Air Albania Stadium: Η Αλβανία έχει το δικό της παλάτι (vid)

Gazzetta team
Air Albania Stadium: Η Αλβανία έχει το δικό της παλάτι (vid)

bet365

Η Αλβανία μπορεί να υπερηφανεύεται για το δικό της στολίδι και η UEFA την επιβράβευσε με έναν ευρωπαϊκό τελικό. Το G-Weekend γράφει για το επιβλητικό Air Albania Stadium!

«Είναι ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης και θα ήθελα να συγχαρώ την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλβανίας και τους άλλους μετόχους που βοήθησαν στην υλοποίησή του. Θα έλεγα ότι είναι το στάδιο στο οποίο διασκέδασα περισσότερο στα Βαλκάνια. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια της περιοχής. Δεν θα το συγκρίνω με το Wembley γιατί δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης. Δεν μπορώ να υποσχεθώ έναν ευρωπαϊκό τελικό, αλλά σίγουρα η Αλβανία έχει πιθανότητες να διεκδικήσει ένα τέτοιο ραντεβού» τόνιζε τον Νοέμβριο του 2019 στα εγκαίνια του Αir Albania ο Αλεξάντρ Τσέφεριν. To παρασκήνιο τονίζει πως ο Πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα είχε ρίξει στο τραπέζι της κουβέντας τη διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού τελικού και μπορεί ο ισχυρός άνδρας της UEFA να μην είχε υποσχεθεί κάτι, αλλά ένα χρόνο μετά οι Αλβανοί πανηγυρίζουν μια μεγάλη διάκρηση. Ο τελικός της πρώτης διοργάνωσης «Europa Conference League» θα διεξαχθεί στα Τίρανα και στο επιβλητικό Αir Albania.

Το Air Albania sτα ερείπια του Κεμάλ Στάφα

Το ιστορικό στάδιο Κεμάλ Στάφα ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα στα Τίρανα. Ήταν σαν ένα σύμβολο για την πόλη και τη χώρα, που χτίστηκε την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάστηκε το ανέδειξε ως την πρώτη τόσο καλή κατασκευή - υποδομή των Τιράνων. Ωστόσο, η κατασκευή αυτή δεν είχε όλη τα ίδια υλικά. Μόνο η πύλη που βλέπει στη Δύση φτιάχτηκε με πέτρα κυρίως λόγω της κατάστασης με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Η ιστορία του σταδίου ξεκινά το 1946. Αρχικά λειτούργησε ως έδρα της Εθνικής και πολλών ομάδων συλλόγων, κυρίως όμως, φιλοξενούσε αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η Αλβανία όμως «διψούσε» για κάτι δυνατό, σύγχρονο, ήθελε να ανταγωνιστεί άλλες χώρες των Βαλκανίων και να μπει με τη σειρά της στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Μπορεί η Εθνική της ομάδα να δίνει μάχες για να βρεθεί στα μεγάλα ραντεβού της Ευρώπης, ωστόσο το υποβαθμισμένο πρωτάθλημα ήταν πάντα ένα εμπόδιο για την υπέρβαση!

 

Η αλβανική Ομοσπονδία και η Κυβέρνηση άρχισαν να δουλεύουν εντατικά το πλάνο και το όραμά τους για ένα νέο εθνικό στάδιο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από το 2015 κι έπειτα. Πριν πέντε χρόνια η κατασκευάστρια εταιρεία AlbStar, ένας κολοσσός στον τομέα του, ανταποκρίθηκε στο σχετικό... κάλεσμα για να μετάσχει σε ένα από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ των Τιράνων. Έχοντας τη διαβεβαίωση πως θα εξαιρεθεί από φορολογικές δεσμεύσεις και θα έχει έσοδα από τις μη αθλητικές εγκαταστάσεις των χώρων, η εταιρεία συναίνεσε στο να παραδώσει ένα νέο στάδιο. Ένα στάδιο που ως πλάνο θα είχε η χωρητικότητά του να πήγαινε από 30.000 στις 22.000. Το πιο εντυπωσιακό θα ήταν ένα νέος ουρανοξύστης στο βορειοδυτική πλευρά του γηπέδου με ύψος 112 μέτρων. Θα ήταν το πιο υψηλό κτίριο.

Όπως και στο παλιό στάδιο και στο νέο η αρχιτεκτονική είναι από την Ιταλία (από τον Μάρκο Κασαμόντι) και ειδικότερα από τη Φλωρεντία. Ο Κασαμόντι πρότεινε ένα στάδιο που να έχει έμπνευση από την τοποθεσία και τα γεωγραφικά κριτήρια της Αλβανίας. Ένα στάδιο με το αποτύπωμα ενός οκταγώνου και κοίλες πλευρές. Λόγω του επιπρόσθετου χώρου που υπήρχε το στάδιο καλύφθηκε με γυαλί, ενώ δημιουργήθηκαν διακοσμητικά πέναλ με τα εθνικά χρώματα για να δώσουν... ζωντάνια και άλλη έμπνευση. Ωστόσο, στον σχεδιασμό διατηρήθηκαν και μέρη του παλιού σταδίου. Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε στην πύλη και το μπροστινό μέρος του σταδίου σχεδιάστηκε από τον Γκεράρντο Μπόσιο. Ανακαινίστηκε, αναμορφώθηκε και τοποθετήθηκε στο στάδιο ξανά. Η μορφή των κερκίδων άλλαξε λόγω της μείωσης των θέσεων στη δυτική πλευρά του. Οι γωνίες στη δυτική πλευρά διαφοροποιήθηκαν. Η πρόταση που υπήρχε ήταν στους τοίχους στα δυτικά του γηπέδου να υπάρξει ένα γκρι μωσαϊκό. Τα καθίσματα να είναι κόκκινα και να υπάρχει ένας διαφορετικός σχεδιασμός στις υπόλοιπες τρεις πλευρές του σταδίου.

Image

Arena Kombëtare ή Air Albania Stadium και… κατηγορίες!

Εκτός από τον πύργο που καλύπτει 10.000 τ.μ και συνδέεται με το νέο ξενοδοχείο Marriott υπάρχει και ένα εμπορικό κέντρο που καλύπτει έναν χώρο 10.000 τ.μ. Κάθε όψη φιλοξενεί διαφορετικούς τομείς και παρέχει εξυπηρετώντας πολλαπλές ανάγκες ιδιωτών, όπως είναι ο πύργος του ξενοδοχείου Tirana Marriott Hotel, που διαθέτει 80 δωμάτια.

Η AlbStar ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή του σταδίου τον Σεπτέμβριο του 2016. Χρειάστηκε μήνες να κατεδαφίσει το παλιό στάδιο κι έκανε εντυπωσιακά καλές εργασίες. Σκυρόδεμα και δομικός χάλυβα κάνουν το στολίδι ακόμα πιο δυνατό.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως το στάδιο θα παραδοθεί το 2018, ωστόσο παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2019, με αργοπορία ενός έτους. Οι καθυστερήσεις επέφεραν και οικονομική επιβάρυνση που ξεκίνησε από 45 εκατ. και έφτασε έως τα 85. Αυτές οι καθυστερήσεις πυροδότησαν και διαμάχες ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, αφήνοντας έτσι… οσμή σκανδάλου.

Image

Οι κατηγορίες αρκετές, όμως το αποτέλεσμα είναι… τρομακτικά καλό! Ατέλειες; Μόλις ένα κομμάτι του γηπέδου είναι φωτεινό, ενώ η χωρητικότητα του δεν ξεπέρασε τις 23.000. Μικρό για ένα πολύ μεγάλο ραντεβού. Σύγχρονα αποδυτήρια, εξαιρετική υποδομή, αλλά κι ένα χαλί σκέτο… χάλι! Το φυσικό γρασίδι που προτιμήθηκε διαλύεται γρήγορα και όλα δείχνουν πως τον Μάρτιο θα τοποθετηθεί υβριδικό γρασίδι. Οι Αλβανοί βγάζουν αρκετά λεκ από την τσέπη τους για να δουν ένα ματς της Εθνικής τους ή ένα ντέρμπι, ωστόσο υπερηφανεύονται για ένα από τα ωραιότερα γήπεδα της Ευρώπης.

Η ευχή να δουν ομάδα τους του χρόνου στον τελικό του «Europa Conference League» μοιάζει απίθανη, όμως το στοίχημα της διάκρισης το κέρδισαν και κανείς δεν μπορεί τους πάρει την περηφάνια πως «τρύπωσαν» στoυς μεγάλους της Ευρώπης!

Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα