Τα «παγωμένα» ψώνια του ΠΑΟΚ από τη Ρωσία
Η Ρωσία είναι μια αγορά που ο ΠΑΟΚ (του Ιβάν Σαββίδη) έχει τις γνώσεις και τις γνωριμίες, για να φέρει καλούς παίκτες. Ωστόσο οι μέχρι τώρα επιλογές δεν βγήκαν για τους «ασπρόμαυρους», που έφεραν συνολικά επτά ποδοσφαιριστές με θητεία στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ, αλλά κανένας μα κανένας δε δικαίωσε τις προσδοκίες και τα πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους, ως επί το πλείστον ως δανεικοί. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που επιλέγουν τη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ πληρώνονται αδρά, αλλιώς δεν πείθονται να αλλάξουν τρόπο ζωής, να ζήσουν σε άλλες ποδοσφαιρικές και μη συνθήκες, γι’ αυτό και τα συμβόλαια τους είναι στα… ύψη.
Το αλισβερίσι του ΠΑΟΚ με τη ρωσική ποδοσφαιρική αγορά άνοιξε τον χειμώνα του 2013, στην πρώτη ουσιαστικά περίοδο εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη, όταν ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ κρατούσε στα χέρια του την μπαγκέτα των μεταγραφών και είχε αποφασίσει να «χτίσει» μια ομάδα με δανεικούς ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος δανεικός από τη Ρωσία ήταν ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός της Ντιναμό Μόσχας, Γκόρντον Σίλντενφελντ, με τον ΠΑΟΚ να είναι ο όγδοος σταθμός της καριέρας του, αλλά όχι ο μοναδικός στην Ελλάδα, αφού αμέσως μετά τους έξι μήνες στην Τούμπα, όπου μέτρησε 15 συμμετοχές και 1 γκολ, αγωνίστηκε για δύο σεζόν με τον Παναθηναϊκό.
Η πιο ευχάριστη στιγμή του ήταν το γκολ στα Γιάννινα κόντρα στον ΠΑΣ για τα πλέι οφ της σεζόν 2012-13, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 το όνομά του ακούστηκε εκ νέου για το «Δικέφαλο». Όμως, το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, κάποιες δηλώσεις του και οι πολλοί τραυματισμοί του δεν βοήθησαν καθόλου τον Τούντορ που ήθελε να τον φέρει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε στην Τούμπα με τη φανέλα της Ανόρθωσης και αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φίλους του «Δικεφάλου», μετά από κάποια σκληρά μαρκαρίσματα στους παίκτες του ΠΑΟΚ.
Ο δεύτερος που ήρθε από την παγωμένη Μόσχα στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη και βρήκε τη χαρά του ήταν ο Σέκου Ολίσε. Δανεικός κι αυτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μεγάλο ταλέντο ο Λιβεριανός μεσοεπιθετικός της γνωστής οικογενείας «Ολίσε» κατάφερε και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο το 2009 με τη ρωσική ομάδα, βασικά ήταν ανέκαθεν ένας παγκίτης πολυτελείας, που περισσότερο έπαιζε ποδόσφαιρο για να ζήσει ολόκληρη η φαμίλια του, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2012-13 το όνομα του να συζητιέται περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους παρά για τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο.
Ο ΠΑΟΚ παρότι γνώριζε τι εστί Ολίσε, με τον Τσιστιακόφ να έχει εσωτερική ενημέρωση λόγω των άριστων σχέσεων του με τη ρωσική ομάδα, αποφάσισε να επενδύσει στο ταλέντο και στην τρέλα του. Κάπως έτσι ήρθε την τελευταία ημέρα των χειμερινών μεταγραφών του 2013 και η πιο ευχάριστη στιγμή του ήταν το γκολ της νίκης επί του Αστέρα Τρίπολης στα πλέι οφ, που χάρισαν στο «Δικέφαλο» το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το ίδιο καλοκαίρι πάλι με εισήγηση του Λιθουανού στρατηγικού συμβούλου ανανεώθηκε ο δανεισμός του από την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο τα δεδομένα γι’ αυτόν άλλαξαν με την έλευση του Χουμπ Στεφενς και την απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά (Στοχ, Λούκας), με αποτέλεσμα μετά τους αγώνες κόντρα στη Μέταλιστ να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα.
Πάντως ήταν ένα από τα πιο ζωηρά «πειραχτήρια» στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, πήγαινε στις προπονήσεις και κυκλοφορούσε στην πόλη με προσωπικό οδηγό (!), ενώ ο Στέφανος Αθανασιάδης αποφάσισε να του μάθει ποντιακά με τον ίδιο να δηλώνει… Πόντιος. Τελικά στον ενάμιση χρόνο του στην Τούμπα μέτρησε 38 συμμετοχές, έξι γκολ, έκτοτε άλλαξε τέσσερις ομάδες, με τελευταίο σταθμό την Κίνα και την Ντάλιαν Γιφάνκ.
Στις 17 Ιουλίου του 2013 έκανε την εμφάνισή του στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου ο Χουμπ Στέφενς έχτιζε την ομάδα, ο Τόμας Νέτσιντ για τον οποίο υπήρχαν αρκετά ερωτηματικά λόγω των σοβαρών τραυματισμών του. Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων ικανοποίησαν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, με τον Ζήση Βρύζα και τον Γκέρμαν Τσιτσιακόφ να αποφασίζουν να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους, διάστημα στο οποίο θα αγωνιζόταν ως δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Στο συμβόλαιο του μπήκε ένας όρος που σήμερα μας θυμίζει έντονα την περίπτωση του Κάρλος Σαμπράνο, καθώς ΠΑΟΚ και ΤΣΣΚΑ συμφώνησαν έτσι ώστε ο παίκτης να επέστρεφε σε έξι μήνες πίσω στην ρωσική ομάδα, σε περίπτωση που δε θα έχει χρόνο συμμετοχής. Πάντως, ούτε ρήτρα εξαγοράς είχε μπει, λόγω του πολύ υψηλού συμβολαίου.
Από την παρουσία του Τσέχου σέντερ φορ μας έμεινε να θυμόμαστε η γοητευτική σύντροφός τους, Κλάρα Βοκάσκοβα, πρώην μοντέλο και πρωταθλήτρια στα αερόμπικς. Με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 19 συμμετοχές και 2 γκολ, ο Νέτσιντ ενημερώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πως δεν βρίσκεται στα πλάνα του Χουμπ Στέφενς. Πάντως, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν επέστρεψε ποτέ, δόθηκε δανεικός στη Σλάβια Πράγας, συνέχισε στην ολλανδική Τσβόλε, για ένα χρόνο έπαιξε στην Τουρκία και στην Μπούρσασπορ, ενώ οι Πολωνοί της Λέγκια Βαρσοβίας είδαν τον αντικαταστάτη του Αλεξάνταρ Πρίγιοβτς στο πρόσωπο του, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και ξαναφορέσει τη φανέλα της Σλάβια Πράγας.
Το ίδιο διάστημα ο ΠΑΟΚ συζητούσε για να αποκτήσει τον Μπίμπρας Νάτχο, το όνομα του οποίου το είδαμε να «κρέμεται» σε κάποια πρωτοσέλιδα και αυτές τις μέρες. Ο 25χρονος Ισραηλινός είχε μείνει ελεύθερος από την Ρούμπιν Καζάν, έβγαλε... εισιτήριο για το Μιλάνο, αλλά ο Ζέεντορφ προτίμησε τον Μικαέλ Εσιέν κι έτσι ο «Δικέφαλος» κατάφερε να τον πείσει να υπογράψει ως το καλοκαίρι στην ομάδα. Η… μεταγραφή των έξι μηνών ήταν η πιο ηχηρή το χειμώνα του 2014, ωστόσο ο ασπρόμαυρος οργανισμός δεν κατάφερε ποτέ να πείσει τον Νάτχο ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα, παρά τον όρο που υπήρχε στο συμβόλαιό του.
Η πιο «δυνατή» στιγμή του ήταν η… απουσία του από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, έχοντας αποβληθεί από τον Μάνταλο στον δραματικό ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Με το που τελείωσαν τα πλέι οφ (συνολικά μέτρησε 16 συμμετοχές, 2 γκολ, 6 ασίστ) ο Ισραηλικός μέσος ετοίμασε τις βαλίτσες του και πάλι για τη Ρωσία, αλλά με προορισμό τη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ, όπου υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο (το οποίο παρεμπιπτόντως λήγει σε έξι μήνες…) με τις ετήσιες αποδοχές του αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ!
Μια δήλωση του, «αγαπώ τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αγαπώ τον σύλλογο. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τους πέντε μήνες που πέρασα στη Θεσσαλονίκη. Ίσως έρθω ξανά στο μέλλον στην ομάδα», κρατάει την πόρτα ανοικτή, αν και πολύ δύσκολα δε θα ανανεώσει στην ομάδα της Μόσχας.
Επειδή, η… συνήθεια των δανεικών δεν είχε κοπεί από τους τότε υπεύθυνους του σχεδιασμού της ομάδας, ο ΠΑΟΚ απέκτησε το χειμώνα του 2014 ακόμη έναν δανεικό ποδοσφαιριστή από το ρωσικό πρωτάθλημα. Το όνομά του: Χουάν Μανουέλ Ινσαουράλδε. Ο Αργεντινός στόπερ έψαχνε διέξοδο και πόρτα διαφυγής από την παγωμένη Ρωσία, όπου δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον τρόπο ζωής και όπως έλεγε «το στιλ ποδοσφαίρου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Αργεντινής».
Εκείνη την περίοδο το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με τη Μπέτις, αλλά και την Εσπανιόλ. Για τους Ισπανούς ήταν ένας αμυντικός που θα μπορούσε να σταθεί εύκολα σε πολλές ομάδες της Πριμέρα, ωστόσο, οι επαφές του Γκέρμαν Τσιστιακόφ μέσω του ατζέντη τού Νάχτο, Λεονίντ Ιστράτι, τον οδήγησαν στη Θεσσαλονίκη. Υψηλόσωμος, δυνατός καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά και με καλή μεταβίβαση και ισχυρή προσωπικότητα, έδειχνε έτοιμος να επιστρέψει στα στάνταρ του Μπομπονέρα και της Μπόκα, αρκεί να κατόρθωνε να ελέγξει το ταμπεραμέντο του! Το οποίο δεν μπόρεσε να ελέγξει στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (στην Τούμπα) και τον Παναθηναϊκό (στη Λεωφόρο), με τον «Ελ Τσάκο» να αφήνει τα… σημάδια του και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Τελικά η ομάδα που είχε στήσει ο Χουμπ Στέφενς, διαλύθηκε το καλοκαίρι του 2014, όπου είχαμε 11 αποδεσμεύσεις συμβολαίων και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών πριν την έλευση του Αγγελου Αναστασιάδη. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ινσαουράλδε, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να πληρώσει κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ στην Σπαρτάκ για να τον κάνει δικό του. Στις 16 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα είδε τέσσερις κίτρινες κάρτες κι αυτό ήταν όλο..
Σύντομο αποδείχθηκε και το πέρασμα του Κριστιάν Νομπόα από τον ΠΑΟΚ, Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών τον Ιανουάριο του 2015, αλλά μετά από έξι μήνες μπήκε στη «μαύρη λίστα» του Τούντορ και πωλήθηκε μ’ ένα πολύ καλό ποσό στην πρώην ομάδα του Ιβάν Σαββίδη, τη Ροστόφ, η οποία τον πούλησε με τη σειρά της στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπου ξαναβρήκε τον Ρόμπερτ Μακ.
Η απόκτησή του ανακοινώθηκε από τον ΠΑΟΚ στις 9 Ιανουαρίου του 2015 και ο μέσος από το Εκουαδόρ έκανε ντεμπούτο δέκα μέρες αργότερα, εναντίον του Πλατανιά, σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο για τους «ασπρόμαυρους», με τα εκτός έδρας παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης και Καλλονή να μένουν στην ιστορία για πολλούς και διαφόρους λόγους…
Εκλεισε τη μισή σεζόν του μετρώντας 17 συμμετοχές (2 γκολ, 2 ασίστ) και το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε προετοιμασία με το «Δικέφαλο», ωστόσο όταν του τηλεφώνησε ο πενυματικός του πατέρας, Κούρμπαν Μπερντίγιεφ, όλα τελείωσαν και αμέσως είπε το «ναι» στην πρόταση της Ροστόφ, με τους «ασπρόμαυρους» να εισπράττουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό λίγο κάτω από την ρήτρα του, που ήταν στο 1,8 εκατ. ευρώ.
O τελευταίος της… ρωσικής παρέας ήταν ο Κάρλος Σαμπράνο, που ήρθε «μετά βαΐων και κλάδων» στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε μήνες, αλλά πολύ γρήγορα πήρε το δρόμο της επιστροφής, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ρούμπιν Καζάν θα του ανοίξει εκ νέου την πόρτα της. Ο ΠΑΟΚ πάλεψε πολύ γι’ αυτή τη μεταγραφή και παραλίγο να χάσει τον παίκτη, λόγω της ολιγωρίας των Ρώσων, με τον Τσιστιακόφ να διαδραματίζει σ’ έναν ακόμη δανεισμό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η απόκτηση του οριστικοποιήθηκε μια μέρα μετά το τέλος των καλοκαιρινών μεταγραφών και όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία υπήρχε ένας όρος (όπως και στην περίπτωση του Νέτσιντ…) για λύση της συνεργασίας μετά το πρώτο εξάμηνο εφόσον ο παίκτης δεν ικανοποιούσε με την αγωνιστική παρουσία του. Όπερ και εγένετο… Ο Ραζβάν Λουτσέσκου εκτίμησε ότι για τα οικονομικά δεδομένα που συνοδεύουν τον Περουβιανό στόπερ (με τον ΠΑΟΚ να πρέπει να πληρώσει 2 εκατ. ευρώ ως το καλοκαίρι, όσο είναι το συνολικό τίμημα του συμβολαίου και οι ετήσιες αποδοχές του) δεν υπάρχει λόγος παραμονής του και μετά τον Ιανουάριο.
Επισήμως, ο Σαμπράνο βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ομάδας και η καριέρα του στην Τούμπα θα αποδεχθεί πολύ σύντομη. Κι όμως, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος κακά τα ψέμματα, είχε το προφίλ του ηγέτη και του μαχητή, όμως ηγέτης και δανεικός είναι δύο έννοιες που δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του «El Leon», που θα θυμάται τις 8 συμμετοχές και την αποβολή του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.