«Κοσκωτά-Κοσκωτά, δεν περνάνε τα λεφτά»!
Η «εξάρα» στις Σέρρες αποτελεί εδώ και 33 χρόνια το «Άγιο Δισκοπότηρο» των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων και ένα σταθερό σημείο αναφοράς στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βλέπετε, ποτέ άλλοτε ο Ολυμπιακός δεν είχε υποστεί μια τόσο βαριά ήττα στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Αφήστε που ο «ασπρόμαυρος» θρίαμβος στις 6 Δεκεμβρίου του 1987 «βύθισε» τον Ολυμπιακό στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα! Για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του…
Το γαϊτανάκι που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, ελέω Γιώργου Κούδα και όχι μόνο, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά δεν τερματίζεται κιόλας διότι οι δυο σύλλογοι (σε πολλά επίπεδα και διαφορετικά μέτωπα) έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς και η κόντρα τους καλά κρατεί.
Τριάντα τρία χρόνια πριν, οι πράσινων αισθημάτων και δηλωμένοι Παναθηναϊκοί, αδελφοί Κοσκωτά, αναλαμβάνουν τις τύχες του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά παραπαίει, αλλά με την ανοχή και τις ευλογίες, του κράτους, τα δύο αδέλφια δημιουργούν τη φούσκα με την Τράπεζα Κρήτης, εμπλέκονται κι αυτοί με τα του Τύπου και φυσικά στο ποδόσφαιρο.
Η Ελλάδα αρχίζει να μαθαίνει τον όρο «διαπλοκή» και επί δύο χρόνια δημόσια τηλεόραση, ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες είχαν καθημερινή αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού καταχράστηκε ανενόχλητος, μέσω δανείων από την Τράπεζα Κρήτης, 33,5 δισ. δραχμές από την Τράπεζα Κρήτης (που επιβάρυναν το Δημόσιο), χρηματοδοτώντας τον εκδοτικό του όμιλο, την ΠΑΕ Ολυμπιακός και κυρίως την τσέπη του.
Κάπως έτσι δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, σε μια εποχή που ο κόσμος των «ερυθρόλευκων» στήριζε σε απόλυτο βαθμό ό,τι σχετιζόταν με την ομάδα του, ακόμη και παράγοντες που δεν έφερναν τίτλους στην ομάδα και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Αδιαφορούσαν ακόμα και μπροστά σε αποκαλύψεις για δωροδοκίες ποδοσφαιριστών. Η γνωστή ιστορία πριν από τη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 1988 που στιγματίστηκε από την αποκάλυψη ότι ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Ντίνος Μπαλής, επισκέφθηκε με λουλούδια τον βασικό τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Θεολόγη Παπαδόπουλο, με σκοπό να τον δωροδοκήσει. Ο Παπαδόπουλος αγωνίστηκε, ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-1 και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Όλοι θυμούνται πως ο πρώην τραπεζίτης έφυγε ανενόχλητος από την Ελλάδα λίγο πριν συλληφθεί με τη βοήθεια του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρη Σαλιαρέλη. Δραπέτευσε με το τζετ του, με αντάλλαγμα να του παραχωρήσει τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αν και τα επόμενα χρόνια ο Κοσκωτάς υποστήριζε ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς.
«Ελεος» και… «θάνατος»!
Επιστρέφοντας στα τέλη Νοεμβρίου του 1987, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε αλλάξει ιδιοκτησία έχοντας περάσει από τα χέρια του Σταύρου Νταϊφά σ’ αυτά του Γιώργου Κοσκωτά. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μαζί με τον αδερφό του Σταύρο, σαρώνουν τα πάντα και αγοράζουν ότι καλύτερο θεωρούν ότι υπάρχει στην αγορά. Αποδείχθηκε όμως ότι μόνο με τα λεφτά δε φτιάχνεις ομάδα, όσα κι αν σκορπίσεις, είτε είναι, είτε δεν είναι δικά σου τα χρήματα…
Το κόκκινο «ευαγγέλιο» της ενημέρωσης, το «ΦΩΣ» του αείμνηστου Θόδωρου Νικολαΐδη, έγραφε στα πρωτοσέλιδα της εποχής με τα τεράστια ξύλινα γράμματα: «Ο Κοσκωτάς ετοιμάζει τον Ολυμπιακό του 2000»!
Ο ιστορικός εκδότης του «Φωτός» αδιαφορούσε, προφανώς, για το ότι μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής η ομάδα του Πειραιά είχε μαζέψει μόλις 5 βαθμούς, παρέμενε δίχως νίκη και ισοβαθμούσε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με την Παναχαϊκή και τον Διαγόρα.
Οι αδερφοί Κοσκωτά, πάντως, συνέχισαν το… βιολί τους. Στο περιθώριο της ήττας από τον Ηρακλή με 1-2 στο ΟΑΚΑ έκλεισε αντί 55 εκατομμυρίων δραχμών το Μουστακίδη από τη Δόξα Δράμας, απέκτησε τον Κριεζή από την Ξάνθη, πήρε τον Πλίτση από τη Λάρισα, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με Νεντίδη και Τσαλουχίδη: 5 μεταγραφές σε 10 μέρες!
Ακολούθησε, της συντριβής από τον ΠΑΟΚ, η απόκτηση του Μηνά Χατζίδη από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν και του Ντιέγκο Αγκίρε από την Πενιαρόλ της Ουρουγουάης. Παρά τη σφαλιάρα και τα έξι γκολ στις Σέρρες οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί κατακλύζουν το προπονητικό κέντρο στου Ρέντη μόνο και μόνο για να δουν από κοντά τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Τις επόμενες μέρες προστέθηκε στο ρόστερ και ο διεθνής Σάββας Κωφίδης από τον Ηρακλή, αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών.
Με το μύθο της θρυλικής παράδοσης να είναι ζωντανός το ντέρμπι μεταφέρθηκε από την Τούμπα, μετά από τιμωρίας της έδρας του «Δικεφάλου» για επεισόδια που είχαν γίνει στο Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ. Το ότι οι αρμόδιοι της ΕΠΟ ορίζουν ως έδρα το Δημοτικό Στάδιο των Σερρών ήταν καλός οιωνός για τους «ασπρόμαυρους». Τέσσερα χρόνια πριν στο ίδιο γήπεδο είχαν συντρίψει με 4-0 τους «ερυθρόλευκους», στο ντέρμπι όπου ο Κούδας, κατά δήλωσή του, πέτυχε το πιο όμορφο γκολ της καριέρας του.
Ο ΠΑΟΚ ήταν σε μια φάση αναδημιουργίας εξ ου και η καλοκαιρινή συμφωνία του Χάρη Σαββίδη με τον Τάις Λίμπρεχτς ο οποίος είχε τη φήμη, ότι επενδύει στους μικρούς ποδοσφαιριστές και δεν δίσταζε να τους ρίξει στα βαθιά απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Όπερ και εγένετο... Ο Ολλανδός τεχνικός εκείνο το βροχερό μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου του 1987 έριξε στο λασπωμένο τερέν κάποιους ποδοσφαιριστές, που ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες καλά-καλά δεν γνώριζαν και σίγουρα δεν είχαν ξαναδεί να αγωνίζονται!
Ένας εξ αυτών, ο Μιχάλης Λεοντιάδης, έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, από δίπλα ο συμπαίκτης του στον Πανδραμαϊκό, Γιάννης Τσιπλάκης και ο Πασχάλης Σερέτης παρατάσσονται μαζί με τους εμπειρότερους Σίγγα, Μπορμπόκη, Μπάνον, Γκιτσιούδη, Σκαρτάδο, Αλεξανδρίδη απέναντι στον Ολυμπιακό των 5-6 μεταγραφών, που εκείνη την εποχή είχαν δικαίωμα συμμετοχής από την 1η Δεκεμβρίου.
Η παρουσία του Σταύρου Κοσκωτά στο γήπεδο συνοδευόμενος από δύο μέλη ασφαλείας της Προεδρικής Φρουράς, δεν ήταν αυτή που εξόργισε τόσο εκείνο το απόγευμα τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο η εικόνα του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ξανθομάλλης πρώην διεθνής (και του ΠΑΟΚ) αμυντικός δεν είχε πάρει επισήμως το χρίσμα του πρώτου προπονητή, ο Παύλος Γρηγοριάδης ήταν αυτός που «στα χαρτιά» χρεώνεται μέχρι σήμερα την συντριβή.
Πάντως, ο Γούναρης λίγους μήνες μετά θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων». Βλέπετε, η συνεργασία με τον Τάις Λίμπρεχτς, για τον οποίο ο Κοσκωτάς έδωσε 20 εκατομμύρια δραχμές κράτησε μόλις 8 αγώνες και συνολικά 49 ημέρες.
Οι παλιότεροι ΠΑΟΚτσήδες θυμούνται πως η «πώληση-πακέτο» των Τάις Λίμπρεχτς και Χάρη Μπανιώτη, που συνολικά απέφερε 100 εκατομμύρια δραχμές στον ΠΑΟΚ, αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Χάρη Σαββίδη στην προεδρία της ΠΑΕ. Ο Κοσκωτάς ήθελε να πάρει στον Πειραιά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για τον οποίο όμως ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» απαίτησε το ιλιγγιώδες -για την εποχή-ποσό των 150 εκ. δραχμών.
Στο λασπωμένο τερέν του γηπέδου των Σερρών ο πέλεκυς έπεσε βαρύς για τους πολυδιαφημισμένους παίκτες του Ολυμπιακού. Με τη λήξη του ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στο σκορ με 4-0 (Μπάνον 7’, Μαυρομάτης 14', Σίγγας 18' και Μπανιώτης 42'), ο Τσαλουχίδης μείωσε σε 4-1 (49’) με το λαό του ΠΑΟΚ να φωνάζει «γκολ» στις κερκίδες.
Το «ασπρόμαυρο» τελετουργικό για τους 15.000 εκστασιασμένους οπαδούς να ολοκληρώνεται με το άναμμα κεριών και αναπτήρων και το «έλεος-θάνατος», (το μισό γήπεδο φώναζε «έλεος» και το άλλο μισό απαντούσε «θάνατος»!) να αποτελεί το background των δύο γκολ που σημείωσε προς το φινάλε ο Στέφανος Μπορμπόκης.
Η ευρηματική «ασπρόμαυρη» κερκίδα πέραν του κλασικού «Κοσκωτά-Κοσκωτά, δεν περνάνε τα λεφτά» εμπνεύστηκε και άλλα σουξέ των γηπέδων («Κοσκωτά, μαφία σου φτάνουνε τα τρία» και «Ρωχάμη-Ρωχάμη, ο ΠΑΟΚ τι σου κάνει…») ενώ αποφάσισε, μετά το 5-1,, να φωνάζει διαρκώς και ασταμάτητα ως το τέλος στον ίδιο πάνω κάτω ρυθμό: «Εκατό εκατό κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό»!
Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους στις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου, αφού η επιθυμία του Κοσκωτά να ναυλώσει ένα ολόκληρο τρένο για φίλους του Ολυμπιακού δεν μετουσιώθηκε ποτέ στην πράξη και φυσικά δεν έφτασε ποτέ στις Σέρρες. Δύο εβδομάδες αργότερα, με τον θρυλικό Αττίλιο παρόντα, έφτασε κανονικά για τον αγώνα κόντρα στον τοπικό Πανσερραϊκό…
ΠΑΟΚ (Τάις Λίμπρεχτς): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (60' Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.
Ολυμπιακός (Παύλος Γρηγοριάδης): Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νεντίδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.