Σάκκαρη: Ο δύσκολος δρόμος να μη γυρίσει... μπούμερανγκ

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Σάκκαρη: Ο δύσκολος δρόμος να μη γυρίσει... μπούμερανγκ
Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για τη Μαρία Σάκκαρη, που επέλεξε τον δύσκολο δρόμο μετά τον αποκλεισμό της από το US Open και καλείται να... ζήσει με αυτό ακόμα και μετά τον αποκλεισμό της από το τουρνουά του Σαν Ντιέγκο.

Σάκκαρη και Ναβάρο βγήκαν στο κορτ για τον προημιτελικό του Σαν Ντιέγκο. Η Ελληνίδα έχοντας κάνει το βήμα με την Οσόριο θέλησε να βρεθεί σε έναν ακόμα ημιτελικό για τη φετινή σεζόν, μέχρι να συναντήσει... τοίχο.

Με αβίαστα λάθη, κακό ποσοστό στο πρώτο σερβις, ούσα πίσω στο σκορ με 1-0, κουβαλώντας εκνευρισμό αλλά και ένα βάρος που... δε θα έπρεπε να υπάρχει, όπως αναλύσαμε μετά το US Open, η Σάκκαρη χρειαζόταν και χρειάζεται νίκες. Με καλό τένις, με κακό τένις, με τύχη ή χωρίς, αλλά νίκες που θα την επαναφέρουν πρώτα πνευματικά -κυρίως δηλαδή- και μετά αγωνιστικά στο επίπεδο που βρισκόταν μέχρι τις αρχές του 2023.

Το μπαλάκι της έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι με το σκορ στο 5-4 στο tiebreak του 3ου σετ απέναντι στη Ναβάρο. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τέτοιες στιγμές θέλεις και την τύχη με το μέρος σου. Αλλά λες και από το σενάριο του Γούντι Άλεν, το μπαλάκι αναπήδησε στο δικό της μισό και έφερε διπλό ματς πόιντ στην αντίπερα όχθη. Από τη στιγμή που έφτασε ως εκεί όμως, στη λεπτή γραμμή του λάθους με τον winner, το παιχνίδι είχε χαθεί από τον έλεγχο και ο αποκλεισμός ήρθε ως απότοκο.

Ο δρόμος που διάλεξε η Σάκκαρη... αγκαλιάζει την πίεση

Το ξέσπασμα μετά τον αποκλεισμό στον 1ο γύρο του US Open έσπειρε την αμφιβολία ως προς τη συνέχεια της σεζόν. Η Σάκκαρη και το επιτελείο της γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλύτερα τι ακριβώς χρειάζεται. Οι δρόμοι ήταν δύο μετά την ήττα στη Νέα Υόρκη. Ο πρώτος να μπει μία τελεία, ως παύση για να καθαρίσει το μυαλό, ο δεύτερος να συνεχίσει να παλεύει.

Η Ελληνίδα επέλεξε τον δεύτερο και μάλλον τον σωστότερο για το επίπεδό της. Θεωρεί ότι θα βρει μέσα από το κορτ τη δύναμη να επιστρέψει, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της να εξαντλήσει τις ελπίδες για τα WTA Finals αλλά και να διατηρηθεί στο Top-10, στο οποίο έκλεισε 103 εβδομάδες και συνεχίζει.

Αυτή της η απόφαση δεν της αφαίρεσε καθόλου από την πίεση που κουβαλά στους ώμους της. Αμέσως μετά το US Open και το... ψυχολογικό της άδειασμα on camera, έπρεπε να μαζέψει τις δυνάμεις της για το τουρνουά του Σαν Ντιέγκο. Πολλές φορές αυτό γυρίζει μπούμερανγκ, όπως στην περίπτωση της ήττας από τη Ναβάρο. Το μόνο που δε χρειάζεται τούτη την ώρα είναι μερικές ακόμα δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες.

Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, όλοι μπορούν να χάσουν από όλους, όμως για τη Σάκκαρη αυτήν την ώρα κάθε νίκη σημαίνει αποσυμπίεση, κάθε ήττα ρίχνει νερό στον μύλο και τον φαύλο κύκλο του «γιατί δε γίνεται το επόμενο βήμα». Για αυτό και αν η νίκη απέναντι στην Αμερικανίδα ερχόταν με οποιονδήποτε τρόπο, θα είχε αυτομάτως τεράστια σημασία, ακόμα και αν το όνομα της αντιπάλου δεν κάνει... κρότο.

Το αγωνιστικό και το πνευματικό κομμάτι

Αν παρακολουθήσει κανείς το σκορ θα διακρίνει την τεράστια μετάπτωση από σετ σε σετ. Στο δεύτερο η Σάκκαρη με ένα επιβλητικό 6-0 έδειξε πως φέρνει την κατάσταση στα μέτρα της, αλλά σπατάλησε τις ευκαιρίες που είχε στο decider. Δεν έπαιξε άσχημα. Δεδομένα δεν ήταν χειρότερη από ό,τι τον τελευταίο μήνα στην Αμερική.

Χρειάστηκε αρκετές φορές να υπερβάλλει εαυτόν στις άμυνες, διαχειρίστηκε καλά αρκετές φλατ μπάλες αλλα «πληγώθηκε» από το σερβίς της. Από το 53% στο 41% και από εκεί στο 50%. Αυτό ήταν το ποσοστό των περασμένων πρώτων. Η Ναβάρο δεν αποτελεί τενίστρια φόβητρο, αλλά κάνει συγκεκριμένα πράγματα καλά στο κορτ. Ένα από αυτά φυσικά και οι... βαριές επιστροφές στα δεύτερα σερβίς των αντιπάλων, όπου μπαίνει μέσα από τη βασική γραμμή για να τα τρομοκρατήσει.

Στη σούμα για τη Σάκκαρη, η αδυναμία διαχείρισης του βάθους αυτών των επιστροφών, μαζί με τις χαμένες ευκαιρίες στο δεύτερο game του decider, έφεραν τον αποκλεισμό. Το παιχνίδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν η Ελληνίδα έφτανε στο 2-0 του 3ου σετ, έχοντας 8 σερί κερδισμένα games. Όμως τα «αν» δεν παίζουν ρόλο. Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες στο κορτ για τη Σάκκαρη παραμένουν γνωστά και δε θα αλλάξουν μέσα σε έναν μήνα.

Σε αυτό το σημείο της σεζόν αποτελεί απαγορευτικό νούμερο το 50% των περασμένων πρώτων στο σερβίς της. Σε μία περίοδο που κοπιάζει για κάθε πόντο και δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο στο κορτ, από το σερβίς πρέπει να αρχίσει η επάνοδος.

Παίκτρια Top-10 για κάποιον λόγο

Κάθε τενίστρια έχει τις αδυναμίες της. Ακόμα και η Σφιόντεκ που μοιάζει ώρες ώρες άτρωτη. Η Σάκκαρη έχει τις δικές της, όπως και τα δικά της προτερήματα στο κορτ. Η ταχύτητά της, η φυσική της κατάσταση, το φλατ μπάκχαντ της στη διαγώνιο παραμένουν μερικά από αυτά.

Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως παραμένει στο Top-10 για κάποιον λόγο. Και έχει απόλυτο δίκιο αφού η σταθερότητα η οποία δείχνει στο συγκεκριμένο κομμάτι την κρατά και της δίνει ένα τρανταχτό επιχείρημα σε όσους θέλουν να τη μειώσουν. Ασχέτως τίτλων και συμπαρομαρτούντων, μετράει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό νικών στα μεταξύ του τωρινού Top-10 H2H.

Συμβόλαιο με τις ανοδικές πορείες δεν έχει κανένας και δε χρειάζεται να βλέπουμε κάθε φορά πως η σεζόν της μόνο καταστροφική δεν είναι. Στη φράση... παίκτρια Top-10 για κάποιον λόγο, κρύβεται όμως και μια μεγάλη αλήθεια. Η Σάκκαρη είχε φτάσει σε ένα σημείο την περασμένη διετία να παίρνει με την αύρα της Top-10 τενίστριας παιχνίδια όπως αυτό κόντρα στη Ναβάρο, που την έφερναν πάντα ψηλά στα μεγάλα ραντεβού.

Χάνοντας μερική από την πίστη στο παιχνίδι και τα χτυπήματά της, στερείται πλέον αυτό το χαρτί στο κορτ. Η Ναβάρο βγήκε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι μπορεί να πετύχει τη μεγαλύτερη επικράτηση της καριέρας της. Όπως αντίστοιχα έπραξε η Μασάροβα στη Νέα Υόρκη. Όταν η Σάκκαρη νιώσει και πάλι καλά, πρέπει να βάλει ως πρωταρχικό στόχο να αφαιρέσει από τις αντιπάλους της αυτό το δικαίωμα.

Με το κύμα αποχωρήσεων από τη Γουαδαλαχάρα, υπάρχει ένας δρόμος που μπορεί να φέρει μέχρι και διάκριση, αν περπατηθεί με προσοχή. Τη δεδομένη στιγμή αυτό αποτελεί μακρινό σενάριο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανακάνει. Βήμα το βήμα, με νίκες θα πρέπει να επανέλθει εκεί που η ίδια όρισε το ταβάνι της. Και αυτό δεδομένα το τοποθέτησε πολύ ψηλά, παρόλο που μερικές φορές το ξεχνάμε...

ΥΓ: Όσοι βρίσκονται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, καλό θα είναι να περάσουν μία βόλτα από το Παναθηναϊκό Στάδιο για τους αγώνες του Davis Cup της Ελλάδας με τη Σλοβακία, παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά. Στο ΟΑΚΑ τον Φεβρουάριο είχε στηθεί μία υπέροχη γιορτή και το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο κέντρο της πόλης, σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου