US Open: Η «μάχη» για το Νο4 seed και τα δεδομένα του Τσιτσιπά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα προσπαθήσει να μπει ως Νο4 στην κλήρωση του US Open (28/08-11/09) και το Gazzetta αναλύει τα δεδομένα της παγκόσμιας κατάταξης αλλά και το τι κερδίζει αν καταφέρει να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο.

Το US Open βρίσκεται προ των πυλών. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα δύο Masters σε Καναδά και Σινσινάτι είναι τα τουρνουά που προλογίζουν το τελευταίο Grand Slam της σεζόν και εν πολλοίς αυτά που το καθορίζουν. Ο λόγος; Φυσικά το ranking που επηρεάζεται άμεσα από τα δύο 1000άρια Masters, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τους τενίστες στην παγκόσμια κατάταξη.

Εκεί έρχεται η «μάχη» του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Έλληνας τενίστας πραγματοποίησε ένα πολύ μεγάλο βήμα με την κατάκτηση του τίτλου στο Λος Κάμπος, το οποίο και τον έφερε ως ισχυρό φαβορί για το Νο4 του κόσμου πριν τη Νέα Υόρκη. Αυτό όμως το προβάδισμα εξανεμίστηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με τον πρόωρο αποκλεισμό του στο Τορόντο, όπου σταμάτησε άμα τη εμφανίσει του στον γύρο των «32» και ο δεύτερος με την περσινή του παρουσία στο Σινσινάτι.

Η ήττα από τον Μπόρνα Τσόριτς στον τελικό του 2022 ήταν πικρή και έχει αντίκτυπο έως και σήμερα, αφού ο Τσιτσιπάς θα κληθεί να υπερασπιστεί αυτούς τους 600 πόντους της πορείας του ως το παιχνίδι του τίτλου. Με τους Ρούνε, Ρούουντ αλλά και τον Σίνερ που κατέκτησε το τουρνουά στο Τορόντο, να τον κυνηγάνε, το 4ο seed για το US Open τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και ο Τσιτσιπάς θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει πορεία αντίστοιχη της περσινής για να το διατηρήσει στα χέρια του.

Τι σημαίνει το 4ο seed ενόψει US Open

Για όποιον τυχόν δε γνωρίζει τι θα συμβεί αν ο Τσιτσιπάς πέσει από το νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, μπορεί να ανατρέξει στο Roland Garros. Εκεί ο Έλληνας τενίστας δε βρέθηκε στην πρώτη τετράδα και μοιραία αντιμετώπισε τον Κάρλος Αλκαράθ στον προημιτελικό. Τα πρώτα 4 seed ενός Major τουρνουά εξασφαλίζουν την… ηρεμία. Δηλαδή την αποφυγή διασταύρωσης με Τζόκοβιτς, Αλκαράθ και Μεντβέντεφ προτού μπούμε στην τελική τετράδα.

Κάθε ένα από τα τέσσερα αυτά seed παίρνει ένα τεταρτημόριο στο ταμπλό και συναντιούνται πλέον μόνο στα ημιτελικά. Αυτό βέβαια δεν εγγυάται την επιτυχία, αφού οι κίνδυνοι υπάρχουν παντού, όμως οποιοσδήποτε θα προτιμούσε να αποφύγει στον δρόμο του τον Τζόκοβιτς ή τον Αλκαράθ, ειδικότερα νωρίς στη διοργάνωση.

1
Η παγκόσμια κατάταξη αυτήν τη στιγμή

Πώς θα διατηρήσει το Νο4 ο Τσιτσιπάς

Το ακόμα μεγαλύτερο μειονέκτημα για την Έλληνα τενίστα έχει να κάνει με τις περσινές εμφανίσεις από τους διώκτες του. Οι πορείες τους σταμάτησαν νωρίς στη διοργάνωση και έτσι οι πόντοι που έχουν να υπερασπιστούν είναι ελάχιστοι.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τους πόντους τους οποίους παίρνουν οι Τσιτσιπάς, Ρούνε, Σίνερ και Ρούουντ ανάλογα με τον γύρο στον οποίο θα φτάσουν.

R32R16QFSFFW
Τσιτσιπάς453545804670485050905490
Ρούνε479048354925510553455745
Σίνερ468047254815499552355635
Ρούουντ471547604850503052705670

Ο 25χρονος συναντά μόνο τον Ρούουντ στο ταμπλό του και αυτό μονάχα στον ημιτελικό. Κάτι που σημαίνει πως το μοναδικό επιχείρημα που θα έχει στα χέρια του είναι ο δικός του τερματισμός. Το να φτάσει δηλαδή όσο πιο μακριά γίνεται, υπολογίζοντας παράλληλα σε ήττες των αντιπάλων του. Αν για παράδειγμα ο Ρούουντ αποκλειστεί στον πιθανό προημιτελικό με τον Αλκαράθ, θα σταματήσει στους 4850 πόντους, όσους και εκείνος αν βρεθεί στα ημιτελικά.

Από την άλλη πλευρά του ταμπλό οι Σίνερ και Ρούνε θα τεθούν αντιμέτωποι μονάχα στα ημιτελικά, όμως οι παγίδες που κρύβονται στα δικά τους ταμπλό είναι αρκετές. Για παράδειγμα ο Σίνερ παίζει σε πιθανό προημιτελικό με τον Τζόκοβιτς και μέχρι εκείνο το σημείο θα έχει φτάσει τους 4815 πόντους, ενώ ο Ρούνε αντίστοιχα με τον Μεντβέντεφ, με τον Δανό εκεί να φτάνει στους 4925.

Στο σενάριο που άπαντες αποκλειστούν στα προημιτελικά, ο Τσιτσιπάς θα χρειαστεί να παίξει στον τελικό της διοργάνωσης, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο Χόλγκερ Ρούνε. Εννοείται πως σε περίπτωση που κατακτήσει τον τίτλο δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Νο4. Θυμίζουμε πως ο Μπεν Σέλτον, ένας πολύ καλός σέρβερ είναι ο πρώτος του αντίπαλος, ενώ επίσης τενίστες με καλό σερβίς θα βρεθούν στον δρόμο του.

Το πιθανό μονοπάτι του Τσιτσιπά στο Σινσινάτι

  • R32 - Σέλτον
  • R16 - Χούρκατς/Τσόριτς
  • QF - Ρούμπλεφ
  • SF - Αλκαράθ/Ρούουντ
  • F - Τζόκοβιτς/Μεντβέντεφ/Σίνερ/Ρούνε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

US OPEN Τελευταία Νέα