Τσιτσιπάς: Προχωράει σταθερά αλλά χρειάζεται επειγόντως το σερβίς του
«Ο Τσιτσιπάς θα κατακτήσει το Australian Open». Ο Νικ Κύργιος έδειξε ότι το πιστεύει. Είναι αυτό αρκετό; Φυσικά και όχι. Είναι όμως κάτι που δείχνει πώς ο Τσιτσιπάς βγήκε από τη ζώνη της αμφιβολίας σχετικά με το πόσο έτοιμος θα παρουσιαστεί στη Μελβούρνη. Τα σύννεφα δεν έχουν εξαφανιστεί αλλά οι τρεις νίκες έδειξαν σταδιακά τη βελτίωση.
Για να φτάσει εδώ ο Τσιτσιπάς βασίστηκε στο δικό του πλάνο και μια απόφαση αυτού και του επιτελείου του να παίξει στο Australian Open παρόλο που δε βρισκόταν στο 100%. Η Μελβούρνη του ταιριάζει και εκείνος αρέσκεται να παίζει στο Happy Slam, πιστοποιώντας το παραπάνω με ακόμα μια παρουσία στον 4ο γύρο.
Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα… δώρα για τον Τσιτσιπά. Ο Τέιλορ Φριτζ θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ για την ετοιμότητα και την κατάστασή του. Το επίπεδό του ήταν υψηλό σε δύο σετ με τον Τόμπσον. Στάθηκε ικανό για να του δώσει την πρόκριση με τον Βαν Ας στα τρία σετ αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερα αν θέλει να βρεθεί στο πολυαναμενόμενο ραντεβού με τον Τζόκοβιτς.
Ο κυνικός Τσιτσιπάς έφτασε στον 4ο γύρο
Μετά το παιχνίδι του 1ου γύρου και με όσα κουβαλούσε ένεκα του τραυματισμού του στη μέση, ο Τσιτσιπάς δεν έδιωξε από πάνω του τις αμφιβολίες. Η αλλαγή στάσης στο σερβίς έφερε δυσκολίες στην προσαρμογή και λάθη, αλλά αποδείχθηκε τελικά αναγκαστική για να του δώσει το δικαίωμα να συνεχίσει την πορεία του.
Την κυνική αυτή πορεία του στη διοργάνωση, που έχει αρκετά ups αλλά κρύβει και downs. Τα σετ που έχασε με τους Μπεργκς και Τόμπσον μαρτυρούν τα κενά στην απόδοση. Όταν όμως το φόρχαντ του μπαίνει στην εξίσωση, τότε ο Τσιτσιπάς μπορεί να μιλάει ως πραγματικός contender. Το ζητούμενο δεν είναι πλέον η ποιότητα αλλά η διάρκεια. Για δύο και πλέον σετ απέναντι στον Τόμπσον υπενθύμισε σε όλους τους λόγους που έφτασε ως τον τελικό του περσινού Australian Open.
Όσο πιο επιθετικός γίνεται με αυτό το χτύπημα, τόσο πιο μακριά μπορεί να βλέπει στο Australian Open. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο μπάκχαντ, τη χρησιμοποίηση περισσότερων slice, μπορεί να καλύψει αυτό το κομμάτι που έμπαινε σε αρκετές… διόπτρες και αντίπαλα πλάνα. Το φόρχαντ του τον κάνει σταθερό, κυνικό και έτοιμο να αρπάξει τις ευκαιρίες. Ο Φαν Ας του… χάρισε το πρώτο σετ αλλά ο Τσιτσιπάς ήταν εκεί για να κυνηγήσει όλες τις μπάλες στο τρίτο, θυμίζοντας τις άμυνες του περσινού ημιτελικού με τον Χατσάνοφ. Μία νίκη πολύ σημαντική για την ψυχολογία του και για να παίξει στα… κόκκινα το παιχνίδι των «16» με τον Φριτζ.
How has @steftsitsipas won this point? No seriously, how? 🤯#AusOpen • @wwos • @espn • @eurosport • @wowowtennis #Kia • #MakeYourMove • @Kia_Worldwide pic.twitter.com/mnjcOKcS7u
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2024
Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να καταλάβεις πότε ο Τσιτσιπάς νιώθει καλά. Όσο χρησιμοποιεί το μπάκχαντ στην ευθεία σημαίνει ότι αισθάνεται καλά στο κορτ και πιστεύει στο παιχνίδι του. Όσο κυνηγάει μπάλες και άμυνες που φαίνονται χαμένες, τότε νιώθει contender. Ο Τσιτσιπάς στην Αυστραλία παίρνει πάντα αυτό το έξτρα μπουστ από την υποστήριξη που λαμβάνει και βγάζει στο κορτ τον καλύτερό του εαυτό, αλλά…
Δύσκολα χωρίς σερβίς στο Australian Open
Το μεγαλύτερο «όπλο» στην περασμένη σεζόν και σε κάθε σεζόν ήταν το σερβίς. Ο Έλληνας ανήκει στους κορυφαίους σέρβερ. Αυτό το ελίτ στοιχείο στο παιχνίδι του δε γίνεται να λείπει για να προχωρήσει στη δεύτερη εβδομάδα του Australian Open. Ειδικότερα δε γίνεται να λείπει απέναντι στον Φριτζ, που τα hold αποτελούν αυτοσκοπό για να βρεθούν οι ευκαιρίες να γίνει κάποιο break με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Δεν είναι μονάχα οι εύκολοι πόντοι που μπορεί να φέρει με κάποιον άσο ή με μπάλες που δεν επιστρέφουν, αλλά η κυριαρχία που μπορεί να βρει μέσα από αυτό. Όσο μεγαλύτερη η ποιότητα του σερβίς, τόσο πιο εύκολα θα κυνηγήσει με το φόρχαντ το τρίτο χτύπημα στο ράλι, για να θέσει αυτός τους όρους.
Δεν παρουσιάζεται κακός, αλλά δεν έχει συχνότητα. Όταν βρίσκει πρώτο κερδίζει σχεδόν 3/4 πόντους αναλογικά, βγάζει άσους, αλλά τα περασμένα ακόμα μένουν χαμηλά. Κάτι που προφανώς επηρεάζεται και από την προσπάθεια για αλλαγή στο toss και από... φόβο που έχει δημιουργήσει η τραυματισμένη μέση στο μυαλό. Στη Μελβούρνη δε βρίσκει το πρώτο του σερβίς και αυτό τον δυσκολεύει. Ο Τσιτσιπάς μέτρησε μόλις 51% περασμένα με τον Τόμπσον και παρόλα αυτά κατάφερε να παρουσιάσει αρκετά θετική εικόνα στο κορτ.
Αν όμως δεν ανεβάσει στροφές σε αυτό το κομμάτι, θα είναι αδύνατο όχι απλά να δικαιώσει τον Κύργιο, αλλά να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός. Ο διαφαινόμενος προημιτελικός απέναντι στον Τζόκοβιτς αποτελεί ακόμα πολύ μακρινό σενάριο και αν δεν ξεπεράσει το 60% σε περασμένα πρώτα, κάτι που δεν κατάφερε σε τρία ματς στο Australian Open, τότε ο Φριτζ θα βλέπει ολοένα και πιο κοντά το φως στην άκρη του τούνελ.
Η κουβέντα για τον Σέρβο καλείται να μείνει όσο πιο μακριά γίνεται ώστε να επισημοποιηθεί η επανάληψη του περσινού τελικού
ΥΓ: Ο Γιανίκ Σίνερ έχει κάθε λόγο να πιστεύει με βάση τα όσα κάνει στο κορτ ότι μπορεί να βρίσκεται στον τελικό του Australian Open ακόμα και αν υπάρχει… ζωντανός στον δρόμο του ο Τζόκοβιτς.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.