Ο άνθρωπος που γύρισε από την… εξορία!

Ο άνθρωπος που γύρισε από την… εξορία!

bet365

Ο Χαβιέρ Ματίγια δεν εισέπραξε ποτέ το πραγματικό τίμημα της ποδοσφαιρικής αξίας του. Το G-Weekend ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του 30χρονου Ισπανού ο οποίος μέσω του Άρη ελπίζει στη μεγάλη επιστροφή.

Γιατί η ιστορία έγραψε ότι υπήρξε από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου και η βρετανική Telegraph ότι ήταν ο παίκτης που είχε μαγέψει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε σημείο να τον χαρακτήρισει «νέο Τσάβι».

Αν ο τρόπος διαχείρισης των δυσκολιών καταδεικνύει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, τότε ο Χαβιέρ Ματίγια θα πρέπει να είναι πολύ σκληρός. Πραγματικό ατσάλι. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Ο τίτλος του κειμένου ενδεχομένως να δείχνει κομμάτι υπερβολικός, αλλά καλύτερο δεν θα μπορούσαμε να βρούμε για έναν τύπο ο οποίος γύρισε έπειτα από 19+7 μήνες τραυματισμού. Το σύνολο, 26. Οι περισσότερο στη θέση του (πιθανόν) να τα είχαν παρατήσει, να δοκίμαζαν κουστούμια και να μετακόμιζαν σε άλλο πόστο, παραμένοντας στο ποδόσφαιρο.

Αυτός κατάπιε τους μήνες σαν τα χιλιόμετρα που συνήθως καταναλώνει στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό το στοιχείο μάλλον έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σκέψη του Πάκο Ερέρα. Ο Ισπανός προπονητής του Άρη προφανώς και ανέλαβε ρίσκο με την εισήγηση (και απόκτηση) του Χαβιέρ Ματίγια. Λόγω βεβαρημένου ιατρικού μητρώου. Αν όμως δεν είχε τους σοβαρούς τραυματισμούς, δεν θα ήταν καν στις μεταγραφικές λίστες ελληνικής ομάδας και φυσικά η καριέρα του (ενδεχομένως) να είχε άλλη πορεία.

Πρώτη μεταγραφή στα… 13!

 

Όταν ένα παιδί 13 Μαΐων υποχρεώνει μια επαγγελματική ομάδα να ασχοληθεί μ’ αυτό, προφανώς είναι ιδιαίτερο. Στο ποδόσφαιρο βέβαια, το «παιδομάζωμα» έχει εξελιχθεί και σε μάστιγα καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η ιστορία δεν γράφεται ευχάριστα. Ο Ματίγια μεταγράφηκε στην Αλμπαθέντε σε ηλικία 13 ετών. Τότε, υπεύθυνος ακαδημιών του ισπανικού συλλόγου ήταν ο Χοσέ Λουίς Μολίνα. Κρατήστε το όνομα γιατί θα το συναντήσουμε και λίγο παρακάτω. Έτσι ξεκίνησε το όνειρο ενός 13χρονου αλλά και η δικαίωση του Μολίνα καθώς η Αλμπαθέντε αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια στα παιδικά τμήματα και ο Ματίγια κέντρισε το ενδιαφέρον της Βιγιαρεάλ. Και παρουσιάζει ενδιαφέρον το όνομα του ανθρώπου που τον επέλεξε στη Βιγιαρεάλ. Ποιος είναι;

ο Πάκο Ερέρα

Οι δρόμοι του Ισπανού τεχνικού του Άρη και του Χαβιέρ Ματίγια θα διασταυρωθούν έπειτα από περίπου εννιά χρόνια. Όταν ο τελευταίος είχε παρουσιαστεί επίσημα από την Έλτσε (το 2016), έκανε ντεμπούτο στον αγώνα απέναντι στη Βαγιαδολίδ στην οποία προπονητής ήταν ο Πάκο Ερέρα. Τότε είχε μιλήσει για τη σχέση του με τον Ερέρα και ταυτόχρονα είχε σταθεί… «στον αριθμό των πολλών παικτών που βγήκαν από τα χέρια του». Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε όταν ο Ματίγια ήταν έφηβος, το 2007. Τότε ο Ερέρα ως αθλητικός διευθυντής της Βιγιαρεάλ είχε εισηγηθεί την απόκτησή του, έχοντας άποψη για το ταλέντο του.

Η επένδυση της Μπέτις

Αν δηλαδή ρίξει κανείς μια ματιά στο βιογραφικό του, θα διαπιστώσει ότι το σημείο εκκίνησης της καριέρας του είναι το έτος 2007, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. «Ήμουν ένα παιδί που ζούσε το όνειρό του. Μετά, μεταγράφηκα στη Βιγιαρεάλ η οποία είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και είχε αποκλειστεί από την Άρσεναλ», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «AS».

Στο Madrigal πέρασε τέσσερα χρόνια και απ’ όλες τις ομάδες της Βιγιαρεάλ. Ξεκινώντας από την 3η, αναρριχήθηκε στη δεύτερη έως ότου φθάσει η στιγμή της πρώτης ευκαιρίας από τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Ματίγια μέτρησε 14 συμμετοχές, διαπίστωσε όμως ότι οι πιθανότητες καθιέρωσης δεν ήταν πολλές. Η πρόταση της Ρεάλ Μπέτις γι’ αγορά των δικαιωμάτων του έναντι 1.7 εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως η επιθυμία εξόδου από το Madrigal, οδήγησαν και τον ίδιο σε μια ακραία στάση. Τελικώς, το τελεσίγραφό του έγινε αποδεκτό και μετακόμισε στην Μπέτις.

Ο ήρωας της Μούρθια

Η πρώτη χρονιά(2011-12) στην Μπέτις θύμισε εν πολλοίς τη διαβολοβδομάδα στον στρατό. Κάποιοι αντέχουν, άλλοι όχι. Ο Ματίγια αντιλήφθηκε ότι δεν είχε φθάσει στο επίπεδο που απαιτεί η La Liga. Έπαιξε σε 15 αγώνες για να φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2012. Τότε σκέφτηκε ότι… «στη ζωή, πολλές φορές είναι απαραίτητο να κάνεις ένα βήμα πίσω για να ακολουθήσουν δύο βήματα προς τα εμπρός». Παρεμπιπτόντως, το ίδιο είχε ξεστομίσει και ο Πάκο Ερέρα στην επίσημη παρουσίασή του από τον Άρη. Ο Ματίγια το έκανε καθώς πήγε στη Μούρθια στη Segunda Division, έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως «ο ήρωας της Μούρθια». Γιατί στον τελευταίο αγώνα με αντίτιμο την παραμονή, σκόραρε το γκολ απέναντι στη Λας Πάλμας το οποίο έδωσε και τη σωτηρία. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να δεχθεί την πρόταση της Μούρθια, ήταν ο Χοσέ Λουίς Μολίνα καθώς ήταν ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας

Η δεύτερη ευκαιρία και η καταραμένη 10η του Οκτώβρη

Απόδειξη της πίστης της Μπέτις στο επίπεδό του ήταν η επέκταση του συμβολαίου του έως το 2017 με την ταυτόχρονη επιστροφή του στην ομάδα, με αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Ματίγια έπαιξε σε 44 αγώνες στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, είχε βρει ρόλο και θεωρητικά η σεζόν 2015-16 θα ήταν ορόσημο γι’ αυτόν. Ο χρόνος σταμάτησε όμως στις 10 Οκτωβρίου 2015. Η μέρα που άλλαξε τη ζωή του και κατ’ επέκταση την καριέρα του. Όταν ο Κάρλος Ρουίζ διέλυσε το δεξί γόνατό του (σε αγώνα Μπέτις-Τενερίφε), ο Ματίγια μάλλον προσπάθησε να αποφύγει την αλήθεια. «Άκουσα έναν ισχυρό ήχο εσωτερικά και προσπάθησα να συνεχίσω το παιχνίδι. Λίγο μετά κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν ένιωθα σταθερό το γόνατό μου κι έβαλα τα κλάματα».

Λίγες ημέρες μετά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η ιατρική διάγνωση ανέφερε απουσία επτά μηνών. Στην πραγματικότητα, σε τέτοιους είδους τραυματισμούς, ο αρχικός στόχος είναι «να επιστρέψεις». Ο Ματίγια χρειάστηκε σχεδόν 19 μήνες. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω. Το πρόγραμμα αποκατάστασης δεν είναι εύκολο, έπρεπε να κάνω υπομονή, να μη βιαστώ και να ελπίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», είχε πει. Κάπως έτσι, ένα ομαδικό άθλημα γίνεται… ατομικό. Εκεί που προπονούταν μαζί με δυο ντουζίνες ποδοσφαιριστές, ένιωσε τη μοναξιά. Σαν να ήταν στην εξορία.

Το ταξίδι στην Αγγλία

Η πρώτη απόπειρα επιστροφής έγινε μέσω της Ρέντινγκ, λίγες ημέρες μετά την αποδέσμευσή του από την Μπέτις, τον Ιανουάριο του 2016. Ταξίδεψε στην Αγγλία, συμμετείχε σε προπονήσεις αλλά και πάλι η διαπίστωση δεν ήταν ευχάριστη. Δεν ήταν έτοιμος, όφειλε να δώσει επιπλέον χρόνο στον εαυτό του και να επιστρέψει στο High Performance Center of Seville. Εκεί με τη βοήθεια του γυμναστή Luis Fobelo βρήκε μονοπάτι επιστροφής.

Τότε αντάμωσε και πάλι τον Χοσέ Λουίς Μολίνα. Αυτός εισηγήθηκε την απόκτησή του στην Έλτσε και στην επίσημη παρουσίαση είχε πει… «ήρθε χωρίς να έχει διαβάσει το συμβόλαιο», εννοώντας την έντονη επιθυμία του παίκτη για ποδόσφαιρο. Όπως το 2001 αλλά και το 2012, ο Μολίνα επένδυσε και πάλι στο ταλέντο του, αλλά δεν θα μπορούσε να ξέρει τη μοίρα του. Τον Νοέμβριο του 2016 ο Ματίγια χτύπησε στο αριστερό γόνατο, υποβλήθηκε και πάλι σε επέμβαση με συνέπεια να μείνει εκτός δράσης γι’ ακόμη επτά μήνες. Αυτή τη φορά ήταν πιο συνειδητοποιημένος και έτοιμος. «Έχοντας την εμπειρία διαχείρισης του πρώτου και σοβαρού τραυματισμού, ήμουν πιο ήρεμος στον δεύτερο. Η αθλητική ζωή σου αλλάζει γιατί μετά είσαι μόνος στο γήπεδο, χάνεις τη δυναμική και την ψυχολογία του να είσαι μέσα σε μια ομάδα, σου λείπουν τα ταξίδια, η καθημερινότητα. Γενικώς, αντιλαμβάνεσαι τη μοναξιά. Στην προσωπική σου ζωή, παραμένεις με την οικογένειά σου, τους φίλους σου και θα έλεγα ότι σε στηρίζουν περισσότερο», είχε πει. Ο Ματίγια επέστρεψε τον περασμένο Ιανουάριο με τη φανέλα της Ταραγόνα στη Segunda Division. Έπαιξε σε δέκα αγώνες και φέτος, για πρώτη φορά στην καριέρα, του θα αγωνιστεί εκτός Ισπανίας.

Οι επτά διαφορετικές φανέλες

Στο ποδόσφαιρο μιας άλλης εποχής ο αριθμός της φανέλας έδειχνε και τη θέση του ποδοσφαιριστή. Στην περίπτωση του Χαβιέρ Ματίγια, οι επτά διαφορετικοί αριθμοί ίσως μπερδεύουν, ίσως όμως δείχνουν και την ευρύτητα των κινήσεών στο γήπεδο. Κάποια στιγμή, είχε ερωτηθεί σχετικά. Πώς είναι δυνατόν δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος αρχίζει με τα Νο32, Νο31, να πηγαίνει στο Νο10, μετά στο Νο5, μετά στο Νο8 και να καταλήγει στο Νο4.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. «Όταν ήμουν μικρός θαύμαζα τον Γκουαρντιόλα. Καθώς μεγάλωνα, τους Τσάβι Ινιέστα. Επέλεξα όμως το «4» λόγω του Γκουαρντιόλα», είχε πει. Ο κοινός παρονομαστής και των τριών είναι η Μπαρτσελόνα, συνεπώς δεν είναι και τόσο δύσκολο να υποψιαστεί κανείς την ομάδα που υποστηρίζει. Είχε δηλώσει εξάλλου ότι θαυμάζει το στιλ ποδοσφαίρου που χαρακτηρίζει την καταλανική ομάδα.

Πέρα όμως από τα νούμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, οι Ισπανοί είχαν αποτυπώσει μ’ ένα βίντεο τους χώρους στους οποίους κινείται ο Ματίγια στο γήπεδο. Και το αποτέλεσμα ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό

Όταν «μάγεψε» τον Φέργκιουσον

Το… βιογραφικό του Ματίγια περιλαμβάνει και μια άλλη ιστορία. Διαδραματίστηκε το 2009 όταν ήταν στην Εθνική Ισπανίας κάτω των 21 ετών. Τότε η Telegraph είχε γράψει ότι ο Ματίγια είχε εντυπωσιάσει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τις ικανότητές του ο οποίος μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει… «νέο Τσάβι» και είχε εισηγηθεί την απόκτησή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Αυτό το δημοσίευμα έδωσε τροφή για σχόλια αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα πυροτέχνημα και τίποτε περισσότερο», είχε πει ο ίδιος αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Πρώτη φορά εκτός Ισπανίας

Όπως προαναφέραμε, Πάκο Ερέρα και Χαβιέρ Ματίγια θα ανταμώσουν μετά από περίπου οκτώ χρόνια. Σε επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ. Η πρώτη απόπειρά τους θα γίνει στον Άρη. Ο Ερέρα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την ποδοσφαιρική ικανότητα του Ισπανού. Γνωρίζει το ρίσκο που αναλαμβάνει, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν στην περίπτωση που ο 30χρονος πετύχει τη μεγάλη επιστροφή. Αυτή που κυνηγάει εδώ και δύο χρόνια…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα