Ο Μπόλονι που μάθαμε στον ΠΑΟΚ…
- Ο ερχομός του στην Ελλάδα
- Ο Μπόλονι στην Τούμπα
- Οι προσευχές, η διαθήκη και... ένα λίτρο σαμπουάν!
- Πρόκριση και… αποχωρήσεις
- Πέτυχε ή απέτυχε στον ΠΑΟΚ;
Ο Λάζλο Μπόλονι πριν κάνει την εμφάνιση του στην Τούμπα, τον Ιούνιο του 2011, ήταν γνωστός ανά την Ευρώπη ως «ο ποδοσφαιρικός πατέρας του Κριστιάνο Ρονάλντο». Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι επρόκειτο για ένα θρύλο του ρουμανικού ποδοσφαίρου, με περισσότερες από 500 συμμετοχές, άλλες 102 με την εθνική ομάδα και ένα κύπελλο πρωταθλητριών με την Στεάουα Βουκουρεστίου (1986) στην κατοχή του.
Και του ίδιου, είναι αλήθεια, του άρεσε η κουβέντα γύρω από τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, το πως τον ανακάλυψε και τον εμπιστεύτηκε όταν ήταν στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας πριν από 18-19 χρόνια. Όπως μου είχε εκμυστηρευτεί, σε μια από τις πολλές κουβέντες που είχαμε κάνει στα ταξίδια με τον ΠΑΟΚ, δεν του ήταν και τόσο εύκολο το έργο του. Από τα πρώτα του βήματα ο Κριστιάνο, που από τα 11 του είχε περάσει το κατώφλι των ακαδημιών της Σπόρτινγκ, ήταν ένας… αντάρτης, έπαιζε για τον κόσμο, έκανε αμέτρητες και πολλές φορές ανούσιες ντρίπλες, έπρεπε να βρει τρόπο να του αλλάξει την οπτική για το ποδόσφαιρο. Και τα κατάφερε. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς ότι έκανε και με τους Ρικάρντο Κουαρέσμα και τον Ούγκο Βιάνα, όμως όλοι στέκονται στον CR7.
«Θυμάμαι ρώτησα έναν από τους υπεύθυνους των ακαδημιών "ποιο είναι αυτό το παιδί;" όταν μια μέρα έβλεπα τις προπονήσεις των μικρών. Ήταν φυσικά ο Ρονάλντο. Σου έκοβε την ανάσα να τον βλέπεις. Είπα τότε στον υπεύθυνο "αυτό το παιδί θα μείνει μαζί μου". Ήταν ο φυσικός ηγέτης της γενιάς του. Όσο όμως και αν τον αγαπούσα και θαύμαζα τις ικανότητές του, συχνά υπήρχε πόλεμος μεταξύ μας», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του σε βρετανικό Μέσο. Τελικά, ο Μπόλονι άλλαξε θέση στον Κριστιάνο, από κλασικό φορ που έπαιζε πάντα τον μετέτρεψε σε ακραίο επιθετικό κάτι που επιβεβαίωσε στην συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει στο gazzetta.gr και τον Παναγιώτη Δαλαταριώφ τον Απρίλιο του 2015.
Μέσα σε ένα χρόνο, παρά τις ενστάσεις των Πορτογάλων γιατρών, ο Ρονάλντο είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του βλέποντας τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον κλέβει μέσα από τα χέρια της Λίβερπουλ και να τον παίρνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίνοντας δώδεκα εκατομμύρια λίρες παρότι είχε μόλις άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο και η Σπόρτινγκ τον είχε κοστολογήσει τρία εκατομμύρια λίρες.
Φτάνει, όμως, η… Ροναλντιάδα!
Ο ερχομός του στην Ελλάδα
Το θέμα μας είναι το πέρασμα του από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και τα όσα πέτυχε ή δεν πέτυχε την σεζόν 2011-12 όταν ήρθε ως προσωπική επιλογή του Θόδωρου Ζαγοράκη και του Παντελή Κωνσταντινίδη. Η προηγούμενη εμπειρία του Ρουμάνου προπονητή από τον ΠΑΟΚ δεν ήταν και η καλύτερη της καριέρας του. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2006 είχε βρεθεί στην Τούμπα ως προπονητής της Ρεν, για τη φάση των ομίλων του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τον «Δικέφαλο» να διαλύει την γαλλική ομάδα με 5-1. Ο Μπόλονι ήταν τόσο απογοητευμένος από τους ποδοσφαιριστές του, «αν θυμάμαι καλά έκανα και τις τρεις αλλαγές μαζί στο ίδιο λεπτό», έλεγε μετά από χρόνια, κι αν μπορούσε θα είχε αλλάξει μαζί όλους τους βασικούς της ενδεκάδας!
Ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2011 έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και θύμισε περισσότερο αστυνομική ταινία παρά μια κανονική άφιξη ενός υποψήφιου προπονητή για τον πάγκο μιας ομάδας. Η διοίκηση του «Δικεφάλου» έβαλε άνθρωπο να τον παραλάβει μέσα από την πίστα του αεροδρομίου και να τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο, ενώ το επόμενο πρωί συναντήθηκαν μαζί του οι Ζαγοράκης και Κωνσταντινίδης δίνοντας μέσα σε λίγα λεπτά τα χέρια. Ο «Σβούρας» τον πολιορκούσε επί μέρες, τον γούσταρε και τον πίστευε ως προπονητή, γι’ αυτό και τον ακολούθησε φεύγοντας για τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Ιτιχάντ ως ένας εκ των βοηθών του.
«Επιτεύχθηκε προφορική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον κ. Μπόλονι για τα επόμενα δύο χρόνια. Αύριο (9/6) θα υπογραφούν συμβόλαια και θα παρουσιαστεί», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των «ασπρόμαυρων», που βγήκε στις 8 Ιουνίου 2011, με τον Ρουμάνο τεχνικό να συμφωνεί για διετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο θα του απέφερε 480.000 ευρώ αποδοχές τον πρώτο χρόνο και 530.000 ευρώ τον δεύτερο χρόνο αντίστοιχα. Αυτός ο δεύτερος χρόνος είχε αργότερα τη δική του σημασία…
Ο Μπόλονι στην Τούμπα
Ο Λάζλο Μπόλονι είναι σίγουρα ένας από τους top προπονητές που πέρασαν από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Η διοίκηση Ζαγοράκη πίστευε ότι θα μπορούσε να χτίσει μια ισχυρή ομάδα προσθέτοντας στο βασικό κορμό των Βιεϊρίνια, Γκαρσία, Λίνο, Ίβιτς, Σαλπιγγίδη, Κοντρέρας, Τσιρίλο κάποια από τα παιδιά των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, το έργο των οποίων είχε αρχίσει να φαίνεται και να αποδίδει καρπούς.
Ο Στέφανος Αθανασιάδης, επί των ημερών του Ρουμάνου, καθιερώθηκε ως βασικός σέντερ φορ του «Δικεφάλου», στα 23 του έπαιξε σε 45 παιχνίδια πετυχαίνοντας 17 γκολ, ενώ ο 18χρονος, τότε, Κώστας Σταφυλίδης έκανε 20 συμμετοχές, ξεκινώντας βασικός στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» απέναντι στην Τότεναμ, παρότι όλη την χρονιά ο Λίνο ήταν αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας.
Το ντεμπούτο του στον πάγκο του «Δικεφάλου» ήταν νικηφόρο και άκρως πειστικό για εκείνη την εποχή. Στις 28/7/2011, ένας «διαβασμένος» ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-0 στο «Uleval» του Όσλο, τη Βαλερένγκα και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europe League. Μια πρόκριση που «κλείδωσε» μία εβδομάδα αργότερα στην Τούμπα, όταν ντουμπλάρισε τις νίκες του με το εύκολο κι άνετο 3-0. Ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Κοστίν Λαζάρ, για τον οποίο ο συμπατριώτης του προπονητής επέμενε να αποκτηθεί από τη Ραπίντ Βουκουρεστίου.
Ο «Δικέφαλος» έπαιξε την είσοδο του στους ομίλους του Europa League απέναντι στην Καρπάτι Λβιβ και παρά το 2-0 της Τούμπας, ο Μπόλονι δεν κοιμήθηκε το βράδυ πριν από τη ρεβάνς στο «Ukrania Stadium». Οι απουσίες των Κοντρέρας, Γκαρσία, Τσιρίλο, Ίβιτς αλλά και του Σαλπιγγίδη που δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, «μου έφεραν τεράστια πίεση και άγχος», όπως έλεγε γνωρίζοντας ότι τα χρήματα της πρόκρισης θα έδιναν βαθιά ανάσα στον σύλλογο.
Σ’ εκείνο το ταξίδι στο νότο της Ουκρανίας αρκετοί είχαν στραμμένα τα μάτια τους πάνω στον Λούκας Πέρεθ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είχε γυαλίσει στο μάτι των παραγόντων του ΠΑΟΚ από το ματς της Τούμπας κι ήταν αυτός που έβαλε μπροστά στο σκορ την ουκρανική ομάδα με ένα αυστηρό πέναλτι που υπέδειξε ο Γάλλος ρέφερι, Φρεντί Φοτρέλ, αλλά τελικά το χρυσό γκολ του Σωτήρη Μπαλάφα σφράγισε το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.
Οι προσευχές, η διαθήκη και... ένα λίτρο σαμπουάν!
Έχοντας φάει με το κουτάλι τα γήπεδα, τους πάγκους, τους παράγοντες και τους δημοσιογράφους, ο Ρουμάνος τεχνικός ήξερε να χειρίζεται καλά το κομμάτι της επικοινωνίας. Γι’ αυτό και πολλές από τις ατάκες του έγιναν πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις εφημερίδες.
«Ελπίζω πως στο τέλος θα φέρουμε 1 ή 2 παίκτες. Γι' αυτόν τον λόγο αφού αύριο πάω στη πατρίδα μου και αφότου δω την γυναίκα μου θα πάω στην εκκλησία να προσευχηθώ», έλεγε δύο μέρες πριν κλείσει το καλοκαιρινό μεταγραφικό «παράθυρο», ενώ τον Οκτώβριο του 2011 πήγε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», για το πρώτο του ντέρμπι με τον Άρη (1-1) προετοιμασμένος για όλα! Μέχρι και τη διαθήκη του είχε αφήσει στην οικογένεια του!
«To πρώτο πράγμα που έκανα πριν έρθω ήταν να γράψω μία διαθήκη. Όλα τα υπάρχοντά μου τα αφήνω στην κόρη μου», είχε πει στην συνέντευξη Τύπου αφήνοντας άφωνους τους συνομιλητές του, ενώ στάθηκε και στα υγρά που δέχθηκε από οπαδούς των «κίτρινων» λέγοντας πως θα χρειαστεί ένα λίτρο σαμπουάν για να ξεβγαλθεί!
Από εκείνη την συνέντευξη Τύπου, αν έπρεπε κάτι να κρατήσουν, όσοι τον άκουγαν ήταν η αναφορά του σε μία μικρή συμπατριώτισσά του, που νοσηλευόταν με λευχαιμία στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τα υπόλοιπα, είπαμε, ήταν εύστοχες ατάκες για τα πρωτοσέλιδα…
Ο ΠΑΟΚ του Μπόλονι έγραψε ιστορία με το μεγαλειώδες «διπλό» (1-2) στην Αγγλία επί της Τότεναμ το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου του 2011. Ο «Δικέφαλος» πήγε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» χωρίς τον τραυματία Βιεϊρίνια και τον τιμωρημένο Λίνο, έχασε μέσα στη «μάχη» τους Κοντρέρας και Λάζαρ, ενώ από το 37ο λεπτό έπαιζε με παίκτη λιγότερο, λόγω της τραβηγμένης από τα μαλλιά υπόδειξης πέναλτι και της αποβολής του Σταφυλίδη από τον Ολλανδό διαιτητή, Μπας Νάιχαους.
Ο Ρουμάνος εκείνο το βράδυ παρέδωσε μαθήματα προπονητικής, «παίρνοντας την ταυτότητα», όπως λέμε, του Χάρι Ρέντναπ. Δεν δίστασε να ξεκινήσει το ματς με τον 18χρονο Κώστα Σταφυλίδη, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες σε Γεωργιάδη και Σαλπιγγίδη, γι’ αυτό και στα πρώτα 15 λεπτά είχε «χτυπήσει» δύο φορές την άμυνα της αγγλικής ομάδας με τα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Στέφανου Αθανασιάδη. Το ρεσιτάλ συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος όταν η ελληνική ομάδα χρειάστηκε να αμυνθεί για να κρατήσει το υπέρ της 2-1. Τι έκανε ο Μπόλονι; Επέλεξε ένα 4-5-0, όλοι πίσω από την μπάλα, γνωρίζοντας από την παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα, ότι οι δύο Γάλλοι αμυντικοί της Τότεναμ, ο Μπασόνγκ και ο Γκαλάς, δεν μπορούσαν να οργανώσουν το παιχνίδι από πίσω. Όταν στο τέλος οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον σχηματισμό του δευτέρου μέρους είπε πολύ απλά…: «δεν είχα διάθεση να τους ενοχλήσω»!
Πρόκριση και… αποχωρήσεις
Η πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια της φάσης των «32» του Europa League δεν διόρθωσε την κακή οικονομική κατάσταση των «ασπρόμαυρων» και το βράδυ του τελευταίου αγώνα των ομίλων κόντρα στην Ρούμπιν Καζάν (2-2) πάλι, μέσω μιας συνέντευξης Τύπου, ο Μπόλονι «έπαιξε το χαρτί» της Σαουδικής Αραβίας. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ υποστήριξε πως σκεφτόταν σοβαρό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την πρόταση από ομάδα των Εμιράτων, που του είχαν φέρει οι ατζέντηδες του, κάνοντας τους παίκτες να αναρωτιούνται στα αποδυτήρια για το τι ακριβώς γίνεται. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης ανέλαβε το ρόλο του… μεσολαβητή και μετά από την συνάντηση των δύο ανδρών το θέμα της αποχώρησης του 58χρονου, τότε, προπονητή θεωρήθηκε λήξαν. Όχι όμως και τα προβλήματα…
Τον Ιανουάριο του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση μετά την αποδυνάμωση της ομάδας. Είδε τον Αντρέ Βιεϊρίνια και τον Πάμπλο Κοντρέρας να αποχωρούν προκειμένου ο σύλλογος να μπορέσει να σώσει την παρτίδα και να συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη, λίγο αργότερα είδε και τον Θόδωρο Ζαγοράκη να αποχωρεί από την προεδρία της ομάδας (ανέλαβε ο Ζήσης Βρύζας) σ’ ένα τεταμένο κλίμα έντονης εσωστρέφειας πέριξ της Τούμπας.
Η μοναδική ενίσχυση εκείνον τον χειμώνα ήταν ο Γάλλος επιθετικός, Φρανκ Νιμανί, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Μπόλονι συνέχισε να δουλεύει, με ποδοσφαιριστές που κουβαλούσαν στις πλάτες τους, ήδη, από 30-35 παιχνίδια ο καθένας και με κάποιους νεαρούς ταλαντούχους παίκτες από τις ακαδημίες. Διεκδίκησε κόντρα στην Ουντινέζε την πρόκριση στους «16» του Europa League, έβγαλε δύο «διπλά» στην Αθήνα, επί της ΑΕΚ (0-2) και επί του Παναθηναϊκού (0-2), που δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα όσες φορές επισκεπτόταν το ΟΑΚΑ, γενικά το πάλεψε ακόμη και στα πλέι οφ ξεκινώντας με ντεσαβαντάζ 4 βαθμών από τους «πράσινους», τους οποίους κάποια στιγμή τους έφτασε στη βαθμολογία, αλλά στο τέλος η ομάδα κατέρρευσε.
Πέτυχε ή απέτυχε στον ΠΑΟΚ;
Τα πρώτα σενάρια περί αντικατάστασής του από τον πάγκο του ΠΑΟΚ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, μαζί με το όνομα του Γιώργου Δώνη, από τον Μάρτιο του 2012. Με ανακοίνωση του ο ιστορικός σύνδεσμος της «Θύρας 4» είχε ζητήσει να σταματήσουν να διαμορφώνουν οι... γύρω απ' την ομάδα αρνητική εικόνα για τον Ρουμάνο, ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε από τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού -τι σύμπτωση κι αυτή…- την ίδια στιγμή που κάποια σενάρια τον έφεραν υποψήφιο για τον πάγκο του Ολυμπιακού.
Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, Ζήσης Βρύζας, έκρινε με τα δικά του μάτια πως δεν έπρεπε να ανανεωθεί η συνεργασία γι’ αυτό και είχε ξεκινήσει τις επαφές με τον Δώνη, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το συμβόλαιο με τον Ρουμάνο προπονητή. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Βρύζας πίστευε ότι η πρόταση για μείωση των ετήσιων αποδοχών (530.000 ευρώ για το δεύτερο χρόνο, που γράφαμε παραπάνω…) δε θα γινόταν δεκτή από τον Μπόλονι, με αποτέλεσμα να… παγώσει όταν άκουσε τον Παντελή Κωνσταντινίδη, να του λέει πως «ο κόουτς δέχθηκε τη γενναία μείωση και θέλει να παραμείνει στην ομάδα»!
Με τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ να είναι σε κακή κατάσταση και δίχως να έχει επιβεβαιωθεί η έλευση του Ιβάν Σαββίδη, ο Βρύζας αποφάσισε να στηρίξει την επιλογή του βλέποντας και τη δουλειά του την προηγούμενη τριετία στον Ατρόμητο. Γι’ αυτό δεν έκανε πίσω, προχωρώντας στην απόλυση (με αποζημίωση) του Μπόλονι και δίνοντας στις 29 Μαΐου του 2012 τα χέρια με τον Δώνη.
Τελικά πέτυχε ή απέτυχε στον έναν χρόνο που έμεινε στην Ελλάδα; Έπρεπε να συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο ή σωστά η διοίκηση Βρύζα τον αντικατέστησε με τον Γιώργο Δώνη; Δύο από τα πολλά ερωτηματικά που έχουν μείνει να πλανώνται πάνω από τον ουρανό της Τούμπας. Η αλήθεια είναι πως ο Ρουμάνος δεν έτυχε της απόλυτης αποδοχής και στήριξης από τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό. Συχνά πυκνά μπήκε στο στόχαστρο, για ανούσια πράγματα, μένουμε σ’ αυτό, ας μην το επεκτείνουμε και χαλάσουμε τις καρδιές μας…
Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι ανέλαβε τον ΠΑΟΚ σε μια ταραγμένη εποχή, όπου τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να χτυπούν την πόρτα της διοίκησης Ζαγοράκη, σε μια άκρως περίεργη εποχή όπου υποψήφιοι μεγαλοεπενδυτές με τα «καβουράκια» έκαναν παρέλαση στην Τούμπα, ο Μπόλονι χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση, δημιούργησε μια αξιόλογη ομάδα, που έφτασε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, το πάλεψε μέχρι ενός σημείου στα πλέι οφ, παίζοντας για τους περισσότερους ποιοτικό ποδόσφαιρο, με καθαρά επιθετικό προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο. Αυτά επί του προηγούμενου καθεστώτος (Σάντος) δεν υπήρχαν γι’ αυτό ήταν κάτι που ικανοποίησε το άκρως απαιτητικό «ασπρόμαυρο» κοινό.
Έκλεισε την παρουσία του στον πάγκο του «Δικεφάλου» με 24 νίκες, 14 ισοπαλίες, 13 ήττες, σε 51 αγώνες (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη), με τον ίδιο να εξιστορεί στο gazzetta.gr τις αναμνήσεις που κράτησε το διάστημα της παρουσίας του στην Τούμπα:
«Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές στον ΠΑΟΚ, αλλά ήταν ωραία. Είναι σημαντικό για κάποιον να είναι σε ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, που έπαιζε σε διεθνές επίπεδο. Σημειώσαμε μια σημαντική επιτυχία για το Europa League επί της Τότεναμ και δώσαμε στον φανταστικό κόσμο της ομάδας ικανοποίηση. Προσπαθήσαμε να δίνουμε το καλύτερο δυνατόν για την ομάδα. Ο σύλλογος είναι πιο σημαντικός από την ευχαρίστησή μας. Είχαμε, όπως είπα και δύσκολες στιγμές. Οι παίκτες μου ήταν για καιρό απλήρωτοι ενώ αργότερα έφυγαν σημαντικοί παίκτες όπως οι Κοντρέρας και Βιεϊρίνια. Η ομάδα δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά πιστεύω ότι έδωσα κάποια ευχαρίστηση στον κόσμο και αυτό με κάνει χαρούμενο».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.