Τσιτσιπάς: Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο και τα... καμπανάκια

O Στέφανος Τσιτσιπάς σε φάση στη Βαρκελώνη
Ο Δημήτρης Οικονόμου είδε τον Στέφανο Τσιτσιπά να αλλάζει προσέγγιση στο κορτ απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ για να φτάσει με ανατροπή στον 3ο γύρο της Μαδρίτης και εξηγεί πόσο σημαντική είναι η πορεία του για το ranking ενόψει Roland Garros.

Παρακολουθώντας τον Στέφανο Τσιτσιπά στη χωμάτινη επιφάνεια, τα συναισθήματα είναι πάντοτε ανάμεικτα. Πριν από μερικές ημέρες συζητούσαμε πως ήταν καλή για τα δεδομένα της αναμέτρησης η εμφάνισή του απέναντι στον Αλκαράθ, ακόμα και αν ηττήθηκε στον τελικό της Βαρκελώνης.

Κόντρα στον Τιμ για ένα σετ το τένις που έπαιξε ήταν κακό και για τον λόγο αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον ίδιο του τον εαυτό. Μετά από τρία σετ επιβίωσης στη Μαδρίτη, ο Τσιτσιπάς θα βρεθεί στον 3ο γύρο ενός τουρνουά, που με βάση το μονοπάτι του ο στόχος είναι ξανά ο τελικός.

Είναι κατανοητό από όλους πως αυτό όχι απλώς δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν είσαι ο Ναδάλ μπορεί να φανεί ακατόρθωτο και το βάρος να σε λυγίσει. Δεν παύει να είναι μια αλήθεια όμως, από τη στιγμή που οι απαιτήσεις στη χωμάτινη επιφάνεια φέρνουν τον Τσιτσιπά ως ένα εκ των φαβορί κάθε φορά, μιας και το στιλ παιχνιδιού του ταιριάζει.

Το να χάσεις σε έναν προημιτελικό, όπως στο Μόντε Κάρλο θα συμβεί, σε βάθος τεσσάρων τουρνουά πριν το Roland Garros κάθε χρόνο. Και γενικότερα ο Τσιτσιπάς στο κομμάτι των εμφανίσεών του στα μεγάλα ραντεβού του χώματος, έχει πάει εξαιρετικά την τελευταία τριετία. Όμως τα καμπανάκια πληθαίνουν ως προς το μοτίβο.

Ο Τιμ σημάδεψε με εμμονή το μπάκχαντ του Τσιτσιπά

Σε αυτό το roller coaster συναισθημάτων μπαίνει για τα καλά το μπάκχαντ. Αυτό το σημείο που αποτελεί στόχο πλέον και σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση μπορεί να κρίνει αν όχι την έκβαση, τουλάχιστον την εικόνα.

Στη Βαρκελώνη ο Έλληνας τενίστας το εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά, όντας πολύ πιο επιθετικός και ψάχνοντας την ευθεία. Απέναντι στον Τιμ ο... φόβος του λάθους εμφανίστηκε πάλι. Ακόμα και ο ίδιος ήταν φανερά εκνευρισμένος με αυτό του το χτύπημα στο 1ο σετ, μονολογώντας προς το μποξ του.

Ο στόχος του Τιμ ήταν παραπάνω από φανερός, όπως φαίνεται και από το γραφικό της τηλεοπτικής κάλυψης. Το 90% των σερβίς του σε deuce και ad κορτ πήγαν στο μπάκχαντ του Τσιτσιπά, όχι για να εκμαιεύσουν λάθη άμεσα, αλλά για να βάλουν την αμφιβολία και να δώσουν μερικές ρηχές μπάλες ή ένα κορτ ανοιχτό.

Τσιτσιπάς
Το σημάδι στο μπάκχαντ από τον Τιμ στο 1ο σετ

Τι άλλαξε λοιπόν; Στο δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς κατάφερε να κάνει τα βασικά από αυτό του το χτύπημα. Το πρώτο ήταν να το εμπιστευτεί και να μην ψάχνει το inside out φόρχαντ στις επιστροφές. Το βασικότερο κομμάτι όμως ήταν να επιστρέψει όλες αυτές τις μπάλες στο κέντρο του κορτ, έχοντας τον χρόνο να επιστρέψει στο ράλι. Ο Τιμ δεν είχε πια αυτούς τους εύκολους πόντους που ζητούσε και η κυριαρχία στο σετ ήταν φανερή. Για να έρθει βέβαια, είχε γίνει ήδη η... ζημιά του πρώτου.

Οι συνθήκες στη Μαδρίτη

Ο συνδυασμός του βραδινού παιχνιδιού, βέβαια, του έφερε και μια ακόμα αναγκαία προσαρμογή. Η Μαδρίτη έτσι και αλλιώς είναι η πιο γρήγορη χωμάτινη επιφάνεια καθώς λόγω του υψομέτρου η μπάλα δεν αναπηδά τόσο, κάτι που η απουσία του ήλιου έκανε ακόμα πιο φανερό.

Από το δεύτερο σετ και έπειτα, ο Τσιτσιπάς άφησε το topspin φόρχαντ, το μεγαλύτερό του όπλο δηλαδή στο χώμα και προσπάθησε να πάει όσο πιο φλατ γίνεται στη βασική γραμμή του Τιμ, που εν τέλει αποδείχθηκε σοφό.

Από τη στιγμή που βρήκε και 39 συνεχόμενα πρώτα σερβίς, ήταν αδύνατο να ηττηθεί. Κομμάτι στο οποίο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, αφού ειδικά στα πρώτα η μοναδική του παρένθεση στη σεζόν μοιάζει αυτός ο προημιτελικός με τον Φριτζ στο Μόντε Κάρλο.

Το ζήτημα του ranking πριν το Roland Garros

Εκτός όλων των άλλων, το Masters της Μαδρίτης είναι σημαντικό για το ranking. Ο πρόωρος αποκλεισμός του Ρούουντ ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην τετράδα, κάτι που θα γίνει με πορεία τουλάχιστον ως τον προημιτελικό.

Το Νο4 με το Νο5 ενόψει Roland Garros έχουν τεράστια διαφορά, καθώς ως γνωστόν οι πρώτοι τέσσερις τοποθετούνται σε διαφορετικά τεταρτημόρια και δε συναντιούνται ως τα ημιτελικά. Όταν έχεις ως στόχο σε ένα Grand Slam να φτάσεις ως το φινάλε της διαδρομής, είναι πολύ πιο λογικό να κοιτάς να συναντήσεις τους Τζόκοβιτς (ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση) και Αλκαράθ, όσο πιο βαθιά γίνεται.

Το να μπορέσει να προλάβει από νωρίς να προσπεράσει τον Ρούουντ και ίσως τον Μεντβέντεφ, για να μπει με όσο το δυνατόν καλύτερο seed στο Παρίσι, είναι ακόμα ένα κουτάκι που πρέπει να βάλει το τικ.

ΥΓ: Η Σάκκαρη έχει πετύχει δύο σημαντικές νίκες και ας μην τρομάζουν τα ονόματα. Η πρώτη ήρθε απέναντι σε μερικές moonballs από τη Ρους, που πάντα τη δυσκολεύουν και η δεύτερη με ανατροπή κόντρα στη Μασάροβα, η οποία έχει κατακτήσει Roland Garros στα Juniors και στο χώμα μπορεί να κάνει «ζημιές».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου