Τσιτσιπάς: Έχασε το δίκιο του!
- Η τακτική του Τσιτσιπά
- Ο Τσιτσιπάς έχει δίκιο, αλλά οφείλει να το υπερασπιστεί διαφορετικά
- Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι
Τα τελευταία δύο παιχνίδια στο ζευγάρι του Τσιτσιπά με τον Μεντβέντεφ είχαν τη μονοτονία σε πρώτο πλάνο. Ο Ρώσος τόσο στη Ρώμη, όσο και στη Βιέννη την περασμένη σεζόν, επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του, με τον Έλληνα τενίστα να μη βρίσκει τρόπο να αλλάξει τη ροή.
Στη Σανγκάη τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με βάση το παρελθόν, ως προς την εικόνα. Ο Τσιτσιπάς ήταν αυτός που έφερε την έκπληξη στο κορτ, αλλά η έκβαση δεν άλλαξε. Ο Μεντβέντεφ επικράτησε, όπως συνηθίζει στο ζευγάρι.
Αντιμετώπισε κάτι καινούργιο και βγήκε νικητής με ανωτερότητα. Έχει ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα μεταξύ του Τσιτσιπά και των παικτών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο Top-10; Γιατί κάτι τέτοιο μαρτυρούν τα αποτελέσματα, αφού ο 26χρονος βρίσκεται σε μία περίοδο ανασύνταξης και αναζήτησης, ώστε να ξαναφτάσει στο επίπεδο του 2021, όταν και διεκδικούσε στα ίσια τους Grand Slam τίτλους.
Η τακτική του Τσιτσιπά
Τι διαφορετικό έφερε στο τραπέζι ο Τσιτσιπάς απέναντι στον Μεντβέντεφ; Ο Ρώσος έχει κάποια τρωτά σημεία πολύ φανερά, όπως την κάθετη κίνηση στο κορτ. Όμως στην αντίπερα όχθη του κορτ δεν υπήρχε ο Ράφα Ναδάλ (ή ο Κάρλος Αλκαράθ) για να τον εκθέσει με τα drop shot. Το slice του ο Τσιτσιπάς όχι μόνο δεν το εμπιστεύεται, αλλά τον πρόδωσε και σε μερικά σημαντικά σημεία.
Έτσι, γνωρίζοντας πως αυτός ήταν ο τενίστας που χρειαζόταν να αλλάξει κάτι, δοκίμασε αρκετά την τακτική του σερβίς/βολέ στην αναμέτρηση. Όταν όμως επιλέγεις κάτι τέτοιο, καλείσαι να ζήσεις με το ρίσκο. Για αρκετή ώρα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού έφερε αυτοπεποίθηση στην πλευρά του Τσιτσιπά, τον γλίτωσε από μεγάλα ράλι στα οποία ο αντίπαλός του θα είχε το πλεονέκτημα και του έδωσε μερικούς γρήγορους πόντους για να διατηρήσει ανέπαφο το σερβίς του.
Ακόμα και έτσι όμως, δεν μπόρεσε να βρει λύσεις στις επιστροφές, επομένως η μοναδική λύση ήταν το tiebreak. Το σερβίς/βολέ το δοκίμαζε ακόμα και σε περιπτώσεις δεύτερου σερβίς, μέχρι που ο Μεντβέντεφ βρήκε το πέρασμα για το 3-1 στο tiebreak. Όπως βρήκε και για τις δύο φορές που «έσπασε» το σερβίς του, με μαγικές γωνίες από θέση άμυνας.
Το σερβίς/βολέ αποδείχθηκε πως είναι μια καλή τακτική για να μείνει ο Τσιτσιπάς στο παιχνίδι, αλλά όχι ικανή έστω για να του φέρει ένα σετ στην πλευρά του. Κοιτώντας τελικά το ποσοστό του στο φιλέ, αυτό το 14/28 που μέτρησε συνολικά (11/22 στο 1ο σετ), δεν αποτελεί ένα νούμερο που μπορεί να δημιουργήσει μία συνθήκη νίκης.
Ο Τσιτσιπάς έχει δίκιο, αλλά οφείλει να το υπερασπιστεί διαφορετικά
«Τελειώνω έναν πόντο στο φιλέ και δεν έχω χρόνο να ζητήσω τις μπάλες. Προλαβαίνω να ζητήσω δύο μπάλες και να σερβίρω δίχως να τις χτυπήσω στο κορτ». Αυτά είπε ο Αλκαράθ τον περασμένο Ιούνιο, όταν και η ATP ξεκίνησε να δοκιμάζει την αυτόματη χρονομέτρηση. Ο Ισπανός επανήλθε στο Πεκίνο μιλώντας με την chair umpire. «Αυτό δεν είναι τένις. Δεν παίρνω ποτέ παρατήρηση και μου έχεις δώσει δύο σε ένα σετ. Είναι αδύνατο να παίξουμε τένις έτσι».
This is the first time I’ve seen Alcaraz argue or get annoyed at an umpire 😭😭😭
It’s about time.
Every tennis players needs to have this moments 🔥🔥🔥
I love itpic.twitter.com/YErJdxXFWk— SRF (@S_RF_CA) September 27, 2024
Η ATP έχει θεσπίσει μία δοκιμή, με το χρονόμετρο των 25 δευτερολέπτων πριν το σερβίς να ξεκινά αυτόματα, τρία δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση του πόντου και να μην υπάγεται στην κρίση του εκάστοτε διαιτητή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας πόντους που κρίνεται με 2-3 χτυπήματα, με ένα ράλι 20 χτυπημάτων να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Κάτι που προφανώς δε γίνεται, τόσο ο Αλκαράθ, όσο και ο Τσιτσιπάς έχουν δίκιο. Δίκιο που δεν υπερασπίστηκε, όμως, στο κορτ.
Ο κανονισμός, όμως, είναι κανονισμός και παρότι πρόκειται φανερά για κάτι που δε συμβαδίζει με τον τρόπο που παίζεται το τένις και τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τους τενίστες, ο Τσιτσιπάς όφειλε να συγκρατήσει τα νεύρα του. Αμέσως μετά τη δεύτερη παρατήρηση, που τον έριξε σε δεύτερο σερβίς, έκανε διπλό λάθος και χάρισε ένα break. Ακόμα και αν αισθάνεται, που ήταν, αδικημένος, όφειλε να ελέγξει αυτά τα συναισθήματα και να συνεχίζει να παίζει στο ίδιο επίπεδο. Κάτι που φανερά δε συνέβη!
Θεωρητικά το game δεν είχε τελειώσει, όπως και το σετ. Η κατάρρευση ήρθε μόλις ο Μεντβέντεφ… μύρισε αίμα και είδε στην απέναντι πλευρά έναν αντίπαλο που δεν είχε πλέον τον νου του στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα σε αυτό το επίπεδο να κερδίσεις ένα ματς όταν ο νους ταξιδεύει και χαθεί κάθε ικμάδα ψυχραιμίας.
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι
Το φινάλε τελικά υπήρξε σκληρό. Η αλήθεια είναι πως ο Μεντβέντεφ υπήρξε ανώτερος σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού. Το σερβίς του δεν απειλήθηκε, ο ίδιος βρήκε τις ευκαιρίες του στο δεύτερο του Τσιτσιπά, έπαιξε ένα τέλειο tiebreak και όταν πια τα περάσματα άρχισαν να έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα, κατέκτησε και το 2ο σετ.
Στο παιχνίδι της… γάτας με το ποντίκι, ο Ρώσος μπήκε στο κορτ ως φαβορί και το επιβεβαίωσε. Το 2021 αυτήν τη στιγμή για τον Τσιτσιπά είναι μακρινό. Φαίνεται και από τη γλώσσα του σώματος πως αναζητά υπερβάσεις. Οι μοναδικές του νίκες απέναντι σε παίκτες Top10 ήρθαν στο Μόντε Κάρλο, σε δύο εβδομάδες, μαζί και με τη μία της Βαρκελώνης, που έπαιζε πραγματικά ως ένας διεκδικητής των μεγάλων τίτλων.
Είμαι ο πρώτος που πιστεύει ότι ο Τσιτσιπάς δεν παίζει άσχημα στην Ασία και χρειάζεται απλώς μία-δύο νίκες για να… ξεκλειδώσει τουλάχιστον πνευματικά. Σαφώς και το παιχνίδι του έχει σημεία που χρήζουν αρκετής βελτίωσης και τα έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Το μπάκχαντ εδώ και χρόνια ορίζει το ταβάνι του. Ακόμα και αυτό το χτύπημα όμως, είχε τις καλές στιγμές του στη Σανγκάη. Η αλλαγή στην κεφαλή του προπονητικού τιμ αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για εκείνον, ώστε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.
Η επιστροφή του όμως στο Top10 ολοένα και δυσκολεύει, αφού και οι αντίπαλοί του βελτιώνονται διαρκώς. Και όσο αυτές οι νίκες δεν έρχονται, τόσο το μονοπάτι δυσκολεύει. Ακόμα και το κλείσιμο της σεζόν, κομμάτι που πέρσι παρουσίασε πολύ όμορφο τένις, μέχρι να έρθει ο τραυματισμός που του στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι στα Finals του Τορίνο, είναι πλέον υψίστης σημασίας όσον αφορά το ranking.
Διαφορετικά το 2025 θα τον βρει στην Αυστραλία να παλεύει με… δαίμονες από πολύ νωρίς.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.