Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το σερβίς και το μπλοκ θα κρίνουν το ντέρμπι «αιωνίων»

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το σερβίς και το μπλοκ θα κρίνουν το ντέρμπι «αιωνίων»

bet365

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι «αιωνίων» και ο Φώτης Καρακούσης γράφει πως αυτό το παιχνίδι δεν θα κρίνει μόνο την πρωτιά, αλλά ενδέχεται πολλά περισσότερα όσον αφορά την φετινή χρονιά.

Σε ένα κουτσουρεμένο πρωτάθλημα όπως είναι το φετινό της Volley League, η αλήθεια είναι πως μας έχουν λείψει τα μεγάλα παιχνίδια. Όχι πως τα προηγούμενα χρόνια είχαμε παραπάνω ομάδες από τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, συν τον Φοίνικα παλιά και τον Μίλωνα πλέον, αλλά αυτό το 9 ομάδες με ρεπό κάθε αγωνιστική όπως και να το κάνουμε δεν ενθουσιάζει κανέναν φίλο του αθλήματος, για να μην πούμε πως του γυρνάει την πλάτη προς αυτό.

Το να μιλάμε συνέχεια για λάθη όμως δεν βγαίνει πουθενά, οπότε ας ασχοληθούμε με το παιχνίδι που περιμένουμε πως και πως όσοι ασχολούμαστε με την πετοσφαίριση. Ο λόγος φυσικά για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο Μετς. Ένα ντέρμπι που μπορεί να κρίνει περισσότερα από την πρωτιά στην κανονική διάρκεια και το πλεονέκτημα έδρας ως το τέλος.

Το ότι θα κρίνει την πρωτιά είναι δεδομένο, καθώς οι «πράσινοι» είναι στην κορυφή με 41 βαθμούς και οι «ερυθρόλευκοι» στην 2η θέση με 39 και την τελευταία αγωνιστική η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έχει ρεπό και αυτή του Ντανιέλ Καστελάνι υποδέχεται τον Μίλωνα, οπότε όποιος κερδίσει το βράδυ του Σαββάτου θα πάρει την πρώτη θέση.

Τώρα για το αν αυτή η πρωτιά είναι καλή ή όχι θα φανεί και από το ποιος από τους Μίλωνα ή ΠΑΟΚ τερματίσει στην 3η θέση, καθώς είναι πολύ πιθανό ο πρώτος να αντιμετωπίσει τον «δικέφαλο του βορρά» που με τον Σαμοϊλένκο στο κέντρο, δείχνει πιο δυνατός από τους «πράσινους» της Νέας Σμύρνης. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει την τελευταία αγωνιστική. Τώρα πάμε να δούμε που λογικά θα κριθεί το ντέρμπι του Σαββάτου.

Η πρώτη ανάγνωση που πάντα βγαίνει μπροστά όταν μιλάμε για τους δύο «αιωνίους», είναι πως σημαντικό ρόλο θα παίξει το σερβίς. Ναι το ξέρω πως θα πείτε πως αυτό είναι το εύκολο, αλλά όταν στον Παναθηναϊκό υπάρχουν παίκτες όπως ο Ερνάντες, ο Κόβαρ, ο Πρωτοψάλτης, ο Πετρέας, αλλά και οι Ιερεθουέλ, Κασαμπαλής (όποιος και να είναι ο βασικός πασαδόρος, έχει εξαιρετικό σερβίς) και στον Ολυμπιακό παίκτες όπως οι Ιντάλγκο, Παγένκ, Κουμεντάκης, Τζούριτς και Τράβιτσα, δεν γίνεται το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος να μην είναι η πίεση από την τελική γραμμή.

Μια πίεση που έχει κρίνει πολλά ντέρμπι και είναι εξαιρετικά πιθανό να κρίνει και αυτό. Ειδικά αυτό, καθώς στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να βγει μπροστά ο Ζήσης που ακόμα και χωρίς τις πολλές προπονήσεις είναι ένα επίπεδο πάνω από τον εξαιρετικά φιλότιμο Κοντοστάθη, ενώ στον Ολυμπιακό ο Τζιάβρας που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει μικροπροβλήματα τραυματισμών. Η εμφάνιση των λίμπερο των δύο ομάδων είναι κομβική, όπως κομβική θα είναι συνολικά η υποδοχή και το πόσο οι «πράσινοι» θα πιέσουν τον Ιντάλγκο ή όχι και φυσικά πόσο ο Κουβανογερμανός αντεπεξέλθει σε αυτή την πίεση.

Αφήνοντας το σερβίς και την υποδοχή, η μάχη στο φιλέ είναι επίσης σημαντική. Εκεί ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι προσπάθησε να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό αποκτώντας μια τετράδα που για δεκαετίες δεν είχε. Οι Πετρέας, Βουλκίδης, Ρανγκέλ και Παπαγγελόπουλος, ως ποσότητα είναι σαφώς πιο πάνω από την τριάδα, Παγένκ, Τζούριτς και Βαϊόπουλος, καθώς ο Γκουσταβάο είναι 5ος ξένος και δεν γίνεται να μείνει κάποιος από τους Τράβιτσα, Παγένκ, Ιντάλγκο, Στερν εκτός, ωστόσο με βάση τα όσα έχουμε δει στην χρονιά, το κέντρο των «ερυθρολεύκων», ειδικά αν ο Σλοβένος παίξει όπως έπαιζε πέρσι, δείχνει πιο δυνατό.

Ο υγιής Τζούριτς είναι ίσως ο καλύτερος Έλληνας μπλοκέρ της τελευταίας 20ετίας και μπορεί να κρίνει παιχνίδια όπως έκανε και φέτος στην επιστροφή του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League. Το μπλοκ ίσως να κρίνει περισσότερα και από το σερβίς, καθώς αν οι «πράσινοι» σταματήσουν Ιντάλγκο και Στερν πάνω στο φιλέ αποκτούν σοβαρό προβάδισμα και το ίδιο μπορεί να συμβεί αν οι «ερυθρόλευκοι» σταματήσουν τον Ερνάντες κυρίως και τον Πρωτοψάλτη εν συνεχεία.

Για να μην πλατιάζουμε και οι δύο θα ξεκινήσουν με σερβίς στα όρια του λάθους πιέζοντας όσο περισσότερο γίνεται και μετά θα κλείσουν στο μπλοκ. Όποια πετύχει αυτά τα δύο στοιχεία καλύτερα, θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες νίκης, χωρίς φυσικά να βγάζουμε εκτός και τις πάσες και ειδικά τον Τράβιτσα που έχει δείξει πως και σε κακή υποδοχή μπορεί να κάνει «παπάδες». Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες στην χώρα μας την φετινή χρονιά. Δύο ομάδες που έχουν μπάτζετ περασμένων δεκαετιών, που διαθέτουν σπουδαίους παίκτες και βάθος πάγκου και είναι έτοιμες να μας προσφέρουν όμορφο θέαμα και συγκινήσεις.

ΥΓ: Πραγματικά περιμένουμε πως και πως να δούμε ένα τέτοιο παιχνίδι και η ΕΣΑΠ το βάζει Σάββατο στις 21:30; Χειρότερη ώρα την συγκεκριμένη ημέρα δεν θα μπορούσαν να το βάλουν. Και φυσικά δεν βάζω μέσα το ότι δεν το δείχνει η ΕΡΤ, αλλά το PAO TV, αυτό είναι απόφαση του Παναθηναϊκού, για την οποία έχω αναφερθεί πως είναι λάθος, καθώς αν τα παιχνίδια του τα έδειχνε η ΕΡΤ το «τριφύλλι» θα είχε περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις και θα έμπαινε σε πολλά περισσότερα σπίτια.

ΥΓ1: Αν τελικά ο Μίλωνας τερματίσει στην 3η θέση και ο ΠΑΟΚ 4ος, πραγματικά δεν ξέρω αν η πρωτιά είναι ιδανική. Από την άλλη να κάτσει κάποιος από τους «αιώνιους» να χάσει; Όχι βέβαια, απλά αναφέρω πως ο πρώτος μπορεί να δυσκολευτεί πολύ περισσότερο από τον δεύτερο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...