Δημήτρης Πέλκας-My story: Σε άσπρo και μαύρο φόντο (infographics)

Δημήτρης Πέλκας-My story: Σε άσπρo και μαύρο φόντο (infographics)

bet365

Ο Δημήτρης Πέλκας φοράει, πλέον, την κιτρινομπλέ φανέλα με το 14 στην πλάτη, ετοιμάζεται να κάνει βόλτες στο Βόσπορο και το G-Weekend ξετυλίγει το κουβάρι των «ασπρόμαυρων» αναμνήσεων.

Στα Γιαννιτσά, απ΄ όπου κατάγεται ο Δημήτρης Πέλκας, διατηρούν ζωντανά τα έθιμα των προγόνων τους και αυτό γίνεται φανερό σε όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Δεν ξέρω αν η οικογένεια του ακολουθεί την παράδοση, το σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης έπεσε έξω στην πρόβλεψη, που είχε κάνει το Μάιο του 2019, σε μια συνέντευξη του αναφορικά με το μέλλον του στον ΠΑΟΚ: «Πρώτος μου στόχος είναι να μείνω στην ομάδα, να παίξω με αυτήν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ». Εκτοτε, το επιχείρησε εις διπλούν, αλλά απέτυχε πρώτα το 2019 απέναντι στον Άγιαξ, κυρίως, όμως φέτος κόντρα στην Κρασνοντάρ.

Το βράδυ του πικρού αποκλεισμού θα συνειδητοποίησε, ότι και το μέλλον του δεν μπορεί να ήταν άλλο πια σε άσπρο και μαύρο φόντο. Όπως ήταν στη μισή ζωή του. «Από τα 13 μου χρόνια είμαι στην Τούμπα, η μισή ζωή. Είναι όλη μου η ζωή, καθώς περνώ όλη την ημέρα εδώ», έλεγε με βουρκωμένα μάτια στην πιο δυνατή συναισθηματικά στιγμή της καριέρας όταν πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος κάνοντας πράξη ένα όνειρο ζωής.

Κι όμως, ακόμη κι αυτό το όνειρο, το να σηκώσει με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο δύο κούπες παραλίγο να μην το ζήσει! Γι’ αυτό σας λέμε, το «πάντρεμα της φωτιάς» δεν τον βοήθησε και τόσο… Το φλερτ του με τη Φενέρμπαχτσε δεν ήταν καινούργιο ούτε προέκυψε τις τελευταίες ώρες των φετινών μεταγραφών.

Με τον ΠΑΟΚ να έχει πατήσει γκάζι και να τρέχει προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον Δεκέμβριο του 2018, η τουρκική ομάδα επιχείρησε για πρώτη φορά να τον κάνει δικό της. Ένα ταξίδι στην Πόλη εκμεταλλευόμενος τη μίνι άδεια που είχε δώσει στους παίκτες ο Ραζβάν Λουτσέσκου και η παρουσία του στις εξέδρες της «Ulker Sports Arena», όπου παρακολούθησε την αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτανε για να «ανάψει φωτιές» στη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές του 2019 ο ελληνικός και τουρκικός Τύπος γράφει για την αρνητική απάντηση του ΠΑΟΚ στην πρόταση της Φενέρμπαχτσε για τον Πέλκα, «με τους Τούρκους να επιμένουν και να ετοιμάζουν νέα “κρούση” το καλοκαίρι», όπως γραφόταν εκείνο το διάστημα. Η πρόταση που έφτασε στη Μικράς Ασίας ήταν στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όντως το καλοκαίρι του 2019 η ομάδα της Κωνσταντινούπολης επανάφερε το όνομα του Πέλκα πάνω στο τραπέζι μαζί με αυτό του Κώστα Φορτούνη, αλλά και πάλι η μεταγραφή δεν προχώρησε, απλά έμειναν δεξιά και αριστερά τα σχόλια κάτω από τα σχετικά ρεπορτάζ για το μέλλον του.

H πίεση που έφερε το αντίο

Δύο χρόνια κυνηγούσε η Φενέρμπαχτσε τον Δημήτρη Πέλκα. Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ άνοιξε την πόρτα της εξόδου και η επιθυμία του πρώην αρχηγού του «Δικεφάλου» έγινε αυτή τη φορά πράξη από τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ δεν στάθηκε εμπόδιο, δεν είπε «όχι» στην πώληση, όπως έκανε τον Δεκέμβριο του 2018 όταν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έδινε τα τριπλάσια χρήματα για να αποκτήσει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ήταν μια περίοδος όπου ακόμα η ΟΥΕΦΑ δεν είχε βάλει στο στόχαστρο την «Τσιμ Μπομ», που συνέχιζε να σκορπάει εκατομμύρια σε κάθε μεταγραφική περίοδο.

«Ο πρόεδρος της Φενέρ στην υπογραφή πάνω του είπε, “δύο χρόνια σε κυνηγάω, επιτέλους σε πήρα”. Ο κ. Σαββίδης δεν ήθελε να τον δώσει τον Δημήτρη, δεν είναι οικονομικό το θέμα αλλά κατάλαβε ότι για την ώρα έκλεισε ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ», έλεγε πρόσφατα ο Πρόδρομος Πέλκας, πατέρας του Δημήτρη.

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός το πρώτο πράγμα που έκανε, μετά τον αποκλεισμό του «Δικεφάλου» από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν να ψάξει να βρει ομάδα για να αποχωρήσει από την Τούμπα και κάπου εκεί, με τη ψυχολογία στο ναδίρ, εμφανίστηκαν εκ νέου στη ζωή του τα «κίτρινα καναρίνια» της Πόλης και έκαναν την καθοριστική κίνηση. «Ο Δημήτρης είχε κατακτήσει τα πάντα με τον ΠΑΟΚ και είχε πάρει πολύ προσωπικά τον στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ», επεσήμανε ο πατέρας του, που δεν ήξερε αν πρέπει να χαρεί για τον κανακάρη του ή να λυπηθεί για τον αποκλεισμό της αγαπημένης του ομάδας.

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την τρέλα του μπαμπά Πέλκα για τον ΠΑΟΚ. Μέλος του «Πατριαρχείου» στα Γιαννιτσά, έπαιξε ποδόσφαιρο ως λίμπερο μέχρι Δ' Εθνική με τη φανέλα του Αξού. Ένα βήμα πριν πάρει μεταγραφή στον Εδεσσαϊκό και τη Β' Εθνική, αποφάσισε ότι οφείλει να αφιερωθεί στην οικογένειά του. Στην σύζυγό του Ειρήνη και στα δυο τους παιδιά, τον Γιάννη (απόφοιτος του οικονομικού) και τον Δημήτρη.

Η Φενέρ επανήλθε στο κυνήγι του Πέλκα γνωρίζοντας ευθύς εξαρχής πως τα… μπερεκέτια είχαν τελειώσει και η οικονομική πρόταση προς τον ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τα χρήματα που έδιναν πριν από δύο χρόνια. Όμως, οι Τούρκοι ήξεραν ότι αυτή τη φορά θα έχουν σύμμαχο τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος έψαχνε απεγνωσμένα να αλλάξει σελίδα στην καριέρα του. Είναι γνωστό πως σε τέτοιες καταστάσεις η στάση και η θέση του κάθε ποδοσφαιριστή, σαν τον Δημήτρη, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο κλείσιμο της συμφωνίας.

«Μετά τον αποκλεισμό όλοι και όλα έπεσαν πάνω του, μέχρι και απειλές δέχθηκε από οργισμένο κόσμο. Το παραμικρό που γινόταν το έριχναν στον Δημήτρη», έλεγε με παράπονο ο πατέρας του. Τα’ χει αυτά το ποδόσφαιρο, κύριε Πρόδρομε...

«Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους, κάποιοι θα μιλούν θετικά και κάποιοι άλλοι αρνητικά. Ακόμη και ο Μέσι δέχεται κριτικές», είχε πει το καμάρι της οικογένειας σε μια ανύποπτη στιγμή απαντώντας στους επικριτές του.

Οι haters του Πέλκα συχνά πυκνά έκαναν την εμφάνισή τους. Πάντα κάτι τους έφταιγε. Τελευταία ήταν σημείο αναφοράς και κριτικής ο πανηγυρισμός και η αφιέρωση των δύο γκολ (με Μπεσίκτας και Κρασνοντάρ) στην αγαπημένη του Κυβέλη. Τα σχόλια στο γήπεδο, αυτή η βοή της Τούμπας που σου τρυπάει τα αφτιά, τα σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ίσως να τον αδίκησαν, ενδεχομένως να τον βοήθησαν ώστε να δει διαφορετικά τα πράγματα και να μην απενεργοποιήσει τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, όπως είχε κάνει πέρσι μετά τον αποκλεισμό από την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Και τότε, όπως και τώρα, τα «πυρά» του κόσμου είχαν πέσει πάνω στους Έλληνες της ομάδας. Οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν ένα… κουσούρι. Από κάποια παιδιά τα οποία τα θεωρούν δικά τους, ανέκαθεν είχαν και συνεχίζουν να έχουν -άγνωστο γιατί- πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Και σ’ αυτή την κατηγορία ανήκε κι ο Πέλκας.

Δεν θα είχε γίνει ποτέ!

Ο Δημήτρης έβγαλε την (ένα με το δέρμα του) «ασπρόμαυρη» φανέλα φοράει, πλέον, την «κιτρινομπλέ» με το 14 στην πλάτη, ετοιμάζεται να κάνει βόλτες στο Βόσπορο, αλλά όλοι ξέρουν ότι σε περίπτωση πρόκρισης του «Δικεφάλου» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η μεταγραφή αυτή δε θα είχε γίνει ποτέ!

Η ρήτρα στο συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ προέβλεπε το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά βάδιζε στον τελευταίο χρόνο και στη Μικράς Ασίας θα έπρεπε είτε να τον ανανεώσουν, είτε να τον πουλήσουν. Η πρόταση της «Φενέρ» του εξασφάλιζε 1,2 εκατ. ευρώ συν μπόνους το χρόνο, τα διπλάσια χρήματα που έπαιρνε στην Τούμπα.

Μέχρι τα παιχνίδια με την Κρασνοντάρ δεν είχε γίνει κάποια σοβαρή κουβέντα γύρω από την πιθανή ανανέωση του συμβολαίου, ο Δημήτρης ανήκε στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών (Ακπομ, Λημνιός, οι άλλοι δύο) που έμπαιναν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους και ο ΠΑΟΚ έπρεπε ή να τους δώσει συμβόλαια κοντά στο εκατομμύριο (τουλάχιστον για Άκπομ-Πέλκα) ή να τους παραχωρούσε, όπως και έκανε στη μεταγραφική περίοδο. Γι’ αυτό και στο τέλος της μέρας, μάλλον, οι δύο πλευρές βγήκαν κερδισμένες.

Ο «Δικέφαλος» για τον Δημήτρη Πέλκα θα είναι η οικογένεια του. «Είμαι από τα 13 μου στην ομάδα και είμαι 26. Τη μισή μου ζωή ρε φίλε, τη μισή μου ζωή…», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του. Γιατί, όλα τα καλά, κάποτε τελειώνουν. Για το πιτσιρίκι από τα Γιαννιτσά που έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα στην Τούμπα τον Σεπτέμβριο του 2007 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Έπρεπε να μαζέψει τα πράγματα του από τα αποδυτήρια και να πει «αντίο» στους δικούς του ανθρώπους, να πει «αντίο» στον ΠΑΟΚ, όπως έκανε λίγες μέρες αργότερα ο ποδοσφαιριστής «που αν ήμουν μικρό παιδί θα είχα στο κινητό μου τη φωτογραφία του», ο Αντρέ Βιεϊρίνια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα