Οι διακρίσεις της Σλοβενίας, παράδειγμα για την Εθνική μας
Αν δεν υπήρχε ο χθεσινός δεύτερος προημιτελικός, θα έγραφα για την πορεία της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μια πορεία πετυχημένη, καθώς η ομάδα προκρίθηκε στους «16» και στην συνέχεια απέναντι σε μία παντοδύναμη Ρωσία, ήταν λογικό να μείνει εκτός συνέχειας. Για τα παιδιά του Ανδρεόπουλου που με εξαίρεση την αναμέτρηση με την Πορτογαλία και συγκεκριμένα στα δυόμιση τελευταία σετ, είχαν ένα καλό πρόσωπο, αλλά και το ότι πρέπει όχι απλά να συνεχιστεί, αλλά να γίνει ακόμα πιο έντονη η δουλειά που γίνεται προκειμένου να μην κάνουμε πάλι 10 χρόνια να βρεθούμε σε μεγάλη διοργάνωση.
Όλα αυτά είπαμε όμως, μέχρι το δεύτερο προημιτελικό και την τεράστια νίκη της Σλοβενίας επί ανίκητης ως χθες Ρωσίας. Οι Σλοβένοι επικράτησαν για πρώτη φορά σε τελική φάση των Ρώσων και προκρίθηκαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης, πετώντας έξω το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού. Μια ομάδα που σε αυτό το Ευρωπαϊκό κατέβηκε με όλα τα αστέρια της και στα πέντε ματς του ομίλου, αλλά και σε αυτό απέναντί μας, έδειξε πως όντως είναι ένα θηρίο, έτοιμο να κατασπαράξει τους πάντες.
Ένα θηρίο που ωστόσο λύγισε από την εξαιρετική τακτική της Σλοβενίας που πίεσε στο σερβίς και έκανε πραγματικότητα το θαύμα. Θα πείτε τι σχέση έχει η νίκη της Σλοβενίας με την Εθνική και όσα ήταν να γράψω για την πορεία της στο Ευρωπαϊκό. Φυσικά και έχει και δεν αναφέρομαι στο αυτονόητο, στο ό,τι δηλαδή δύο μέρες πριν η ομάδα μας παραδόθηκε ουσιαστικά άνευ όρων, την στιγμή που οι Βαλκάνιοι όχι απλά πάλεψαν, αλλά πήραν την τεράστια πρόκριση. Άλλωστε μιλάμε για δύο διαφορετικά παιχνίδια και δεν θα μπω σε αυτή την λογική.
Αναφέρομαι στα όσα έχουν κάνει οι Σλοβένοι από τις 16 Ιουλίου του 2014 και ως τώρα, τα οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση. Πρέπει να γίνουν οδηγός της Ομοσπονδίας, του προπονητικού σταφ, όλων των φίλων του βόλεϊ, αν θέλουμε κάποια στιγμή να δούμε και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πετυχαίνει κάτι σε μεγάλες διοργανώσεις και όχι απλά είτε να παλεύει να προκριθεί σε αυτές, είτε να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια και να θεωρεί (και δικαίως για να είμαστε σωστοί) πετυχημένη την πορεία με μία νίκη και πρόκριση στους «16».
Τι έγινε στις 16 Ιουλίου του 2014; Η Εθνική μας έχοντας χάσει στην Θεσσαλονίκη με 3-2 στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ, φιλοξενήθηκε στο Μάριμπορ από την Σλοβενία και πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε με 3-1 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Εκεί έχασε από το Μαυροβούνιο του Τσούλαφιτς που φέτος θα παίζει στον ΟΦΗ, αλλά το ζήτημα δεν είναι η ήττα στον τελικό. Το ζήτημα είναι πως από εκείνη την ημέρα οι δύο ομάδες είχαν μια εντελώς διαφορετική πορεία.
Δύο ομάδες που αν δούμε τις συνθέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με της σημερινές, αλλά όπως αναφέραμε οι πορείες τους ήταν η μέρα με την νύχτα. Η Σλοβενία μετά τον συγκεκριμένο αποκλεισμό πήγε το επόμενο καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό, χάνοντας από την Γαλλία του φοβερού και τρομερού Ν' Γκαπέ, το 2017 έφτασε στους 8 όπου έχασε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρωσία με 3-0. Το 2016 κατέκτησε την 3η κατηγορία του World League, μια διοργάνωση που όταν παίζαμε εμείς οι «γνώστες» του αθλήματος την κατηγορούσαν γιατί έπρεπε να κάνουν αντιπολίτευση στην τότε διοίκηση της ΕΟΠΕ. Τέλος φέτος έκανε δικό της και το Challenger Cup, παίρνοντας το εισιτήριο για το Volleyball Nations League, που έχει αντικαταστήσει το παλιό World League.
Το τι έχουμε πετύχει εμείς στο διάστημα αυτό, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, αν και θα μπορούσαμε γιατί δεν θα μας πάρει και πολύ χρόνο και λέξεις. Όλο αυτό σε καμία περίπτωση δεν το γράφω για να μειώσω την προσπάθεια της Εθνικής σε Μονπελιέ και Λιουμπλιάνα, αλλά για να δείξω πως η πορεία της Σλοβενίας είναι μονόδρομος για ΕΟΠΕ, τεχνική ηγεσία και παίκτες, αν θέλουν να πετύχουν κάτι καλό με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και κατ' επέκταση να ανεβάσουν επίπεδο το άθλημα. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, ούτε θαύματα. Υπάρχει, ασταμάτητη προσπάθεια, σκληρή δουλειά, τεχνογνωσία, βοήθεια από Ομοσπονδία και πίστη.
Οι Σλοβένοι με τους ίδιους παίκτες που εμείς κερδίσαμε στο Μάριμπορ, ήδη έχουν πάει σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τώρα βρίσκονται στην τετράδα έτοιμοι να παλέψουν για ακόμα ένα μετάλλιο. Μια χώρα 2.000.000 κατοίκων γύρισε τον διακόπτη, καταφέρνει να πρωταγωνιστεί και κυρίως δείχνει στον δρόμο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες βολεϊκά χώρες. Μένει να δούμε αν θα τον ακολουθήσουμε ή αν θα συνεχίσουμε στον δικό μας που αν κρίνουμε από το ότι είχαμε μια δεκαετία να φτάσουμε σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μόνο πετυχημένος δεν ήταν. Ωστόσο όπως μας έδειξε και η παρέα του Ούρναουτ, στο χέρι μας είναι να τον αλλάξουμε...
ΥΓ: Τίνε Ούρναουτ, Μίτια Γκασπαρίνι. Δύο παίκτες που πέρασαν με μεγάλη επιτυχία από την Ελλάδα, ειδικά ο πρώτος που με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το νταμπλ, ενώ ο δεύτερος ήταν το πρώτο βιολί του Ηρακλή. Και οι δύο παραμένουν πρωταγωνιστές της Εθνικής τους ομάδας, έχοντας για παρέα τον Τσέμπουλι που το 2014 ήταν απλά ένας καλός παίκτης. Αυτό πρέπει να δουν οι παίκτες μας. Πως οι συγκεκριμένοι και πολλοί άλλοι ακόμα, κατάφεραν να αλλάξουν επίπεδο και να προσπαθήσουν περισσότερο για να το κάνουν και αυτοί. Πρώτα από όλα για τους ίδιους και μετά για την Εθνική.
ΥΓ1: Για την ιστορία οι συνθέσεις της Εθνικής και της Σλοβενίας στον δεύτερο τελικό του Μάριμπορ έχουν ως εξής:
Σλοβενία (Σλαμπέ): Γκασπαρίνι 3 (3/11), Πάβλοβιτς 7 (3/5 επ., 4 μπλοκ), Κόντσιλα 9 (6/12 επ., 1 άσοι, 2 μπλοκ), Ούρναουτ 14 (13/27 επ., 1 μπλοκ, 67% υπ. – 52% άριστες), Τσέμπουλ 8 (6/16 επ., 2 μπλοκ, 56% υπ. – 48% άριστες), Πλοτ –λ (59% υπ. – 56% άριστες) / Σκετ 11 (8/21 επ., 3 μπλοκ), Γέρεμπ 4 (2 άσοι, 2 μπλοκ), Πόκερσνικ
Ελλάδα (Δρίκος): Τζούριτς 33 (28/52 επ., 3 άσοι, 2 μπλοκ), Φιλίποφ 2 (2 μπλοκ), Πελεκούδας 8 (8/11 επ.), Τακουρίδης 6 (3/10 επ., 3 μπλοκ), Κοκκινάκης 11 (8/17 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 69% υπ. – 46% άριστες), Πρωτοψάλτης 13 (10/20 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ, 62% υπ. – 48% άριστες), Εφραιμίδης –λ (41% υπ. – 26% άριστες) / Τζιουμάκας 1 (1 άσο), Δαλακούρας.
ΥΓ2: Εντάξει για να τα λέμε και όλα, έβαλα και εγώ το χεράκι μου για να περάσει η Σλοβενία. Είπαμε, είμαι μεγαλύτερος κουβάς και από τον κυρΓιοβάισα. Οπότε μόλις έγραψα αφιέρωμα στην Ρωσία 2.000 λέξεων, έπρεπε να ξέρω πως σίγουρα δεν θα το πάρει. Δεν περίμενα όμως πως δεν θα περάσει ούτε στους ημιτελικούς. Ό,τι πρέπει για ποδαρικό την Πρωτοχρονιά είμαι τελικά...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.