Wimbledon: Με ηλεκτρονικές γραμμές όλα τα court το 2025

Δημήτρης Μύτικας
wimbledon_court
Μετά από 147 χρόνια ύπαρξης, το Wimbledon θα προχωρήσει σε μία τεράστια καινοτομία με στόχο την αποφυγή λαθών και φυσικά τα λιγότερα παράπονα των αθλητών του του tour.

Σε μία τεράστια καινοτομία πρόκειται να προβεί το Wimbledon, τοποθετώντας ηλεκτρονικές γραμμές σε όλα τα court της διοργάνωσης, καταργώντας παράλληλα τους κριτές γραμμών.

Από το 2025, όλα τα court του βρετανικού Grand Slam θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικές γραμμές (αντίστοιχο Hawkeye), οι οποίες θ' αντικαταστήσουν τους κριτές γραμμών. Οι ηλεκτρονικές γραμμές θα βοηθούν να παίρνονται αυτοματοποιημένες αποφάσεις σχετικά με τους πόντους στο ματς, ώστε να αποφευχθούν στο μέγιστο τ' ανθρώπινα λάθη.

«Η απόφαση να εισαχθεί το Live Electronic Line Calling στο Wimbledon ελήφθη μετά από μια σημαντική περίοδο εξέτασης και διαβούλευσης» ήταν το πρώτο σχόλιο της CEO του Wimbledon, Σάλι Μπόλτον.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

«Έχοντας εξετάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη διοργάνωση, θεωρούμε ότι η τεχνολογία είναι αρκετά στιβαρή και είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα για την αναζήτηση της μέγιστης ακρίβειας στη διαιτησία μας. Στους παίκτες θα προσφέρει τις ίδιες συνθήκες με τις οποίες έπαιξαν σε μια σειρά από άλλες διοργανώσεις στο tour

 

Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας να εξισορροπήσουμε την παράδοση και την καινοτομία στο Wimbledon. Οι επόπτες γραμμής είχαν σημαντικό ρόλο στο τουρνουά για πολλές δεκαετίες και αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συνεισφορά τους και τους ευχαριστούμε για τη δέσμευση και την υπηρεσία τους».

Η καινοτομία αυτή λαμβάνει ένθερμη αποδοχή από τους αθλητές και τις αθλήτριες του tour, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί αρκετά λάθη από τους κριτές γραμμών. Θυμίζουμε πως το σύστημα του Hawkeye έχει μπει στο τένις το 2020 όταν και δοκιμάστηκε στο US Open.

Πλέον, η πλειοψηφία των τουρνουά με σκληρή επιφάνεια έχουν Hawkeye με τους αθλητές φέτος να απαιτούν τα προσεχή έτη η τεχνολογία αυτή να μπει και στα χωμάτινα courts. Οι Βρετανοί, αναφορικά με αυτό το θέμα, κινήθηκαν πριν γίνουν δέκτες παραπόνων με τη τεχνολογία των ηλεκτρονικών γραμμών να είναι διαθέσιμη από το καλοκαίρι του 2025.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα