Ολυμπιακοί Αγώνες, Τσιτσιπάς στο Gazzetta: «Ναι, έχασα και από τον εαυτό μου»

απογοτευμένος ο Τσιτσιπάς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πιστεύει ότι ηττήθηκε όχι μόνο από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά και από τον δικό του κακό εαυτό. Αποστολή στο Παρίσι, Νίκος Παπαδογιάννης.

Είκοσι λεπτά μετά την ήττα του από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν όπως ακριβώς τον φαντάζεστε. Ένας άνθρωπος με σβηστά μάτια, αχνή φωνή, πόδια που δεν τον κρατούσαν. «Μου έδωσε άλλο ένα μάθημα σήμερα. Αν και σε μεγάλο βαθμό έχασα από τον εαυτό μου…».

«Είναι απογοητευτικό αυτό που συνέβη στο δεύτερο σετ, να το χάσω αν και είχα προβάδισμα με διπλό μπρέικ. Αυτό έχει συμβεί μόνο 2-3 φορές στην καριέρα μου. Για άλλη μία φορά, διδάχθηκα ότι ένα σετ δεν τελειώνει μέχρι να το κλείσεις. Ο Νόβακ παίζει καλύτερα όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, σε αγώνες υψηλού επιπέδου. Βρήκε τις μικρές τρύπες για να αποδράσει, όταν βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Χωρίς να παίξει καταπληκτικά, έκανε όσα χρειαζόταν για να με ζορίσει».

Ο Τσιτσιπάς είχε πιστέψει στο μετάλλιο, αφού θα χρειαζόταν πια μόνο μία νίκη, σε μία τετράδα που θα περιλάμβανε (εκτός του Κάρλος Αλκαράθ) τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι και τον Καναδό Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ. O Tζόκοβιτς, στο μεταξύ, έπαιζε τραυματίας. Συχνά έτριβε το εγχειρισμένο γόνατό του, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση ζήτησε ιατρική συνδρομή.

«Μου λέτε ότι όσοι τερματίζουν στην οχτάδα θεωρούνται Ολυμπιονίκες, αλλά αυτό δεν μου λέει κάτι», συνέχισε ο Τσιτσιπάς. «Το ταβάνι μου δεν βρίσκεται εκεί. Έχω ένα όνειρο και σκοπεύω να το καλλιεργήσω, να το οργώσω, να γίνω καλύτερος. Ήρθα εδώ στο Παρίσι αποφασισμένος να πάρω ένα μεγάλο ματς, να πετύχω μία μεγάλη πρόκριση. Και ένιωθα έτοιμος για αυτό. Εάν κάτι με πικραίνει και με δυσαρεστεί, αυτό είναι το σκορ. Δεν μου αξίζει το 2-0, δεν δείχνει το επίπεδό μου. Πιστεύω ότι το δεύτερο σετ μου ανήκε και μπορούσα να το κερδίσω».

-Οπότε, μετά το 1-1 θα είχαμε ένα διαφορετικό ματς.

«Ναι, η δυναμική του αγώνα αλλάζει εάν πάει σε τρίτο σετ. Ψυχολογικά, κυρίως. Θα είχα πάρει κουράγιο και θα αισθανόμουν πιο δυνατός. Αν ήταν να χάσω, ήθελα να πέσω μαχόμενος. Όχι με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να μάθω να ελέγχω καλύτερα τα συναισθήματά μου. Να μην αφήνω να μου ξεφεύγουν τέτοιες μεγάλες νίκες».

-Έλεγες τις προηγούμενες ημέρες ότι η πορεία σου περνούσε αποκλειστικά από τα δικά σου χέρια.

«Έτσι όπως χάθηκε το δεύτερο σετ, ναι, μπορώ να πω ότι έχασα από τον εαυτό μου. Απείχα μόλις έναν πόντο από την ισοφάριση. Κάπου εκεί, άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να συγκεντρωθώ καλύτερα. Να μην είμαι τόσο παθητικός, αυτές τις μεγάλες στιγμές. Ο Νόβακ ήταν εκείνη την ώρα πιο χαλαρός. Δεν είχε κάτι να χάσει. Τουλάχιστον ηττήθηκα από έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο».

Τεχνικά, ο Τσιτσιπάς πιστεύει ότι το πρόβλημα ξεκινούσε από το σερβίς του, το οποίο τον πρόδωσε.

«Έπαιζα εξαιρετικό τένις μέχρι εκείνη τη στιγμή, καλύτερο από τις προηγούμενες αναμετρήσεις μου μαζί του, αλλά το σερβίς μου δεν ήταν αυτό έπρεπε. Χτυπούσα τη μπάλα με δύναμη, αλλά δεν την ένιωθα τόσο βαριά στις χορδές μου όπως άλλες φορές. Το σερβίς μου ήταν ο δαίμονάς μου απόψε. Το έβλεπα, ότι ο Νόβακ αισθανόταν άνετα όταν το υποδεχόταν, δεν το ένιωθε πιεστικό. Απλά, η μπάλα περνούσε απέναντι. Έχω την ποιότητα για να ζορίσω τον αντίπαλο πολύ περισσότερο και θα πρέπει να το βελτιώσω αυτό το στοιχείο».

-Και πώς ξεπερνιέται μωρέ Στέφανε αυτή η απογοήτευση;

«Πώς ξεπερνιέται… Μακάρι να ήξερα… Ήρθα εδώ με έναν σκοπό, έπαιξα καλό τένις αυτές τις μέρες και πίστευα ότι άξιζα να κατακτήσω τον στόχο μου. Δεν θα πω ψέματα, ήρθαν στιγμές που αισθανόμουν ότι εγώ ήμουν ο καλύτερος από τους δύο παίκτες που βρίσκονταν στο γήπεδο. Το ματς άλλαξε χωρίς να συμβεί κάτι γιγάντιο ή εξωφρενικό. Δεν κάλυψα τα κενά και αυτό μου κόστισε».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΝΙΣ Τελευταία Νέα