Deja vu τίτλου για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα!
Η φετινή κούρσα του πρωταθλήματος έχει πολλές ομοιότητες μ’ εκείνη της σεζόν 1975-’76, όπου ο ΠΑΟΚ γιόρτασε μισό αιώνα ζωής στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μονομάχησε ως το τέλος με την ΑΕΚ, χέρι-χέρι οι δύο «Δικέφαλοι» προχωρούσαν κάθε Κυριακή, μέχρι να φτάσουμε στις 2 Μαΐου του 1976 και το 89ο λεπτό του μεταξύ τους ντέρμπι στην κατάμεστη Τούμπα για να κριθούν όλα από το γκολ του Νέτο Γκουερίνο.
Οι «ασπρόμαυροι» οφείλουν να ξεπληρώσουν ένα γραμμάτιο από την ήττα τους στον πρώτο γύρο, αλλά ως θαυμαστές και λάτρεις εκείνων των ωραίων εποχών, αθεράπευτα ρομαντικοί, συμφωνούμε και επαυξάνουμε πως η φετινή μάχη του τίτλου είναι ένα deja vu για τον ΠΑΟΚ. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, μια εβδομάδα νωρίτερα για την ακρίβεια, είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν μείνει πίσω από τους δύο διεκδικητές του στέμματος.
Πλάκα πλάκα ο αυριανός αγώνας της Τούμπας θα είναι ο 60ος ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με το γαϊτανάκι των συγκλονιστικών αναμετρήσεων τους να στήνεται για πρώτη φορά στις 22 Νοεμβρίου του 1959, όταν ο «Δικέφαλος» κατατρόπωσε τους Πειραιώτες πρωταθλητές Ελλάδας με 2-0, χάρη στα γκολ του Λέανδρου Συμεωνίδη και του Λαυρέντιου Κατηκαρίδη.
Στη νεότευκτη Τούμπα βρέθηκαν περίπου 12.000 θεατές, μάρτυρες μιας υπέροχης ασπρόμαυρης παράστασης που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, αλλά «εξηγήθηκε και δικαιολογήθηκε πλήρως» την επομένη ημέρα από την «Αθλητική Ηχώ», που είχε στείλει στη Θεσσαλονίκη απεσταλμένο τον Σταμάτη Γρατσία, τον μετέπειτα διευθυντή της, τον άνθρωπο που ήρθε σε σύγκρουση με το ανερχόμενο «ΦΩΣ» του Θόδωρου Νικολαΐδη και που πρώτος έδωσε κάπως πιο έντονα το «πράσινο» χρώμα στη… γραμμή της εφημερίδας.
Οι συνολικές νίκες του ΠΑΟΚ είναι 30, λίγο πάνω από το 50%, ποσοστό και κυριαρχία που απέκτησε στα ‘70s και ‘80s, χάρη στην ιστορική παράδοση (οι πιστοί αναγνώστες του GWJ έχετε διαβάσει για το πως άρχισε αυτή η φοβερή και τρομερή η παράδοση) επί των «ερυθρόλευκων», που έχουν φύγει 14 φορές νικητές από την Τούμπα, όχι όμως τη χρονιά που ήρθε το πρώτο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη.
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα των ‘70s δεν υπήρχαν αργίες και μεγάλες διακοπές κάτι που αποδεικνύεται και από το 17ο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, το οποίο έγινε τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα, στις 26 Απρίλιου του 1976, συγκεντρώνοντας πάνω από 35.000 θεατές στην Τούμπα. Την ίδια μέρα η ΑΕΚ είχε εύκολο έργο απέναντι στον Παναιτωλικό, κάτι που αποδείχθηκε από το τελικό 4-0, με τον ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ να θέλει μόνο τη νίκη για να πάει (πιθανότατα όπως και τώρα…) μια εβδομάδα αργότερα και να τα παίξει «όλα για όλα» στο «do or die» ντέρμπι με την Ενωση. Πριν από την 26η αγωνιστική η βαθμολογία της Α’ Εθνικής ήταν: ΠΑΟΚ 41, ΑΕΚ 39, Ολυμπιακός 34 (σύστημα βαθμών 2-1-0).
Το κοφτερό μυαλό του Γιώργου Παντελάκη είχε σκεφτεί ακόμη ένα τρικ προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Είχε μεριμνήσει να πωλούνται ταυτόχρονα εισιτήρια και για τα δύο παιχνίδια «προς αποφυγήν ταλαιπωριών εις τα θυρίδας του γηπέδου». Ήταν οι εποχές που ο κόσμος προμηθευόταν τα εισιτήρια από γνωστά πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα γραφεία του συλλόγου επί της Βασιλίσσης Σοφίας (τότε), Εθνικής Αμύνης (σήμερα) 32.
Για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, στο στρατόπεδο των «ερυθρόλευκων», παραμονές του αγώνα στην Τούμπα, επικρατούσε αναταραχή. Στην τελευταία προπόνηση αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού δεν κατέβηκαν στο γήπεδο (!) διαμαρτυρόμενοι για οφειλόμενα χρήματα προς αυτούς από τη διοίκηση. Ορισμένοι αποχώρησαν από την προπόνηση και εξεδήλωσαν την επιθυμία να μην αγωνιστούν εναντίον του ΠΑΟΚ. Ενας εξ αυτών ήταν ο Γιώργος Δεληκάρης!
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του Δεληκάρη να είναι στον αέρα. Ακόμη και την παραμονή του αγώνα ο σούπερ σταρ των «ερυθρόλευκων» είχε ζητήσει να μην αγωνιστεί, τελικά, οι προσπάθειες των ανθρώπων της διοίκησης έπιασαν τόπο και το «10 το βαρύ» των Πειραιωτών να εμφανίζεται στο χορτάρι και πριν από την σέντρα να ανταλλάσσει λουλούδια και ευχές με τον συνονόματό του Γιώργο Κούδα για το Πάσχα και την ονομαστική τους γιορτή…
Στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο δεν έδειχναν να ασχολούνται με την κρίση στον Πειραιά. Ο Λόραντ είδε τους Γιώργο Κούδα και Χρήστο Τερζανίδη (το «μηχανάκι» του ΠΑΟΚ δεν είχε αγωνιστεί στο 0-3 επί της Παναχαϊκής, μια εβδομάδα πριν), να επιστρέφουν στις προπονήσεις και ο «Δικέφαλος» κατέβαινε πάνοπλος στο μεγάλο παιχνίδι. Το μοναδικό πρόβλημα παρέμενε ο Δημήτρης Παρίδης, που λόγω συμπεριφοράς είχε τεθεί στο περιθώριο από τον αυστηρό προπονητή του. Ο Μαγυάρος τεχνικός ήξερε, και το είχε πει στους παίκτες του, ότι σε όποια κατάσταση και να ήταν ο Ολυμπιακός θα παρουσιαζόταν παθιασμένος για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα.
Στο γρήγορο γκολ του Μάικ Γαλάκου (άλλοι το χρεώνουν ως αυτογκόλ στον Κούλη Αποστολίδη) οι «ασπρόμαυροι» απάντησαν με τρία «βαρελότα», όπως έγραψε την επομένη η «Θεσσαλονίκη», μέσα σε 17 λεπτά, με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Κερμανίδη.
Ο γεννημένος στην Πολωνία, αλλά μεγαλωμένος από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία, επιθετικός του ΠΑΟΚ, έκανε το παιχνίδι της ζωής του! Μέσα σε δέκα λεπτά (27’ – 36’) κατάφερε να σκοράρει, το γκολ με το οποίο οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 1-1, ενώ δημιούργησε το δεύτερο ασπρόμαυρο γκολ, που πέτυχε (με αρκετή δόση τύχης) ο Σταύρος Σαράφης. Στο τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ… κρύφθηκε η μπάλα! Οι Κούδας και Γκουερίνο έπαιξαν δύο τρεις φορές το «ένα – δυο» πριν ο Βραζιλιάνος (44’) νικήσει με δεξί ευθύβολο σουτ τον Παναγιώτη Κελεσίδη.
Τρία λεπτά πριν από το τρίτο γκολ των γηπεδούχων ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι με το Βασιλόπουλο, στο 62’ ο Τάκης Συνετόπουλος σημάδεψε το κάθετο δοκάρι του Μλάντεν Φούρτουλα, ενώ λίγο πριν το τέλος ο Κούδας αστόχησε σε κενή εστία!
Όταν ο Δεληκάρης έφυγε από το γήπεδο!
Πάντως, η πιο μεγάλη ζημιά είχε γίνει με την ξαφνική αποχώρηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον αγώνα. Με τον Σταύρο Σαράφη να κάνει το 2-1 ο άσος των «ερυθρόλευκων» έβγαλε τη φανέλα και επιδεικτικά την πέταξε κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια της Τούμπας. Στον πάγκο των Πειραιωτών, Δαρίβας και Σ. Θεοδωρίδης, αλλά και οι συμπαίκτες του στο γήπεδο «παγώσαν» και για πάνω από πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές. Το αξιοπερίεργο ήταν πως ο διαιτητής Παπάζογλου δεν πήρε χαμπάρι την αποχώρηση του Δεληκάρη ή τουλάχιστον αυτό υποστήριξε και δεν τον τιμώρησε όπως θα έπρεπε να έχει κάνει, μέχρι που ο Παμπουλής πέρασε στη θέση του.
Το σοκ για τους «ερυθρόλευκους» ήταν μεγάλο, o Συνετόπουλος και άλλοι παίκτες δήλωναν στα ίσια και παλικαρίσια «ή ο Δεληκάρης ή εμείς», με τη διοίκηση των Πειραιωτών να τον θέτει εκτός ομάδας φοβούμενη αναταραχές στο εσωτερικό της, τιμωρεί τον προπονητή (Δαρίβα) και τον αρχηγό αποστολής (Σάββας Θεοδωρίδης), ενώ η ΕΠΟ κάλεσε στις 4 Μαΐου τον Δεληκάρη σε απολογία για «δυσφήμιση του αθλήματος». Εκείνη την ημέρα είπε το απίστευτο: «Ιδρωσα γι’ αυτό έβγαλα τη φανέλα»!
Στον ΠΑΟΚ γιόρτασαν τη μεγάλη νίκη που τους κράτησε σε απόσταση δύο βαθμών από την ΑΕΚ και ήταν σίγουροι πως εκείνο το πρωτάθλημα δεν μπορούσε να χαθεί. Το έλεγαν ο Λόραντ και ο Κούδας στις δηλώσεις τους, αλλά εκείνος που το πίστευε περισσότερο απ’ όλους, λες και ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, ήταν ο Νέτο Γκουερίνο. «Πιστεύω σε νίκη εκατό τοις εκατό. Από μέσα μου πιστεύω ότι την Κυριακή θα είμαστε πρωταθλητές», είχε πει ο άνθρωπος που στο 89’ του ντέρμπι με την ΑΕΚ σφράγισε, υπέγραψε και έβαψε ασπρόμαυρο το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.