Το θέμα είναι ποιος σέβεται τις αξίες ή τους κανόνες;

Το θέμα είναι ποιος σέβεται τις αξίες ή τους κανόνες;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολουθεί έκπληκτος τον λαϊκό ξεσηκωμό των Σέρβων και τις διαστάσεις διπλωματικού πολέμου που έχει λάβει η «αχρείαστη» περιπέτεια του Τζόκοβιτς στην Μελβούρνη κι εξηγεί γιατί ως fan του “Νόλε”, νιώθει απογοητευμένος από τον Σέρβο GOAT του τένις.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ταλαιπωρίας από την πανδημία, εκατομμύρια χαμένες ψυχές παγκοσμίως και μία αδιανόητη ανατροπή στις ζωές όλων μας, νομίζω ότι είναι ανώφελο να κάνουμε στρογγυλοποιημένους προλόγους σχετικά με την χρησιμότητα ή όχι του εμβολίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη και βγαίνουν μπροστά για να υποστηρίξουν τις αξίες τους.

Μέχρι εδώ, πιστεύω ότι δεν δυσκολευόμαστε να συμφωνήσουμε όλοι για να πάμε παρακάτω. Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και στην συνέχεια από την στιγμή που θα ακουμπήσουμε το θέμα που έχει προκύψει με τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών (κατ' εμέ) στο τένις, αλλά ας το πιάσουμε με την σειρά και ας δούμε στο τέλος που θα καταλήξουμε...

Προσεγγίζοντας όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης της πρωτοφανούς «ομηρίας» του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Μελβούρνη, προκύπτουν αρκετά καίρια ερωτήματα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Γιατί η αυστραλιανή ομοσπονδία του αθλήματος ενθάρρυνε τον 34χρονο κάτοχο των 20 gran slam να καταθέσει αίτηση ιατρικής εξαίρεσης με πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης από τον κορονοϊό, όταν γνώριζε ότι το ομοσπονδιακό κράτος μπορούσε κάλλιστα να προσβάλει την έγκριση και των δύο ιατρικών επιτροπών (της Πολιτείας της Βικτόρια και της Australian Tennis);

 

Προφανώς, γιατί ενώ γνώριζε ότι ο “Νόλε” είναι αντιεμβολιαστής, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει με άλλο τρόπο στο εφετινό Australian Open, από την στιγμή που η χώρα έχει απαγορεύσει την είσοδο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει πρόσφατα από covid-19. Επομένως, προτίμησε να λειτουργήσει κάτω από την μύτη της ανώτατης αρχής και να το παίξει έξυπνη, προστατεύοντας το νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και διατηρώντας στο ζενίθ την λάμψη της διοργάνωσης.

Γιατί ο μεγάλος και τρανός Τζόκοβιτς των εκατομμυρίων θαυμαστών ανά τον κόσμο και της σχεδόν καθολικής αποδοχής από την παγκόσμια φίλαθλη κοινή γνώμη, επέτρεψε στον εαυτό του να εκτεθεί τόσο ανεπανόρθωτα και να πλήξει το αγωνιστικά άφθαρτο προφίλ του;

Με βάση τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει όλη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία που έχει υποστεί αλλά και εν μέρει τον – από αθλητικής άποψης – άδικο διασυρμό που εισπράττει εδώ και λίγα 24ωρα, μάλλον θέλει να ηρωοποιηθεί. Το μήνυμα που έστειλε στον αδελφό του και τα φιλιά από το τζάμι, στους συμπατριώτες του που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο «κρατείται», σε συνδυασμό με τον λαϊκό ξεσηκωμό στην Σερβία και στο διαδίκτυο λες και έχουμε να κάνουμε με «αιχμάλωτο πολέμου», παραπέμπει σε συμπεριφορά ανθρώπου που μάλλον θέλει να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από όλη αυτή την ιστορία.

Τι θα είχε συμβεί αν είχε αποφύγει την επίμαχη ανάρτηση στο instagram και έχοντας αφουγκραστεί την λεπτή θέση στην οποία είχε βρεθεί, ταξίδευε χωρίς να δώσει την παραμικρή αναφορά στα social media και γιατί το έκανε, ενώ ήξερε ότι βάσει του πρωτοκόλλου της Αυστραλίας, υπήρχε πρόβλημα;

Δεν μπορώ παρά να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ήθελε να αποδείξει ότι την «έχει πιο μεγάλη» απ' όλους! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό μέσα στις τέσσερις γραμμές του κορτ. Προσωπικά τον θεωρώ τον GOAT του τένις, γιατί συνδυάζει την τεχνική, την ποιότητα, το ταλέντο και την αθλητικότητα, ενώ σε αυτό συμφωνούν και οι αριθμοί της μυθικής καριέρας του. Η εκκεντρική και εμμονική πλευρά του χαρακτήρα του, όμως, που είχε διαφανεί και από την συμμετοχή του σε κορονο-πάρτι αλλά και από την επίμονη άρνηση να εμβολιαστεί (αφήνω έξω τις θεωρίες συνωμοσίας που υιοθέτησε κατά την εμφάνιση της πανδημίας), «χτύπησε» και πάλι σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Επέλεξε να δημοσιοποιήσει ότι είναι ο «πωλών τοις μετρητοίς» που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους ταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας που επισκέφτηκε και μόνο γι' αυτό, είναι πολύ... foul! Αν είχε ταξιδέψει χωρίς το επίμαχο ποστάρισμα της ιατρικής εξαίρεσης και φρόντιζε επιμελώς να μην σχολιάσει το status της συμμετοχής του, στην χειρότερη περίπτωση θα αποδοκιμαζόταν στον πρώτο, στον δεύτερο άντε και στον τρίτο του αγώνα και στην συνέχεια θα κυριαρχούσε η τενιστική του απόδοση.

Τι θα συμβεί από 'δω και στο εξής και ποια θα είναι η επίδραση που θα έχει η όλη υπόθεση στην υστεροφημία του 34χρονου superman του τένις;

Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει τι θα αποφασίσει το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης την ερχόμενη Δευτέρα (10/01). Μου αρκεί ότι ο 34χρονος Σέρβος έβαλε πάνω απ' όλα τον δικό του εγωισμό, προβάλλοντας προφίλ του υπέρμαχου των αξιών του, ενώ την ίδια ώρα επέλεξε να παρακάμψει το πολύ αυστηρό πρωτόκολλο που ακολούθησε η Αυστραλία και το οποίο ταλαιπώρησε για 260 μέρες τους πολίτες της (μέχρι το ποσοστό εμβολιασμού να αγγίξει το 70%). Απ' αυτή και μόνο την άποψη, στα δικά μου μάτια Νόβακ Τζόκοβιτς «μίκρυνε» σαν προσωπικότητα. Κι επειδή όλοι μας έχουμε καρδιά και συναισθηματικό κόσμο, θα μου πάρει χρόνο να διαχωρίσω το αθλητικό από το ανθρώπινο προφίλ του. Ή για να το θέσω κάπως πιο κομψά. Όσο και να παραδέχομαι τον τενίστα Τζόκοβιτς, πάντα, δίπλα στον θαυμασμό μου θα υπάρχει κι ένα αλλά ή ένα «γιατί ρε Νόλε;»

Κλείνοντας, θέλω απλά να επισημάνω ότι όσο ιερή είναι η υποστήριξη των πιστεύω μας, άλλο τόσο ίσως και περισσότερο ιερός είναι ο σεβασμός στους κανόνες σε μία χώρα που μας φιλοξενεί. Πολλώ δε μάλλον όταν η Αυστραλιανή Συνοριακή Δημοκρατία (η κυβέρνηση της χώρας επί της ουσίας) έχει το δικαίωμα να μην αποδεχθεί ότι άτομα που έχουν νοσήσει από covid τους τελευταίους 6 μήνες, πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν visa, ενώ ΔΕΝ είναι εμβολιασμένοι. Κάτι που συμβαίνει και στις εσωτερικές μετακινήσεις στην αχανή χώρα των καγκουρό...


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!