«Vive le… Koulouris!»
Κατάρ - Αργεντινή με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 220+ ειδικά! (21+)
Οι Γάλλοι συνηθίζουν στους αγώνες των εθνικών ομάδων τους να φωνάζουν «Vive la France», ενίοτε το σύνθημα προσαρμόζεται στις συλλογικές προτιμήσεις, οπότε αναμένουμε στο πλήρως ανακαινισμένο «Stadium Municipal» της Τουλούζης, οι οπαδοί των «Le Téfécé» να αναφωνούν, πλέον, «Vive le… Koulouris», κάθε φορά που ο Έλληνας άσος θα στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
O Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Βαλερί Ζισκάν Ντ' Εστέν συνομολόγησαν πριν από τέσσερις δεκαετίες το περίφημο «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», με τον νεαρό επιθετικό από την Σκύδρα να γίνεται ο δεύτερος ποδοσφαιριστής, μετά τον πρώην «ερυθρόλευκο» Τζίμι Ντουρμάζ, που καταλήγει από το ελληνικό πρωτάθλημα στην ομάδα της νοτιοδυτικής Γαλλίας με τις βιολετί εμφανίσεις.
Πάντως, ο 49χρονος πρόεδρος της, Ολιβιέ Σαντράν, έκανε τον… κινέζο όταν πρόσφατα Γάλλοι συνάδερφοι του ανέφεραν το όνομα του Ευθύμη Κουλούρη: «Δεν μιλάω ελληνικά», απάντησε έστω κι αν νωρίτερα είχε αποφασίσει να δώσει στον ΠΑΟΚ 3,5 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους (συμμετοχών και γκολ) για χάρη του πρώτου σκόρερ της ελληνικής Σούπερ Λίγκας. Κι αν νομίζουμε ότι το έκανε δίχως πλάνο και στόχευση, είμαστε γελασμένοι.
Ο Γάλλος επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ της γαλλικής ομάδας από το 2001 γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό, ότι η προερχόμενη από τις δύο χειρότερες πορείες της ιστορίας της στο πρωτάθλημα και ταλαιπωρημένη στο θέμα του γκολ (πέτυχε μόλις 35 σε 38 αγωνιστικές πέρσι) Τουλούζ θα πρέπει να αλλάξει ποδοσφαιρική προσέγγιση, να μην τα περιμένει όλα από τον αριστεροπόδαρο εξτρέμ Μαξ Γκραντέλ (11 γκολ), αλλά να πάρει πράγματα και από τους σέντερ φορ της, οι οποίοι στο περσινό πρωτάθλημα ήταν εξαφανισμένοι με ελάχιστη συμμετοχή στο παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού.
«Μπροστά, είχαμε παίκτες... στο χαρτί», παραδέχθηκε πρόσφατα ο Σαντράν, κάτι σαν διακοσμητικά στοιχεία της ενδεκάδας, «αλλά αυτό θα αλλάξει μαζί με την ποδοσφαιρική προσέγγιση μας μέσα από τις μεταγραφικές επιλογές και τις αλλαγές προσώπων», πρόσθεσε και ήδη ετοιμάζει μαζί με τον προπονητή, Αλέν Καζανοβά, ένα γενναίο ξεκαθάρισμα του ρόστερ, με τους Ντουρμάζ, Μανού Γκαρσία, Σανόγκο να αποχωρούν.
Την ίδια στιγμή το κοινό της Τουλούζης φαίνεται να υποδέχεται αρκετά καλά τον Κουλούρη, ξεπερνώντας το αρχικό μούδιασμα στο άκουσμα του ονόματος του. Το 85% απάντησε «ναι, τον θέλουμε για βασικό» και μόλις το 8,1% «όχι δεν τον χρειαζόμαστε» σε σχετική ψηφοφορία που έγινε στην ιστοσελίδα «LesViolets.Com».
Η δεύτερη φορά
Η Τουλούζ ιδρύθηκε το 1970 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 1 Κύπελλο Γαλλίας. Συνήθως την συναντούσαμε στο μέσον της βαθμολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια και τύχη για να γλιτώσει στο τσακ τον υποβιβασμό. Με 52 γκολ στο βιογραφικό σε λιγότερο από μια εξαετία στον ΠΑΟΚ, την Ανόρθωση, τον Ατρόμητο και εν ενεργεία διεθνής, ο Ευθύμης Κουλούρης, περνάει για δεύτερη φορά τα σύνορα για να παίξει ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο μισό της περιόδου 2015-16 είχε βρεθεί στην Κύπρο, ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ στην Ανόρθωση, αλλά πρώτα απ’ όλα ο ίδιος γνωρίζει ότι τώρα οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες παίζοντας σ’ ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε μια ομάδα που θα εξαρτάται πολύ από τα δικά του γκολ στη «μάχη» που αναμένεται να δώσει για την παραμονή της.
Είμαστε βέβαιοι ότι όλα αυτά ούτε τον τρομάζουν, ούτε τον φοβίζουν. «Αυτό μάλλον είναι το καλύτερο και για μένα και για την ομάδα», έλεγε με νόημα επιστρέφοντας για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος των υποχρεώσεων του στην Εθνική ομάδα, και πριν κάνει επίσημα το πρώτο του επαγγελματικό βήμα στην περιοχή της Φούρκας στη Χαλκιδική.
Η «ροζ πόλη»
Επειδή, όμως, σαν… την Τουλούζη δεν έχει, ο 23χρονος Έλληνας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ζωής και σε μια πόλη με το προσωνύμιο «η ροζ πόλη» γιατί τα κτήρια και τα σπίτια είναι κτισμένα με ροζ τούβλα, χρώμα το οποίο δίνει στην πόλη μια μοναδική όψη.
Η Τουλούζη ξέρει να ζει, αλλά ξέρει και να υποδέχεται τον κόσμο με μία πλούσια γαστρονομική πανδαισία για να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Η χαλαρή ζωή στην Τουλούζη και ο δυναμισμός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών της κέντρων συνέβαλαν αναμφίβολα στην εγκατάσταση της γαλλικής και ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, της οποίας η ροζ πόλη είναι η πρωτεύουσα. Η Airbus, η Ariane-espace και πολλές άλλες εταιρείες έχουν εκεί τις μονάδες παραγωγής και έρευνάς τους, δίνοντας σε ολόκληρη την περιοχή ένα δυναμισμό που βασίζεται στην οικονομία της γνώσης.
Όσο για τα σπορ θα πρέπει ο Ευθύμης να μάθει απέξω κι ανακατωτά τους όρους του ράγκμπι, το άθλημα που είναι ο «βασιλιάς» και παίζεται παντού στη νοτιοδυτική Γαλλία, χάρη στην Stade Toulousain, την πιο επιτυχημένη ομάδα στη Γαλλία.
Το ποδόσφαιρο ακολουθεί σε δημοφιλία, σε μια πόλη που φιλοξένησε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου (1938, 1990), Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (2016) και καμαρώνει για το γεγονός ότι ο Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο διάσημος Γάλλος τερματοφύλακας, έκανε εκεί τα πρώτα του βήματα.
Ο πιο καλός μαθητής
Εκανε το «ball boy» στην Τούμπα, όπως και κάποια χρόνια νωρίτερα ο Στέφανος Αθανασιάδης, τον οποίο κόντρα στην άποψη πολλών συνεχίζει να τον θεωρεί πηγή έμπνευσης, με τον πατέρα του, Προκόπη Κουλούρη, να έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής στα νιάτα του παίζοντας μέχρι τις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπως και ο αδερφός του, ο οποίος παράτησε το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκε στις σπουδαίες του. Κι ο Ευθύμης ήταν από τους καλύτερους μαθητές. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, τον έχω δει να πηγαίνει κάθε μέρα στις προπονήσεις και στη συνέχεια με τα βιβλία στο χέρι να στρώνεται στο διάβασμα. Κάποιες φορές κοιμόταν στο αυτοκίνητο, μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν το ποδοσφαιρικό είδωλο ενός παιδιού που μεγάλωσε πρώτα στην Σκύδρα, αλλά και στην Τούμπα μετά το 2009 όταν τον ανακάλυψαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σ’ ένα τουρνουά στη γενέτειρά του και είχε ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα παιδιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2013 κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Κ17, σκοράροντας το νικητήριο γκολ στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό και εκείνο το καλοκαίρι ξεκίνησε με τον Βλάνταν Ίβιτς στην Κ20 προτού τον δει και τον πάρει στην πρώτη ομάδα ο Χουμπ Στέφενς.
Στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, σ’ έναν αγώνα κυπέλλου με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, το Φεβρουάριο του 2014, σημείωσε δυο γκολ, δύο εβδομάδες αργότερα σκόραρε εναντίον της Καλλονής και μέσα στην Τούμπα, αλλά η απομάκρυνση του Στέφενς από την τεχνική ηγεσία, ουσιαστικά του «έκοψε τα φτερά».
Με τον Αναστασιάδη, την επόμενη σεζόν, έκανε ελάχιστες συμμετοχές, τις περισσότερες ως αλλαγή, ενώ Τούντορ και Άρνεσεν το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισαν πως πρέπει να πάρει δανεικός σε ομάδα για να πάρει χρόνο συμμετοχής. Κάπως έτσι βρέθηκε να κάνει το «αγροτικό» του στην Κύπρο, τη σεζόν 2015-16, με τη φανέλα της Ανόρθωσης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.