Roland Garros, Τσιτσιπάς: Χωρίς τη δράση δεν υπάρχει αντίδραση

tsitsipas_roland_garros
Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για τον χαμένο προημιτελικό του Στέφανου Τσιτσιπά από τον Κάρλος Αλκαράθ στο Roland Garros και το plan b που θα έπρεπε να μπει νωρίτερα σε λειτουργία.

Η φωτογραφία της στιγμής είναι δύσκολο να αποτελέσει ασφαλές δείγμα του τι γίνεται σε έναν αγώνα τένις. Στο παιχνίδι που αλλάζει από πόντο σε πόντο, ούτε καν σετ προς σετ. Πολλώ δε μάλλον σε μία αναμέτρηση για την είσοδο στην τετράδα του Roland Garros.

Ο προημιτελικός του Τσιτσιπά απέναντι στον Αλκαράθ αποτέλεσε την εξαίρεση. Ο Έλληνας τενίστας μπήκε στο τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, game του 3ου σετ παίρνοντας δύο πόντους... δώρο, αλλά στο 0-30, στην απέλπιδα προσπάθεια να κάνει ένα break για να ξαναμπεί στη διεκδίκηση, έβαλε στο κορτ μόλις μία από τις τέσσερις επιστροφές που κλήθηκε να εκτελέσει με το μπάκχαντ.

Σε ένα μοτίβο που λίγο ως πολύ, δε λέει μόνο όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι, αλλά εξηγεί την ιστορία αυτού του 6-0 που έχει σχηματίσει εις βάρος του ο Αλκαράθ, κερδίζοντας 12 από τα 13 σετ μετά το 2022 και τη συνάντησή τους στο Μαϊάμι. Αριθμός που αν μη τι άλλο, φανερώνει τη διαφορά του Ισπανού από κάθε άλλον τενίστα στο τουρ.

Την οποία αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς άλλωστε. «Νιώθω ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω. Το να χτυπάω πιο δυνατά την μπάλα δεν είναι επιλογή, είναι γρήγορος και επιστρέφει μπάλες που άλλοι δεν θα επέστρεφαν». Παραδοχή της πραγματικότητας, άλλωστε μία ήττα από τον Αλκαράθ δεν πρόκειται δα να φέρει και τη συντέλεια. Αλλά η εικόνα έφερε ανάμεικτα συναισθήματα ως προς τη δράση αλλά και την αντίδραση.

Τα τρία μέρη του προημιτελικού

Ο Σουν Τζου έγραφε πως η υπέρτατη τέχνη του πολέμου, είναι να υποτάξεις τον αντίπαλο χωρίς να τον έχεις πολεμήσει. Και η αλήθεια είναι πως ο Αλκαράθ δεν έβρεξε καν τα πόδια του για 1,5 σετ. Βάζοντας απλώς σε υψηλά ποσοστά το πρώτο του σερβίς, πήρε όλα τα λάθη που ήθελε από τη ρακέτα του Τσιτσιπά, με το απαιτούμενο βάθος στα χτυπήματά του. Σε μία αναπήδηση που δεν αρέσει καθόλου στον 25χρονο.

Στο πρώτο κιόλας game του έκανε το break, επιστρέφοντας στα μοτίβα του παρελθόντος. Με το μπάκχαντ στη διόπτρα και τον ίδιο πολύ βαθιά στο κορτ για να προφυλαχτεί από το αντίπαλο σερβίς. Τα δικά του drop shot τιμωρούσαν τις φορές που ο Τσιτσιπάς έμενε αρκετά πίσω στο κορτ. Το αντίθετο δε γινόταν. Και όταν μπαίνεις σε ένα παιχνίδι που έχεις ξαναπαίξει, έχεις ηττηθεί πέντε φορές χωρίς να... βγεις στον αφρό, τότε το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Τσιτσιπάς κόλλησε, έχασε μπάλες δικές του και έδωσε στον Αλκαράθ την ευκαιρία να φύγει με σετ και break, κρατώντας όλα τα φύλλα της τράπουλας.

Η αλλαγή εικόνας του Τσιτσιπά στο 2ο σετ

Το μεγαλύτερο ζήτημα στον προημιτελικό της περσινής σεζόν, είχε να κάνει με την αδυναμία του Τσιτσιπά να αλλάξει κάτι στον ρυθμό. Αυτήν τη φορά αντίδραση είχαμε και νωρίς, στο δεύτερο κομμάτι του ματς. Με πολύ περισσότερο serve n' volley, που έφερε και αυτοπεποίθηση σε ορισμένα χτυπήματα εδάφους από τη βασική γραμμή. Ένα καλό game από το μπάκχαντ ήταν ικανό να φέρει το break.

Αλλά το δεύτερο σετ έφτασε ξανά να κρίνεται στις λεπτομέρειες του tiebreak. Και εκεί θα επικρατούσε ο καλύτερος, ο πιο πλήρης τενίστας. Δεν είναι κακό να υπάρξει αυτή η παραδοχή, άλλωστε δεν αφορά τον Τσιτσιπά, αλλά το τουρ ολόκληρο. Ο Αλκαράθ απέχει, πλην του Σίνερ, παρασάγγας όσον αφορά την ποιότητα. Στο δικό του μυαλό, αυτή η παραδοχή τον φέρνει να αντιμετωπίζει με ηρεμία όλες τις κρίσιμες στιγμές.

Πνευματική διαύγεια και ένα πλάνο που δουλεύει διαρκώς κόντρα στον Τσιτσιπά. Ο ένας χρειαζόταν οπωσδήποτε το tiebreak για να κρατηθεί, ο άλλος ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα βρει τη λύση...

Χρειαζόταν να (αντι)δράσει πιο νωρίς

Στην πραγματικότητα η μοναδική φορά που ο Τσιτσιπάς έπαιξε με προβάδισμα, ήρθε στο 1-0 (0-15) του 3ου σετ. Αλλά και πάλι η ρακέτα του έφερε ένα αβίαστο. Το τρίτο σετ απλά λιγόστευε την άμμο στην κλεψύδρα, μέχρι ο Αλκαράθ να βρει το τελειωτικό του χτύπημα.

Αν απομονώσει κανείς αυτά τα τρία μέρη, θα δει ότι ο Τσιτσιπάς από τα μέσα του δευτέρου, όταν και ισοφάρισε τα break, έπαιξε για ένα μικρό διάστημα στα ίσια. Το serve n' volley έβαλε ζητήματα στον Ισπανό, αλλά εκείνος με ψυχραιμία δεν άλλαξε τίποτα. Λες και περίμενε το πλήρωμα του χρόνου, στάθηκε 3-4 μέτρα πίσω από τη βασική γραμμή στις επιστροφές.

Τα drop shot του Τσιτσιπά δεν ήταν ικανά να τον τραβήξουν από εκείνο το σημείο και όσο έμενε στα ράλι, είχε ένα σημάδι. Το μπάκχαντ του Έλληνα τενίστα έφερε 18 αβίαστα (8 περισσότερα) και 28 λάθη κάτω από πίεση (13 περισσότερα). Με αυτούς τους αριθμούς ήταν αδύνατο να μείνει στη διεκδίκηση.

Και μία ήττα από τον Αλκαράθ μπορεί να μην ξενίζει πλέον, αλλά έχει σημασία και ο τρόπος. Οι κατάλληλες προσαρμογές, η αντίδραση σε ένα πλάνο που μόνιμα βγάζει έναν νικητή και έναν ηττημένο. Ο Τσιτσιπάς επέτρεψε στον Αλκαράθ να νιώσει άτρωτος στο ζευγάρι από νωρίς. Και κυρίως να του υπενθυμίσει πως το πλάνο του είναι εδώ για να δουλέψει, ξανά. Το plan b έπρεπε να έρθει από νωρίς στο προσκήνιο και όχι ως το τελευταίο... χαρτί επιβίωσης. Ειδικότερα σε μία σεζόν που έδειξε και ο ίδιος πόσο καλύτερα νιώθει, ερχόμενος ως ένας από τους πιο φορμαρισμένους τενίστες στο Roland Garros. Γεγονός που δεν μπορεί κανείς να του παραγνωρίσει.

Καλώς ή κακώς χρειάζεται και η τύχη. Στην άλλη πλευρά του ταμπλό η απόσυρση του Τζόκοβιτς και η παρουσία του Μεντβέντεφ, άνοιξαν τον δρόμο και την... όρεξη. Αντ'αυτού ένας προημιτελικός με τον Αλκαράθ σε φέρνει αντιμέτωπο με τον... χειρότερο τενιστικό εχθρό. Την τύχη των κληρώσεων εκτός δεκάδας, πια, δεν την ορίζεις και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Το μεταξύ τους 5-0 δεν ανήκε στο παρελθόν. Ήρθε ολοζώντανο να κατοικήσει σαν αύρα πάνω από το κεντρικό κορτ του Roland Garros και να φέρει δεύτερες σκέψεις πίσω από κάθε χτύπημα. Για να κερδίσεις τον Αλκαράθ, ακόμα και στο χώμα, χρειάζεται δράση και ο Τσιτσιπάς σε ακόμα έναν μεταξύ τους Major προημιτελικό, δεν είχε παρά σποραδική αντίδραση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου