπως κατάφεραν και οι δύο, είναι απόδειξη του πολύ μεγάλου ταλέντου τους και της προσπάθειας των ίδιων και των οικογενειών τους.
Δυστυχώς η ομοσπονδία δεν υπήρξε αρωγός αυτής της προσπάθειας ούτε προετοιμάζει αθλητές για να τους ακολουθήσουν. Για να φτάσουν κάποια ελληνόπουλα σε παρόμοιο επίπεδο θα πρέπει να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα εθνικό προπονητικό κέντρο, κάτι που συναντούμε σε όλες τις προηγμένες χώρες στο άθλημα. Ένα κέντρο που θα παρέχει υλική υποστήριξη αλλά και προπονητές, γυμναστές, διατροφολόγους, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές κ.α.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει υποστήριξη και σε επίπεδο ακαδημαϊκό με ειδικό σχολείο και δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Αναγκαίο είναι επίσης να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών, εκπαίδευση και επιμόρφωση προπονητών και επιδιαιτητών καθώς και οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο για τον εντοπισμό και την βοήθεια νέων ταλέντων. Σημαντική είναι βέβαια και η ενεργοποίηση χορηγών. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θεωρώ ότι ένας εύλογος στόχος θα είναι να επιδιώξουμε σε ορίζοντα 3-5 ετών να βάλουμε 2-3 αθλητές μας στους πρώτους 100 στον κόσμο».
Βλέπουμε σεζόν με τη σεζόν να προστίθενται τουρνουά στα καλεντάρια της ATP και της WTA. Πόσο εφικτό είναι η Ελλάδα να φιλοξενήσει ένα 250άρι ή ένα 500άρι τουρνουά;
«Η οργάνωση και φιλοξενία τέτοιων τουρνουά απαιτεί άρτιο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών αυτών (ATP, WTA), της ομοσπονδίας, της πολιτείας, χορηγών και άλλων. Κρίσιμη είναι επίσης η επιλογή ημερομηνιών καθώς και η διεκδίκηση (ενοικίαση – αγορά) τέτοιων αγώνων για σειρά ετών (ελάχιστο 3 έτη).
Ενδεικτικά, οι πόροι που απαιτούνται για την οργάνωση ενός 250αριού ATP επί τριετίας είναι την τάξης των 5-6 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και η οργάνωση, λοιπόν, ενός τέτοιου τουρνουά πρέπει να παραμείνει ως στόχος, νομίζω ότι για τη χώρα μας θα ήταν πολύ πιο άμεσα εφικτό, αλλά και πιο χρήσιμο να ξεκινήσουμε διοργανώνοντας σε ετήσια βάση τρία - τέσσερα Challenger των 40 με 100 χιλιάδων που είναι πολύ πιο “οικονομικά” και που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των περισσοτέρων Ελλήνων αθλητών».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.