Μαραντόνα: Ο εθισμός για σεξ, ναρκωτικά κι αλκοόλ
- Ο Φιντέλ Κάστρο έσωσε τον Ντιέγκο!
- Ο Ντιέγκο απέναντι στον Πάπα!
- 1989-1991, μια διετία... χάους για τον Ντιέγκο
Σύμφωνα με το μύθο που έχει επικρατήσει γύρω από τη γέννηση του Ντιέγκο και έχει περάσει έτσι από τους περισσότερους από τους βιογράφους του, η μητέρα του Ντιέγκο ακριβώς τη στιγμή που γεννήθηκε, φώναξε «γκοοοοοοοοολ!». Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ντιέγκο ως βρέφος που μόλις ήρθε στη ζωή, ήταν .. να κλωτσήσει! Πάντα σύμφωνα με το μύθο, ο γιατρός κράτησε ψηλά το βρέφος και είπε στην Τότα και στον Δον Ντιέγκο: «Συγχαρητήρια, αποκτήσατε έναν υγιέστατο υιό, που είναι μάλιστα από τώρα σωστός μάγκας». Ίσως το μόνο γεγονός που περιβάλλει αυτή τη γέννηση στο οποίο δεν έχει δοθεί μυθική διάσταση συνοδευόμενη από αγγελικές χορωδίες και θεϊκές ακτίνες φωτός, είναι το όνομα του νοσοκομείου «Πολυκλινική Εβίτα ντε Λάνους». Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο στο οποίο ο Ντιέγκο ήρθε στη ζωή, είχε το όνομα της Εβίτα Περόν.
Από μικρός κέρδισε πολλά, όχι εύκολα. Ηξερε όσο κανείς άλλο τη μπάλα σε αυτό τον πλανήτη, αλλά πρώτα χρειάστηκε να επιβιώσει. Ανέβηκε ψηλά, αλλά ξέχασε τα μυαλά του στο γήπεδο. Εφτασε γρήγορα στην κορυφή και δεν πρόλαβε να σκεφτεί πως να διαχειριστεί τη δόξα του, ούτε και κανείς άλλος δίπλα του. Συνεργάτες τον πρόδωσαν, φίλοι του γύρισαν την πλάτη και ο Ντιέγκο συνέχισε να εμπιστεύεται και να προδίδεται.
Εκτός γηπέδων άφηνε πάντα τους άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν ήθελε να σκεφτεί, δεν ήθελε να πιεστεί, έκανε τόσα πολλά μέσα στο γήπεδο. Ο ίδιος υπέγραφε τα συμβόλαια και απολάμβανε την εύκολη ζωή. Δεν τον απασχολούσε το αύριο.
Η σχέση με την Καμόρα
Κάθε ημέρα που περνούσε η Νάπολι χόρευε όλο και πιο πολύ στον ρυθμό του Ντιέγκο, όμως ο Μαραντόνα έβγαζε τον κακό του εαυτό τη νύχτα. «Στανγκάτα», «Μπέλα ντι Νότε» και «Σαλέ Παρκ» ήταν τα κλαμπ που τον φιλοξενούσαν, κι εκεί ξεχνούσε την τεράστια πίεση που κουβαλούσε στις πλάτες του με ποσότητες ουίσκι με κόκα-κόλα. Συντροφιά τού έκαναν οι άνθρωποι της Καμόρα. Ηταν εκείνοι οι οποίοι τροφοδοτούσαν τις αδυναμίες του με γυναίκες και κοκαΐνη. H φαμίλια Τζουλιάνο έπεισε τον Ντιέγκο, πως με την κόκα θα ήταν ανίκητος κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο... θεός είχε για «θεές» του τις γυναίκες λύγισε κι έγινε οπαδός των ψευδαισθήσεων που του πρόσφεραν οι ουσίες.
Σε αντάλλαγμα οι Τζουλιάνο, τον έφερναν μαζί τους στα εγκαίνια κάθε επιχείρησής τους ή μπαρ που είχαν υπό την προστασία τους. Σε κάθε παρουσίαση του χάριζαν κι ένα ολόχρυσο Rolex, το οποίο ο Ντιέγκο το έδειχνε με περηφάνια σε κάθε του ευκαιρία.
Τον Ιανουάριο του 1986 ήρθε το πρώτο σοκ, όταν η αστυνομία ανακάλυψε σε σπίτι της Καμόρα φωτογραφίες του Μαραντόνα με τη μαφία Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ασχολούνται με τον άνθρωπο Μαραντόνα και η πίεση ολοένα και μεγάλωνε. Ο Ντιεγκίτο κατάλαβε πως η προστασία της μαφία είχε γυρίσει... μπούμερανγκ. Οι απειλές ήταν πολλές... «Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη βασανιστική ποδοσφαιρική δόξα. Με τη μεταγραφή του στη Νάπολι έπεσε στα χέρια της Μαφίας» τόνιζε η διάσημη αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ.
Hταν βράδυ, Γενάρης του 1991. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, τότε παγκόσμιος σταρ, που έπαιζε στη Νάπολι ήθελε να φέρει στον χώρο του δύο πόρνες από έναν σύνδεσμο που είχε με τη μαφία στη Νάπολη. Όταν ο Μαραντόνα έκανε την κίνηση και αυτό το τηλεφώνημα τότε όλη η προσοχή έπεσε μετά πάνω του προφανώς με αρνητικό τρόπο. Τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να τον ακολουθούν παντού, ενώ οι ιστορίες για τον εθισμό με την κοκαΐνη δεν είχαν σταματήσει. Ήταν 3.40 το πρωί. Η κοπέλα που ήρθε χαιρέτησε τον Μαραντόνα και επέμενε να μιλήσει στον γιο της, που τον λάτρευε.
Ο Ασίφ Καπάντια, βραβευμένος με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ της Έιμι Γουάινχάουζ που είχε κάνει και τη ζωή του Σένα σε ντοκιμαντέρ το 2010 θα πει πως "αυτή η σκηνή ήταν σαν μία κωμωδία σε μία... τραγωδία". Ηταν ένας άνδρας που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φήμη του και χάθηκε μέσα στον εθισμό του για σεξ, ναρκωτικά και αλκοόλ. Και κάπου εκεί είναι ένα παιδί που τον ρωτάει για το προηγούμενο παιχνίδι που έπαιξε. Αν ήταν επεισόδιο στη σειρά 'The Sopranos' θα λέγαμε ίσως είναι αστείο όμως μετά λες 'αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ' Και όμως έγινε. Αυτή ήταν η ζωή του Μαραντόνα.
Δυστυχώς για τον Μαραντόνα αυτό το τηλεφώνημα που έκανε το παρακολουθούσαν οι Αρχές. Θα το χρησιμοποιούσαν αργότερα για να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για χρήση και εμπόριο κοκαΐνης (το εμπόριο και η διανομή ήταν επειδή προσέφερε στις πόρνες κοκαΐνη). Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς βρέθηκε θετικός με ναρκωτικές ουσίες στο αίμα του. Τιμωρήθηκε με 15 μήνες αποκλεισμό. Από την Ιταλία θα βρισκόταν στην Αργεντινή. Εκεί συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης, με την αστυνομία να τον συνοδεύει και τον Μαραντόνα να κλαίει. "Όταν είχε φτάσει στη Νάπολη ήταν ευτυχισμένος. Όταν αναγκάστηκε να φύγει έπαθε μεγάλη προσωπική... ζημιά", θα πει ο Καπάντια, που είδε πολλές ώρες υλικού αλλά και συνεντεύξεις του Μαραντόνα.
«Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ηθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Εκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ» παραδέχθηκε ο Ντιέγκο το 1991 στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε πάει για να βρει τη χαμένη του ηρεμία μετά τον αγώνα με την Μπάρι όπου βρέθηκε ντοπαρισμένος. Aλλωστε, τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τη σχέση του με τη μαφία και τις ουσίες είχαν κάνει πιο σκληρά τα μέτρα κατά του ντόπινγκ.
Ο Φιντέλ Κάστρο έσωσε τον Ντιέγκο!
Στις 25 Νοεμβρίου είχε πεθάνει και ο Φιντέλ Κάστρο. Ήταν ημέρα Παρασκευή και ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωνε με τηλεοπτικό μήνυμα τη συγκλονιστική είδηση. "Ο ηγέτης της επανάστασης στη Κούβα πέθανε στις 22:29. Hasta la Victoria siempre! Πάντα μπροστά και πάντα νικητές", είχε πει. Η Κούβα ανακήρυξε περίοδο πένθους έως τις 4 Δεκεμβρίου. Οι στάχτες του άλλοτε προέδρου της Κούβας σκορπίστηκαν στο Σαντιάγο.
Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν μακριά από το ποδόσφαιρο, όμως ο άνθρωπος που μαζί με τον Τσε Γκεβάρα έριξε το καθεστώς Μπατίστα το 1959 έπαιξε ρόλο - κλειδί στη ζωή του Μαραντόνα. Η πρώτη φορά που ο Ντιέγκο βρέθηκε στην Κούβα ήταν το 1986. Ο Μαραντόνα γνώρισε τον Κάστρο και εντυπωσιάστηκε από τις ιστορίες τους και θα γύριζε στην Κούβα ξανά αρκετές φορές. Θα του πήγαινε ως δώρα ποδοσφαιρικές φανέλες. Αφότου σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Μαραντόνα, η σχέση των δυο ανδρών έγινε πιο δυνατή από ποτέ.
Ο Αργεντίνος άσος αντιμετώπιζε προβλήματα με ναρκωτικά και όχι μόνο και ήθελε θεραπείες και αποκατάσταση. Ο Κάστρο βρήκε την ευκαιρία και έφτιαξε την κλινική ‘La Pedrera’, όπου εκεί νοσηλευόταν ο φίλος του. Αυτή ήταν η αρχή της ανάκαμψης του Μαραντόνα. Ο Κάστρο του είχε σώσει τη ζωή.
Ο Μαραντόνα όταν πέθανε ο φίλος του ήταν στην Κροατία για τον τελικό του Davis Cup. Τότε είχε πει στο TyC Sports για τον φίλο του: "Ήταν σαν πατέρας για μένα. Όταν τελειώσει ο αγώνας θα πάω στην Κούβα να του πω 'αντίο'. Άνοιξε τις πόρτες του σε μένα όταν ακόμα και η Αργεντινή μου τις έκλεινε όλες". Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα πρέπει να ευχαριστεί τον Κάστρο, αν και αφοσιωμένο φίλαθλο του μπέιζμπολ, που είχε σώσει έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων ων εποχών. Ο Ντιέγκο το δίχως άλλο τα πούρα Αβάνας του τα κάπνιζε στη μνήμη του.
Ο Ντιέγκο απέναντι στον Πάπα!
Ο ίδιος ο Ντιέγκο είχε πει πως είχε αποστασιοποιηθεί από την καθολική εκκλησία μετά από μία αντιπαράθεση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο. Ο Μαραντόνα είχε βρεθεί στο Βατικανό το 2000. Ενοχλήθηκε όταν δεν πήρε ένα ειδικό ροζάριο από τον Πάπα. Μετά είπε σε δημοσιογράφους πως τα πλούτη και τα χρυσά ταβάνια στο Βατικανό τον έκαναν να αηδιάσει και να θεωρεί τον Πάπα ξεπουλημένο. "Πήγα στο Βατικανό και είδα χρυσά ταβάνια και οροφές. Και μετά ακούω τον Πάπα να λέει πως η εκκλησία βοηθάει τα φτωχά παιδιά. Λοιπόν; Να πουλήσει το χρυσάφι. Να πουλήσει τα ταβάνια", είχε πει στον Independent το 2005. Ο Μαραντόνα είχε συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο το 2016 για ένα φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό ματς.
Και τότε είχε πει ίδια πράγματα. Ο Μαραντόνα σύμφωνα με την El Pais είχε μιλήσει και ακόμα πιο σκληρά. Το 2014 ο Μαραντόνα δέχθηκε έντονη κριτική όταν είχε αποκαλέσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο 'γιο μίας π...ης' σύμφωνα με το The World Game, αυστριαλιανό ΜΜΕ. Στην επίσκεψή του στον Πάπα Φραγκίσκο ο Μαραντόνα είχε πει πως η πίστη του είχε αποκατασταθεί.
"Είχα φύγει από την εκκλησία όμως ο Πάπας Φραγκίσκος με επανέφερε", είχε πει μετά. Ο Μαραντόνα αναφερόταν στον εαυτό του ως 'ο άνθρωπος που μιλάει για όσους δεν έχουν φωνή' και ως ο εκπρόσωπος του λαού και των ανθρώπων.
1989-1991, μια διετία... χάους για τον Ντιέγκο
21 Σεπτεμβρίου 1989: Η Κριστίνα Σινάγκρα λογίστρια και φίλη της αδελφής του εμφανίζεται δημοσίως μέσα από το νοσοκομείο και δηλώνει ότι έφερε στον κόσμο τον γιο του Μαραντόνα. Ο Ντιέγκο το αρνείται και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη. Η γυναίκα του Κλαούντιο που ήταν δυο μηνών έγκυος το παρακολουθεί... δημόσια από τη RAI.
5 Νοεμβρίου 1989: To μπάτσελορ ήταν σκέτο... χάος! Περισσότερα από 2000 άτομα ήταν στο πάρτι, ξόδεψε 2 εκατ. δολάρια και οι παρευρισκόμενοι κάνουν χρήση κοκαΐνης.
7 Ιανουαρίου 1991: Ο Μαραντόνα φέρνει σπίτι του τέσσερις ιερόδουλες, οι οποίες την επομένη καταθέτουν μήνυση εναντίον του υποστηρίζοντας ότι τις ανάγκασε να κάνουν χρήση κοκαΐνης.
17 Μαρτίου 1991: Ο Ντιέγκο περνά από αντιντόπινγκ κοντρόλ στον αγώνα με την Μπάρι. Στο αίμα του ανιχνεύονται ίχνη κοκαΐνης. Τιμωρείται με αποκλεισμό 15 μηνών.
25 Μαρτίου 1991: Στη Νάπολι ολοκληρώνεται η ακροαματική διαδικασία για τη χρήση και εμπορίας κοκαΐνης. Ο Ντιέγκο κάνει διακανονισμό και γλιτώνει τη φυλακή, αλλά το ποινικό του μητρώο δεν είναι καθαρό.
26 Απριλίου 1991: Ο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στο Μπουένος Αϊρες με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Αποφυλακίζεται με τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα.
13 Μαΐου 1991: Η αστυνομία κάνει αιφνιδιαστικό έλεγχο σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ο Ντιέγκο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης με δύο φίλους του. Δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν τη σύλληψή του...
Αυτός ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα
Τι είπε ο Μαραντόνα μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ;
«Βρέθηκα στο Βατικανό και είδα όλα αυτά τα χρυσά ταβάνια, και μετά άκουσα τον Πάπα να λέει ότι μία από τις ανησυχίες της Εκκλησίας είναι η μέριμνα για τα φτωχά παιδιά. Ε τότε, να πουλήσεις τα ταβάνια σου Αμίγκο! Κάνε κάτι!».
Πως ο Μαραντόνα περιγράφει το ρόλο του στην Παγκόσμια Πολιτική Σκηνή;
«Είμαι η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, ο εκπρόσωπος του απλού κόσμου.. είμαι ο Ελ Ντιέγκο».
Σε ποιό βαθμό αυτή η δήλωση αποτελεί μία υποσυνείδητη αντήχηση των Γραφών 31:8; Στο 100 τοις εκατό;
«Άνοιγε το στόμα σου υπέρ του άφωνου, υπέρ της κρίσεως πάντων των εγκαταλελειμμένων». Αν και αμφιβάλλω αν η προσθήκη του «Είμαι ο Ελ Ντιέγκο», θα συνιστούσε κάποια σημαντική βελτίωση του εν λόγω Βιβλικού Στίχου.
Ποιά είναι τα δώρα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μαραντόνα ότι έλαβε από την Καμόρα όσο διέμενε στη Νάπολη (ένα κομμάτι της λίστας);
«Χρυσά Ρόλεξ, αυτοκίνητα.. μου έδωσαν το πρώτο μου Βόλβο 900 κατά το αρχικό μου ταξίδι προς την Ιταλία».
Πόσα ξόδεψε μηνιαίως σε τηλεφωνικούς λογαριασμούς για υπερατλαντικές κλήσεις, στο απόγειο της καριέρας του στην Ευρώπη;
15.000 δολάρια.
Σε ποιον τηλεφωνούσε συνέχεια;
Στη μητέρα του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- ΑΕ Λεμεσού - Άρης Λεμεσού: Λεμεσιανό ντέρμπι με ζητούμενο την ουσία για διαφορετικούς λόγους
- NBA: Οι Νάγκετς έκαναν παρέλαση στο Λος Άντζελες, «διπλό» στο Σικάγο οι Γκρίζλις με σούπερ Πίπεν Τζούνιορ (vid)
- Stoiximan Super League: Ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακός - ΑΕΚ, εκτός έδρας δοκιμασίες για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό