Αξίζει ο ντόρος για την Αδριατική Λίγκα;
Ήταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα που όφειλε την ευημερία της στην επιδέξια πολιτική του Στρατάρχη Τίτο, που ήξερε να ισορροπεί ανάμεσα στον καπιταλιστικό και τον κομμουνιστικό κόσμο, που γεννήθηκε στις στάχτες του B' Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε καλές στιγμές αλλά τελικά πέθανε βίαια.
Η Γιουγκοσλαβία, η «χώρα των Νότιων Σλάβων» μπορεί πλέον να μην υπάρχει στον χάρτη, συνεχίζει όμως να υφίσταται ως συναίσθημα και νοσταλγία στο μυαλό εκείνων που… υποφέρουν από τη λεγόμενη Yu-nostalgjia. Στην περίπτωσή μας, την μπασκετική Yu-nostalgjia.
Η Αδριατική Λίγκα, λοιπόν, είναι ένα υπερεθνικό πρωτάθλημα που ιδρύθηκε το 2001 κι ενώνει σε αθλητικό επίπεδο την άλλοτε κραταιά ενιαία Γιουγκοσλαβία με ομάδες από τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την Σλοβενία. Πρόσφατα, μάλιστα μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα από τη στιγμή που ασχολήθηκε ο Ολυμπιακός κι, εν συνεχεία, ο Παναθηναϊκός που δήλωσε διατεθειμένος να ακολουθήσει τους Πειραιώτες εφόσον εκείνοι βρουν νέα μπασκετική στέγη στην ABA Liga.
Οι Nikola Stojković (Σερβία, mozzartsport.com), Drazen Brajdic (Κροατία, Vecernji list), Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη, SCsport.ba), Drago Perko (Σλοβενία, Kosarka.si) και Miloš Antić (Μαυροβούνιο, Dnevne Novine) παρουσιάζουν στο Gazzetta Weekend τα δεδομένα που επικρατούν στις χώρες τους σε ό,τι αφορά την Αδριατική Λίγκα, τα μπάτζετ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την προσέλευση στα γήπεδα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες των ομάδων.
Επίπεδο ABA Liga
Nikola Stojković (Σερβία): «Αν εξαιρέσεις τους τέσσερις μεγάλους, υπάρχουν ομάδες με φιλοδοξίες να παίξουν στα playoffs και να κάνουν κάτι πραγματικά σπουδαίο όμως στην πορεία καταρρέουν γιατί είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες τους για να επιβιώσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα της μεσαίας τάξης. Για παράδειγμα, η Μέγκα Μπέμαξ και η Ζελέζνικ λειτουργούν ως αναπτυξιακές ομάδες και τερμάτισαν στην 5η και την 6η θέση, αντίστοιχα. Υπάρχει, βέβαια και η διαφορετική ανάγνωση που δείχνει την... ποιότητα των υπόλοιπων ομάδων, οι οποίες τερμάτισαν κάτω από δυο κλαμπ που στηρίζονται σε πιτσιρικάδες. Η Μέγκα Μπέμαξ έχασε τον Γκόγκα Μπιτάτζε ενώ ο Ντράγκαν Άπιτς, ο κορυφαίος σκόρερ της ABA Liga έφυγε από τη Ζελέζνικ για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Επίσης η Μόρναρ έφτασε πέρσι ως τα playoffs κι εν συνεχεία κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο όμως πούλησε τους κορυφαίους παίκτες της».
Drazen Brajdic (Κροατία): «Οι πρόωρες αποχωρήσεις ταλαντούχων παικτών για το ΝΒΑ (Νίκολα Γιόκιτς, Άντε Ζίζιτς, Ίβιτσα Ζούμπατς) ή τις ομάδες της EuroLeague αποδυνάμωσαν την Αδριατική Λίγκα. Σε γενικές γραμμές, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ομάδες μεσαίας τάξης. Έχουμε να κάνουμε με ομάδες υψηλού και χαμηλού επιπέδου, οι οποίες όμως είναι πολύ ανταγωνιστικές στα μεταξύ τους παιχνίδια».
Drago Perko (Σλοβενία): «Η ABA Liga είναι το πρωτάθλημα όπου όλοι μπορούν να νικήσουν τους πάντες. Για παράδειγμα η Κρκα που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, νίκησε στην έδρα της την Παρτίζαν, την Μπουντούτσνοστ και την Τσεντεβίτα! Αν λοιπόν υποτιμήσεις τον αντίπαλό σου, μπορεί να το πληρώσεις. Παρεμπιπτόντως, η ABA Liga είναι το ιδανικό πρωτάθλημα για την ανάπτυξη των νεαρών παικτών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μέγκα Μπέμαξ. Επίσης η διοργανώτρια αρχή καλύπτει τη διαμονή 20 ατόμων στους εκτός έδρας αγώνες καθώς και τα έξοδα των διαιτητών και των μετακινήσεων».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «Έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη λίγκα που ανήκει στο top-10 της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα, την Τσεντεβίτα, την Μπουντούτσνοστ και την Παρτίζαν σε σχέση με τα υπόλοιπα κλαμπ. Οι ομάδες της… μεσαίας τάξης είναι αρκετά δυνατές για τα δεδομένα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ωστόσο αν συμμετείχαν στο EuroCup, θα ανήκαν στις χειρότερες! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μόρναρ (σ.σ. φέτος είχε ρεκόρ 2-8)».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Οι ομάδες της τετράδας είναι σαφώς καλύτερες από τις υπόλοιπες. Σε γενικές γραμμές, η Αδριατική Λίγκα είναι καλή και δεν υπάρχουν πολλά εύκολα παιχνίδια για τους πρωτοπόρους, ειδικά εκτός έδρας».
Μπάτζετ
Drazen Brajdic (Κροατία): «Τα μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα και της Μπουντούτσνοστ ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, τα αντίστοιχα της Παρτίζαν και της Τσεντεβίτα στα 3-3.5 εκατομμύρια ευρώ. Το αγωνιστικό μπάτζετ της Τσεντεβίτα για την πρώτη ομάδα αυτή τη στιγμή είναι 1.8 εκατομμύρια ευρώ».
Drago Perko (Σλοβενία): «Ο Σμάγκο Σάγκατιν αρέσκεται να σχολιάζει πως η Κρκα και η Ολίμπια Λιουμπλιάνα ανήκουν στις 5-6 ομάδες της λίγκας που πληρώνουν στην ώρα τους ωστόσο οι ομάδες της Σλοβενίας βρίσκονται στις χαμηλές θέσεις. Η Μπουντούτσνοστ, ο Ερυθρός Αστέρας, η Τσεντεβίτα και η Παρτίζαν έχουν τα πιο υψηλά μπάτζετ, τουλάχιστον στα χαρτιά. Θα έλεγα ότι τα μπάτζετ είναι ανάλογα των θέσεων στην κατάταξη. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνα είναι η εξαίρεση, από τη στιγμή που έκανε μεγάλες επενδύσεις και στήριξε τις ακαδημίες της όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είχε αντίκρυσμα. Σε κάθε περίπτωση, τα λάθη της Ολίμπια εντοπίζονται αλλού -κακές επιλογές στους παίκτες "κλειδιά", υποχρεωτική παρουσία στο εθνικό πρωτάθλημα κλπ».
Nikola Stojković (Σερβία): «Η Μπουντούτσνοστ έχει αγωνιστικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια. Το μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα κυμαίνεται στα 3.5-4 εκατομμύρια ενώ σε ό,τι αφορά την Παρτίζαν, νομίζω ότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Η Τσεντεβίτα είναι μια άλλη ιστορία. Έχει απεριόριστες πηγές και δυνατότητες όμως ποτέ δεν κάνει κάτι καλό στην ABA Liga διότι δεν ακολουθεί σταθερό πλάνο. Από 'κει και πέρα, η Ιγκοκέα έχει ενδεχομένως το υψηλότερο μπάτζετ από τη μεσαία και τη χαμηλή τάξη. Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν τα οικονομικά προβλήματα. Η Τσιμπόνα, μια από τις πιο σπουδαίες ομάδες της περιοχής είναι πλέον ένας γίγαντας που καταρρέει».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «Νομίζω ότι τα μπάτζετ των καλύτερων ομάδων της Αδριατικής Λίγκας κυμαίνονται στα 2-5 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα κλαμπ κινούνται από τις 300.000 ως το 1 εκατομμύριο».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Η Μπουντούτσνοστ, ο Ερυθρός Αστέρας και η Τσεντεβίτα διαθέτουν τα πιο υψηλά μπάτζετ στην Αδριατική Λίγκα που κυμαίνονται στα 4-6 εκατομμύρια. Ακολουθεί η Παρτίζαν με 2-3 εκατομμύρια ενώ τα υπόλοιπα κλαμπ δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο».
Προσέλευση στα γήπεδα
Drazen Brajdic (Κροατία): «Μόνο η Ζαντάρ γεμίζει το γήπεδό της στα εντός έδρα παιχνίδια της κόντρα στις μεγάλες ομάδες, με 6-7.000 οπαδούς στις εξέδρες. Συνήθως, πάντως, συγκεντρώνει 2.000 οπαδούς. Η Τσιμπόνα δεν έχει την προσέλευση που είχε τα προηγούμενα χρόνια, ίσως 1.500 ανά παιχνίδι. Η Τσεντεβίτα δεν έχει παράδοση στο μπάσκετ της χώρας και, κατ' επέκταση, δεν έχει βάση οπαδών».
Drago Perko (Σλοβενία): «Οι άνθρωποι στη Σλοβενία αγαπούν το μπάσκετ. Το έχουμε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να δούμε από κοντά τους παίκτες μας! Η Κρκα κατάφερε να... ξυπνήσει την περιοχή και να γεμίσει το γήπεδό της στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της εφαρμόζοντας ένα οργανωμένο πλάνο στο Νόβο Μέστο. Το μεγάλο βήμα έγινε με τη στήριξη στους ντόπιους αθλητές, από τη στιγμή που η μισή ομάδα έχει στελεχωθεί με παιδιά από το Νόβο Μέστο ενώ και ο κόουτς κατάγεται από την περιοχή».
Nikola Stojković (Σερβία): «Η ABA Liga έχει ως βιτρίνα τον Ερυθρό Αστέρα, την Παρτίζαν, την Μπουντούτσνοστ και την Τσεντεβίτα. Με εξαίρεση τα μεταξύ τους παιχνίδια, οι top ομάδες δεν μαζεύουν τόσο πολύ κόσμο στο γήπεδο απέναντι σε αντιπάλους από τη μέση της βαθμολογίας και κάτω. Η Τσεντεβίτα, για παράδειγμα, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να δουλέψεις, ίσως τις καλύτερες στην ABA Liga όμως δεν διαθέτει βάση οπαδών και το γήπεδο γεμίζει μόνο όταν έρχονται τα μεγάλα κλαμπ. Σε γενικές γραμμές, οι φίλαθλοι ενδιαφέρονται μόνο για τα ντέρμπι».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «H Ιγκοκέα παρουσιάζει μεγαλύτερη προσέλευση στους αγώνες με τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτίζαν. Βέβαια είναι παράξενο ότι στις εξέδρες οι περισσότεροι οπαδοί στηρίζουν τις ομάδες από το Βελιγράδι! Στα υπόλοιπα παιχνίδια μαζεύει μερικές εκατοντάδες θεατές. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βοσνία για την Αδριατική Λίγκα και ο λόγος είναι συγκεκριμένος. Έχουμε μόνο μια ομάδα στη διοργάνωση, την Ιγκοκέα, η οποία δεν διαθέτει μεγάλη βάση οπαδών. Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα κλαμπ που διοικείται από τον Ιγκόρ Ντόντικ, τον γιο ενός εκ των πιο ισχυρών πολιτικών της χώρας, τον Μίρολαντ Ντόντικ, δίχως παράδοση και ιστορία στο μπάσκετ της χώρας».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Η Μπουντούτσνοστ γεμίζει το Sportski centar Morača στις αναμετρήσεις με την Παρτίζαν, την Τσεντεβίτα και τον Ερυθρό Αστέρα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αγώνες, στο γήπεδο μαζεύονται 3.500 φίλαθλοι. Από κει και πέρα, η Μόρναρ κάνει sold out στο ντέρμπι με την Μπουντούτσνοστ και στους αγώνες με την Παρτίζαν και τον Ερυθρό Αστέρα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια μαζεύει περίπου 2.000 φιλάθλους στις εξέδρες. Θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ καλά νούμερα, μιλώντας για ομάδες από το Μαυροβούνιο. Οι φίλαθλοι στο Μαυροβούνιο λατρεύουν το μπάσκετ, ειδικά στην Ποντγκόριτσα και το Μπαρ όπου εδρεύει η Μόρναρ. Το εθνικό πρωτάθλημα είναι χαμηλού επιπέδου, επομένως η Αδριατική Λίγκα λειτουργεί σαν παράθυρο στον κόσμο».
ΑΒΑ Liga και ΜΜΕ
Drazen Brajdic (Κροατία): «Υπάρχει μόνο ένα σοβαρό κι επαγγελματικό μπασκετικό site, το basketball.hr. Σε ό,τι αφορά τον έντυπο αθλητικό Τύπο, υπάρχει μια καθημερινή εφημερίδα, η Sportske novosti που αφιερώνει μισή ή μια σελίδα στην ABA Liga. Σε καθημερινές πολιτικές εφημερίδες όπως η δική μου (Vecernji list), εξαρτάται από τη σημασία του αγώνα».
Drago Perko (Σλοβενία): «Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, υπάρχουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες: kosarka.si, rtvslo.si, Siol sportal, Ekipa24.si. Στις εφημερίδες, το μπάσκετ έχει τον χώρο του στις Delo, Dnevnik, Slovenske novice, Ekipa και Večer»
Nikola Stojković (Σερβία): «Δεν υπάρχει εξειδικευμένο μπάσκετκό site ωστόσο όλα τα αθλητικά Media στη Σερβία καλύπτουν την Αδριατική Λίγκα. Υπάρχει καλό promotion σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα και είναι θετικό ότι η διοργανώτρια αρχή συνεργάζεται με το Synergy, την πλατφόρμα που προτιμά η πλειοψηφία των προπονητών και των scouts. Εκτός από τα δυο μεγαλύτερα κλαμπ της χώρας, τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτίζαν, συμμετέχουν επίσης η FMP Ζελέζνικ και η Μέγκα Μπέμαξ που κάνουν σπουδαία δουλειά με τους νεαρούς παίκτες. Επίσης η επίσημη ιστοσελίδα της ABA Liga φιλοξενεί συνεντεύξεις των παικτών που απαντούν στις ερωτήσεις των φιλάθλων».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «Τα Media στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ABA Liga για τους λόγους που ανέφερα πριν. Η Ιγκοκέα δεν είναι δημοφιλές κλαμπ όπως, για παράδειγμα, η Μπόσνα Σαράγιεβο ή η Σλόμποντα Τούζλα. Υπάρχει μόνο ένα εξειδικευμένο μπασκετικό site, το BH basket».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν πλέον εξειδικευμένα μπασκετικά και αθλητικά sites. Παράλληλα η ABA Liga έχει κερδίσει τον χώρο της στον έντυπο Τύπο. Για παράδειγμα στην εφημερίδα που εργάζομαι (Dnevne novine) αφιερώνουμε δυο σελίδες για το παιχνίδι στις αγωνιστικές ημέρες. Σε ό,τι αφορά το pregame, παρουσιάζουμε διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες για το ματς, τον αντίπαλο, και την παράδοση μεταξύ των δυο ομάδων. Το ενδιαφέρον εκτοξεύτηκε όταν η Μπουντούτσνοστ κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα και κορυφώθηκε φέτος, με τη συμμετοχή της στην EuroLeague».
Προβλήματα
Drazen Brajdic (Κροατία): «Ορισμένες ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Κροατίας Τσεντεβίτα δίνουν τρεις αγώνες την εβδομάδα. Η Τσεντεβίτα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ομάδες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, παίζοντας παράλληλα στο EuroCup και την ABA Liga. Η κροατική ομοσπονδία δεν... συμπαθεί ιδιαίτερα την ΑΒΑ Liga. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι καταστρέφει το εθνικό πρωτάθλημα».
Nikola Stojković (Σερβία): «Το ζήτημα έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων. Η Τσιμπόνα είναι ο... Κροάτης γίγαντας με τεράστια προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Έστω κι έτσι, τερμάτισε στην έβδομη θέση. Προσπάθησε να κάνει το comeback όμως δεν είναι τόσο εύκολο... Τα κλαμπ της μεσαίας τάξης δεν έχουν πολλά χρήματα για να διαθέσουν και καλούνται να βγάλουν τη χρονιά πουλώντας παίκτες. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνα είναι η πιο ιστορική ομάδα της Σλοβενίας κι εκ των ιδρυτών της ABA Liga όμως υποβιβάστηκε...».
Drago Perko (Σλοβενία): «Η Ολίμπια θα έπρεπε να δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στην ABA Liga στη φυσική της έδρα, το Τίβολι και όχι στο αχανές Στόζιτσε. Από τη στιγμή όμως που οι εκπρόσωποι της Σλοβενίας στη διοργάνωση δεν πραγματοποίησαν καλή πορεία, η προσέλευση στο γήπεδο ήταν μειωμένη».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «Οι ομάδες αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Πολλές από αυτές, για παράδειγμα παρουσιάζουν μικρή προσέλευση στους αγώνες τους. Έστω κι έτσι, τα κλαμπ της Αδριατικής Λίγκα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ομάδες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι, όπως επίσης το ότι οι καλύτεροι νέοι παίκτες φεύγουν πρόωρα από τις ομάδες τους. Έτσι τα κλαμπ δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα project σε βάθος πενταετίας αλλά προχωρούν χρόνο με τον χρόνο».
Τηλεόραση
Drazen Brajdic (Κροατία): «Οι αγώνες μεταδίδονται μέσω του Arena Sport. Στην Κροατία δεν υπάρχει μετάδοση σε ελεύθερο κανάλι».
Nikola Stojković (Σερβία): «Το συνδρομητικό Arena sport έχει τα δικαιώματα των αγώνων. Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες της διοργάνωσης δεν έχουν κάνει κάποια ξεχωριστή συμφωνία. Οι αγώνες της ABA Liga μεταδίδονται σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».
Hajrudin Prolić (Βοσνία/Ερζεγοβίνη): «Παρακολουθούμε τους αγώνες μέσω του Arena Sport. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει εξαετές συμβόλαιο με την ABA Liga και μεταδίδει όλους τους αγώνες. Πρόκειται, μεν, για συνδρομητικό κανάλι ωστόσο είναι πολύ διαδεδομένο».
Miloš Antić (Μαυροβούνιο): «Το συνδρομητικό TV Arena sport διατηρεί τα δικαιώματα της Αδριατικής Λίγκα και μεταδίδει όλους τους αγώνες μέσα από 5 κανάλια. Όταν η Μπουντούτσνοστ και η Μόρναρ αγωνίζονται στην έδρα τους, η δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου μεταδίδει τα παιχνίδια τους».
Follow me: Giannis_Stavr
PHOTO CREDITS: ABA Liga
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.