Τσιτσιπάς: Το δεκαπενθήμερο του «διαβόλου» και της εξιλέωσης (;)

O Τσιτσιπάς σερβίρει στο Ρολάν Γκαρός
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς καλείται να ξεπεράσει δύσκολα εμπόδια, εντός κι εκτός court, για να φτάσει στην κορυφή που ψάχνει εδώ και τρία χρόνια στο Παρίσι.

Αυτή η κατάκτηση του τίτλου στη Ρώμη από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, δυσκόλεψε πολύ περισσότερο τα πράγματα για τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Roland Garros.

Βλέπετε, ο Ρώσος με την κατάκτηση του τίτλου πήρε το Νο2 στο ταμπλό κι έτσι υπήρχε ο κίνδυνος ως Νο5 ο Τσιτσιπάς να έχει δύο πολύ δύσκολα εμπόδια στο Παρίσι. Ετσι κι έγινε… Ομως δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει, για να κάνει την υπέρβαση που ψάχνει εδώ και τρία χρόνια…

Το δύσκολο ταμπλό

Ο Τσιτσιπάς στο Ρολάν Γκαρός

Το πρώτο εμπόδιο στο Παρίσι, φαντάζει εύκολο, αλλά κρύβει παγίδες. Ο Γίρι Βέσελι μπορεί να είναι τώρα στο Νο452, ωστόσο μιλάμε για έναν παίκτη που έχει δύο τίτλους, έχει φτάσει ως το Νο35 και είχε έναν σωρό τραυματισμούς. Στα 29 του προσπαθεί να σώσει την καριέρα του και αυτό θα είναι το πρώτο του ματς σε επίπεδο ATP Tour μετά το US Open. Από τότε έπαιξε σε δύο Challenger, με την τελευταία του νίκη στο Τουρ να είναι στο περσινό Wimbledon και τον δεύτερο γύρο με τον Φοκίνα (3-2 σετ).

Οι επόμενοι δύο γύροι θα έχουν πιθανότατα δύο Ισπανούς στον δρόμο του και όπου Ισπανοί ίσον… χωματάδες. Επομένως δεν θα έχει εύκολο έργο. Το ίδιο ισχύει θεωρητικά και στην φάση των «16» όπου αν όλα κυλήσουν νορμάλ θα βρει μπροστά του έναν εκ των Αλιασίμ και Κόρντα, αμφότεροι επικίνδυνοι.

Και μετά αρχίζουν τα δύσκολα… Στα προημιτελικά, αν δεν δούμε μία τεράστια έκπληξη, θα περιμένει ο Αλκαράθ και στα ημιτελικά ο Τζόκοβιτς, πράγμα που σημαίνει πως θα έχει δύο πολύ φορτωμένα ματς που μπορεί να πάνε και σε 5 σετ, απέναντι στους κορυφαίους (μαζί με τον ίδιο) παίκτες στο χώμα. Δύσκολο task, αλλά με τον Τσιτσιπά όλα είναι πιθανά.

Οι πιθανοί αντίπαλοι ανά γύρο

  • 1ος γύρος: Βέσελι
  • 2ος γύρος: Καρμπάλες Μπαένα ή qualifier
  • 3ος γύρος: Ζαπάτα Μιράγιες / Σβάρτσμαν
  • 4ος γύρος: Οζέρ Αλιασίμ / Κόρντα
  • Προημιτελικά: Αλκαράθ
  • Ημιτελικά: Τζόκοβιτς
  • Τελικός: Μεντβέντεφ / Ρουντ / Ρούνε / Σίνερ

Ο φόβος του αποσυντονισμού

Δεν είναι κοινό μυστικό πως αν ο Στέφανος έχει καλό ρυθμό στο σερβίς του, ακόμη και τα τοπ ονόματα θα δυσκολευτούν πολύ για να τον αποκλείσουν. Αυτό που έχει μέγιστη σημασία για τον ίδιο ωστόσο, είναι να μείνει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του και να μην παρασυρθεί από εξωγενείς παράγοντες, κάτι που συμβαίνει συχνά δυστυχώς. Ποιος δεν θα ξεχάσει τι είχε γίνει στο Wimbledon με τον Κύργιο όπου ήταν εκτός εαυτού; Ή τώρα πρόσφατα στη Ρώμη και το περιστατικό με την μητέρα του, το οποίο τον έβγαλε εντελώς εκτός αγώνα.

Πάντα όταν κάτι του αποσπά την προσοχή, το παιχνίδι… χάνεται και αυτό είναι κάτι που ορισμένοι τενίστες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όταν τον έχουν απέναντί του.

Στο ταμπλό του βέβαια στο Παρίσι δεν έχει κάποιον αθλητή τύπου… Κύργιου, Μεντβέντεφ ή Ρούνε (ο πρώτος απουσιάζει, οι άλλοι δύο μπορούν να βρεθούν στον δρόμο του μόνο στον τελικό) για να του σπάσει τα νεύρα, όμως και από το box του απαιτείται πλέον να τον αφήσει να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι του και να μην δούμε ξανά καταστάσεις όπως στην Ρώμη όπου ξέσπασε πάνω στην μητέρα του (χάνοντας το δίκιο που είχε εκείνη τη στιγμή), με αποτέλεσμα να δεχτεί για άλλη μία φορά έντονη κριτική και να χρειαστεί μέχρι και παρέμβαση του πατέρα του στα ΜΜΕ για να κλείσει το θέμα.

Περιστατικά σαν κι αυτά τον έχουν συμπεριλάβει στους τενίστες που δέχονται τα πιο σκληρά σχόλια στα σόσιαλ όπου κι εκεί ξοδεύει χρόνο, κάτι που δεν τον έχει βοηθήσει είναι η αλήθεια.

Να ξορκίσει το φάντασμα του τελικού του 2021

Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς στον τελικό του 2021 στο Ρολάν Γκαρός

Ενα άλλο βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Τσιτσιπάς για να φτάσει στην κορυφή στο Παρίσι, είναι να ξεχάσει τον τελικό του 2021. Ναι, έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, όμως πρόσφατα είπε σε συνέντευξή του πως ο τελικός με τον Τζόκοβιτς είναι κάτι που δεν έχει ξεπεράσει καθώς σε μία πολύ δύσκολη μέρα για να διαχειριστεί (έπαιζε τελικό grand slam ενώ την ίδια μέρα είχε πεθάνει η γιαγιά του), βρέθηκε μπροστά με 2-0 σετ, αλλά δεν κατάφερε να τελειώσει μία ιστορική νίκη.

Από τότε μόνο φέτος έφτασε ξανά στη πηγή, στον τελικό του Australian Open, όπου πάλι έπεσε πάνω στον Σέρβο, ο οποίος αυτή τη φορά ήταν σε… άλλο επίπεδο.
Αυτό το… άλλο επίπεδο πρέπει να φτάσει σε αυτές τις δύο εβδομάδες για να γράψει ιστορία. Με την κλήρωση που είχε, μόνο εύκολο δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι δυσκολότερο από ποτέ. Ομως ο Τσιτσιπάς γουστάρει τα δύσκολα. Και όλα θα είναι στο χέρι του, αρκεί να ξορκίσει τους δαίμονές του.

Η πρόβλεψη

Θεωρούμε δεδομένο πως θα φτάσει ως την δεύτερη εβδομάδα εύκολα ή δύσκολα. Οπως και ότι απέναντι σε Αλιασίμ ή Κόρντα (αν φτάσουν στους «16») θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το θέμα είναι ωστόσο, πως αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα έχει δύο σερί ματς με Αλκαράθ και Τζόκοβιτς, τους οποίους θα πρέπει να αποκλείσει παίζοντας στα... κόκκινα, για να πάει να παίξει μετά σε τελικό όπου επίσης απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Είναι πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη και η παρουσία του στον τελικό θα είναι τεράστια επιτυχία, χωρίς την ίδια ώρα να αποτελεί και έκπληξη.

Ομως άλλο το να κερδίζεις ένα ματς με τοπ5 παίκτη για να πας να παίξεις τελικό και άλλο δύο και πιθανότατα τρια, αν φτάσεις ως την δεύτερη Κυριακή...Η λογική λέει ότι σε ένα από τα δύο ματς (με Αλκαράθ και Τζόκοβιτς) θα μπει «φρένο» στην πορεία του Στέφανου, αλλά σε ένα grand slam τα πάντα μπορεί να συμβούν και ίσως να μην χρειαστεί να τους βρει (και τους δύο ή έναν από αυτούς) στον δρόμο του. Εκεί, θα μιλάμε πλέον από άλλη βάση.

Ομως, πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι φέτος ο Στέφανος, κι ενώ μπαίνουμε στον Ιούνιο, ακόμη δεν έχει κερδίσει αντίπαλο του Τοπ10...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα