«Τα καλοκαίρια πες μου πως μπορώ χωρίς Wimbledon να ζήσω»
Ξεκίνησε το 1877. Το διέκοψε ο Α' (1915-1918) και ο Β' (1940-1945) πόλεμος και στις ημέρες μας το... τελειώνει ο κορονοϊός (covid-19).
Παντού τις τελευταίες ημέρες διάβαζες ότι το Wimbledon δεν θα διεξαχθεί το 2020. Υπήρχαν και καλές "ειδήσεις" όπως το να μεταφερθεί στις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβλήθηκαν.
Η φάρσα με τα μακαρόνια
Η ανακοίνωση που ήρθε την 1η Απριλίου δεν ήταν ψεύτικη. Ήταν αληθινή. Κάποτε το BBC, που είναι το alter ego του Wimbledon, είχε μεταδώσει μια ημέρα σαν τη σημερινή ρεπορτάζ που έδειχνε πως στη Βόρεια Ιταλία καλλιεργούν μακαρόνια και έδειχνε να μαζεύουν τα μακαρόνια από τα δέντρα.
Ήταν στο μακρινό 1957 και ήταν μια φάρσα την οποία και πολλοί πίστεψαν. Άλλωστε ήταν ρεπορτάζ του BBC. Το ίδιο δίκτυο την 1η Απριλίου 2020 μεταδίδει ότι το Wimbledon 2020 ακυρώθηκε λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Το αρχαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο που σταμάτησαν μονάχα οι βόμβες των Γερμανών και των λοιπών δυνάμεων στους μεγάλους πολέμους θα βάλει παύλα στο 2020 εξαιτίας ενός ιού.
Οι Βρετανοί που αρέσκονται να βάζουν στοιχήματα και διάβολε παίζουν τα πάντα στο στοίχημα δεν θα είχαν φανταστεί να βάλουν απόδοση στην ακύρωση του Wimbledon στο ξεκίνημα του 2020.
Οι φράουλες με την κρέμα
Το καλοκαίρι του 2020 θα το γράψει η ιστορία ότι δεν διεξήχθη το Wimbledon. Δεν θα δει κανείς φέτος αθλητές και αθλήτριες με άσπρες ενδυμασίες να χτυπούν με την ρακέτα το μπαλάκι στο γρασίδι του Wimbledon.
Οι θεατές δεν θα γευματίσουν με φράουλα και κρέμα αλλά ούτε θα πιουν το ποτό του τουρνουά, το pimms. Κανείς δεν θα σηκώσει το τρόπαιο του... ανανά στα χέρια του.
Για τους Βρετανούς το Wimbledon είναι μυσταγωγία. Δεν πραγματοποιούνται ποτέ αγώνες την Κυριακή, δεν έχουν χορηγούς στα κορτ, δεν επιτρέπουν άλλο χρώμα από το λευκό.
Ο προφήτης Φονίνι
Τελευταία φορά που δεν τα είδαμε όλα αυτά ήταν το 1945. Το Λονδίνο είχε βομβαρδιστεί, οι εγκαταστάσεις είχαν πάθει ζημιές.
Τι ειρωνεία όμως της τύχης. Πέρσι, το 2019, ο Φάμπιο Φονίνι, που ζει το δράμα του αυτό τον καιρό στην μαρτυρική Ιταλία, θεώρησε πως αδικήθηκε από τους διοργανωτές γιατί δεν τον έβαλαν να παίξει σε κεντρικό γήπεδο και είχε πει πάνω στα νεύρα του πως χρειάζεται να βομβαρδίσουν ξανά τις εγκαστάσεις!
Έτσι και έτσι. Ο κορονοϊός φρόντισε να κάνει αυτή τη δουλειά.
Απόβαση στο Λονδίνο
Την ιστορία την γράφουν οι νικητές και οι νικητές του Wimbledon δεν χωρούν σε μια απλή λίστα. Στο Τσόρτσιλ άρεσε να βλέπει τους αγώνες του Wimbledon. Οι βασιλιάδες της Μεγάλης Βρετανίας είχαν και έχουν το δικό τους θεωρείο και από βασιλικά χέρια παίρνει ο μεγάλος νικητής το τρόπαιο.
Το Wimbledon είναι καλοκαίρι, είναι τένις, είναι μαγεία. Θα το δεις εάν αγαπάς το τένις και είσαι άνεργος, πολυάσχολος, μαθουσάλας, νεαρός, μεσόκοπος, θα το δεις στις διακοπές αλλά και στην πόλη.
Αυτό το τουρνουά δεν ξεθωριάζει. Ο τελικός του 2019 ανάμεσα στον Φέντερερ και στον Τζόκοβιτς έγινε μέσα σε λίγες ημέρες κλασσικός και τον μνημονεύουν σαν να έχει διεξαχθεί πριν από 30 χρόνια. Μα πως να μην γίνει αφού ο "Νόλε" πήρε τις "μπουκιές" μέσα από το στόμα του "Βασιλιά";
ΜακΕνρο-Μποργκ
Τι είναι το Wimbledon; Στιγμές. Είναι ο τελικός της 5ης Ιουλίου 1980 ανάμεσα στον ΜακΕνρο και τον Μποργκ που κράτησε 3.53'. Νικητής ήταν ο Σουηδός. Στο 4ο σετ ο ΜακΕνρο έσβησε 7 ματς πόιντ. Το τάι μπρέικ είχε διάρκεια 22'. Το 1981 κέρδισε ο Αμερικανός.
Κάποιοι τον είδαν τότε στην τηλεόραση, εμείς αργότερα στο Youtube ή στο video. Επικός τελικός. Δεν μπορείς να μην έχεις διαβάσει για τον μοναδικό αφροαμερικανό που κέρδισε τον τίτλο, τον Άρθουρ Ας, και τη μάχη του με τον Τζίμι Κόνορς στον τελικό του 1975.
Το μάτι σου θα έχει πέσει και στον Ροντ Λέιβερ που είναι γεννημένος το 1938 και ακόμη και σήμερα ταξιδεύει στο Λονδίνο για να δει το Wimbledon δια ζώσης και να μιλήσει με τον Φέντερερ, τον Τζόκοβιτς, τον Σταν Σμιθ, την Κρις Έβερτ.
Η Αγία Μαρτίνα
Ακόμη πρέπει να θυμάσαι τον τελικό του 1990. Είναι εκείνος ο τελικός όπου η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατέκτησε το 9ο Wimbledon της (ρεκόρ) αλλά και τον τελευταίο τίτλο Grand Slam της καριέρας της. Το πρώτο Wimbledon είχε κατακτηθεί το 1978!
Εκείνον τον ξανθομμάλη πιτσιρικά από την Γερμανία, τον Μπόρις Μπέκερ, που στα 17 του είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο Λονδίνο δεν μπορείς να τον βγάλεις από το μυαλό σου.
Στα πιο... φρέσκα τον μύθο του Πιτ Σάμπρας ο οποίος από το 1993 έως το 2000 κατέκτησε 7 τρόπαια στο χορτάρι τον έχεις ζήσει από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα.
Το είδωλο και ο θαυμαστής
Είναι και εκείνη η ημέρα, το 2001, που τον κέρδισε ο Φέντερερ. Ο μαθητής νίκησε τον δάσκαλο. Ο θαυμαστής το είδωλο. Η εποχή του Ελβετού ξεκινάει στο Λονδίνο.
Έχει 8 κούπες και αυτές τις ημέρες που είχε ξεκινήσει προετοιμασία μετά από την εγχείρηση στο γόνατο ονειρευόταν να είναι και πάλι δυνατός στο Wimbledon τον Ιούλιο.
Ο Ελβετός έχει κατακτήσει 5 συνεχόμενους τίτλους και μόλις το 2019 ξεπέρασε τις 100 νίκες. Είναι ο πρώτος στην ιστορία που το κατάφερε.
Ρε τον Ράφα
Η εικόνα από τον τελικό του 2008 είναι ακόμη στα μάτια ζωντανή. Ναι, ήταν τότε που τον κέρδισε ο Ναδάλ στο Λονδίνο. Απίστευτο αλλά έγινε. Όλοι καρφωμένοι σε μια τηλεόραση για 4 ώρες και 48'. Για πολλούς είναι το καλύτερο παιχνίδι του Wimbledon.
Για άλλους είναι ο τελικός του 1980. Ο καθένας έχει την γνώμη του. Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε την άνοδο του Νόβακ Τζόκοβιτς που έφτασε τα 5 τρόπαια. Μιας και ο λόγος για Τζόκοβιτς, μα καλά ποιος ξεχνάει τι είχε κάνει ο προπονητής του, ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς, το 2001.
Ο Κροάτης ήταν στο Νο125 και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Οι διοργανωτές του δίνουν όμως κάρτα ελευθέρας και αυτός κατακτά το τρόπαιο.
Ένα χρόνο πριν η ιστορία κατέγραψε και τον αγώνα του Τζον Ίσνερ με τον Νικολά Μαού. Ο αγώνας τους κράτησε 3 ημέρες ή 11 ώρες και 5 λεπτά! Το 5ο σετ έληξε 70-68 και είχε διάρκεια 8 ώρες και 11'! Είχε φυσικά διακοπή λόγω σκότους!
Η Σερένα και το Μαράκι
Να βλέπεις την Σερένα Ουίλιαμς να έχει 7 και να προσπαθεί να κερδίσει το 8ο δυο χρόνια (2018, 2019) και να χάνει. Μα καλά πόσους τελικούς έχουμε δει ανάμεσα στην Σερένα και την αδελφή της Βένους;
Το 2004 απολαύσαμε και το Μαράκι (Σαράποβα) να κερδίζει την Σερένα στον τελικό. Επική στιγμή. Σαν και αυτή την περσινή, που η 15χρόνη Κόκο Γκάουφ, βγάζει νοκ άουτ την "μαμά" της Βένους Ουίλιαμς από τον 1ο γύρο.
Αυτό είναι το Wimbledon. Εκπλήξεις, ποιότητα, διάρκεια και απόλαυση. Όπως τότε που ...φωταγωγήθηκε ολάκερη η Βρετανική αυτοκρατόρια όταν το δικό της παιδί, ο Άντι Μάρεϊ, κατέκτησε το πρώτο από τα δυο του τρόπαια. Ήταν το 2013. Κάτι παρόμοιο είχε να συμβεί από το 1936 και τον Φρεντ Πέρι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.