Μουράτογλου: «Ο Τσιτσιπάς ακολουθεί την τακτική του Τζόκοβιτς στα toilet break» (vid)
- «Ο λόγος των toilet break»
- «Το παράδειγμα του Τζόκοβιτς»
- «Δεν ανταλλάσει μηνύματα με τον πατέρα του»
- «Πρέπει να υπάρξει κανονισμός»
- «Ο Στέφανος είναι καθαρός»
Θέση για το "φλέγον" θέμα των toilet break του Στέφανου Τσιτσιπά πήρε ξανά ο μέντορας του και προπονητής της Σερένα Ουίλιαμς Πατρίκ Μουράτογλου στηρίζοντας τον Έλληνα τενίστα.
Μεταξύ άλλων ο Γάλλος προπονητής που έχει ελληνικές ρίζες ανέφερε το παράδειγμα του Τζόκοβιτς στον τελικό με τον Τσιτσιπά στο Roland Garros εκεί όπου ο Σέρβος πήρε toilet break στο 0-2 και άλλαξε το ρυθμό για να βγει νικητής από το κορτ.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Πατρίκ Μουράτογου:
«Ο λόγος των toilet break»
«Νιώθω πως δεν έχουν ειπωθεί όλα, τα πράγματα έχουν παρουσιαστεί μονόπλευρα και θέλω να δώσω στον κόσμο μια διαφορετική οπτική. Για να καταλάβετε όλη την ιστορία για τα toilet break, πρέπει πρώτα να καταλάβετε το λόγο για τον οποίο ο Στέφανος παίρνει toilet break. Έχει θεωρηθεί ότι έπαιρνε το toilet break μόνο για να σπάσει τον ρυθμό του αντιπάλου.
Είναι εύκολο να το λέμε αυτό, καταλαβαίνω πως μπορεί να το σκεφτεί ο κόσμος, αλλά θέλω να πω πως είναι εντελώς αναληθές. Όταν το έκανε με τον Mάρεϊ είχε κερδίσει μόλις το σετ. Οπότε γιατί να προσπαθήσει να σπάσει τον ρυθμό;
Πιστεύω πως είναι σημαντικό να καταλάβετε, πως όλοι οι κορυφαίοι παίκτες είναι μαχητές. Δίνουν την καρδιά και την ψυχή τους για να κερδίσουν. Γι' αυτό ζουν, για να κερδίζουν. Το μόνο πράγμα που σκέφτονται σε έναν αγώνα είναι πως θα τον κερδίσουν. Κάποιες φορές κάνουν πράγματα που δεν αρέσουν στον αντίπαλο, την ώρα που παίζουν τένις στο γήπεδο, αλλά και με τη συμπεριφορά τους.
«Το παράδειγμα του Τζόκοβιτς»
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, όταν κάποιος φωνάζει 'come on' έντονα, στον αντίπαλο δεν αρέσει. Είναι επιθετικό. Το κάνει αυτό ο παίκτης επειδή δεν αρέσει στον αντίπαλο; Όχι. Το κάνει επειδή εμψυχώνει τον εαυτό του, τον βοηθάει και θέλει να κερδίσει. Όταν ένας παίκτης παίρνει πολύ χρόνο ανάμεσα στα σερβίς του, δεν το κάνει για να ενοχλήσει τον αντίπαλο, το κάνει γιατί κάνει καλό στον ίδιο. Βοηθάει τη συγκέντρωσή του.
Όταν ένας παίκτης παίρνει πολύ χρόνο ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σερβίς, κάνει το ίδιο πράγμα. Κάποιοι παίκτες χάνουν σκοπίμως το πρώτο σερβίς επειδή έχουν ξεμείνει από ανάσες, για να μπορέσουν να πάρουν όσο χρόνο θέλουν ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σερβίς για να συνέλθουν. Και αν ο αντίπαλος είναι έτοιμος να σερβίρει και περιμένει, δεν τους νοιάζει πολύ.
Κάποιες φορές είναι οι ίδιοι παίκτες που παραπονιούνται για τον Στέφανο ότι παίρνει πολύ χρόνο στο toilet break, αλλά έχουν σκεφτεί πόσο χρόνο παίρνουν ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο σερβίς; Έχουν σκεφτεί πόσο χρόνο περιμένει ο Στέφανος όταν σερβίρει, που έχει γρήγορο ρυθμό; Δεν το σκέφτονται αυτό, επειδή είναι καλό για εκείνους.
Οι παίκτες δεν συγκεντρώνονται στον αντίπαλο όταν παίζουν έναν αγώνα. Συγκεντρώνονται στους εαυτούς τους, και αυτό είναι που πρέπει να κάνουν. Όταν ένας παίκτης παίρνει toilet break, τις περισσότερες φορές δεν το παίρνει επειδή πρέπει να βιαστεί να πάει στην τουαλέτα, αλλά επειδή είναι μια ευκαιρία για να ανασυγκροτηθεί. Πρέπει να ηρεμήσει, να μείνει μόνος του για να βρει λύσεις και να κερδίσει το επόμενο. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα που κάνει ο Στέφανος.
Όταν έχασε τον τελικό του Roland Garros από τον Τζόκοβιτς, ήταν πάνω 2-0 σετ και ο Τζόκοβιτς πήρε toilet break, επέστρεψε και τότε ήταν άλλο ματς. Έμαθε από αυτό.
Δεν έμαθε ότι ο Τζόκοβιτς έσπασε τον ρυθμό του, απλά ανακάλυψε ότι ο Τζόκοβιτς πήρε χρόνο για τον εαυτό του στα αποδυτήρια και κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να επιστρέψει διαφορετικός.
Αυτός ο χρόνος που έχεις με τον εαυτό σου, και ειδικά αν είναι μεγάλο διάστημα, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός για να ανανεωθείς και να βρεις λύσεις για να κερδίσεις.
Οπότε έμαθε απ' αυτό και το δοκίμασε και έτυχε να λειτουργήσει και για εκείνον. Και γι' αυτό συνεχίζει να το κάνει.
Υπάρχουν δυο σημεία που πρέπει να αποτιμηθούν. Το πρώτο είναι, ο Στέφανος είναι μέσα στους κανονισμούς ή παραβιάζει κάποιον κανονισμό; Η απάντηση είναι όχι και η ΑΤΡ είναι πολύ ξεκάθαρη μ' αυτό. Δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα, οπότε δεν μπορείς να πεις ότι κλέβει, το να κλέβεις σημαίνει να μη σέβεσαι τους κανονισμούς. Το δεύτερο είναι, αυτό που έχω ακούσει ότι δεν σέβεται την ευγενή άμιλλα.
Με αυτό επίσης διαφωνώ, επειδή, ξανά, όλοι οι παίκτες, όλοι οι μεγάλοι μαχητές, συγκεντρώνονται στους εαυτούς τους.
«Δεν ανταλλάσει μηνύματα με τον πατέρα του»
Φυσικά και δεν ανταλλάζει μηνύματα με τον πατέρα του, αυτό δεν έχει περάσει καν απ' το μυαλό του. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς άδικα έναν άνθρωπο και δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που όταν το κάνουμε αυτό, οι άλλοι άνθρωποι πιστεύουν πως οι κατηγορίες είναι αληθινές. Δεν είναι όμως, είναι ένα ψέμα. Και είναι λίγο σοκαριστικό, αλλά αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε.
Ένας κόσμος που μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον χωρίς καμία απόδειξη. Είναι κάτι αδύνατο να κάνει, γιατί αν έπαιρνε το τηλέφωνό του στα αποδυτήρια πρώτα απ' όλα θα το βλέπατε στην τηλεόραση, δεύτερον συνοδεύεται από κάποιους ανθρώπους όταν πηγαίνει στην τουαλέτα κι αυτοί είναι μαζί του στα αποδυτήρια. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα και απλά δείχνουν τον πατέρα του να παίρνει το τηλέφωνό του.
Φυσικά και θα το έκανε, αφού ήταν το μοναδικό διάλειμμα που είχε στον αγώνα για να τσεκάρει τα μηνύματά του. Μετά υποθέτουν στην τηλεόραση ότι το έκανε που είναι ψέμα.
«Πρέπει να υπάρξει κανονισμός»
Σχετικά με το ερώτημα, αν είναι το διάλειμμα υπερβολικά μεγάλο ή όχι. Υπερβολικά μεγάλο για ποιον; Για τον κόσμο που παρακολουθεί τον αγώνα στο στάδιο; Πιστεύω πως ναι. Δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός στην ΑΤΡ και στην ITF και εδώ και πολύ καιρό έχω παραπονεθεί γι' αυτό.
Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει κανονισμός και ελπίζω να φτιάξει έναν η ATP, η WTA και η ITF, ώστε να καθορίζεται το πόσος χρόνο θα μπορεί να διαρκέσει ένα toilet break. Τότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Ο κανονισμός πρέπει να οριοθετεί αυτές τις υπερβολές, αν γίνονται υπερβολές.
Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω, είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο παράδοξο και είναι κάπως ειρωνικό. Θέλουν να βοηθήσουν τους παίκτες στην ψυχική τους υγεία και την ίδια στιγμή γίνονται πολύ επιθετικοί και ασκούν bullying στους παίκτες. Όπως αυτό που συνέβη στον Στέφανο τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έχετε καν όλη την εικόνα γι' αυτό.
«Ο Στέφανος είναι καθαρός»
Δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί σε ένα κεντρικό γήπεδο, όπως συνέβη στον Στέφανο, και το κοινό να τον αποδοκιμάζει και να στηρίζει μόνο τον αντίπαλο. Είναι πολύ επίπονο. Για όσους νοιάζονται για την ψυχική υγεία των παικτών, το να χτυπάς έναν παίκτη, το να είσαι τόσο επιθετικός, το να στέλνεις πολλά άσχημα μηνύματα, νομίζω πως ξεπερνάει τα όρια.
Πιστεύω πως ο Στέφανος είναι καθαρός σε αυτή την ιστορία, επειδή είναι δύσκολο να σε κατηγορούν μ' αυτόν τον τρόπο δημόσια, για κάτι που είναι εντελώς αναληθές, και να είσαι αρκετά δυνατός για να μην απαντήσεις έντονα. Και είμαι υπερήφανος γι' αυτόν, γιατί ξέρω πόσο δύσκολο είναι».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.