11α Νομίκεια: Ακόμα μια γιορτή του βόλεϊ αρχίζει στη Σαντορίνη

Φώτης Καρακούσης
11α Νομικεια

bet365

Με την συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο De Sol, δόθηκε το πρώτο σερβίς στα 11α Νομίκεια που διεξάγονται και φέτος στη Σαντορίνη. Ένα τουρνουά που έχει καταφέρει να γίνει θεσμός. Φέτος θα αγωνιστούν οι ΑΟ Θήρας, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και Μίλωνας. ΣΑΜΤΟΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Φώτης Καρακούσης.

Όταν πριν 11 χρόνια οι άνθρωποι του ΑΟ Θήρας αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα τουρνουά για το βόλεϊ γυναικών, δύσκολα θα περίμεναν πως θα συνεχιζόταν και μια δεκαετία μετά και θα γινόταν το μεγαλύτερο γεγονός της pre season για το άθλημα. Ένα όραμα που έχει πετύχει και με το παραπάνω και που και φέτος θα κάνει σερβίς στο ΔΑΠΠΟΣ με τους ΑΟ Θήρας, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και Μίλωνα να κάνουν ένα δυνατό τεστ πριν τα επίσημα παιχνίδια.

Το μεσημέρι δόθηκε στο ξενοδοχείο De Sol η συνέντευξη Τύπου, όπου όλοι αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στους Ευάγγελο και Λούλα Νομικού, τους ευεργέτες του νησιού, καθώς το τουρνουά αυτό διεξάγεται στη μνήμη τους. Ο πρόεδρος του ΑΟ Θήρας, Γιώργος Σκοπελίτης, ο μέγας χορηγός, Γιάννης Βάλβης και οι αρχηγοί και προπονητές των 4 ομάδων μίλησαν για το τουρνλουά.

Παπαφωτίου (αρχηγός Παναθηναϊκού): «Τα αθλητικά σωματεία, από τη κρίση κι έπειτα, είχαν την τάση να ασχολούνται με το αθλητικό κομμάτι, τον πρωταθλητισμό εννοώ, και είχαν ξεχάσει την ένωση με την κοινωνία. Είναι κάτι στο οποίο τα σωματεία μπορούν να βοηθήσουν. Γιατί ο αθλητισμός αυτό πρέπει να πρεσβεύει. Να βοηθάει την ανάπτυξη της κοινωνίας και να δείχνει σωστά πρότυπα.

Τα σωματεία νομίζω το έχουν ξεχάσει ή δεν τους έχει επιτραπεί λόγω των σκηνικών. Αλλά είναι στο χέρι όλων μας να το αλλάξουμε.

Η τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Πρέπει η κοινωνία, τα νέα παιδιά, να έχουν σωστά πρότυπα και η τηλεόραση μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο. Πως περιμένουμε τα παιδιά να έχουν κατάλληλα πρότυπα, όταν δεν τα προβάλλουμε; Τα σωματεία οφείλουν να γνωρίζουν το πόσο εύκολα προσβάσιμο κοινό έχουν, και να προβάλλουν σε αυτά το παιδιά ότι αυτά που πρεσβεύει ο αθλητισμός είναι άκρως αντίθετα με τη βία».

Νέσιτς (προπονητής Παναθηναϊκού): «Καλησπέρα, τιμή μας που είμαστε εδώ. Την επόμενη εβδομάδα παίζουμε Ευρώπη, οπότε, πρέπει να δείξουμε ένα καλό ανταγωνιστικό πρόσωπο. Να τελειώσουμε το τουρνουά χωρίς τραυματισμούς, που είναι και το πιο σημαντικό, να έχουν όλες οι αθλήτριες την υγειά τους. Να δείξουμε σε όλους τους φιλάθλους ότι πρέπει να ακολουθήσουν το άθλημα του γυναικείου βόλεϊ στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την Εθνική ομάδα, αυτή τη στιγμή έχετε έναν μεγάλο σταρ του ελληνικού βόλεϊ. Έχω παρατηρήσει ότι οι νεαρές αθλήτριες έχουν μεγάλο κίνητρο για το μέλλον. Η ταυτότητα των Ελλήνων παικτών προέρχεται από την ελληνική νοοτροπία, κάτι που δεν συναντάς σε άλλες χώρες. Για μένα, για να πετύχει πρέπει να δίνουμε όλο και μεγαλύτερο κίνητρο στις νέες.

Όσον αφορά το θέμα της βίας, πρέπει να δίνουμε εμείς το παράδειγμα. Πρέπει εμείς να λέμε στα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να κοινωνικοποιούνται. Κι εμείς οι προπονητές έχουμε ρόλο».

Χαριτωνίδης (προπονητής Πανιωνίου): «Να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες να έχουν μια καλή χρονιά. Θα είναι δύο δυνατά παιχνίδια. Κάθε χρόνο υπάρχουν πολύ καλές ομάδες με ωραίο παιχνίδια. Το ίδιο να γίνεται και φέτος. Εμείς θέλουμε να δούμε που βρισκόμαστε, έχουμε στόχο να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται.

Υπάρχουν πολλές καλές αθλήτριες στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε πλάνο για να τις αναδείξουμε. Πρέπει να υπάρχει πλάνο χρόνων, πάνω στην εκάστοτε αθλήτρια. Συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων, να είναι σε ομάδα με έμπειρες και ποιοτικές αθλήτριες. Να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, όπου φυσικά θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αν ζητάμε αποτελέσματα, δεν είμαστε ούτε η Βραζιλία ούτε η Ρωσία».

βολει

Κακουράτου (αρχηγός Πανιωνίου): «Είμαστε εδώ για να παίξουμε δύο δυνατά φιλικά. Θέλουμε να δείξουμε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο.

Θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα φέτος. Θεωρώ ότι έχει μικρύνει η ψαλίδα. Κάθε παιχνίδι είναι ντέρμπι.

Όταν ανεβαίνεις κατηγορία συνήθως αλλάζεις φιλοσοφία. Αλλά και πέρσι είχαμε παίκτριες της Α κατηγορίας, αθλήτριες με πολλή εμπειρία. Πιστεύω είναι ίδια η φιλοσοφία της ομάδας. Έχει βελτιωθεί η οργάνωση και γίνεται πολύ πιο εύκολη η δουλειά μας.

Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικές και να παραμείνουμε στο υψηλό επίπεδο. Η ομάδα ανέβηκε στην Α μετά από 12 χρόνια. Έμαθα την ιστορία της ομάδας, πως πρόκειται για την πρώτη γυναικεία ομάδα βόλεϊ στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι που ανεβήκαμε και πετύχαμε τον στόχο. Νιώθουμε την Νέα Σμύρνη κοντά μας, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Τα τμήματα του Πανιωνίου στηριζόμαστε μεταξύ μας και νιώθουμε σαν μια μεγάλη οικογένεια».

Χριστοδούλου (αρχηγός ΑΟ Θήρας): «Να σας καλωσορίσω στο νησί μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να παίξουμε σε αυτό το τουρνουά-θεσμός για το νησί. Εύχομαι καλή σεζόν σε όλους.

Το τουρνουά θα έχει πολύ δυνατά τεστ με πολύ δυνατές ομάδες. Μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ των αθλητριών στο βόλεϊ είναι πάρα πολύ καλές. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε κι άλλο κόσμο στα γήπεδα. Ο ΑΟ θήρας έχει κοινό, το οποίο στηρίζει την ομάδα.

Δεν μπορώ να συγκρίνω ρόστερ προηγούμενων χρόνων. Σίγουρα έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Ο ΑΟ Θήρας έχει δείξει ότι μπορεί να ανέβει κι άλλο, έχει σταθερή παρουσία στις πρώτες θέσεις. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και φέτος.

Να δώσουμε πραγματικά βοήθεια στα παιδιά. Να έρθουν σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί η πειθαρχία, ο συναγωνισμός κι η συνεργασία.

Πολύ σημαντικό που επιστρέφουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Να δούμε το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα για το παιχνίδι στη Τουρκία. Δουλεύουμε για να φτάσουμε στο απαιτούμενο επίπεδο, σημαντικό ότι ο δεύτερος αγώνας γίνεται στο γήπεδό μας. Να δώσουμε τα πάντα για την πρόκριση».

Φρέσκι (προπονητής ΑΟ Θήρας): «Καλησπέρα, καλό μήνα. Χαίρομαι που σας βλέπω στο τουρνουά, καλή τύχη σε όλους. Είναι σημαντικό να παίξουμε καλά δεν έχουμε στόχους, μόνο πράττουμε.

Μιλώντας για την διοίκηση της ομάδας μου, δεν νοιάζεται για την ηλικία. Αλλά για την δουλειά, τη συμπεριφορά που επιδεικνύεις. Εγώ στη θέση μου δε πρέπει να μιλάω πολύ, απλά να δουλεύω και να το δείχνω.

Να ξεκινήσω με βάση αυτό που είπε ο Ντράγκαν. Στην Ελλάδα υπάρχουν αθλήτριες, καλές αθλήτριες, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει η σύνδεση που απαιτείται ανάμεσα στον σύλλογο και στις παίκτριες. Δεν γίνεται η κατάλληλη δουλειά.

Ποια είναι η καλύτερη Ελληνίδα παίκτρια; Ξέρει κανείς; Για μένα είναι η Μάρθα Ανθούλη και δεν παίζει εδώ. Δεν υπάρχουν πολλές Ελληνίδες που παίζουν βασικές. Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ παικτριών και ομάδας».

Σάντος ( αρχηγός Μίλωνα): «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Το ελληνικό βόλεϊ έχει κάνει πολλά βήματα προόδου. Έχει πολύ δρόμο να ανέβει, αλλά είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη βία. Ένας τρόπος είναι να έρθουν κοντά οι προηγούμενες γενιές με τις νεότερες.

Στόχος μου να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Έχουν κουράγιο οι Ελληνίδες αθλήτριες, σύμφωνα με όσα έχω δει στη καριέρα μου».

βολει

Δεναξάς (προπονητής Μίλωνα): «Ευχαριστούμε την διοίκηση της Σαντορίνης για την πρόσκληση. Ξέρετε, η Σαντορίνη είναι η γενέτειρά μου, όποτε είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Να ευχηθώ να παρουσιάσουμε ωραίο θέαμα.

Σε αυτό το τουρνουά θέλουμε να ανεβάσουμε την απόδοσή μας ένα επίπεδο πάνω. Ο στόχος μας είναι να είμαστε στα πλέι οφ. Ξεκάθαρα.

Όταν ανέλαβα τον Μίλωνα, ο στόχος ήταν να πάμε στην Α1. Τα καταφέραμε όλοι μαζί, με τις παίκτριες, τη διοίκηση.. Πλέον, για μένα πρέπει να αποδεικνύεις κάθε εβδομάδα. Θα είμαστε μια ομάδα πολύ δύσκολη για όλους.

Υπάρχει μεγάλη δεξαμενή καλών αθλητριών. Αλλά το να βγάλεις πολύ καλές αθλήτριες είναι σύμπλεγμα. Χρειάζεται η Πολιτεία, χρειάζεται να υπάρχει χορηγός που θα στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους, και προβολή. Όταν δεν υπάρχει προβολή του προϊόντος μέχρι φέτος, -τι απαιτήσεις να έχουμε. Το γυναικείο βόλεϊ μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες από αυτές που μετράει ήδη. Το θέμα όμως, να είναι η Πολιτεία αρωγός στις προσπάθειες των σωματείων και των αθλητριών».

Βάλβης, δημιουργός της Aqua Carpatica: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαι εδώ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που στηρίζω το συγκεκριμένο τουρνουά.

Ο κύριος Νομικός, επιχειρηματίας που ήξερα, Έλληνας της διασποράς που ήθελε να κάνει καλό στο τόπο του.

Η ίδια μου η εταιρεία, ειδικεύεται σε υγιεινά προϊόντα για τους αθλητές.

Είμαι κάτοικος Σαντορίνης από δύο πλευρές, κι έχω αποφασίσει να στηρίξω όσο γίνεται τον αθλητισμό της περιοχής. Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας. Να είναι η Σαντορίνη δίπλα στους αθλητές, να τραβάει τα παιδιά και να μας δίνει πάντα χαρές και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές ένα καλό τουρνουά, άρτιο οργανωμένο από τον ΑΟ Θήρας και θα συνεχίσω, όπως τα τελευταία 3 Νομίκεια, να είμαι δίπλα σας και να στηρίζω το νησί μας».

Το πρόγραμμα των αγώνων

Τρίτη 1/10

  • Παναθηναϊκός-Πανιώνιος στις 17:00
  • ΑΟ Θήρας-Μίλωνας στις 19:30

Τετάρτη 2/10

  • Μικρός τελικός στις 15:00
  • Μεγάλος τελικός στις 18:00

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα