Τζόκοβιτς: Οι ήττες του κάνουν... καλό στο τένις

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κάνει χειρονομία με το αυτί του
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι δεδομένα ένας από τους σπουδαιότερους τενίστες όλων των εποχών, αν όχι ο κορυφαίος, όμως η απόλυτη κυριαρχία έκανε... θρύψαλα την ψυχολογία της νέας γενιάς, μέχρι να εμφανιστεί ο Γιανίκ Σίνερ. Γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου.

Αυτήν τη φορά καλό είναι να ξεκινήσουμε κάπως ανάποδα. Πηγαίνοντας τον χρόνο λίγο πίσω στο Τορίνο. Το να βλέπεις από κοντά άλλωστε τον Σίνερ να κερδίζει τον Τζόκοβιτς αποτελεί μια ανάμνηση που σου μένει. Ο Ιταλός είχε την ευκαιρία να διαλέξει μονοπάτι, αλλά τράβηξε τον Σέρβο μαζί του και εκείνος του «έκλεψε» το τρόπαιο των Finals μέσα από τα χέρια, μπροστά στα μάτια των συμπατριωτών του.

Ο Νόλε έδωσε πραγματική παράσταση. Πηγαίνοντας με αμφιβολίες στα νοκ άουτ, κέρδισε με πραγματικό masterclass τους Αλκαράθ και Σίνερ σε ημιτελικό και τελικό. Για την ακρίβεια δεν τους κέρδισε, τους κατατρόπωσε με τον τρόπο του. Και το πιο τρομακτικό είναι πως αυτός ο τρόπος κάθε φορά υπήρξε διαφορετικός. Μυρίζοντας αίμα όσο έβλεπε φως στην άκρη του τούνελ, ο Τζόκοβιτς έχει φτάσει τενιστικά σε ένα σταυροδρόμι που πέραν από αλύγιστος πνευματικά, μπορεί να διαβάσει άριστα τα παιχνίδια.

Σε συνδυασμό με το τιμ του και τον Ιβανίσεβιτς, που πλέον δουλεύουν αρκετά χρόνια, ο Τζόκοβιτς έφτασε στο επίπεδο της διαύγειας που ήταν κάποτε οι Φέντερερ και Ναδάλ. Το στιλ του Σέρβου είχε μεγαλύτερη αλεγρία όσον αφορά την ένταση, τις επιστροφές, το πάθος και τα ξεσπάσματα. Όλα αυτά παραμένουν, αλλά η τακτική έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του, για να μπορεί και ο ίδιος να διαχειρίζεται καλύτερα το κορμί του και να παραμένει σε αυτό το επίπεδο.

Τον Αλκαράθ τον κέρδισε πραγματοποιώντας ένα τέλειο παιχνίδι σε τοποθετήσεις από το σερβίς. Τον Σίνερ στον τελικό παίζοντας με τις γραμμές και το μυαλό του. Όσο έβρισκε τις τέλειες γωνίες και το βάθος, του στέρησε τον χρόνο αντίδρασης και ο Ιταλός δεν έβαλε ποτέ στο παιχνίδι το βαρύ του φόρχαντ. Η σεμνή τελετή στο Τορίνο έληξε! Ανίκητος, αλύγιστος, απίθανος, κόντρα σε όλους και σε όλα. Το να τον βλέπεις να επικρατεί απέναντι σε τέσσερις γενιές του τένις στην καριέρα του παραμένει πρωτοφανές και συνάμα συναρπαστικό!

Η νίκη του Σίνερ δίνει ξανά ενδιαφέρον στο τουρ

Δεν είναι και πολύ μακριά η σκέψη που μπορούν να κάνουν οι teenagers και γενικότερα όποιος σταθεί στο διάβα του. «Αυτόν πώς θα τον κερδίσουμε». Ακόμα και στα 36 του ο Νόλε αποτελεί φόβητρο και φυσικά έχει βάλει στόχο τους 109 τίτλους του Κόνορς. Άλλωστε αν δεν είχε χάσει την ευκαιρία του στο Wimbledon, με break point στο ξεκίνημα του 5ου σετ κόντρα στον Αλκαράθ, τώρα ίσως να είχε ολοκληρώσει το Calendar Slam για το 2023.

Ωστόσο το Davis Cup ήρθε εκεί ακριβώς που έπρεπε για τους αντιπάλους του. Ο Σίνερ τον κέρδισε ξανά, δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών και δεύτερη σε λίγη ώρα, αφού αργότερα με τους δύο παρόντες στο κορτ, η Ιταλία πήρε την πρόκριση μέσω του διπλού. Για τον 22χρονο η νίκη του ήρθε ως «ανάσα». Ο Τζόκοβιτς δεν είναι κάποιος αφελής να πιστεύει πως βαδίζοντας στα 37 θα γίνει άτρωτος.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως θα είχε να κάνει με τους αντιπάλους του, που ίσως και το είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όταν τον αντίκριζαν. Ο Σίνερ τον κέρδισε ξανά, βγαίνοντας από τον λαβύρινθο της αμφιβολίας. Αυτήν τη φορά το δικό του φόρχαντ έριξε κάτω του αντιπάλου στο μπρα ντε φερ. Οι δυο τους «πάλεψαν» να μπερδέψουν ο ένας τον άλλον στις επιστροφές. Ο ένας εκβίασε από τον άλλο ένα διπλό λάθος σε κρίσιμο σημείο σε 1ο και 2ο σετ, αλλά στο φινάλε ο Ιταλός, αυτήν τη φορά, ήταν πιο δυνατός. Το φόρχαντ του άλλωστε σχολίασε και ο ίδιος ο Τζόκοβιτς μετά το τέλος, λέγοντας πως περίμενε μήπως και πέσει το επίπεδό του στο διπλό, αλλά μάταια.

Η επικράτηση αυτή, βέβαια, αποτελεί κυρίως κτήμα του Ιταλού, ενόψει και της νέας σεζόν, όμως είναι αρκετό για να συμπαρασύρει και τους υπολοίπους ως παράδειγμα.

Και συγγνώμη από τους φαν του Σέρβου που μπορεί να θέλουν να δουν τον μύθο του να γιγαντώνεται, αλλά το τουρ θα γίνει εντελώς μονότονο αν βλέπαμε διαρκώς εκείνον να νικά με κάθε τρόπο. Και πάλι αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ευφυΐα του να βγαίνει νικητής με διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά, ούτε από τα επιτεύγματά του. Ούτε πως δε θα πρέπει να τον υποτάξουν αγωνιστικά. Δεν είναι δικό του θέμα το ότι παραμένει ο κορυφαίος όλων όσο και αν τα χρόνια περνάνε. Για αυτό είναι και φαινόμενο.

Και να τα λέμε και όλα. Μοιάζει απίθανο μέσα στο 2024 να μην κατακτήσει Grand Slam και φυσικά πηγαίνει ως φαβορί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μιας και το έχει κλειδώσει ως Νο1 στόχο στο κεφάλι του. Άλλωστε έχει κερδίσει με την παρουσία του και μόνο σε κάθε τουρνουά το δικαίωμα του φαβοριτισμού, ανεξαρτήτου κατάστασης. Είτε υγιής, είτε με θλάση όπως πριν μερικά χρόνια στην Αυστραλία.

Όμως η αντίσταση της νέας γενιάς περνά πρώτα μέσα από την αμφιβολία και τα επιχειρήματα τα οποία μπορεί να καταθέσει στο τραπέζι. Και αν ο Τζόκοβιτς κέρδιζε ξανά τους πάντες στο Davis Cup, θα τους είχε βάλει από κάτω πνευματικά πριν καν πατήσουμε στο 2024. Ο Σίνερ άνοιξε τον δρόμο και το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στα χέρια τους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου