Over 3 Έλληνες: Από την Φένλο στην Πέμπροκε! (pics)

Γιάννης Γεωργόπουλος
Over 3 Έλληνες: Από την Φένλο στην Πέμπροκε! (pics)

bet365

Με αφορμή την ελληνική τριπλέτα της Φένλο, το G-Weekend ανασύρει από το αρχείο ακόμη εννιά ξένους συλλόγους που εμπιστεύθηκαν τουλάχιστον τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους μέσα σε μια σεζόν!

Λένε πως «όποια πέτρα και αν σηκώσεις έναν Έλληνα θα βρεις από κάτω». Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ποδόσφαιρο, αφού ο «νόμος Μποσμάν» άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς συμπατριώτες μας που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Στις 5 Ιουνίου 1996 ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση αυτού του όρου παίρνοντας μεταγραφή για την Μπλάκμπερν. Με την πάροδο των χρόνων ουκ ολίγοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ενέταξαν στο δυναμικό τους Έλληνες, ενώ κάποιοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα αποκτώντας ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις σε μια σεζόν!

Φένλο (2020/21)

 

Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα οι γιοι του έμπειρου τεχνικού, Τάσος και Χρήστος μαζί με τον πρώτο σκόρερ της Eredivisie, Γιώργο Γιακουμάκη σχηματίζουν μια σπάνια ελληνική τριπλέτα σε σύλλογο του εξωτερικού, με την Φένλο να ακολουθεί μια επιτυχημένη συνταγή! Πρόκειται για την τελευταία χρονικά ομάδα που εμπιστεύθηκε συμβόλαιο σε τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Άσκολι (2020/21)

Η Άσκολι, η οποία μετέχει στη Serie Β έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε Έλληνες παίκτες. Χρήστος Δώνης, Τάσος Αυλωνίτης, Απόστολος Βέλλιος ξεκίνησαν στη σεζόν δίχως όμως να καταφέρουν να μονιμοποιηθούν στο αρχικό σχήμα του ιταλικού συλλόγου. Πλέον συνεχίζουν οι δύο εξ αυτών, αφού ο Χρήστος Δώνης μεταπήδησε στη Φένλο.

Τούρνου Σέβεριν (2012/2013)

Ο ρουμανικός σύλλογος προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη μεγάλη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου την σεζόν (2012/13). Στη συνέχεια, όχι μόνο υποβιβάστηκε αλλά κήρυξε πτώχευση και εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Εκείνη την χρονιά απέκτησε πέντε Έλληνες. Πρόκειται για τους τερματοφύλακες Λεωνίδα Παναγόπουλο, Σταύρο Ιωσήπου, τον μπακ Φίλιππο Παπαγερίδη, τον άλλοτε στόπερ της Στουρμ Γκρατς, Αλέξανδρο Μπίρη, τον δεξιό οπισθοφύλακα Νίκο Μουστάκη και τον μέσο Βασίλη Βίλα.

Σπαρτάκ Τρνάβα (2020/21)

Η Σπαρτάκ Τρνάβα στο πρώτο μισό της σεζόν είχε στο ρόστερ της τρεις Έλληνες. Ο πρώην κεντρικός μέσος των ΠΑΟΚ και Πανιώνιου, Κυριάκος Σαββίδης, ο 20χρονος αριστερός μπακ Μάριος Τσαούσης, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, αλλά και ένας ακόμη πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης συνέθεσαν την ελληνική παροικία του σλοβακικού συλλόγου. Ο τελευταίος από τον περασμένο μήνα συνεχίζει στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

Πέμπροκε (2016/17)

Η Πέμπροκε, η οποία αγωνίζεται στο χωρητικότητας 800 θέσεων «Λούξολ Σπόρτς Γκράουντ» πλέον μετέχει στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας στη Μάλτα. Την σεζόν 2016/17 και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου προχώρησε στην απόκτηση του τερματοφύλακα Αργύρη Ρόππα, του αδερφού του Ηρακλή Ρόππα (αμυντικός μέσος) αλλά και του μεσοεπιθετικού Παναγιώτη Γιαννόπουλου, που πλέον συνεχίζει την καριέρα του στον Άγιο Νικόλαο.

Αλάνιασπορ (2019/Ιανουάριος 2021)

Έντονο το ελληνικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια στην Αλάνιασπορ. Την αρχή έκανε τον Ιανουάριο του 2017, ο Γιώργος Τζαβέλλας, ενώ το καλοκαίρι του 2019 έπειτα από εισήγηση του Ερόλ Μπουλούτ, τον ακολούθησαν οι Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας. Ο τελευταίος εδώ και λίγες μέρες ανήκει στην Τραμπζονσπόρ.

Βίλεμ (2019/20)

Μια ακόμη ολλανδική ομάδα που βασίστηκε σε Έλληνες ποδοσφαιριστές και δεν το μετάνιωσε είναι η Βίλεμ. Στον σύλλογο από το Τίλμπουργκ αγωνίζεται ο φορ της Εθνικής, Βαγγέλης Παυλίδης και ο 19χρονος αμυντικός μέσος Χρήστος Βουτσάς που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ρόστερ της Βίλεμ την περυσινή σεζόν ανήκαν επίσης ο γκολκίπερ Γιώργος Στρέζος, αλλά και ο Μάριος Βρουσάι, ο οποίος επέστρεψε στον Ολυμπιακό.

Ζενίτ Τσάσλαβ (2012/13)

Πρόκειται για σύλλογο που ιδρύθηκε το 1902 και μετέχει πλεόν στην Γ΄ κατηγορία της Τσεχίας. Την σεζόν 2012/13 επένδυσε σε πέντε Ελληνόπουλα, τους μπακ Παναγιώτη Αχείμαστο, Ηλία Πολλάλη, τον μέσο Παύλο Ευθυμιάδη αλλά και τους επιθετικούς Γαβρίλο Ευθυμιάδη και Κυριάκο Κελεσιάδη.

Σάλκε (2011)

Για ένα μικρό διάστημα, όσο δηλαδή διήρκεσε η παρουσία του Άγγελου Χαριστέα στον γερμανικό σύλλογο, η Σάλκε στηρίχθηκε στον παλαίμαχο φορ της Εθνικής, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που πλέον αγωνίζεται στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, αλλά και τον Βασίλη Πλιάτσικα.

Χάμιλτον (2018)
Η Χάμιλτον πριν από περίπου τρία χρόνια βασίστηκε σε τέσσερις Έλληνες. Πρόκειται για τους Γιάννη Σκόνδρα, Χρυσοβαλάντη Κοζορώνη, Γιώργο Σαρρή και Μάριο Όγκμποε. Ο τελευταίος μάλιστα συνεχίζει να αγωνίζεται με τη φανέλα των «Ακαδημαϊκών».

* Περούτζια

Ο συγχωρεμένος πρόεδρος της Περούτζια, Λουτσιάνο Γκαούτσι, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του κάλτσιο, άφησε ως κληρονομιά δεκάδες μυθικές ιστορίες με την Περούτζια που έκαναν το ποδόσφαιρο συναρπαστικό και απρόβλεπτο. Μεταξύ άλλων, ήταν από τους πρώτους προέδρους που εμπιστεύθηκε Έλληνες ποδοσφαιριστές στο «κάλτσιο».

Ο Ζήσης Βρύζας αγωνίστηκε στην Ιταλική ομάδα για τρεις σεζόν (2000/03), ενώ για μια σεζόν υπήρξε συμπαίκτης με τον αριστερό μπακ Κώστα Λουμπούτη (2002/05). Την σεζόν που αποκτήθηκε ο Λουμπούτης, αποχώρησε ο Τραϊανός Δέλλας με προορισμό την Ρόμα και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να συνυπάρξουν και οι τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ομάδα της Ούμπρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα