Roland Garros: Η ευκαιρία του Τσιτσιπά, η Σάκκαρη και το κυνήγι των ρεκόρ
Το φετινό Rolland Garros θα είναι το πρώτο στο οποίο θα έχουμε τριπλή ελληνική συμμετοχή.
Αυτό χάρη στην Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου που μέσω των προκριματικών μπήκε στο κυρίως ταμπλό. Βέβαια, τα φώτα δεν θα στραφούν τόσο πάνω της, όσο στον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη. Αμφότεροι πέρυσι είχαν μία εκπληκτική πορεία, με τον Στέφανο να γίνεται ο πρώτος Ελληνας που φτάνει σε τελικό grand slam και την Μαρία η πρώτη Ελληνίδα που φτάνει σε ημιτελικό.
Φέτος και οι δύο θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και ειδικά για τον Στέφανο, ο δρόμος είναι ανοιχτός…
Οι Ελληνες
Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Τσιτσιπάς είχε την τύχη να γλιτώσει τους 4 πιο επικίνδυνους παίκτες στην χωμάτινη επιφάνεια. Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Αλκαράθ και Ζβέρεφ έπεσαν στην ίδια πλευρά του ταμπλό, κάτι στο οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο ο πρόωρος αποκλεισμός του Ναδάλ στη Ρώμη, ο οποίος ανέβασε στο Νο4 τον Ελληνα τενίστα.
Θεωρητικά το δυσκολότερο εμπόδιο είναι το Νο2 που είναι ο Μεντβέντεφ, αλλά ο Ρώσος και ανέτοιμος είναι μετά από επέμβαση και δεν είναι και ο πλέον αξιόπιστος παίκτης στο χώμα, οπότε μόνο φόβητρο δεν είναι.
Αν υπάρχει παγίδα για τον Τσιτσιπά, είναι στον.. πρώτο γύρο. Είχε δύσκολη κλήρωση για πρώτο αντίπαλο, τον Λορένζο Μουσέτι, ωστόσο αν ξεπεράσει τον Ιταλό, τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά στη συνέχεια. Πιθανότεροι αντίπαλοί του ανά σειρά (με βάση την κατάταξή τους) είναι οι : Πουίγ (64), Εβανς (32), ΝτεΜινόρ ή Σαποβάλοφ (16), Χουρκάτζ ή Ρουντ (8) και Μεντβέντεφ στα ημιτελικά. Πιθανότερο είναι να μην φτάσει εκεί ο Μεντβέντεφ, που στο «κομμάτι» του στο ταμπλό, έχει και τους Μπούστα, Τσίλιτς, και Κετσμάνοβιτς.
Αν φτάσει στον τελικό θα έχει υπερασπιστεί τους βαθμούς που πήρε πέρυσι και εκεί θα πάει όπως και το 2021 ως αουτσάιντερ (αν περάσει τελικό ένας εκ των Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Αλκαράθ), με στόχο να κάνει την διαφορά…
Μαρία Σάκκαρη
Η Σάκκαρη έχει σαφώς πιο δύσκολο μονοπάτι για να φτάσει στα ημιτελικά που έφτασε πέρυσι. Και το σημαντικότερο είναι σε τι ψυχολογική κατάσταση θα εμφανιστεί μετά τον αποκλεισμό στη Ρώμη από την Τζαμπέρ, που ήρθε με πολύ οδυνηρό τρόπο. Στις προπονήσεις στο Παρίσι πάντως δείχνει ευδιάθετη. Η Σάκκαρη θεωρητικά έχει εύκολο έργο στους πρώτους δύο γύρους καθώς θα παίξει αρχικά με την Γαλλίδα Μπαρέλ και μετά με μία εκ των Μονέ και Μούτσοβα.
Στον τρίτο γύρο αρχίζουν τα δύσκολα όπου θα παίξει με μία εκ των Οσάκα και Ανισίμοβα, ενώ στις «16» ακολουθεί λογικά μία εκ των Φερνάντες, Μπένσιτς ή Αντρεέσκου και στα προημιτελικά η… Τζαμπέρ, ή η Κβίτοβα, ή η Κέρμπερ (στην ίδια πλευρά είναι και η Ραντουκάνου).
Ο ημιτελικός κρύβει… ξανά Κρεϊτσίκοβα, την περσινή νικήτρια, αν και προέρχεται από τραυματισμό, ενώ αν δεν είναι η Τσέχα, πιθανότερες αντίπαλες είναι οι Κονταβέιτ, Αζαρένκα, αλλά και η Τίχμαν που είναι σε εξαιρετική φόρμα.
Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου
Για δεύτερη φορά στην καριέρα της κατάφερε να μπει σε κυρίως ταμπλό ενός grand slam. Επομένως τον βασικό στόχο της τον πέτυχε. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς πριν τον πρώτο προκριματικό βρέθηκε στο νοσοκομείο ως τις 3 τα ξημερώματα με πόνους στη κοιλιά. Σχεδόν άυπνη πήγε, έπαιξε και κέρδισε, ενώ στον δεύτερο γύρο έκανε ανατροπή για να συνεχίσει. Στον τρίτο, απέναντι σε μία πρώην Τοπ40 παίκτρια έκανε εκπληκτικό ματς και κέρδισε θέση στο κυρίως ταμπλό.
Και στο κυρίως ταμπλό έχει να παίξει με άλλη μία πρώην Τοπ40 παίκτρια, την Ντάρια Σάβιλ, που μόνο εύκολη αντίπαλος δεν είναι, ενώ ακολουθεί η Κβίτοβα στον δεύτερο γύρο. Η είσοδός της στο κυρίως ταμπλό θα της αποφέρει και ένα βασικό χρηματικό ποσό (62.000) με το οποίο θα μπορεί να βγάλει μία χρονιά και να δει πιο αισιόδοξα την συνέχεια.
Τα πρόσωπα των αγώνων
Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Σέρβος μετά την επική ανατροπή του πέρυσι κόντρα στον Τσιτσιπά, «διψά» ακόμη περισσότερο για τον τίτλο αυτό. Και έχει πολλά κίνητρα.
Το ένα είναι γιατί θέλει να στείλει ένα μήνυμα μετά τα όσα έγιναν με την απέλασή του στο Australian Open.
Το δεύτερο είναι γιατί θέλει να φτάσει τον Ράφα σε τίτλους grand slam (21) που είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Και το τρίτο είναι να δείξει ότι ακόμη είναι το Νο1 στον κόσμο… Πάει στο Παρίσι αποφασισμένος για όλα έχοντας και ένα πολύ δύσκολο ταμπλό ωστόσο καθώς στην ίδια πλευρά είναι και οι Ναδάλ, Αλκαράθ και Ζβέρεφ, οι τρεις από τους άλλους τέσσερις δηλαδή (ο Τσιτσιπάς είναι ο τέταρτος) βασικούς υποψήφιους για να σηκώσουν το τρόπαιο.
Ραφαέλ Ναδάλ
Ο Ναδάλ είναι ο «βασιλιάς» του Roland Garros. Ομως, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος, δεν είναι το πρώτο φαβορί φέτος. Και γιατί τα χρόνια… περνούν, αλλά (κυρίως) γιατί οι πόνοι στο πόδι εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να παίξει στο 100%. Βέβαια, τα ίδια λέγαμε(νε) και στο Australian Open και πήγε και το σήκωσε και από την στιγμή που μιλάμε για Roland Garros, ας μην αποκλείουμε τίποτα.
Θα έχει σίγουρα τουλάχιστον δύο δύσκολα ματς πριν τον τελικό (ίδια πλευρά με Νόλε, Αλκαράθ και Ζβέρεφ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αν κερδίσει το παιχνίδι του πρώτου γύρου, θα γίνει ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία με τις περισσότερες νίκες σε ένα grand slam. Εχει 105 στο Roland Garros και ισοβαθμεί με τον Φέντερερ ο οποίος έχει 105 νίκες στο Wimbledon.
Κάρλος Αλκαράθ
Ο 19χρονος Ισπανός είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Tour τους τελευταίους μήνες. Και πάει με… αέρα για να γράψει ιστορία και να γίνει ο νεαρότερος παίκτης μετά τον Ναδάλ (2005 στο ντεμπούτο του είχε πάρει τον τίτλο σε ηλικία 19 ετών) που σηκώνει το τρόπαιο.
O νεαρός Ισπανός έχει 5/5 τελικούς καριέρας και οι τέσσερις είναι φέτος… μαζεμένοι από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο (Ρίο, Μαϊάμι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη) με ένα… κενό στο Μόντε Κάρλο όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. Εχει φέτος ρεκόρ 28-3 και για πρώτη φορά όλο το βάρος των ΜΜΕ θα πέσει πάνω του καθώς τον θεωρούν τον επικρατέστερο για να σταματήσει Τζόκοβιτς και Ναδάλ.
Οι υπόλοιποι
Εκτός των τριών προαναφερθέντων και του Τσιτσιπά, υπάρχουν άλλα τρία ονόματα που έχουν πιθανότητες να φτάσουν τελικό. Το βασικότερο όνομα είναι του Ζβέρεφ, ο οποίος βέβαια έχει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια και μαζί και τον… αυτοκαταστροφικό εαυτό που βγάζει στα grand slam όπου ακόμη ψάχνει να βρει έναν τίτλο.
«Κρυφά χαρτιά» είναι ο Κάσπερ Ρουντ που λογικά θα φτάσει στα προημιτελικά κι εκεί το θέμα είναι τι θα κάνει απέναντι στον Τσιτσιπά, αν τον βρει μπροστά του. Αν τον ξεπεράσει ο δρόμος είναι ανοιχτός. Μεγάλο αουτσάιντερ, αλλά φορμαρισμένος και σε καλό ταμπλό είναι ο Μίομιρ Κετσμάνοβιτς που μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στο τουρνουά ή τουλάχιστον να έχει μία καλή πορεία στην δεύτερη εβδομάδα.
Δεν… ξεχάσαμε τους Σίνερ, Ρούμπλεφ, Μεντβέντεφ και Αλιασίμ, ωστόσο, οι δύο Ρώσοι δεν πείθουν αυτή τη στιγμή ότι μπορούν να φτάσουν μακριά, ενώ οι άλλοι δύο πρέπει να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους που δεν έχουν πείσει ακόμη ότι μπορούν.
Ιγκα Σβιόντεκ
Με 28 νίκες σερί δείχνει ασταμάτητη φέτος η Πολωνή τενίστρια. Τα ρεκόρ της προκαλούν ίλιγγο: 5 συνεχόμενοι τίτλοι, 28 νίκες σερί, 37-3 ρεκόρ νικών το 2022, 56-5 games, από τα οποία τα 12 τα κέρδισε με 6-0 και από αυτά τα δύο ήταν σε τελικό!
Το Νο1 του κόσμου δείχνει ασταμάτητη και ο δρόμος είναι… ορθάνοιχτος ως την φάση των «16» όπου παραμονεύει η ανανεωμένη Χάλεπ. Αυτό δείχνει και το δυσκολότερο εμπόδιο ως τα ημιτελικά για την Σβιόντεκ, αν μπορεί κανείς να μιλήσει για δύσκολη αποστολή με τον τρόπο που κερδίζει τα ματς τους τελευταίους 3 μήνες.
Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα
Η περσινή νικήτρια επιστρέφει από απουσία τριών μηνών σχεδόν λόγω τραυματισμού. Αποτελεί ερωτηματικό, αλλά δεν παύει να είναι το Νο2 και περσινή… νταμπλούχα αφού κέρδισε με την Σινιάκοβα και το διπλό. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ωστόσο το ματς του πρώτου γύρου θα δείξει πολλά καθώς χρειάζεται και παιχνίδια για να βρει ρυθμό.
Ονς Τζαμπέρ
Η Τυνήσια είναι μαζί με την Σβιόντεκ η πιο φορμαρισμένη παίκτρια στο Tour. Επαιξε σε δύο σερί τελικούς, κατέκτησε τον ένα και δείχνει αυτή τη στιγμή ως την μοναδική που μπορεί να κοντράρει το Νο1 του κόσμου. Για να φτάσει τελικό θα πρέπει όμως μεταξύ άλλων να αποκλείσει και την Σάκκαρη στα προημιτελικά.
Οι υπόλοιπες
Από τα άλλα ονόματα ξεχωρίζουν τρία. Σιμόνα Χάλεπ, Πάουλα Μπαντόσα και Αρίνα Σαμπαλένκα δείχνουν ικανές να κάνουν το βήμα παραπάνω, ωστόσο όλες έχουν μπροστά τους την Σβιόντεκ πριν τον τελικό. Από το κάτω ταμπλό πλην της Κρεϊτσίκοβα, της Τζαμπέρ και της Σάκκαρη, μόνη που δείχνει ικανή να κάνει την έπληξη είναι αυτή που θα κερδίσει το ματς του πρώτου γύρου ανάμεσα στις Ανισίμοβα και Οσάκα, στο μεγαλύτερο ντέρμπι του πρώτου τριημέρου στο Παρίσι.
Τα χρηματικά έπαθλα
Το φετινό Roland Garros φέρνει και σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Συνολικά 43.600.000 ευρώ θα δοθούν στους παίκτες που θα συμμετέχουν στο κυρίως ταμπλό, με τον νικητή να παίρνει 2.200.000 και τα μισά ακριβώς ο φιναλίστ.
Αναλυτικά τα ποσά και οι βαθμοί που θα παίρνουν οι τενίστες ανά γύρο
Απλό
Νικητής: 2.000.000 ευρώ / 2.000 βαθμοί
Φιναλίστ: 1.100.000 / 1.200 β.
Ημιτελικός: 600.000 /720 β.
Προημιτελικός: 380.000 / 360 β.
Φάση των «16»: 220.000 / 180 β.
Γύρος των «32»: 125.800 / 180 β.
Γύρος των «64»: 86.000 / 45 β.
Γύρος των «128»: 62.000 / 10 β.
Διπλό
Νικητές: 580.000 ευρώ / 2.000 βαθμοί
Φιναλίστ: 290.000 / 1.200 β.
Ημιτελικός: 146.000 / 720 β.
Προημιτελικός: 79.500 / 360 β.
Γύρος των «16»: 42.000 / 180 β.
Γύρος των «32» 25.000 / 90 β.
Γύρος των «64»: 15.000 / 0 β.
Τα ρεκόρ
ΑΝΔΡΕΣ
Περισσότεροι τίτλοι (απλό): Ραφαέλ Ναδάλ (13)
Περισσότεροι τίτλο (διπλό): Ρόι Εμερσον (6)
Μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής: Αντρές Χιμένο (34 ετών, 1972)
Νεότερος σε ηλικία νικητής: Μάικλ Τσανγκ (17 ετών, 1989)
Νικητής με το χαμηλότερο ranking: Γκουστάβο Κέρτεν (Νο66, 1997)
Τελευταίος Γάλλος νικητής (Γιάνικ Νόα, 1983)
Περισσότερες νίκες: Ναδάλ (105)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Περισσότεροι τίτλοι (απλό): Κρις Εβερτ (7)
Περισσότεροι τίτλο (διπλό): Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (7)
Μεγαλύτερη σε ηλικία νικήτρια: Ζούσα Κορμότζι (33 ετών, 1958)
Νεότερη σε ηλικία νικήτρια: Μόνικα Σέλες (16 ετών, 1990)
Νικήτρια με το χαμηλότερο ranking: Ιγκα Σβιόντεκ (Νο54, 2019)
Τελευταία Γαλλίδα νικήτρια: Μαίρη Πιρς (2000)
Περισσότερες νίκες: Στέφι Γκραφ (84)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.