Μπάλα στη Μέκκα! (pics & vids)
Αλήθεια, αν δεν υπήρχε η μεταγραφή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ποιος θα ασχολιόταν με την Αλ Ιτιχάντ; Ελάχιστοι έως κανένας. Αν οι μεταγραφές δεν υπήρχαν στο ποδόσφαιρο, ποιος θα ασχολιόταν με την Τζέντα; Πάλι κανένας…
Η εκάστοτε μεταγραφική περίοδος, όπως τώρα, μοιάζει να είναι σαν μάθημα γεωγραφίας. Αν οι μεταγραφές δεν υπήρχαν στο ποδόσφαιρο, ποιος θα μάθαινε για το ότι «Αλ Ιτιχάντ» σημαίνει «η Ένωση», η (νέα) ομάδα του Πρίγιοβιτς έχει ως σήμα έναν τίγρη και φοράει κιτρινόμαυρη φανέλα;
Κι όμως, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της «Ενωσης», θα διαπιστώσουμε και θα θυμηθούμε ότι από τα μέρη της πέρασαν δύο πρώην «ασπρόμαυροι» και ο νυν τζένεραλ μάνατζερ του ΠΑΟΚ. Ο Λάζλο Μπόλονι, που επί των ημερών του γράφτηκε μια από τις πιο ιστορικές βραδιές στην Ευρώπη, με το «διπλό» στο παλιό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ο Νίκος Καρύδας, γυμναστής σήμερα της εθνικής ομάδας κάτω των 19 και ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχαν βρεθεί το 2015 στην Τζέντα και αποτελούσαν το τεχνικό επιτελείο της Αλ Ιτιχάντ.
Ο «Σβούρας» πριν από τέσσερα καλοκαίρια είχε παραιτηθεί από το ίδιο πόστο που κατέχει και σήμερα στον ΠΑΟΚ, για να πάει να υπηρετήσει ως βοηθός δίπλα στον Ρουμάνο τεχνικό, ωστόσο η καριέρα του στους πάγκους δεν διήρκησε πάνω από πέντε μήνες. Ο λόγος; Ο Μπόλονι ήρθε σε ρήξη με τον παίκτη-θρύλο της ομάδας, Μοχάμεντ Νουρ, ο κόσμος μετά από μια ήττα στο τοπικό ντέρμπι από την Αλ Αχλί εξοργίστηκε και άρχισε να βρίζει τον Ρουμάνο, να του πετάει μπουκάλια από την κερκίδα, με την απόλυση να έρχεται το άλλο πρωί και τους δύο να «τρέχουν» στη ΦΙΦΑ για να πάρουν την αποζημίωσή τους.
Η ζωή και το ποδόσφαιρο
Η Τζέντα βρίσκεται 90 χιλιόμετρα δυτικά της Μέκκας, της οποίας αποτελεί το επίνειο. Στην ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων και εκεί όπου βρίσκεται το ιερότερο τέμενος, το Μασγίντ αλ-Χαράμ, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν Χριστιανοί.
Γι’ αυτό όταν πρέπει να περάσουν από την πόλη για να πάνε σε μια άλλη και να παίξουν ποδόσφαιρο, όπως θα συμβεί και με τον Πρίγιοβιτς, οι Χριστιανοί δεν επιβαίνουν στο λεωφορείο της αποστολής, αντίθετα πηγαίνουν με αυτοκίνητα και διασχίζουν περιμετρικά τη Μέκκα και όχι μέσα από την ιερή πόλη.
Στο «λαμπρό κόσμημα», το 62.000 θέσεων «King Abdullah Sports City» γήπεδο όπου παίζει η Αλ Ιτιχάντ, οι φίλοι της πριν από τα μεγάλα ματς του πρωταθλήματος ή του αραβικού Τσάμπιονς Λιγκ δημιουργούν «κορεό» όχι με θέμα τη δημοφιλή σειρά «La Casa de Papel», αλλά το όνομα του Προφήτη Μωάμεθ εξ και τα δύο βίντεο από παλαιότερα παιχνίδια.
Η ζωή στην Σαουδική Αραβία δεν ταιριάζει στη λογική και στη φιλοσοφία των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, θα το διαπιστώσει σύντομα κι ο Σέρβος πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ, με τους περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές να μην πηγαίνουν με τις οικογένειες τους για να μείνουν στην Τζέντα. Οι περισσότεροι συγκατοικούν σε σπίτια που τους νοικιάζει η ομάδα και βρίσκονται σε κάποιο από τα πολλά «κομπάουντ», τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μόνο για ευρωπαίους και ξένους, με πισίνες, μίνι μάρκετ, εστιατόρια, όπου συνήθως περνούν όλες τις ελεύθερες ώρες τους.
Στην πόλη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων δεν βλέπεις εύκολα να κυκλοφορούν ξένοι, οι γυναίκες έχουν τις δικές τους ουρές στα ταμεία και το μόνο, εκτός φυσικά από τον παχυλό μισθό, που θα απολαύσει ο Πρίγιοβιτς είναι η… βενζίνη! Στις χώρες του αραβικού κόσμου η τιμή των καυσίμων είναι εξευτελιστικά χαμηλή και το ρεζερβουάρ γεμίζει με 3-4 ευρώ, όσο κάνει ένας καφές στην πλατεία Αριστοτέλους!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.