ΠΑΟΚ: Η κραυγή πως είναι και φέτος εδώ, είναι πιο σημαντική από το Super Cup

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
ΠΑΟΚ: Η κραυγή πως είναι και φέτος εδώ, είναι πιο σημαντική από το Super Cup

bet365

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο Ρέντη του Ολυμπιακού με 3-2 κατακτώντας το Super Cup με τον Φώτη Καρακούση να στέκεται στην κραυγή του δικεφάλου» πως και φέτος είναι εδώ, μια κραυγή πιο σημαντική και από τον συγκεκριμένο τίτλο.

Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Θα λέγαμε από το καλοκαίρι και τα μεταγραφικά, όταν παρά τις προσπάθειες χάλασε η παραμονή του Ράπτη, ενώ στην συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν ο Τόμας Ρουσό τραυματίστηκε και αναγκαστικά αντικαταστάθηκε. Μια αλλαγή που βγήκε σε πολύ καλό, καθώς ο Άξελ Τρούχτσεφ έχει προσφέρει και με το παραπάνω.

Οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν με τον χειρότερο τρόπο και αγωνιστικά την χρονιά, καθώς είχαν τρεις συνεχόμενες ήττες από Ολυμπιακό στο Ρέντη, από Παναθηναϊκό σε Παλατάκι και από Μίλωνα σε Νέα Σμύρνη. Τρεις ήττες από τις οποίες μόνο κόντρα στους «πράσινους» είχαν καλή εμφάνιση, ενώ στις άλλες δύο ήταν κακοί.

Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν πως ο Μπλανκενάου δεν είχε αποδειχθεί σε καμία περίπτωση καλύτερος του Ουόλς, ενώ το πρόβλημα πάνω στο φιλέ, ειδικά στα παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους ήταν εμφανέστατη. Το ξεκίνημα αυτό, σε συνδυασμό με το υπάρχον ρόστερ, δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την χρονιά και σίγουρα έδειχναν πως οι αλλαγές τον Ιανουάριο ήταν το λιγότερο αναγκαστικές.

Αλλαγές που έγιναν έχοντας και μεγάλη δόση ρίσκου, αλλαγές που ως τώρα δείχνουν να έχουν αλλάξει εντελώς την εικόνα του ΠΑΟΚ. Ο Γιόσκο Μιλενκόσκι ρίσκαρε δίνοντας φανέλα βασικού πασαδόρου στον Μάρκο Γαλιώτο, προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον Μπλανκενάου και να αποκτηθεί ως 4ος ξένος ο Αλεξέι Σαμοϊλένκο. Ο 39χρονος Ρώσος κεντρικός με την σπουδαία καριέρα έχει δείξει και στα δύο παιχνίδια που έχει αγωνιστεί πως «σκεπάζει» τον φιλέ. Κόντρα στον Μίλωνα έκανε 6 μπλοκ και χθες απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε 7. Αριθμούς που δεν συναντάμε στην χώρα μας.

Με Γαλιώτο και Σαμοϊλένκο ο ΠΑΟΚ δείχνει όπως αναφέραμε ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο και ήδη έκανε δικό του έναν τίτλο επικρατώντας με 3-2 στο Ρέντη. Το πιο σημαντικό όμως από τη νίκη στο Ρέντη επί του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Super Cup, είναι πως σε μια χρονιά που φάνηκε να δείχνει χαμένη, ο ΠΑΟΚ φωνάζει πως και φέτος είναι εδώ. Πως σε σχέση με το ξεκίνημα είναι πολύ πιο ανεβασμένος, έτοιμος να διεκδικήσει όσους περισσότερους τίτλους μπορεί, έχοντας βέβαια ήδη πάρει τον πρώτο.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν λέμε πως ήταν αδιάφορος, αλλά σίγουρα κανείς στην ομάδα δεν θα είπε «τώρα που το χάσαμε καταστραφήκαμε». Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους τα προημιτελικά του CEV Cup με την Αρκάς όπου αν καταφέρουν να προκριθούν, ο τελικός δεν θα είναι καθόλου μακριά. Ξαναλέμε πως κανείς δεν ήθελε να χάσει και η νίκη του ΠΑΟΚ δεν μειώνεται σε κανένα σημείο, με τους «ασπρόμαυρους» ξαναλέμε να φωνάζουν πως και φέτος είναι εδώ, αλλά σίγουρα αυτή η ήττα δεν φέρνει καμία καταστροφή.

Που κρίθηκε το ντέρμπι

Πάμε τώρα να δούμε που κρίθηκε το ντέρμπι. Αρχικά το μπλοκ του ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικό με 12-9 ναι μεν να μην είναι μια σημαντική διαφορά, αλλά οι Θεσσαλονικείς πήραν ειδικά στο τάι μπρέικ κρίσιμους πόντους πάνω στο φιλέ. Πόντους που έκριναν σε μεγάλο βαθμό τον τελικό, ενώ έκαναν και πολλά σπασίματα της μπάλας. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο είναι το σερβίς. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο δυνατή ομάδα του πρωταθλήματος από την τελική γραμμή και αν του βγει δύσκολα χάνει. Χθες η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι αντιμετώπισε εξαιρετικά το σερβίς αυτό, με τον Ιντάλγκο μάλιστα ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μην παίρνει ούτε έναν άσο. Αυτό στοίχισε πολύ στους Πειραιώτες που δεν είχαν βρεθεί πάλι σε κατάσταση να έχουν μόλις 2 πόντους από την τελική γραμμή σε ένα αγώνα. Αυτό ήταν και το μεγάλο τους πρόβλημα, καθώς και τα 9 μπλοκ ήταν ένας καλός αριθμός και το 53% στην επίθεση πολύ καλό ποσοστό έναντι του 45% του ΠΑΟΚ.

Όσον αφορά την απόδοση του Βαν ντεν Ντρις, σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με την παρουσία του Σαμοϊλένκο. Με τον Ρώσο να απειλεί από το κέντρο (συν τον Τρούχτσεφ από τα άκρα), ο Βέλγος έβγαινε τις περισσότερες φορές με μονό μπλοκ και το εκμεταλλεύτηκε δεόντως, παίρνοντας επίσης και καλές πάσες από τον Γαλιώτο. Όσον για τον πολυτιμότερο παίκτη του τελικού, είχε 17 πόντους με 48% στην επίθεση με 2 άσους, την στιγμή που πήρε 34 υποδοχές, τις περισσότερες από κάθε άλλον στην ομάδα του, έχοντας και το τίμιο 47% στην υποδοχή. Ο Γάλλος ήταν καταλυτικός, στη νίκη, όπως ήταν και στην υποδοχή ο Φαν Γκάρντερεν.

Για να κλείσουμε το σημαντικό από το χθεσινό παιχνίδι, είναι πως αρχίζει να φαίνεται πως και φέτος θα παλέψουν για τους τίτλους και οι τρεις ομάδες, καθώς δεν είναι πλέον κούρσα για δύο. Αν βάλουμε μέσα και τον πάντα επικίνδυνο Μίλωνα, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε ακόμα καλύτερη συνέχεια σε όλες τις διοργανώσεις και γιατί να μην δούμε και έναν ελληνικό ημιτελικό στο CEV Cup.

ΥΓ: Είναι μεγάλο κρίμα τέτοια παιχνίδια να γίνονται σε άδεια γήπεδα. Αν υπάρχει ο φόβος επεισοδίων καλύτερα να μην γίνονται οι αγώνες αυτοί. Το Super Cup πρέπει να είναι μια γιορτή, αν αυτή η γιορτή διεξάγεται σε κενές εξέδρες, ας μην γίνει καθόλου.

ΥΓ1: Θα ξαναπούμε πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για το ελληνικό βόλεϊ από το να δούμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ευρωπαϊκό ημιτελικό και μάλιστα αυτή την φορά στο ακόμα πιο δυνατό CEV Cup.

ΥΓ2: Δεν ξεκίνησε καλά με συνέπεια να μείνει εκτός εξάδας, όμως ο Λινάρδος αρχίζει να ανεβαίνει. Ο ΠΑΟΚ, αλλά και η Εθνική έχουν ανάγκη τον 26χρονο κεντρικό που μην ξεχάσουμε πως έρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με τον Ολυμπιακό.

ΥΓ3: Το ξέρω πως το έχω αναφέρει και στο κείμενο, αλλά αυτό το 7 μπλοκ του Σαμοϊλένκο σε τελικό και κόντρα στον Ολυμπιακό είναι το λιγότερο εντυπωσιακό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...