ΠΑΟΚ… «made in England» ( pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ… «made in England» ( pics & vids)

bet365

Στην πορεία των ετών η σχέση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και οτιδήποτε έχει σχέση με την Αγγλία αποδεικνύεται άκρως… ερωτική. Γι’ αυτό και το G-Weekend ξεθάβει παλιές ωραίες ιστορίες με φόντο τη χώρα όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο.

Στην Ελλάδα οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με το αγγλικό ποδόσφαιρο να συντροφεύει τα Σαββατιάτικα μεσημέρια της μέσα από τις εμβρυϊκές μεταδόσεις της παλιάς ΥΕΝΕΔ, μετέπειτα της ΕΡΤ2 και τη φωνή του Γιάννη Αργυρίου. Τότε, μεσούσης της δεκαετίας του ’70, οι μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις των αγγλικών αγώνων μας καθήλωναν μπροστά στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της εποχής, όπου το κρίσιμο ερώτημα ήταν ένα: Ποια ομάδα έπαιζε με τα λευκά σορτσάκια και ποια με τα σκούρα…

Οι αγγλικές ομάδες αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές γινόντουσαν τα ινδάλματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ενώ ο επί δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσει το νταραβέρι του ΠΑΟΚ με τη Μεγάλη Βρετανία.

Η σχέση των «ασπρόμαυρων» με το Νησί αποδείχθηκε στην πορεία των χρόνων άκρως ερωτική. Ένας έρωτας που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 για χάρη του αείμνηστου Λες Σάνον, συνεχίστηκε με τις μεγάλες στιγμές στο… εξοχικό του Λονδίνου («Highbury» και «White Hart Lane»), τις αγοροπωλησίες που ακολούθησαν με τελευταίες αυτές των Τσούμπα Άκπομ και Δημήτρη Γιαννούλη, τη συμφωνία με την Τσέλσι για τον δανεισμό του Ραμάν Μπαμπά, αλλά και την απόκτηση του πρωταθλητή (με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) της Premier League πριν εννιά χρόνια, Σίνζι Καγκάβα.

Ο «Liverpudlian» που έφτιαξε τον μεγάλο ΠΑΟΚ!

Ο Λες Σάνον συνέδεσε το όνομά του με το γιγάντωμα του ΠΑΟΚ. Στάθηκε τυχερός, καθώς παρέλαβε μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων μετέτρεψε σε αστέρια και τελειοποίησε την «χρυσή ομάδα» της δεκαετίας» του '70.

 

Ο δικός του ΠΑΟΚ ήταν μια τόσο όμορφη ομάδα, άριστα βαλμένη στο χορτάρι, που δε χόρταινες να τη βλέπεις. Για πολλούς ήταν «η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών». Ο γεννημένος στο θρυλικό λιμάνι του Λίβερπουλ, το 1926, Άγγλος τεχνικός έβλεπε ως επιχείρηση θεάματος το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες του ήθελε να παίζουν επιθετικά, να τις βλέπει ο κόσμος και να απολαμβάνει το θέαμα.

Ενα τηλεφώνημα του Λάμπη Τσιριγωτάκη προς τον Γιώργο Παντελάκη, τον Ιανουάριο του 1971, λίγες μέρες μετά την ξαφνική λύση της συνεργασίας του Λες Σάνον με την Μπλάκπουλ, θα άλλαζε το ρου της ασπρόμαυρης ιστορίας.

Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να του προσφέρει ένα ακριβό συμβόλαιο, όμως εκείνος συμφώνησε να αναλάβει την ομάδα. Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο δίχως να έχει μπροστά του κανέναν παράγοντα του «Δικεφάλου», αλλά τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, που τον κάλεσε στο Mayfair το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1971 για την υπογραφή των συμβολαίων. Ο Σάνον ταξίδεψε με το τρένο από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο κι αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ, άρχισε να μαθαίνει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών του διαβάζοντας ελληνικές εφημερίδες!

Οδήγησε τον «Δικέφαλο» στις κατακτήσεις δύο κυπέλλων (1972, 1974) και σε 154 αγώνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο είχε να επιδείξει 91 νίκες, 36 ισοπαλίες και 27 ήττες, με το ποσοστό επιτυχίας του να ανέρχεται στο 59,1%.

Ο επόμενος Άγγλος τεχνικός που συνεργάστηκε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν ο Μπίλι Μπίγκαμ (1977-1978), ενώ ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα ήταν ο Μάικ Σμολ. Μετά από διάφορες περιπλανήσεις σε Αγγλία, Ολλανδία και Βέλγιο ήρθε το 1988 σε ηλικία 26 ετών και στη μιάμιση σεζόν που έμεινε στην Τούμπα σημείωσε 13 γκολ σε 37 αγώνες. Ο γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ επιθετικός που κάποιο περίεργο λόγο έτρωγε ένα πράσινο μήλο πριν από τις προπονήσεις και τους αγώνες, επιστρέφοντας στην Αγγλία για να αγωνιστεί με την Μπράιτον αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας με 21 γκολ.

Ένα χρόνο νωρίτερα από τη Μεγάλη Βρετανία, όχι όμως την Αγγλία, είχε κάνει την εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη ο αείμνηστος Πολ Άντονι Μπάνον, που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2016. Ο Ιρλανδός στην καταγωγή, γεννημένος μαχητής και μεγαλωμένος στους δρόμους του Δουβλίνου, είχε κάνει όνομα στις χαμηλές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, κυρίως με την Καρλάιλ (140 συμ., 45 γκολ), ενώ οι ΠΑΟΚτσήδες θα τον θυμούνται πάντα ως τον ποδοσφαιριστή «ο οποίος είχε ανοίξει σκορ στο αξέχαστο και συνάμα ιστορικό 6-1 των Σερρών εναντίον του Ολυμπιακού»!

Η cult φιγούρα του Μίκι Κουίν

Στα νιάτα του υπήρξε δεινός γκολτζής στην Αγγλία και μάλιστα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα της Νιουκάστλ έγραψε ιστορία στα βρετανικά γήπεδα. Να φανταστείτε ότι στο ντεμπούτο του, τον Αύγουστο του 1989, σημείωσε καρέ των γκολ εναντίον της Λιντς.

Εκείνο το καλοκαίρι έχοντας υπογράψει αντί 680 χιλιάδων λιρών από την Πόρτσμουθ έκοβε βόλτες στην πόλη και γυρίζοντας προς τη φίλη του, Σίλα, της είπε: «Αγάπη μου, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είναι αυτό για το οποίο προσπαθούσα να πετύχω από τότε που έκανα προπόνηση κλωτσώντας κάθε βράδυ μια μπάλα τένις στον τοίχο». Γρήγορα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, καθώς έπεσε πάνω σε μια ομάδα οπαδών, που ονομαζόντουσαν Boardbusters, οι οποίοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τη διοίκηση της ομάδας. Η Νιουκάστλ μόλις είχε υποβιβαστεί στην Division Two και πολλοί οπαδοί ήταν έτοιμοι να μποϊκοτάρουν τους αγώνες στο «St James ’Park».

Η μεταγραφή του Κουίν δεν άλλαξε το κλίμα, αντίθετα οι οπαδοί συνέχισαν να βρίζουν τους παράγοντες, ενώ τον είχαν υποδεχθεί μ’ ένα πανό στο οποίο ρωτούσαν ευθέως τη διοίκηση της ομάδας: «Who the fuck is Mick Quinn?». Έδωσε μια ηχηρή απάντηση μπροστά σε 24.482 θεατές απέναντι σε μια Λιντς που είχε στις τάξεις της παίκτες, όπως ο Βίνι Τζόουνς, ο Γκόρντον Στράχαν και ο Τζον Χέντρι. Στο φινάλε του 90λεπτου ο Μίκι είχε κάνει τους αμφισβητίες του να σιγήσουν «ήμουν σαν ένα πιτ μπουλ που τεντώνεται για να σπάσει το λουρί», αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο: Who Ate All The Pies.

Γιόρτασε τα τέσσερα γκολ μαζί με τον πατέρα του και πίνοντας μπύρες με τους θείους του, κερασμένες οι περισσότερες από τους οπαδούς της Νιουκάστλ, με την οποία έχασε την άνοδο στην Division One στα μπαράζ από τη Λιντς παρότι εκείνη τη χρονιά είχε αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ όλων των μικρών κατηγοριών στην Αγγλία με 32 γκολ. Έδειχνε να έχει αφήσει πίσω του τα όποια προβλήματα με τη δικαιοσύνη από τον Απρίλιο του 1986 όταν για πρώτη φορά είχε κριθεί ένοχος επειδή οδηγούσε μεθυσμένος. Του αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο συνέχιζε να οδηγεί μέχρι που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 ημερών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 14 ημέρες ποινής.

Ο Κουίν σημείωσε 20 γκολ για τις «καρακάξες» την επόμενη σεζόν, αλλά η ομάδα τελείωσε στη δέκατη θέση και πριν από τη λήξη της σεζόν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ο Οσβάλντο Αρντίλες, που δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Τότε ήρθε η μεταγραφή στην Κόβεντρι και η παρουσία στο πρωτάθλημα της νεοσύστατης Premier League. Στους πρώτους έξι μήνες στο «Highfield Road» πέτυχε 17 γκολ, τα δέκα στους πρώτους έξι αγώνες! Μόνο επτά ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Premier League έχουν πετύχει ένα ανάλογο επίτευγμα. Η σεζόν 1993-94 σημαδεύτηκε από ένα ονειρεμένο χατ τρικ στην εκτός έδρας νίκη επί της Άρσεναλ με 0-3 στο «Highbury» - το πρώτο παιχνίδι στο ιστορικό γήπεδο των «κανονιέρηδων» που έγινε με καθήμενους θεατές- ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Πλίμουθ και Γουότφορντ πριν ο Ρον Ατκισον τον αφήσει ελεύθερο την 1η Μαΐου 1995, μία ημέρα πριν από τα 33α γενέθλιά του.

Ο γεννημένος στο Λίβερπουλ, 58χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός στο TalkSPORT,με τη δική του εκπομπή το Weekend Breakfast show, βρέθηκε χωρίς ομάδα μέχρι που δέχθηκε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από τους παράγοντες του ΠΑΟΚ.

Επιλογή χαμηλού κόστους για τη διοίκηση του Θωμά Βουλινού, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει τα περιττά έξοδα, τις μεταγραφές και με την κόντρα του με τους οπαδούς να σιγοβράζει, ο Κουίν ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1995. Οι πρώτες μέρες αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες και έγιναν ακόμη χειρότερες όταν κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στο Ζίγκεν της Γερμανίας, πληροφορήθηκε με καθυστέρηση το θάνατο του 22χρονου αδερφού του. Τα κακά μαντάτα τα έμαθε δύο μέρες αργότερα, καθώς οι συγγενείς του δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή του «Δικεφάλου».

Η χρονιά ξεκίνησε με τον Άρι Χάαν στο τιμόνι, όμως ο Ολλανδός τεχνικός αποχώρησε μετά από έναν έντονο καυγά με τον πρόεδρο της ομάδας και άρχισε το γαϊτανάκι των διαδοχικών αλλαγών, εκείνη την σεζόν υπήρξαν πέντε διαφορετικοί προπονητές στον πάγκο της ομάδας. Ο Άγγλος επιθετικός πρόλαβε τους τρεις (Χάαν, Σαράφης, Κοκότοβιτς) πριν αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του ’96 και αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του.

Με την «ασπρόμαυρη» φανέλα κατέγραψε 14 συμμετοχές με 4 γκολ, κανένας δε θυμάται τα τρία τέρματα που πέτυχε στο κύπελλο απέναντι σε Χανιά, Κόρινθο, Κοζάνη, όλοι όμως θυμούνται αυτό που σημείωσε στις 29 Οκτωβρίου του 1995 στο Καυτανζόγλειο κόντρα στον Ηρακλή. Οι «κυανόλευκοι» είχαν προηγηθεί 2-0, μείωσε ο Λαγωνίδης στα μισά του δευτέρου μέρους και το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του, με εκατοντάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ να σουλατσάρουν στο ταρτάν πίσω από την εστία προς την πλευρά της Αγίου Δημητρίου. Ο Σταύρος Σαράφης στο 81ο λεπτό έριξε στο ματς τον Μίκι Κουίν και ο Άγγλος φορ στην πρώτη επαφή με την μπάλα ισοφάρισε με κεφαλιά σε 2-2. Πριν καν προλάβει να τρέξει προς τους οπαδούς για να πανηγυρίσει το γκολ, είχε τρέξει εκείνοι πάνω του!

Το… κόλπο με τον Μίλτον Νούνιες

Κάπου στα μέσα της σεζόν 1999-2000 εμφανίστηκε στην Τούμπα ένας μικροκαμωμένος –ήταν δεν ήταν 1.60μ.- επιθετικός από τις Ονδούρες, το όνομά του: Μίλτον Νούνιες. Η μεταγραφή του κοντορεβυθούλη φορ στον ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπατατούδη, με τον Στράτο Γιδόπουλο να έχει εκείνο το διάστημα πρωταγωνιστικό ρόλο, σήκωσε πολύ συζήτηση.

Επισήμως, ο δανεικός από τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο επιθετικός, χρεώθηκε στα κιτάπια της ΠΑΕ μ' ένα ποσό γύρω στα 700 εκατομμύρια δραχμές! Ο Στράτος Γιδόπουλος, μάλιστα, είχε ταξιδέψει στην Ουρουγουάη για να ολοκληρώσει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και να πάρει στα χέρια του τη «μπλε κάρτα» του 25χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα ξεκινούσε την καριέρα του στην Ελλάδα με δελτίο ερασιτέχνη, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν, καθώς αργούσαν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου.

Πριν τις χειμερινές μεταγραφές έκανε την εμφάνιση του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και την ίδια στιγμή… εξαφανίστηκαν Γιδόπουλος και Νούνιες, που πρόλαβε να παίξει σε 11 παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Μόνο που δεν τον τύλιξαν σε συσκευασία δώρου, με κόκκινη και μαύρη κορδέλα, για να τον στείλουν στη Βορειοανατολική Αγγλία και την Σάντερλαντ. Η μεταγραφή του ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για ελεύθερους ποδοσφαιριστές στα τέλη Μαρτίου, αφού πέρασε από χίλια κύματα. Ο Μπατατούδης έπρεπε να βρει τα χρήματα, ο ΠΑΟΚ να εξοφλήσει τη Νασιονάλ, που την είχε αφήσει απλήρωτη, για να μπορέσει να εισπράξει τα λεφτά από την Σάντερλαντ.

Πίσω από την απόκτηση του από τις «μαύρες γάτες» υπάρχουν αρκετές ιστορίες συνωμοσίας, με όποιον μιλήσεις στο Stadium of Light θα σου πει τη δική του «πολύχρωμη» εκδοχή. Ο Πίτερ Ριντ είχε δει σε βιντεοκασέτες κάποια παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ένας συνεργάτης του ταξίδεψε στην Ελλάδα για να τον δει από κοντά, με την πιο δημοφιλή ιστορία να λέει ότι οι «μαύρες γάτες» υπέγραψαν λάθος παίκτη! Ήθελαν τον Κολομβιανό Αδόλφο Βαλένσια και τελικά απέκτησαν τον Νούνιες από τις Ονδούρες. Το κόστος της μεταγραφής του ανήλθε κοντά στα 650 εκατομμύρια δραχμές, παρουσιάστηκε στο κοινό του Stadium of Light στο ημίχρονο ενός αγώνα με την Έβερτον και δύο εβδομάδες μετά, έκανε τη μια και μοναδική συμμετοχή του για να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τις Ονδούρες που αγωνίστηκε στην Premier League. Υστερα από 447 ημέρες, εντός του τετραετούς συμβολαίου, τον Ιούνιο του 2001 τερματίστηκε η συνεργασία του και χαρακτηρίστηκε μια από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου.

Ο Ζαγοράκης και οι άλλοι

Πολύ πριν γίνει της… μόδας η μετανάστευση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, ο Θόδωρος Ζαγοράκης βρέθηκε στο μαγικό κόσμο της Premier League. Οι αναμετρήσεις με την Άρσεναλ έχουν αποτυπωθεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ευρωπαϊκής ιστορίας του «Δικεφάλου» και παράλληλα αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για το ταξίδι του αρχηγού του ΠΑΟΚ.

Πεντέμισι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, σ’ έναν αγώνα κυπέλλου κόντρα στη Δόξα Δράμας, ο Καβαλιώτης στην καταγωγή ποδοσφαιριστής τον Φεβρουάριο του 1998 έβαλε την «ασπρόμαυρη» φανέλα στη βαλίτσα και είδε τους φίλους της ομάδας να τον ξεπροβοδίζουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κρατώντας μια σημαία της Αγγλίας στα χέρια.

Υπέγραψε στις 4 Φεβρουαρίου συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών και τρεις μέρες μετά ξεκίνησε την καριέρα του στα αγγλικά γήπεδα κόντρα στη Λιντς. Την πρώτη του σεζόν θα παίξει σε 14 ματς, σημειώνοντας ένα γκολ, αλλά την επόμενη θα έρθουν μεγάλες στιγμές. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1998-99, η Λέστερ αντιμετωπίζει την κάτοχο του treble, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και με κορυφαίο του γηπέδου τον Έλληνα μέσο θα αποσπάσει ισοπαλία (2-2). Στον αγώνα του β’ γύρου ο Ζαγοράκης θα σκοράρει από 35 μέτρα, ενώ στο φινάλε της χρονιάς η ομάδα του θα αγωνιστεί στον τελικό του Worthington Cup στο παλιό Wembley. Στην τελευταία του σεζόν με τη Λέστερ, έπαιξε σε 17 ματς, αγωνίστηκε για τελευταία φορά με αντίπαλο την Μπράντφορντ στις 6 Μαΐου και κατέκτησε το Worthington Cup, παρότι δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στον τελικό.

Το 2000 ο Νίκος Μιχόπουλος πήγε «πακέτο» μαζί με τους Λουίτζι Τζενάμο και Δημήτρη Παπαδόπουλο στην Μπέρνλι. Ο επί μια πενταετία βασικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ καθιερώθηκε κάτω από τα δοκάρια της αγγλικής ομάδας και είδε το παρατσούκλι που του έδωσε η κερκίδα, «Nick the Greek», να γίνεται πανό και να συνοδεύει όλες τις εμφανίσεις του στο Turf Moor.

Θυμάμαι το πάθος που είχε για να αγωνιστεί στην Αγγλία. Τα κατάφερε, έμεινε σχεδόν τρία χρόνια στην ομάδα και πλησίασε αρκετά στο να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του, να συμπληρώσει 100 συμμετοχές με τους Clarets στην Championship.

Ο Ιφεάνι Ουντέζε συνεργάστηκε με τον ΠΑΟΚ για διάστημα 5 χρόνων (2001-06), με εξαίρεση το δεύτερο μισό της σεζόν 2002-03 όπου δοκίμασε τη τύχη του στην Αγγλία και τη Γουέστ Μπρομ ως δανεικός. Ήταν Γενάρης του 2003, όταν ο Δικέφαλος παραχωρούσε τον Νιγηριανό κεντρικό αμυντικό στη νεοφώτιστη ομάδα της Premier League, μάλιστα αποτέλεσε τη μοναδική μεταγραφή που είχε κάνει ο προπονητής, Γκάρι Μέγκστον, εκείνη τη μεταγραφική περίοδο.

Ο Ουντέζε αγωνίστηκε σε 10 αγώνες με τη φανέλα της Γουέστ Μπρομ και δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του. Οι Άγγλοι, μάλιστα, θυμούνται συχνά πυκνά στα διάφορα αφιερώματα την έκρηξη οργής του Μέγκσον, όταν ο Νιγηριανός αμυντικός, είχε… αφήσει τον Τζέιμς Μπίτι, να σκοράρει το νικητήριο γκολ της Σαουθάμπτον, που σφράγισε τον υποβιβασμό των «baggies» στην Championship.

Ο Ιρλανδός στην καταγωγή, Λίαμ Λόρενς, έκανε καριέρα στις μικρομεσαίες ομάδες της Premier League (Σάντερλαντ, Στόουκ, Πόρτσμουθ, Κάρντιφ) πριν πάρει το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε για ενάμιση χρόνο από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014 όταν επέστρεψε στην Championship για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μπάρνσλεϊ.

Στη λίστα των ποδοσφαιριστών που σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ και την Αγγλία υπάρχει σε περίοπτη θέση και το όνομα του Λούκας Πέρεθ, έστω κι αν η απόκτησή του από την Άρσεναλ έγινε μέσω της Λα Κορούνια. Το ποσοστό μεταπώλησης που είχαν διατηρήσει οι «ασπρόμαυροι» έφεραν 6 εκ. ευρώ στο ταμείο της ομάδας, με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό να καταγράφει ελάχιστες συμμετοχές με τους «κανονιέρηδες» και να μην στέκεται ούτε στη Γουέστ Χαμ, όπου είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού.

Το παιδί της Άρσεναλ

Ένα παιδί που μεγάλωσε στις ακαδημίες της Άρσεναλ, ο γεννημένος στην Αγγλία, από Νιγηριανούς γονείς, Τσούμπα Ακπόμ, ήρθε το καλοκαίρι του 2018 στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ο τρίτος μόλις Άγγλος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μετά τους Μάικ Σμολ και τον Μίκι Κουίν.

Ο αγαπημένος της «ασπρόμαυρης» κερκίδας δέθηκε με την ομάδα και τον κόσμο της –«θα επιστρέψω κάποια στιγμή στον ΠΑΟΚ είπε πρόσφατα μιλώντας στο gazzetta.gr- κατέκτησε τίτλους με τον «Δικέφαλο» και τα δύο χρόνια που πέρασε στην Τούμπα αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για τον πρώην επιθετικό των «κανονιέρηδων», που είχε έρθει ως ένας ταλαντούχος σέντερ φορ και επέστρεψε καλύτερος στην Αγγλία για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μίντλεσμπρο.

Στη μάχη για την άνοδο στην Premier League θα βρει αντίπαλο τον Δημήτρη Γιαννούλη, ο οποίος έκανε ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα, πήρε μεταγραφή σε σύλλογο της Αγγλίας και σε περίπτωση που η Νόριτς καταφέρει να κερδίσει την άνοδο, τότε οι «ασπρόμαυροι» θα βάλουν στο ταμείο τους σχεδόν 7,5 εκ. ευρώ!

To μεσημέρι του Σαββάτου οι δύο πρώην συμπαίκτες στον ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Carrow Road με τη Νόριτς να υποδέχεται την Μίντλεσμπρο, τον Γιαννούλη βασικό στο ντεμπούτο του και τον Άκπομ να αγωνίζεται ως αλλαγή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα