Τσιτσιπάς: Απογοήτευση για τις ευκαιρίες, όχι για τον αποκλεισμό
Δεν πρόκειται για κάποιο πρωτοφανές συμπέρασμα, ούτε προϊόν… τετράγωνης λογικής. Το τένις είναι σκληρό άθλημα, από τα σκληρότερα πνευματικά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαιξε το καλύτερό του παιχνίδι στο φετινό Australian Open. Και ήταν αυτό που έχασε. Προφανώς διότι ο αντίπαλός του ήταν καταφανώς ανώτερος από όσους συνάντησε μέχρι τώρα.
Ο Τέιλορ Φριτζ όχι μόνο είχε τα «όπλα» να κάνει τον Τσιτσιπά να νιώσει άβολα στο κορτ, αλλά εκτέλεσε σε τέτοια εντέλεια το πλάνο του, που δεν άφησε περιθώριο στο φινάλε για αμφισβήτηση. Το συνολικό άθροισμα βγάζει τον Φριτζ δίκαιο νικητή στη Μελβούρνη και στέλνει τον Έλληνα τενίστα εκτός από τους «16».
Έχοντας ακόμα και έτσι τις δικές του στιγμές για να σκέφτεται με πίκρα. Ο Τσιτσιπάς θα μπορούσε να γλιτώσει ακόμα και απέναντι σε αυτόν τον Φριτζ αν κατάφερνε να διατηρήσει την ηρεμία του σε κρίσιμες στιγμές. Αλλά η κουβέντα που τον συνόδευσε στη Μελβούρνη ήταν τελικά γραφτό να τον φέρει και εκτός διοργάνωσης.
Από το ξεκίνημα του τουρνουά, ένεκα και του τραυματισμού στη μέση, η προσπάθεια για αλλαγή στο σερβίς έφερε αστάθειες. Παρόλο που όπως συζητούσαμε βρήκε και το πρώτο του σερβίς σε ποσοστό 63% αλλά κέρδισε και το 76% των πόντων του εκεί.
Στο φινάλε το σερβίς τον έφερε να κυνηγάει ανατροπή από το 2-1 σετ. Την πρώτη φορά που στο φετινό Australian Open βρήκε τον τρόπο να περάσει τα πρώτα σερβίς του, παρουσίασε σημάδια φόβου και δεύτερων σκέψεων στα κρίσιμα, χάνοντας δύο φορές το πλεονέκτημα στο 6ο game του 3ου με διαδοχικά διπλά λάθη. Break απέναντι στον Φριτζ ήταν δύσκολο να ξαναβρεί.
Το φόρχαντ που προσπάθησε ο Φριτζ να… κλειδώσει σε μία γωνιά έφερε ένα τρομακτικό αβίαστο στο 30-15 του 7ου game για το 4ο σετ. Και ένα ακόμα ακολούθησε στο 30-30. Ο Αμερικανός ξαφνικά… μύρισε αίμα και επιτέθηκε για να φύγει ξανά στο σκορ. Break απέναντι στον Φριτζ δε βρήκε ποτέ ξανά. Τα δικά του λάθη του στέρησαν την ευκαιρία να πάει αυτό το παιχνίδι στα όρια των πέντε σετ, όπως την προηγούμενη συνάντησή τους το 2022. Και για αυτό μπορεί να πιστεύει ότι πολλά θα γινόταν διαφορετικά και το Νο12 του ταμπλό δε θα περνούσε στον προημιτελικό του Australian Open έχοντας κυριαρχήσει σε όλα τα ράλι.
- 0-4 χτυπήματα: 91-73
- 5-8 χτυπήματα: 27-27
- 9+ χτυπήματα: 17-14
Και αν το πρώτο βρίσκει εξήγηση πίσω από το βαρύ σερβίς, το τελευταίο κομμάτι των 9+ χτυπημάτων φανερώνει το πόσο αφοσιωμένος και σταθερός υπήρξε στα χτυπήματά του.
Ο Φριτζ εξουδετέρωσε το φόρχαντ του Τσιτσιπά
Και κανείς δεν μπορεί να μειώσει την προσπάθειά του. Ο Φριτζ κουβάλησε έναν τραυματισμό στον αστράγαλο από τον 1ο γύρο, πήρε physio time out πριν την έναρξη του τελευταίου σετ αλλά συνέχισε να υπηρετεί με ευλάβεια το πλάνο του και έμεινε όσο πιο μακριά από το φόρχαντ του Τσιτσιπά. Ξεκινώντας μάλιστα αυτό το συναπάντημα με τα λευκά, μετά το 26/26 στους κερδισμένους πόντους του εναρκτήριου σετ πίσω από το πρώτο του σερβίς.
Ο Τσιτσιπάς αντέδρασε, μπήκε στις επιστροφές, έμεινε στις άμυνες για να μεγαλώσει τα ράλι αλλά κλειδώθηκε ξανά στη γωνιά του μπάκχαντ. Πιστεύοντας ίσως πως ο Φριτζ δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί στην ευθεία. Υπόθεση που αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Αμερικανός όχι απλώς κινήθηκε άψογα στη βασική γραμμή, αλλά κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της αναλογίας των winners/αβίαστων λαθών όταν αποφάσισε πως πρέπει οι πόντοι να τελειώσουν στη δική του ρακέτα.
Μέτρησε 50 winners για μόλις 19 αβίαστα, εκ των οποίων μόλις 4 στα δύο τελευταία σετ. Στα σετ δηλαδή που ανέλαβε αυτός την ευθύνη των ράλι. Κάτι που αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο σπουδαίο παιχνίδι έκανε για να πάρει την πρόκριση, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε διάθεση του Τσιτσιπά να επιτεθεί με το φόρχαντ.
Η επόμενη μέρα μετά το Australian Open
Το φετινό τουρνουά για τον Τσιτσιπά ήταν ειδικών συνθηκών. Μία εβδομάδα πριν την έναρξή του δε γνώριζε κανείς σε τι κατάσταση θα βρεθεί. Ακόμα και μέσα στο τουρνουά παρουσιάστηκε ανέτοιμος αλλά κάθε μέρα που περνούσε βελτιωμένος. Το πρόσημο για έναν τενίστα που δεν έκανε προετοιμασία, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στη μέση, άλλαξε το σερβίς του για να… επιβιώσει και έφτασε να στεναχωριέται για μία ήττα στους «16» δεν μπορεί παρά να είναι θετικό.
Ακόμα και αν αυτός ο τενίστας ήταν ο περσινός φιναλίστ. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και κάτι παραπάνω. Το να παρουσιάζεις κάθε μέρα μια βελτιωμένη εκδοχή αποτελεί παράσημο. Οι τενίστες κρίνονται με βάση το πρίσμα της ημέρας άλλωστε. Το Australian Open όμως τελείωσε. Ο Τσιτσιπάς καλείται πλέον να πάρει μια απόφαση για τη συνέχεια μαζί με το επιτελείο του.
Το να αγωνιστεί χωρίς να έχει αναρρώσει πλήρως, στον βωμό της παραμονής στο Top-10 (αν δεν επικρατήσει ο Ντε Μινόρ του Ρούμπλεφ και τον πετάξει εκτός) αποτελεί ρίσκο. Ένα ρίσκο που πήρε πέρσι στο Sunshine Double και τον έφερε με άσκοπες ήττες ως την clay season. Ήττες που μπορούν μέχρι και να θρυμματίσουν την ψυχολογία. Φυσικά μόνο εκείνος γνωρίζει πότε είναι απολύτως έτοιμος. Ανταγωνιστικός υπήρξε και τώρα. Το ζήτημα είναι να παρουσιαστεί και απολύτως έτοιμος.
Η σεζόν, ειδικά η φετινή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλώς ή κακώς είναι μεγάλη. Και ο Τσιτσιπάς θα είναι πρωταγωνιστής της όταν βρίσκεται στο 100%, όπως τον τελευταίο 1,5 μήνα του 2023, μέχρι να τραυματιστεί στον δρόμο για το Τορίνο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.