Ολυμπιακοί Αγώνες, Τένις: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη να βρεθούν στο ραντεβού για την... υπέρβαση

Ολυμπιακοί Αγώνες, Τένις: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη να βρεθούν στο ραντεβού για την... υπέρβαση
Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει την κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα εμπόδια που θα βρουν οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη, στην προσπάθειά τους για μία... υπέρβαση.

Οι ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων κουβαλούν πάντοτε αρκετή συζήτηση όσον αφορά το τένις. Η φυσιογνωμία του αθλήματος είναι ήδη τέτοια που το κάνει αρκετές φορές να μοιάζει ως ένα απλό τουρνουά. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει αυτές τις δύο εβδομάδες τη λάμψη του στίβου ή της κολύμβησης, όμως οι αστέρες του βρίσκονται πάντα εκεί για να το μεγαλώσουν, όπως έκαναν πάντα.

Ο ζήλος με τον οποίο κυνήγησαν μετάλλια τα περασμένα χρόνια οι Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, οι πορείες του Μάρεϊ, η Σερένα Γουίλιαμς, μεγέθυναν το πρεστίζ του Ολυμπιακού τουρνουά. Η παρουσία των θρύλων άλλωστε, πάντα δίνει μια ξεχωριστή αίγλη. Αλκαράθ και Ναδάλ θα αγωνιστούν ως ομάδα στο διπλό και έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στο Ολυμπιακό χωριό, με τους συναθλητές τους να σπεύδουν ώστε να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία.

Το μέγεθος του Ναδάλ, η πιθανή συνάντηση με τον Τζόκοβιτς στον 2ο γύρο, το αντίο του Μάρεϊ σε συνδυασμό με το επιβλητικό Phillipe Chatrier που θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις ιστορίες, κάνουν το τένις ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της συζήτησης.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στα πέντε ταμπλό. Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη και Δέσποινα Παπαμιχαήλ θα μας εκπροσωπήσουν στο μονό, το διπλό και το μικτό διπλό, διεκδικώντας κάθε πιθανή διάκριση. Με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (25/7) να ανοίγει τον δρόμο για… προκλήσεις.

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη αμφότεροι είχαν αποχαιρετήσει το Τόκιο στον 3ο γύρο στο απλό, φτάνοντας μία… ανάσα από τη ζώνη των μεταλλίων στο μικτό. Σε ένα τουρνουά που τους βρήκε να παίζουν μετά το παραμυθένιο τους Roland Garros, όπου έφτασαν ένα σετ μακριά από τον τίτλο και έναν πόντο μακριά από τον τελικό αντίστοιχα.

Ωστόσο για τον πρώτο οι Ολυμπιακοί Αγώνες κρύβουν ένα μεγαλύτερο απωθημένο. Ή μάλλον καλύτερα, ένα what if, μιας και ο Ούγκο Ουμπέρ τον απέκλεισε με ανατροπή μετά από έναν τραυματισμό μέσα στο παιχνίδι. Ο Τσιτσιπάς γύρισε το πόδι του και φανερά επηρεασμένος δεν άντεξε. Ο αμέσως επόμενος αντίπαλος του Γάλλου, ο Κάρεν Χατσάνοφ έφτασε τελικά να διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο.

Ο Τσιτσιπάς του 2024 δεν μπαίνει με την ίδια φούρια, παρότι το χωμάτινο κορτ του αρέσει περισσότερο. Οι δύο συνεχόμενοι αποκλεισμοί από τον Αλκαράθ, στους προημιτελικούς στο Παρίσι έχουν έρθει ως… καρφί στην αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο οι αποχωρήσεις των Χούρκατς και Σίνερ τον έφεραν στο Νο8 και η κλήρωση του δίνει το δικαίωμα να στοχεύει ως την 8άδα.

Ο Μπεργκς έκανε μερικές νίκες στο χώμα αλλά δεν είναι ικανός να τον τρομάξει. Ο Μπάεζ αποτελεί έναν κλασικό χωματά ως πιθανό συναπάντημα στον 3ο γύρο, αλλά το τόπσπιν από το φόρχαντ του Έλληνα τενίστα μπορεί να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα. Και εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα. Ο κακός δαίμονας Αλκαράθ είναι στην αντίπερα όχθη, ο Σίνερ δε βρίσκεται καν στο Παρίσι αλλά ο Τζόκοβιτς έχει ως αυτοσκοπό να δώσει τα πάντα για να πάρει αυτό που του λείπει. Αν φυσικά ο Σέρβος βρεθεί εκεί (θα συναντήσει τον Ναδάλ στον 2ο γύρο) τότε ο Τσιτσιπάς θα χρειαστεί το καλύτερο τένις που έχει παίξει εδώ και καιρό.

Η διαφορά στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο προημιτελικός ενός τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μια ξεχωριστή συζήτηση. Γιατί αν κερδίσεις... αγγίζεις τα μετάλλια. Το τένις αποτελεί ίσως το μοναδικό ατομικό άθλημα στον κόσμο που επιβραβεύει τον νικητή, αλλά δεν έχει μεταλλιούχους. Τα μετάλλια αποτελούν από μόνα τους τεράστιες επιτυχίες για κάθε αθλητή, αλλά στο τένις δεν υπάρχει η παρηγοριά του χάλκινου για τον τρίτο. Για τον Τσιτσιπά το να φτάσει στον προημιτελικό με βάση την κλήρωσή του είναι ένας μίνιμουμ στόχος. Να παίξει τα… ρέστα του σε ένα ματς για την τετράδα. Ακόμα και αν απέναντί του σταθεί ο Τζόκοβιτς, ένα από τα δύο ακλόνητα φαβορί για τον τίτλο.

Για τη Σάκκαρη από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρα. Οι πορείες της στα Grand Slam έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, όμως τα δεδομένα όσον αφορά το Παρίσι παραμένουν. Η Ελληνίδα λατρεύει να παίζει σε διοργανώσεις για τη χώρα της και ειδικότερα όταν έχει συμπατριώτες της στο πλευρό της.

Και η κλήρωση κράτησε μακριά από το δικό της ταμπλό την Ίγκα Σφιόντεκ αλλά και την Έλενα Ριμπάκινα. Ο πιθανός της προημιτελικός προέρχεται από τις ΗΠΑ, με τη σημαιοφόρο της Κόκο Γκοφ. Για να φτάσει όμως εκεί θα χρειαστεί να αποκλείσει να αποκλείσει ακόμα μία σημαιοφόρο, την Κόβινιτς. Και μετέπειτα να περάσει από δύο επίσης επικίνδυνους γύρους.

Με βάση τα όσα έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα στα Grand Slam, καμία νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Κάθε νίκη θα προσθέτει ένα ακόμα κουτάκι στο μωσαϊκό της αυτοπεποίθησης. Ακόμα και στη φετινή σεζόν με τις δύο αλλαγές προπονητή, απέδειξε, με αποκορύφωμα το Indian Wells, πως όταν νιώθει καλά το τένις της την τοποθετεί ανάμεσα στις κορυφαίες. Στο γήπεδο που έφτασε έναν πόντο μακριά από τον σπουδαιότερο τελικό της καριέρας της, θέλει σίγουρα να δώσει το παρών σε αυτό το ραντεβού -τουλάχιστον- των προημιτελικών.

Άλλωστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσον αφορά τις γυναίκες, κρύβουν πάντοτε εκπλήξεις. Η Μπέντσιτς έγινε το dark horse που κούρσεψε τα πάντα στο Τόκιο, διαδεχόμενη την παραμυθένια πορεία της Πούιγ λίγα χρόνια νωρίτερα. Η πορεία ως την οκτάδα δε θα έρθει… αναίμακτα για κανέναν από τους δύο, πολλώ δε μάλλον για τη Σάκκαρη. Οποιαδήποτε κουβέντα για μετάλλιο με τα δεδομένα της 25ης Ιουλίου, δεν πρόκειται για αιθεροβασία, αλλά δεδομένα για υπέρβαση. Κανένας από τους δύο δε βρίσκεται στη φόρμα του 2021 και οι δύο όμως έχουν τις δικές τους πιθανότητες για να διεκδικήσουν στο κορτ. Και το Παρίσι μπορεί να γίνει τόπος, όχι εξαγνισμού, αλλά restart για τη σεζόν τους.

ΥΓ: Το κακό νέο για εκείνους έρχεται από το μικτό διπλό. Εκεί όπου πάντοτε οι διπλίστες έχουν πλεονέκτημα και το δίδυμο των Κούλχοφ, Σουρς αποτελεί φαβορί στο ζευγάρωμα του πρώτου γύρου. Σε ένα ταμπλό που αρκούν δύο νίκες για την τετράδα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου