Τσιτσιπάς στο Gazzetta: «Θέλω το μετάλλιο για τον παππού μου»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς διώχνει από το μυαλό του τον τραυματικό τελικό του «Ρολάν Γκαρός» του 2021 και ονειρεύεται να συνεχίσει την Ολυμπιακή κληρονομιά της οικογένειάς του. Αποστολή στο Παρίσι, Νίκος Παπαδογιάννης.

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπει στο γήπεδο για να αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, θα νιώσει ένα ολόκληρο φιλμ από αναμνήσεις να περνάει μπροστά από τα μάτια του. O τελικός του 2021, εδώ, στο ίδιο «Ρολάν Γκαρός», στοιχειώνει τα όνειρα του Έλληνα τενίστα εδώ και μία τριετία.

Ο Τσιτσιπάς κέρδισε το πρώτο σετ στο τάι-μπρέικ, έκανε περίπατο στο δεύτερο με 6-2 και έπειτα ένιωσε τι εστί Τζόκοβιτς. «Όταν επέστρεψα από τα αποδυτήρια για το τρίτο σετ, ήμουν άλλος άνθκρωπος», ομολόγησε ο Σέρβος. Το κοντέρ έγραψε 6-3, 6-2, 6-4, δηλαδή 3-2, όπως και στον ημιτελικό της προηγούμενης χρονιάς, όταν το 2-0 του «Νόλε» έγινε 2-2 πριν ο Σέρβος κερδίσει το πέμπτο σετ.

Όταν ο Στέφανος ξανάφτασε σε τελικό Γκραν Σλαμ, στο Αυστραλιανό Όπεν του 2023, έπεσε πάλι πάνω στον Τζόκοβιτς: 3-6, 6-7, 6-7. Ποτέ άλλοτε δεν άγγιξε την κορυφή όσο εκείνο το ζεστό βράδυ του 2021 στο Παρίσι.

«Ο τενίστας πρέπει να έχει τη μνήμη χρυσόψαρου», είπε ο Τσιτσιπάς στο Gazzetta, λίγο μετά την πρόκρισή του στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, με το σχετικά εύκολο 7-5, 6-1 επί του Αργεντινού Σεμπάστιαν Μπάες. «Θα δυσκολευτείτε να το πιστέψετε, αλλά έχω διαγράψει από τη μνήμη μου τον τελικό του 2021. Ο μόνος τρόπος είναι να αντιμετωπίζεις κάθε αγώνα σαν να είναι λευκή σελίδα. Δεν βοηθάει να θυμάσαι τα παλιά».

Η μικτή ζώνη γέμισε με Σέρβους δημοσιογράφους που περίμεναν τον Τζόκοβιτς μετά τη νίκη του επί του Γερμανού Κέπφερ, αλλά άλλος Έλληνας δεν υπήρχε στον ορίζοντα. Ξεμοναχιάσαμε τον Τσιτσιπά για μία γρήγορη εξομολόγηση.

-Πώς θα χαρακτήριζες την αντιπαλότητά σου με τον Νόβακ Τζόκοβιτς;
«Ανθεκτική στον χρόνο. Κρατάει εδώ και πολλά χρόνια αυτή η αθλητική κόντρα και μου διδάσκει πολλά. Θα έλεγα ότι τα πιο σκληρά μαθήματα της καριέρας μου τα έχω πάρει από τον Τζόκοβιτς».

-Και τι ακριβώς έμαθες από αυτόν;
«Ότι δεν είμαι τέλειος! Ότι μάλλον δεν είμαι τόσο καλός τενίστας όσο νόμιζα. Ο αθλητής χρειάζεται να πιστεύει στον εαυτό του, αλλά να αναζητεί το μέτρο. Η αφοσίωση του Τζόκοβιτς στο τένις μας διδάσκει όλους. Δεν είναι πολλοί οι αθλητές που βελτιώνουν συνεχώς το παιχνίδι τους όπως αυτός. Προσωπικά δηλώνω μαθητής του και τον φέρω ως παράδειγμα».

-Μετά τον πρώτο γύρο, μου έλεγες ότι η πορεία σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Λες το ίδιο και τώρα που έχεις μπροστά σου ολόκληρο Τζόκοβιτς;
«Σωστά. Μα, και βέβαια! Ξέρω ότι πρέπει να πλησιάσω το τέλειο για να τον νικήσω. Να είμαι πάρα πολύ καλός και να αφοσιωθώ στο τένις μου. Όποιος κι αν είναι στο απέναντι γήπεδο, η μπάλα που έρχεται προς το μέρος σου είναι η ίδια. Άλλος θα τη στείλει πιο κοντά στη γραμμές, άλλος πιο μακριά, αλλά οφείλεις να είσαι συγκεντρωμένος. Στόχος μου είναι να παίξω όχι τον Τζόκοβιτς, αλά τη μπάλα».

-Είναι διαφορετικές οι συνθήκες, εδώ πουν οι αγώνες κρίνονται στα δύο νικηφόρα σετ; Στα τουρνουά Γκραν Σλαμ είναι best-of-five.
«Δεν έχει τόση σημασία το format για μένα. Το σημαντικό είναι να μπω στο γήπεδο όπως πρέπει και να είμαι ο καλύτερος εαυτός μου. Ξέρεις, ένας αγώνας τένις αρχίζει από το πρωί. Στο τελευταίο ξεμούδιασμα, όπου προσπαθώ να συνθέσω στο μυαλό μου όσα πρόκειται να αντιμετωπίσω. Στα αποδυτήρια, ακόμη. Στην πνευματική προετοιμασία, ιδίως όταν ο αντίπαλος είναι τόσο δυνατός».

-Φαίνεσαι πάρα πολύ καλά αυτές τις μέρες.
«Αλήθεια; Ευχαριστώ! Το “Ρολάν Γκαρός” με εμπνέει και με κάνει άλλο άνθρωπο. Το έχω συνδέσει με εξαιρετικές αναμνήσεις, ενώ τρέφομαι και από τον ενθουσιασμό του πλήθους. Οι Γάλλοι αγαπούν αληθινά τον αθλητισμό. Όχι μόνο το τένις και όχι μόνο τον αθλητή που νικάει».

-Αλήθεια, το σκέφτεσαι το μετάλλιο;
«Φυσικά! Ονειρεύομαι να το κερδίσω για να το αφιερώσω στη μνήμη του παππού μου, που ήταν και αυτός χρυσός Ολυμπιονίκης, στο ποδόσφαιρο. Θέλω να δώσω συνέχεια στην παράδοση της οικογένειας…».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΝΙΣ Τελευταία Νέα