Ο Γιάννης (Φετφατζίδης) δεν φοβήθηκε το θεριό!
Στην ελληνική ταινία «ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη», ο Λάμπρος Κωνσταντάρας χρειάστηκε να εμφανίσει προσωπικά έγγραφα για να πείσει τη δύσπιστη Δέσποινα Στυλιανοπούλου για την ταυτότητά του. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Γιάννης Φετφατζίδης δεν επέστρεψε από… θερμά κλίματα καθώς μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Άρη, μεσολάβησε μισός χρόνος στον Ολυμπιακό. Κι όμως, στην Ελλάδα των «άπιστων» και των επί μονίμου βάσεως αμφισβητιών κάθε αναγνωρισμένης αξίας, ακόμη και αυτός αναγκάστηκε να υπενθυμίσει σε κόσμο και κοσμάκη τα στοιχεία της ποδοσφαιρικής ταυτότητάς του. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησε το γεγονός ότι αυτός ο μισός χρόνος στον Ολυμπιακό απείχε αρκετά από αυτό που φανταζόταν. Ίσως, τότε, να ένιωσε ότι το περιβάλλον δεν ταίριαζε στον ψυχισμό και στην κοσμοθεωρία του για να βγάλει από μέσα του ό,τι ποδοσφαιρικό διαθέτει η ψυχή του. Ίσως πάλι να τον κατέβαλε ψυχικά η αμφισβήτηση που εισέπραξε από τον κόσμο.
Ο Φετφατζίδης «προσγειώθηκε» στον πλανήτη Άρη στα τέλη του Γενάρη του 2019 και είναι αλήθεια επίσης ότι αρκετοί δεν αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα αυτής της μεταγραφικής κίνησης και ακόμη περισσότεροι δεν «προνόησαν» αυτό που θα ακολουθούσε. Για την ακρίβεια, πέρασε στα… ψιλά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Μπήκε στην καθημερινότητα και στο rotation των «κίτρινων» με ένα μειονέκτημα.
Η ομάδα ήδη ήταν στρωμένη, αγωνιζόμενος στη δεξιά πλευρά της επίθεσης ο Ματέο Γκαρσία έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του κι αυτό μοιραία δεν καλλιέργησε σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και στην παροχή περισσότερου χρόνου συμμετοχής. Στην πραγματικότητα, ο μισός χρόνος στον Ολυμπιακό με τον αντίστοιχο στον Άρη δεν παρουσίασε μεγάλες διαφορές.Εκεί που τον περίμεναν ελάχιστοι…Καταρχήν η απόφαση υπογραφής διετούς συμβολαίου στον Άρη ήταν καθαρά «προεδρική». Είναι από τις ευθύνες που λατρεύει να αναλαμβάνει ο Θόδωρος Καρυπίδης και το έκανε νιώθοντας μεγάλη ασφάλεια διότι στον σκληρό δίσκο του μυαλού του τα περισσότερα αρχεία εμπεριείχαν τον Φετφατζίδη προ της σεζόν 2018-19.
Είναι επίσης αλήθεια ότι το έλεγε από τότε, πως ο 29χρονος μέσος θα κάνει μία από τις καλύτερες χρονιές στην επαγγελματική καριέρα του. Κι αυτό έγινε. Η εικόνα του ποδοσφαιριστή από την αρχή της χρονιάς αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα, αλλά και οι αριθμοί λειτουργούν υποστηρικτικά. Σύμφωνα με τη σελίδα trasnfermarkt, έχει δέκα ασίστ και τρία γκολ αν και ο ίδιος συνεχίζει να «φωνάζει» ότι έχει μία τελική πάσα παραπάνω. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στην ευρωπαϊκή καριέρα του, ουδέποτε στο παρελθόν είχε τόσο μεγάλο αριθμό ασίστ. Είχε ίδιο αριθμό τελικών πασών την περίοδο 2016-17 με τη φανέλα της Αλ Αχλί και δύο παραπάνω την αμέσως προηγούμενη με τα χρώματα της ίδιας ομάδας. Εν τέλει, στο δικό του μυαλό, η μοναδική ευρωπαϊκή σεζόν η οποία μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη
φετινή είναι η πρώτη του (2013-14) στην Τζένοα. Απλά εκεί οι αριθμοί δεν στοιχειοθετούν πολύ ισχυρό πειστήριο καθώς είχε τέσσερις ασίστ και δύο γκολ.
Ο Φετφατζίδης κατευθύνεται περισσότερο από τον ψυχισμό του. Αν ήταν σπρίντερ, ο χρόνος του θα εξαρτιόταν κατά μεγάλο ποσοστό από την αρτιότητα των κινήσεών του στην εκκίνηση της κούρσας. Εδώ, ίσως, βρίσκεται το μυστικό της φετινής χρονιάςπου πραγματοποιεί στους «κίτρινους». Έκανε ιδανική αρχή καταγράφοντας τρεις σπουδαίες εμφανίσεις σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Απέναντι στη Μόλντε στο «Κλ. Βικελίδης», κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο, αλλά και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα όπου 3-4 νοματαίοι προσπαθούσαν (ανεπιτυχώς) να τον σταματήσουν.Η αυτοπεποίθηση έχει κυρίαρχο ρόλο στην αγωνιστική παρουσία κάθε αθλητή και ο «Φέτφα» την ένιωσε πολύ έντονα. Ξαναβρήκε τον εαυτό του ή μάλλον… νίκησε τον εαυτό του ή ακόμη και το «θεριό». Δηλαδή, την ανάγκη απόδειξης της ποδοσφαιρικήςποιότητάς του. Γιατί μετά τη φετινή χρονιά, δεν μπορεί απλά να χαρακτηριστεί ως ένας βιρτουόζος της μπάλας διότι οι δουλειές που έκανε στο γήπεδο ήταν πολλές περισσότερες από μια εντυπωσιακή ενέργεια την οποία θα θυμάται ο φίλαθλος φεύγοντας από την κερκίδα. Καθόλου τυχαία, γύρισε από την… εξορία καθώς μετά από χρόνια μπήκε στο rotation του ομοσπονδιακού προπονητή.
Το δεύτερο στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη φετινή αγωνιστική πορεία του είναι ευνόητο, αλλά όχι δεδομένο. Υπό την έννοια ότι, δεν είναι τόσο εύκολο να νιώσει ένας ποδοσφαιριστής την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Απαιτεί αποδείξεις μέσα από τον χρόνο συμμετοχής, προσωπικές συζητήσεις και γενικώς ενέργειες οι οποίες υποδηλώνουν την εκτίμηση που φέρει ένας προπονητής για τον παίκτη του. Κι αυτό έγινε. Ο Φετφατζίδης ένιωσε ξεχωριστός μέσα από τις συζητήσεις του και με τον Μίκαελ Ένινγκ αλλά και την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας ποδοσφαιριστής ότι δεν παίζει με το… πιστόλι στον κρόταφο καθώς επίσης και ότι θα τον στηρίξει ο προπονητής του στις δύσκολες στιγμές.
Τίποτε δεν είναι τυχαίο...
Τρανή απόδειξης της αύξησης της ποδοσφαιρικής αξίας του αποτελεί το στενό μαρκάρισμα που δέχεται από ομάδες των Εμιράτων. Αυτή η ιστορία εξελίσσεται πέντε μήνες τώρα και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο της διαδρομής βρισκόμαστε. Αν δηλαδή θα τσεκάρει το διαβατήριό του για επιστροφή στα Εμιράτα ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τρεις επίσημες προτάσεις στα γραφεία της ΠΑΕ Άρης και η απόφαση θα είναι κοινή. Προφανώς οι «κίτρινοι» θα αξιολογήσουν βάσει των χρημάτων της προσφοράς αλλά και ο Φετφατζίδης δεν είναι ο νεαρός του 2015 που θα κλείσει τα αυτιά του, βλέποντας τα πετροδολάρια. Φέτος συμπλήρωσε 11 χρόνια στην πρώτη σκηνή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έχει την ωριμότητα της σκέψης για να αποφασίσει καιδεν είναι από τους ανθρώπους που αγαπούν το χρήματα. Το σέβεται αλλά ως εκεί…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.