Έβγαλε τρομερή αντίδραση εκεί που όλα έδειχναν χαμένα και είναι δίκαια πρώτος ο Παναθηναϊκός

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Έβγαλε τρομερή αντίδραση εκεί που όλα έδειχναν χαμένα και είναι δίκαια πρώτος ο Παναθηναϊκός

bet365

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-1 και εξασφάλισε την 1η θέση και το πλεονέκτημα έδρας, με τον Φώτη Καρακούση να γράφει για την τρομερή αντίδραση των «πράσινων» στο 4ο σετ που έκρινε τη νίκη ενός ακόμα φοβερού ντέρμπι.

Όσοι περιμέναμε το παιχνίδι στο Μετς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό εδώ και βδομάδες, καθώς συνολικά το πρωτάθλημα δεν μας έχει τρελάνει και στις συγκινήσεις, αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω. Οι δύο «αιώνιοι» μας προσέφεραν ακόμα μία μεγάλη παράσταση, ένα παιχνίδι που με εξαίρεση το πρώτο σετ, κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ένα παιχνίδι γεμάτο μεγάλους πρωταγωνιστές, σπουδαίες φάσεις και απίστευτες συγκινήσεις, το οποίο όντως θα θυμόμαστε περιμένοντας πως και πως το επόμενο που θα παίξουν.

Οι «πράσινοι» εκεί που όλα έδειχναν χαμένα, όχι για τη νίκη που πάντα παίζει ρόλο στο ψυχολογικό κομμάτι και θα παρέμενε ανοικτή και με το 2-2, αλλά στην πρωτιά, καθώς αν οι «ερυθρόλευκοι» έπαιρναν το 4ο σετ στο οποίο προηγούνταν με 13-19 θα τερμάτιζαν εκτός εξαιρετικού απροόπτου στην κορυφή, έβγαλαν επική αντίδραση και πήραν μια σπουδαία νίκη. Σπουδαία όχι μόνο γιατί τους εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας, αλλά τους κάνει να πιστέψουν ακόμα περισσότερο στους ίδιους τους εαυτούς τους και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εν’ όψει play-offs.

Οι «ερυθρόλευκοι» από την πλευρά τους έφτασαν δύο φορές στην πηγή, μία στο 3ο σετ όπου είχαν σετ μπολ, πρωτιά-μπολ και φυσικά στο 4ο όπου ουσιαστικά το είχαν στα χέρια τους και τώρα καλούνται να ξεπεράσουν το σοκ όχι του 3-1, αλλά του τρόπου που έγινε για να εμφανιστούν πιο δυνατοί όταν θα κρίνεται ο τίτλος, για να μην πω τίτλοι, βάζοντας μέσα και το Κύπελλο. Το αν θα τα καταφέρουν ή όχι, θα δείξει και το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η χθεσινή νίκη για το «τριφύλλι», καθώς μπορεί ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι να κρίνει περισσότερα από μία πρωτιά., ειδικά με τον τρόπο και την ανατροπή που κατακτήθηκε.

Αλλά το πόσο σημαντική ή όχι θα φανεί στο μέλλον αυτή η νίκη και αυτή η ήττα, θα το δούμε τότε. Πάμε να δούμε τώρα το τι έγινε στο χθεσινό ντέρμπι. Στο μπλογκ που είχα γράψει παραμονές του ντέρμπι, είχα σταθεί σε δύο σημαντικά κομμάτια του αγώνα. Στο σερβίς και στο μπλοκ, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη δύναμη και στην τελική γραμμή, αλλά και πάνω στο φιλέ. Ουσιαστικά το σερβίς ήταν αυτό που έδωσε και τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Όχι μόνο επειδή οι «πράσινοι» είχαν αυτό το 12-5 σε άσους που από μόνη της είναι τεράστια διαφορά σε ντέρμπι και ειδικά απέναντι σε έναν επίσης τρομερά δυνατό αντίπαλο στο σερβίς, αλλά γιατί εκτός από τους 12 άσους η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την υποδοχή των αντιπάλων της. Και ναι ξέρω πως οι αριθμοί είναι ένας ωραίος τρόπος να πεις ψέματα, αλλά το 49%-34% στην υποδοχή και το 30%-18% άριστες είναι διαφορές που μπορούν να κρίνουν ένα ντέρμπι, ειδικά ανάμεσα σε δύο τόσο ισοδύναμες ομάδες. Αν βάλουμε μέσα και το ότι το 2-1 έγινε με άσο Πετρέα και η ανατροπή στο 4ο με άσους και τρομερά δυνατό σερβίς του Ερνάντες, καταλαβαίνουμε πως οι «πράσινοι» πίεσαν όσο δεν πήγαινε άλλο τους «ερυθρόλευκους» και κέρδισαν πολλά από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το σερβίς-υποδοχή ήταν και η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων στο ντέρμπι του Μετς, καθώς σε όλα τα άλλα είτε υπήρξε ισορροπία (ποσοστό στην επίθεση από 49%), είτε μικρό προβάδισμα των ηττημένων (8-10 τα μπλοκ). Σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ήταν επίσης το ότι βγήκαν μπροστά πολλοί παίκτες του. Ο Ερνάντες ήταν μυθικός όχι για τους 22 πόντους με 53% στην επίθεση, αλλά γιατί δέχθηκε μόλις 2 μπλοκ και πήρε πόντο σε κάθε κρίσιμη προσπάθεια που έκανε. Στον αντίποδα ο Στερν με 12 πόντους και επίσης 53% στην επίθεση, εννοείται δεν ήταν αρνητικός, αλλά σε καμία περίπτωση ο ηγέτης που έπρεπε να ξεχωρίσει σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Και στα άκρα οι Κόβαρ, Πρωτοψάλτης είχαν σαφώς καλύτερη βραδιά με κρίσιμους πόντους, καλύτερη υποδοχή και εξαιρετικές άμυνες από τους Ιντάλγκο και Κουμεντάκη γιατί και ο καλύτερος φέτος Ιερεθουέλο τους φόρτωσε περισσότερο, βάζοντάς τους στο παιχνίδι, ενώ κομβικότατη ήταν και η εμφάνιση του Βουλκίδη. Ο 27χρονος κεντρικός που η αλήθεια είναι πως δεν ξεκίνησε καλά την φετινή χρονιά. Είχε 6 άσους (1 περισσότερο από τον Ολυμπιακό) και όταν άρχισε να μην του βγαίνει το σερβίς, πήρε κρίσιμους πόντους από επίθεση.

Ουσιαστικά οι «πράσινοι» κυριάρχησαν περισσότερο από όσο δείχνει η διαφορά τους στα 2 από τα 3 σετ που κέρδισαν, αν και από την άλλη στον Ολυμπιακό μπορούν δικαίως να λένε πως με τέτοιους αριθμούς και ειδικά στο σερβίς, το ότι έχασαν στις λεπτομέρειες δείχνει κάτι εν’ όψει των play-offs. Αυτό που σίγουρα δείχνει, είναι πως όσα παιχνίδια γίνουν ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα είναι γεμάτα αγωνία και συγκινήσεις και πως θα μας προσφέρουν πλούσιο θέαμα γιατί και οι δύο διαθέτουν σπουδαίους παίκτες που μας κάνουν να χαιρόμαστε το άθλημα όταν παίζουν…

ΥΓ: Σημαντικό ρόλο στα play-offs θα παίξουν και οι έδρες και το πως θα είναι. Χθες για πρώτη φορά το Μετς ήταν έδρα, κάτι που δεν ήταν σε κανένα άλλο παιχνίδι του «τριφυλλιού» εκεί.

ΥΓ1: Προσωπικά δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να κρίνω την διαιτησία και δεν πρόκειται να το κάνω. Δεν ξέρω καν αν ο Παγένκ είχε δίκιο στην φάση του 13-19 που έγινε 14-19. Όσο δίκαιο και να είχε όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την αντίδρασή του με συνέπεια να δεχθεί την κόκκινη και να γίνει το 15-19 και ουσιαστικά εκεί να αρχίσει η ολική αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Με 5 πόντους μπροστά και σε «παγωμένες» εξέδρες δεν κάνεις έτσι ακόμα και όταν η μπάλα είναι 2 μέτρα μέσα και δοθεί έξω. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να χαλάσει το μυαλό του ο Σλοβένος, αλλά και την ηρεμία των συμπαικτών του που μέχρι τότε ήλεγχαν στον απόλυτο βαθμό το σετ.

ΥΓ2: Και συνεχίζοντας λίγο για τον Παγένκ. Φέτος συνολικά η παρουσία του σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις περσινές φοβερές του εμφανίσεις και προσωπικά δεν θα μου φαινόταν παράλογο αν στα play-offs βλέπαμε τον Γκουσταβάο στην θέση του ως 4ος ξένο.

ΥΓ3: Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός ουσιαστικά μπορεί να κρίνει την ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση. Μόνο παράλογο δεν θα ήταν το να βάλουν οι «ερυθρόλευκοι» τους αναπληρωματικούς κόντρα σε Μίλωνα για να «στείλουν» πάνω στον Παναθηναϊκό τον σαφώς πιο δυνατό με Σαμοϊλένκο ΠΑΟΚ ως τέταρτο. Προς Θεού δεν λέω πως θα το κάνουν, αλλά σίγουρα μόνο παράλογο δεν θα το θεωρούσα.

ΥΓ4: Απέφυγε τις υπερβολές, δεν κοίταξε το πως θα πάρει πόντους με επιθέσεις και συγκεντρώθηκε στις πάσες του πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή εμφάνιση. Φυσικά αναφέρομαι στον Ιερεθουέλο που το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι να συνεχίσει έτσι, ειδικά τώρα που κρίνονται οι τίτλοι…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...