Τί είναι η μελατονίνη που πήρε ο Τσιτσιπάς πριν το ματς με τον Αλκαράθ
- Τι είναι η μελατονίνη
- Τα οφέλη της μελατονίνης
- Συμπτώματα και σημάδια έλλειψης μελατονίνης
- Πότε είναι απαραίτητη η χορήγηση μελατονίνης
Η έλλειψη καλού ύπνου για τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον οδήγησε σε ένα λάθος που όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν θα ξανακάνει.
Πριν τον αγώνα με τον Αλκαράθ για τα προημιτελικά του Roland Garros, έκρινε πως θα τον βοηθούσε να κοιμηθεί λίγες ώρες, αλλά για να το κάνει, πήρε μία μελατονίνη.
Aυτή, όπως τόνισε, προκάλεσε και την υποτονική του παρουσία στα πρώτα δύο σετ, που ο Ισπανός εκμεταλλεύτηκε και… διέλυσε τον Ελληνα τενίστα.
Τι είναι η μελατονίνη
Τι είναι όπως αυτή η ουσία που πήρε ο Τσιτσιπάς; Η μελατονίνη είναι ουσιαστικά μία ορμόνη. Το χημικό της όνομα είναι Ν-ακετυλο-5-μεθοξυτρυπταμίνη και παράγεται στο τμήμα της επίφυσης του εγκεφάλου.
Η μελατονίνη παράγεται τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στα ζώα αλλά και τα φυτά. Πολλές φορές, θα τη συναντήσει κάποιος ως την «ορμόνη του ύπνου», καθώς αυτή εμπλέκεται στην έλευση, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η παραγωγή και η απελευθέρωση της μελατονίνης μειώνονται κατά τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπου. Μπορεί κάποιος να την βρει σε οποιοδήποτε φαρμακείο, είτε σε μορφή χαπιού, είτε σε ζελεδάκι.
Quarterfinal Press Conference! pic.twitter.com/m5drChaDAX
— Tsitsidaily (@tsitsidaily) June 6, 2023
Η έκκριση της μελατονίνης προκαλεί χημικά την υπνηλία, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και καταστέλλοντας το νευρικό σύστημα. Η απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο έχει άμεση σχέση με την ώρα της ημέρας. Απελευθερώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τις βραδινές ώρες, όπου υπάρχει σκοτάδι και σε πολύ μικρότερο κατά την διάρκεια της ημέρας.
Έτσι, τα επίπεδά της στο αίμα αυξάνονται και μειώνονται ανάλογα με τον ημερήσιο κύκλο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και ο προγραμματισμός του ύπνου.
Τα οφέλη της μελατονίνης
Οπως διευκρινίζεται από τους φαρμακοποιούς, τα οφέλη της μελατονίνης σχετίζονται προφανώς με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ωστόσο ευεργετεί τον οργανισμό και σε άλλα σημεία, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση. χαρακτηριστικά:
Αίσθηση ηρεμίας & ευχάριστης διάθεσης
- Μειωμένες πιθανότητες για εποχιακή κατάθλιψη
- Προαγωγή της καλής όρασης
- Μείωση στομαχικών διαταραχών
Συμπτώματα και σημάδια έλλειψης μελατονίνης
Τα περισσότερα συμπτώματα φυσικά σχετίζονται με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου. Αυτά είναι τα εξής:
- Αϋπνία & δυσκολία βύθιση σε ύπνο
- Διακοπτόμενος μέσα στη νύχτα ύπνος & δυσκολία επέλευσης του ύπνου ξανά
- Ευαισθησία στο άγχος
- Διαταραχές σχετικά με την περίοδο, όπως είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- Ανήσυχος ύπνος
- Αίσθηση ότι δε βυθίζεται κανείς και δεν ξεκουράζεται επαρκώς
- Απουσία ονείρων
- Κόπωση ή σύγχυση
Πότε είναι απαραίτητη η χορήγηση μελατονίνης
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις, κατά της οποίες είναι απαραίτητη η εξωτερική χορήγηση μελατονίνης σε μορφή συμπληρώματος.
Η μελατονίνη χρησιμοποιείται ευρέως και από άτομα με τζετ-λαγκ, ενώ συμβουλεύετε να την χρησιμοποιούν και άνθρωποι που εργάζονται με εναλλαγές στις βάρδιές τους καθώς όσο αλλάζουν οι ώρες εργασίας, αλλάζουν και οι ώρες του ύπνου και η μελατονίνη βοηθά να ρυθμίσει τον ύπνο στον χρόνο που έχει συνηθίσει ο χρήστης της.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.