Κλάους: Ωρα για restart! (vids)
Σπανίζουν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, όπως ο Στέφανος Αθανασιάδης, που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, αγωνίστηκαν για σχεδόν 300 παιχνίδια, 298 για την ακρίβεια, με τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας (του ΠΑΟΚ), πέτυχαν 108 γκολ και είδαν την καριέρα τους, μέσα σε μόλις ενενήντα λεπτά, να κλονίζεται και να συντρίβεται συθέμελα.
Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, αυτό συνέβη στον Έλληνα επιθετικό που έκτοτε δεν «σήκωσε κεφάλι» και στα 31 του ψάχνει για ένα νέο ξεκίνημα στην παγωμένη Σαμάρα της Ρωσίας.
Ο Κλάους ήταν ένα όνομα που ακούστηκε πολύ νωρίς για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Ο Σταύρος Σαράφης, πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ήταν αυτός που τον πήρε τηλέφωνο για το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο κι ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου, εκείνος που τον αποκαλούσε «μαύρο», αυτός που τον πρότεινε για την πρώτη ομάδα.
Τον θυμάμαι να μπαίνει φουριόζος ένα παγωμένο Σαββατιάτικο απόγευμα στις 24 Φεβρουαρίου του 2007, όταν κόντρα στην ΑΕΛ ο Γιώργος Παράσχος του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει τα πρώτα δεκατρία λεπτά με το «δικέφαλο αϊτό» στο στήθος. Από τα τσιμέντα της Τούμπας, ένα παιδί που έκανε το ball boy στα εντός έδρας παιχνίδια και ταξίδεψε «εκτός» σε Καυτανζόγλειο, Χαριλάου και σ’ όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, είχε κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Ουσιαστικά ο Χαλκιδικιώτης, γέννημα θρέμμα του Λακκώματος, επιθετικός μας συστήθηκε με δύο γκολ σ’ ένα ματς πάλι κόντρα στην ΑΕΛ, αυτή τη φορά στο «Αλκαζάρ», τον Απρίλιο του 2008, δείχνοντας στην ποδοσφαιρική Ελλάδα πως επρόκειτο για ένα μεγάλο «one touch» φορ περιοχής.
Το αποδεικνύουν περίτρανα οι αριθμοί του: 369 επαγγελματικοί αγώνες, 114 γκολ, με τέσσερις ομάδες (ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός, Μακάμπι Χάιφα, ΠΑΣ Γιάννινα) μέσα σε μια διαδρομή 14 ετών στα γήπεδα. Δε θα λες και λίγα…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κλάους ήταν ότι άργησε να συνειδητοποιήσει πως είναι τοπ επιθετικός κι όταν, πλέον, το συνειδητοποίησε δεν ήταν προετοιμασμένος να το διαχειριστεί. Υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2014 ένα νέο τετραετές συμβόλαιο, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συναίσθημα όπως είχε πει, ένα μεγάλο από κάθε άποψη συμβόλαιο, που βάσει της μέχρι τότε προσφοράς του με το «33» στην πλάτη το άξιζε, αλλά δυστυχώς για εκείνον τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να γίνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν πραγματικά.
Όλα ξεκίνησαν σε εκείνο το ματς με τον Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε την πρόκρισή του στα πλέι οφ του Champions League, με τον Αθανασιάδη να ανοίγει νωρίς το σκορ, αλλά στη συνέχεια να γίνεται ο μοιραίος παίκτης των «ασπρόμαυρων». Η Τούμπα δεν συγχωρεί εύκολα, ακόμη και τα «δικά της» παιδιά, ο Κλάους μετατράπηκε σε «μαύρο πρόβατο» και τα γεγονότα που ακολούθησαν, με τη βοήθεια μερίδας του Τύπου για να τα λέμε όλα, τον επηρέασαν βαθιά,, φαινόταν σε κάθε του βήμα ότι είχε κλονισθεί η απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο ένστικτο του σκοραρίσματος που τον χαρακτήριζε μέχρι τότε.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τρεισήμισι χρόνια μετά παραμένει πρώτος σκόρερ του «Δικεφάλου» με 20 γκολ στην Ευρώπη, αλλά όπως και να το κάνουμε εκείνο το ματς θα τον στοιχειώνει για πάντα, εκείνο το ματς και όσα επακολούθησαν ήταν η αρχή μιας πορείας που τον έφερε στην πόρτα της εξόδου από την αγαπημένη Τούμπα.
Παρέμεινε πιστός οπαδός και λάτρης του «άσπρου» και του «μαύρου», όταν έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο επέλεξε συνειδητά αυτό να μη γίνει, δε θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος έφτασε να γίνει ο αρχηγός (φορώντας πεισματικά το περιβραχιόνιο στο δεξί χέρι αντίθετα με τα συνηθισμένα) στην ομάδα, που την ημερομηνία ίδρυσης (1926) την έχει κάνει τατουάζ στο εσωτερικό μέρος απ’ το χείλος του, έναν ποδοσφαιριστή που παρότι λείπει από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, πανηγύρισε σαν τρελός την κατάκτηση του περσινού νταμπλ.
Μπορεί το «33» να μπήκε μια για πάντα στο ντουλάπι των αναμνήσεων, μπορεί να μην είπε ποτέ «αντίο» φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, αλλά μόνο «εις το επανιδείν», ωστόσο από εκείνο το καλοκαίρι του 2016 και μετά, όσο κι αν το πάλεψε, δεν κατάφερε να πατήσει γερά στα πόδια του.
Αρχικά, επιχείρησε να παίξει ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα, βρέθηκε στο Ισραήλ και φόρεσε τη φανέλα της Μακάμπι Χάιφα αλλά ήταν φανερό ότι δεν τον σήκωνε ούτε εκεί το κλίμα. Με καταγεγραμμένες μόλις 20 συμμετοχές και μόλις 1 γκολ επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννινα. Ούτε εκεί στέριωσε (28 συμ., 2 γκολ), η ομάδα της Ηπείρου υποβιβάστηκε και ύστερα από έξι μήνες αποχής και αδράνειας, με μοναδικό εφόδιο τις καθημερινές ατομικές προπονήσεις στην Αθήνα, επιχειρεί να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στη Ρωσία.
O Κλάους αποφάσισε να κάνει ένα νέο restart μακριά από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο της, παρά τις προτάσεις που είχε από ομάδες της Super League. Το πώς και το γιατί, μόνον αυτός το γνωρίζει...
Η Σαμάρα, έδρα της Κρίλια Σοβετόφ, με την οποία είναι πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία, μπορεί να πέφτει κάπως μακριά από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά ουδόλως φαίνεται πως τον ενδιαφέρει την παρούσα στιγμή.
Να ξαναβρεί τον εαυτό του θέλει ακόμη και εκεί όπου το θερμόμετρο για πλάκα και δίχως να ρωτήσει κανέναν πέφτει στους -20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.
Το τιμόνι της ρωσικής ομάδας βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στα χέρια του 51χρονου Μαυροβούνιου Μίοντραγκ Μπόζοβιτς, ενώ στην επίθεση υπάρχει ο Κροάτης Ντέγιαν Ράντονιτς κι ο κατά δέκα χρόνια μικρότερος του, Αλέξανταρ Σομπόλεφ (18 συμ., 10 γκολ). Οι φήμες ήθελαν τον νεαρό επιθετικό να φεύγει για τη Μόσχα (ΤΣΣΚΑ ή Ντιναμό), ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε και επέστρεψε στην Τουρκία, όπου τα «ρωσικά φτερά» πραγματοποιούν τη χειμερινή τους προετοιμασία στο θέρετρο του Μπελέκ, κοντά στην Αττάλεια.
Η ομάδα έχει μπροστά της 11 αγώνες για να σώσει την παρτίδα και να παραμείνει στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ και προετοιμάζεται από τώρα για την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 28 Φεβρουαρίου και το ντέρμπι της παραμονής κόντρα στην Όρενμπουργκ στη «Samara Arena», ένα γήπεδο 44,918 θέσεων, το οποίο κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου, αποτίοντας φόρο τιμής στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, φιλοξενώντας το καλοκαίρι του 2018 έξι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Για πολλούς η πόλη της Σαμάρα, εκεί όπου θα ξεχειμωνιάσει ο Έλληνας επιθετικός ήταν ως το 1991 μία πόλη «φάντασμα», που στο διάστημα του Μουντιάλ έζησε μια «έκρηξη» εξωστρέφειας, υποδεχόμενη δεκάδες χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους. Να ξέρει ο Κλάους ότι οι κάτοικοι της παραμένουν εσωστρεφείς και μυστικοπαθείς. Το γιατί συμβαίνει ακόμη και σήμερα όλο αυτό, το απαντά η ίδια η ιστορία της πόλης.
Φέρνω στο μυαλό μου, σαν τώρα ένα ταξίδι τον Οκτώβριο του ’93 στη Σαμάρα με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ να είναι στα ντουζένια του και να επισκέπτεται την πόλη-φάντασμα για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα στο δρόμο προς την κατάκτηση του κυπέλλου Κόρατς στην Τεργέστη.
Με Ίβκοβιτς στον πάγκο, Μπάνε, Κόρφα, Μπέρι και Σάβιτς στο παρκέ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 81-77 σ’ ένα παγωμένο και σχεδόν ερειπωμένο κλειστό γυμναστήριο 2.500 θέσεων, στον πρώτο επίσημο αγώνα μπάσκετ που είχε διεξαχθεί σε μια πόλη κλειστή και αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι «ασπρόμαυροι» πήγαν τα επόμενα χρόνια άλλη μια ή δύο φορές στην Σαμάρα, ωστόσο όσοι βρέθηκαν το φθινόπωρο του 1993 έχουν να λένε μέχρι και σήμερα το πόσο αξέχαστη ήταν η εμπειρία που έζησαν.
Ευρισκόμενη στα νότια της ρωσικής επικράτειας, κοντά στο σημείο όπου ο Βόλγας ενώνεται με τον ποταμό Σαμάρα, η πόλη που ως το 1991 ονομαζόταν Κουϊμπίσεφ, αποτελούσε το κέντρο της διαστημικής βιομηχανίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Για το λόγο αυτό, η πόλη ήταν απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ελάχιστοι ξένοι μπορούσαν να την επισκεφθούν και οι ντόπιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη, ακόμη και εντός της χώρας. Ακόμη και τα ποταμόπλοια που διασχίζουν τον Βόλγα περνούσαν μέσα από τη Σαμάρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε οι επιβαίνοντες να μην έχουν οπτική επαφή με την περιοχή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης απασχολούνταν στη διαστημική βιομηχανία, χωρίς όμως οι περισσότεροι να γνωρίζουν για ποιο πρόγραμμα εργάζονται, ούτε ότι από τα δικά τους χέρια κατασκευάστηκε ο πύραυλος που έστειλε το 1961 τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.
Σήμερα στη Σαμάρα η κατάσταση στην καθημερινότητα έχει βελτιωθεί αισθητά, λειτουργεί μουσείο διαστήματος, με πολλά και σημαντικά εκθέματα, ενώ παράλληλα υπάρχει έκθεση που παρουσιάζει την «κούρσα» για την κατάκτηση του διαστήματος, τόσο από την πρώην ΕΣΣΔ όσο και από τις ΗΠΑ.
Πάντως, ο Κλάους πριν τις υπογραφές πρέπει να ξέρει ότι το αγαπημένο του «33» το’ χει πάρει, ήδη, άλλος ποδοσφαιριστής (Κομπάροφ), γι' αυτό ό,τι πετύχει θα πρέπει να το κάνει μ’ ένα άλλο (νέο) νούμερο στην πλάτη…
Сегодня первую тренировку в составе самарцев проводит греческий нападающий Стефанос Атанасиадис pic.twitter.com/gyx8xL0h1X
— ПФК Крылья Советов (@fckssamara) January 23, 2020
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.