Ο Τσιτσιπάς και τα 7 απαιτητικά βήματα για να διαψεύσει τους «άπιστους»

O Στέφανος Τσιτσιπάς σε άμυνα στο Wimbledon
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν έχει ζήσει ακόμη την εμπειρία ενός… προημιτελικού σε Wimbledon και φέτος θα πρέπει να αλλάξει πολλά για να κάνει την υπέρβαση.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας γι’ αυτό το Wimbledon στην σεζόν του γρασιδιού, όμως το ταμπλό που έχει δεν πρέπει να τον τρομάζει αν εμφανιστεί όπως πρέπει.

Σημαντική παράμετρος βέβαια στο Wimbledon ότι πέρα από μία χρονιά που έφτασε στον 4ο γύρο, ο Στέφανος δεν έχει παίξει ξανά στην δεύτερη εβδομάδα. Για να το αλλάξει αυτό, θα πρέπει να υπερπηδήσει ονόματα που κάποτε θα προκαλούσαν… τρόμο.

Πρώτοι δύο γύροι με Ντομινικ Τιμ και Αντι Μάρεϊ, τρίτο γύρο με έναν μεγάλο σέρβερ (που πάντα αυτό είναι πρόβλημα για τον Στέφανο με την όχι και τόσο καλή υποδοχή) και στην πορεία πριν τον τελικό να έχεις να παίξεις με το Νο3 και το Νο1 πιθανότατα, θα μπορούσες να πεις ότι είχες μια κλήρωση εφιάλτη. Είναι όμως έτσι εν έτη 2023;
Ας δούμε βήμα βήμα ποιους έχει να αντιμετωπίσει και τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτόν.

1ος γύρος (Ντομινίκ Τιμ)

Ο Αυστριακός που αναμφίβολα είναι από τους κορυφαίους την τελευταία 10ετια, έχει τρία χρόνια που ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Προ κορονοϊού θα ήταν εφιαλτικός αντίπαλος για πρεμιέρα. Τώρα ο Τσιτσιπάς μπορεί να τον περάσει σε τρία σετ, αφού και στο γρασίδι ο Αυστριακός δεν ήταν ποτέ… εξπέρ, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον Τιμ που αντιμετώπιζε στα μεγάλα τουρνουά ο Στέφανος και οι άλλοι κορυφαίοι τενίστες που ήθελαν να τον αποφύγουν. O Τιμ έχει ρεκόρ 5-4 κόντρα στον Στέφανο, αλλά δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί στο γρασίδι.

Εκτίμηση: Αν ο Στέφανος είναι σοβαρός, θα πρέπει να τελειώσει αυτό το παιχνίδι σε 3 σετ.

2ος γύρος: (Αντι Μάρεϊ ή Ράιαν Πένιστον)

Δεν μπορούμε να δούμε πως… δεν θα είναι ο Μάρεϊ αντίπαλος του Τσιτσιπά. Οποιος και να είναι, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Στέφανος θα έχει εχθρικό κοινό απέναντί του αφού αμφότεροι είναι Βρετανοί.

Ο Μάρεϊ προ διετίας είχε πετύχει σε ένα πολύ δύσκολο και γεμάτο ένταση ματς τον Τσιτσιπά στο US Open, το οποίο είχε και… τρίτο ημίχρονο (με το περίφημο toilet break που ανάγκασε την ΑΤΡ να αλλάξει τον κανονισμό). Σίγουρα δεν είναι ο Μάρεϊ της… Big4, αλλά έχει αποδείξει την τελευταία διετία πως αν είναι να πέσει, θα πέσει μαχόμενος. Μέχρι τον τελευταίο πόντο κι ας χάνει 2-0 και… 5-1 στα games, παίζει σαν να ξεκίνησε το ματς και μια στιγμή μπορεί να είναι αρκετή για τον Στέφανο να χάσει την συγκέντρωσή του. Το είδαμε εξάλλου στο Wimbledon πέρυσι.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα αποφύγει με τον Μάρεϊ τα 4 ή τα 5 σετ. Σίγουρα θα… γέρνει το γήπεδο λίγο λόγω Μάρεϊ, αλλά έστω και δύσκολα, όπως στη Νέα Υόρκη, θεωρούμε πως στο τέλος θα πανηγυρίσει την πρόκριση.

Φάση των «32» (Σέλτον / Ντάνιελ ή Κρέσι - Ντζέρε)

Με εξαίρεση τον Ντάνιελ, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, ιδιαίτερα ο Σέλτον, βασίζονται κυρίως στο σερβίς τους. Θεωρώντας λογικό να προσπαθήσουν να σερβίρουν πάνω στο αδύναμο (στις επιστροφές) μπάκχαντ του Τσιτσιπά, αυτό αυτόματα δημιουργεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Το ίδιο καλός σέρβερ είναι και ο Κρέσι, ωστόσο δεν είναι και τόσο σταθερός, όπως και ο Ντζέρε, που πολύ δύσκολα θα φτάσει ως τον τρίτο γύρο.

Εκτίμηση: Αν ο Σέλτον είναι ο αντίπαλός του, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει και με τον Κρέσι, αλλά η αίσθηση που μας δίνει είναι πως τους άλλους τρεις θα τους περάσει εύκολα ή δύσκολα, αρκεί να παίξει τένις του επιπέδου του. Με τον Σέλτον είναι αλλη ιστορία

Φάση των «16» (Κόρντα ή Νόρι)

Εδώ μπορεί να είναι ο οποίοσδήποτε αντίπαλος, αφού και τα δύο μεγάλα seeds δεν έχουν πείθουν ότι θα φτάσουν άνετα ως εδώ. Σίγουρα στην περίπτωση του Νόρι για τον Τσιτσιπά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά και πάλι θα είναι φαβορί.

Εκτίμηση: Με Κόρντα εύκολα ή δύσκολα θα προκριθεί εκτιμώ, όσο καλός κι αν είναι ο Αμερικανός στο χώμα, ωστόσο με τον Νόρι ίσως χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια (αλλά και πάλι θα είναι φαβορί για τη νίκη)

Προημιτελικά: (Μεντβέντεφ ή Σερουντόλο ή Πολ)

Από την μία ο Μεντβέντεφ του έχει πάρει τον αέρα και είναι παίκτης που μπορεί με την μουρμούρα του να αποσυντονίσει εύκολα τον Τσιτσιπά. Το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και αυτό, όμως τόσες φορές που του έχει συμβεί, ελπίζουμε, αν φτάσει ως εδώ, να του έχει γίνει μάθημα.

Εκτίμηση: Αν είναι 100% συγκεντρωμένος με τον Μεντβέντεφ, τότε το ματς θα είναι 50-50 αφού για κανέναν δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα δει σε ένα παιχνίδι στο γρασίδι. Με τον Σερουντόλο, όσο ενθουσιώδης και να είναι ο Αργεντινός, δύσκολα θα κάμψει τον Στέφανο.

Ημιτελικός (Αλκαράθ ή Τιάφο ή Ζβέρεφ ή Ντε Μινόρ ή Ρούνε)

Προφανώς και ο Αλκαράθ έχει τον πρώτο λόγο στα ημιτελικά με όποιον και να παίξει. Ομως προέρχεται από τραυματισμό, για 3 ημέρες δεν προπονήθηκε και την Κυριακή το πρωί εμφανίστηκε στην προπόνηση με δεμένο πόδι.

Η ομάδα του λέει ότι δεν είναι σοβαρό, όμως μη ξεχνάμε ότι ακόμη ο Αλκαράθ στο γρασίδι δεν έχει βγάλει το επιβλητικό του παιχνίδι που βλέπουμε στις άλλες δύο επιφάνειες. Ο Τιάφο είναι σε φόρμα, είναι επικίνδυνος στο χορτάρι κα έχει κερδίσει στο τουρνουά αυτό τον Στέφανο, ενώ από τους άλλους τρεις, μόνο για τον Ντε Μινόρ μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια πως τον έχει.

Εκτίμηση: Αν είναι ο Αλκαράθ και είναι καλά, η πορεία του Στέφανου θα σταματήσει εδώ. Με τον Τιάφο είναι 50-50 αν και λόγω κατάστασης, θα δίναμε ένα... 51% στον Αμερικανό. Εκτιμώ σε κάθε άλλο πιθανό αντίπαλο πως ο Στέφανος έστω και δύσκολα θα κερδίσει.

Τελικός (Τζόκοβιτς ή Σίνερ ή Φριτζ, η Ρουντ, ή Ρουμπλεφ)

Στον τελικό αν δεν είναι ο Τζόκοβιτς, θα πρόκειται για… κοσμοϊστορικό γεγονός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο τίτλος θα είναι ανοιχτός. Ομως το ζήτημα δεν είναι αν θα φτάσει ο Τζόκοβιτς στον τελικό, αλλά αν θα φτάσει ως εκεί ο Τσιτσιπάς που είναι και το δύσκολο της υπόθεσης…

Εκτίμηση: Ξεκάθαρα πράγματα, ο Τζόκοβιτς αν πάει τελικό δεν χάνει. Ετσι όπως είναι το κάτω μέρος του ταμπλό, με οποιονδήποτε και να παίξει ο Στέφανος, αν φτάσει ως εκεί, έχει μοιρασμένες πιθανότητες να γράψει ιστορία.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα