Σάκκαρη: Η καλύτερη βερσιόν της και η πρόκληση του 2024

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
H Μαρία Σάκκαρη πανηγυρίζει
Η Μαρία Σάκκαρη έπαιξε εκπληκτικό τένις στα τρία παιχνίδια του United Cup και έχει μπροστά της μία τεράστια πρόκληση μέσα στο 2024. Γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Ρικ και η Λίζα συμφώνησαν πως θα έχουν πάντα το Παρίσι. Στη δική της ρομαντική ιστορία, η Μαρία Σάκκαρη θα έχει πάντοτε τη Γουαδαλαχάρα ως ορόσημο. Το πρώτο της σπουδαίο τουρνουά που κατέκτησε λίγο πριν τη Δύση της σεζόν του 2023.

Η Ελληνίδα καλείται πλέον να δρέψει τους καρπούς της πορείας της όλα αυτά τα χρόνια και το United Cup, που ολοκληρώθηκε για την Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό από τη Γερμανία, έρχεται για να δώσει τις πρώτες απαντήσεις ως προς τις απαιτήσεις για το 2024. Ένα τουρνουά που βρίσκει τη Σάκκαρη στο απόλυτο 3/3.

Έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον να παρακολουθείς μέσα από το United Cup την προετοιμασία τενιστών για το Australian Open. Μέσα από την προσπάθεια των ομάδων τους, καλώς ή κακώς κρίνονται και ατομικά. Και η Σάκκαρη έχει καταφέρει να στρέψει πάνω της αρκετά βλέμματα μέχρι στιγμής.

Σε μία σεζόν που έχει ξεκινήσει με ιδιαιτέρως υψηλό ανταγωνισμό όσον αφορά το τουρ των γυναικών, με τις Σφιόντεκ, Σαμπαλένκα, Ριμπάκινα πάντα στην πρώτη γραμμή, η Σάκκαρη έχει προλάβει να τοποθετήσει το όνομά της ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζουν. Όχι για τις τρεις νίκες της, όχι για τα καθαρά 2-0 που έχει πετύχει αλλά για τον τρόπο.

Το πνευματικό επίπεδο θα κρίνει το... ταβάνι για τη Σάκκαρη

Σύμφωνοι πως η Κέρμπερ δε βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας της, αλλά πάντοτε μία αριστερόχειρας με επιθετικές μπάλες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Το 21-3 των winners λέει τα πάντα, γνωρίζοντας και τον τρόπο με τον οποίο ήθελε και θέλει να επιβληθεί η Γερμανίδα. Η Σάκκαρη κατάφερε να την εξαφανίσει για ένα σετ και να αποκρούσει την αντίδρασή της στο δεύτερο.

Το παιχνίδι που δείχνει πολλά για την 28χρονη φυσικά είναι αυτό με τη Λέιλα Φερνάντεζ. Με μία αντίπαλο που βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και μία αναμέτρηση γεμάτη ένταση και υψηλών προδιαγραφών τένις.

Η Σάκκαρη δεν τοποθετεί το όνομά της τυχαία ανάμεσα στις κορυφαίες όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για την καλύτερη αθλήτρια στο τουρ, έχει ένα φανταστικό φλατ μπάκχαντ και μπορεί να παράξει αρκετές γωνίες και βάθος με το φόρχαντ της. Ένα από τα ζητήματά της ανά τα χρόνια είχε να κάνει με το περιβόητο shot selection. Για τη δική της εμπειρία, η αναλογία του διαβάσματος μερικών πόντων δεν υπήρξε ανάλογη.

Πολλές φορές έβαζε φρένο μόνη της στον εαυτό της, παίζοντας βιαστικά. Όταν χαλούσε το μυαλό της δεν είχε καθαρές επιλογές στο κορτ και έφτανε σε μεγάλο αριθμό από αβίαστα λάθη. Το 2024 αποτελεί μία πρόκληση για αυτήν. Ίσως στην πιο απαιτητική χρονιά της.

Το Νο9 του κόσμου (θα προσπεράσει τη Μούχοβα) έχει πλέον και την εμπειρία να διαβάσει τις καταστάσεις του παιχνιδιού και έναν σπουδαίο τίτλο να της φουσκώνει τα πανιά της αυτοπεποίθησης πίσω της. Και μαζί την υποχρέωση προς τον εαυτό της για να ξεπεράσει ξανά τα δικά της όρια. Αυτό που έδειξε σε τρία παιχνίδια στο United Cup υπήρξε απολαυστικό ορισμένες στιγμές και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με συνέπεια και σταθερότητα. Όσο απολαμβάνει αυτήν την ελευθερία στο παιχνίδι της, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται στις υπερβάσεις. Μία απαίτηση που πρέπει να έχει από τον εαυτό της μετά και τα πολύ αισιόδοξα μηνύματα στο ξεκίνημα.

Το τένις που έπαιξε ήταν εξαιρετικό, συνδυάζοντας πλέον την πνευματική συνέπεια με τα χτυπήματά της σε μία από τις καλύτερες βερσιόν της καριέρας της. Η Σάκκαρη γνώριζε πώς και κυρίως πότε να επιτεθεί, να πιέσει στις γωνίες και να παραμείνει μακριά από τα αβίαστα λάθη, με το cross court μπάκχαντ της σε φουλ ρυθμούς. Ένα χτύπημα που μπορεί να τη βγάλει πολλές φορές ακόμα και από δύσκολες αμυντικές θέσεις και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στο σε αυτό όταν δεχτεί μπάλες με περισσότερο τόπσπιν από τα φλατ χτυπήματα της Φερνάντεζ. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είχε να κάνει με τη βελτίωσή της πάνω στο φιλέ. Σημείο που τη βοήθησε αρκετά στο να ξεπεράσει το εμπόδιο της Καναδής.

Τα δύο games που βρέθηκε στο 15-40 απέναντι στη Φερνάντεζ και επέστρεψε χωρίς υπερβολές και συναισθηματικές εκρήξεις, φανερώνουν πως βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την πίστη στο δικό της παιχνίδι.

Αν αυτή η πνευματική συνέπεια και το καθαρό μυαλό τη συνοδεύσουν μέσα στο 2024, η Σάκκαρη μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις contender των μεγάλων τίτλων. Σίγουρα θα είναι παρούσα στα μεγάλα ραντεβού. Η Αυστραλία παραδοσιακά της αρέσει, ένεκα και της ελληνικής κοινότητας που τη στηρίζει πάντοτε, οπότε την κλήρωση στη Μελβούρνη δικαιούται να την περιμένει με ανυπομονησία.

ΥΓ: Ο Τσιτσιπάς έπαιξε φανερά με ενοχλήσεις (χάνοντας και την πρεμιέρα). Σπουδαία η προσπάθεια απέναντι στον Ζβέρεφ, αλλά το πρόβλημα στη μέση του χαμηλώνει το ταβάνι στο πιο ελίτ στοιχείο του, το σερβίς και το Australian Open ξεκινάει σε λιγότερο από 10 ημέρες.

ΥΓ2: Η Ελλάδα μπορεί να σταμάτησε ένα βήμα νωρίτερα φέτος, στα προημιτελικά, αλλά η προσπάθεια αξίζει θαυμασμού και το πρόσημο είναι άκρως θετικό για άλλη μια χρονιά. Με τον Τσιτσιπά στο 100% τα πράγματα θα ήταν πιο απλά κόντρα στη Γερμανία, αλλά μένει η προσπάθεια του Σακελλαρίδη απέναντι στον Τζάρι, η νίκη στο διπλό των Παπαμιχαήλ, Π. Τσιτσιπά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου